2022. május 2., hétfő



Neal Shusterman: Kaszás (Kaszások kora 1.) | Blogturné Klub könyvajánló + borítómustra

  

 

Történelmet fogtok tanulni, filozófiát, tudományokat. Meg fogjátok érteni az élet mibenlétét, azt, hogy mit jelent embernek lenni, mielőtt megbízást kapnátok rá, hogy emberi életeket oltsatok ki. Megismeritek a halálosztás művészetének minden fortélyát, és a mesterség szakértői lesztek.

Rowant éppúgy nyugtalanította a saját döntése, hogy részt vesz ebben, mint a lányt, de esze ágában sem volt kimutatni.

 




Egy tökéletes világban nincs mitől félni. Vagy mégis?

Sodró és gondolatébresztő regény Neal Shustermantól, a New York Times bestsellerszerzőjétől.

 

A nem túl távoli jövőben megszűnt az éhezés, a betegség, a háború és a szenvedés. Az emberiség mindezt maga mögött hagyta, sőt a halál felett is győzelmet aratott, és az emberek újra meg újra megválaszthatják saját életkorukat. De a népesség száma mégsem növekedhet a végtelenségig, ezért a hivatásos kaszásoknak időnként kötelességük véletlenszerűen „begyűjteni” az embereket.

Nagytiszteletű Faraday kaszás egy tizenhat éves lányt és fiút választ maga mellé inasnak, habár sem Citra, sem Rowan nem vágyik erre a szerepre. A két fiatalnak nemcsak a mesterség fortélyait és a legkülönfélébb harcművészeteket kell elsajátítania, hanem legalább ennyire fontos, hogy megértsék ennek a különleges hivatásnak a fontosságát és a vele járó erkölcsi dilemmákat.

Kaszás azonban csak az egyikükből lehet, és a kiválasztott első feladata épp a vesztes begyűjtése lesz.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Scythe

Eredeti megjelenés éve: 2016

Lampion Könyvek, Budapest, 2022

384 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789633249574 ·

Fordította: Horváth Vivien

Kaszások kora-trilógia:

 

1. Kaszás

2. Viharszem

3. The Toll

3,5. Neal Shusterman: Gleanings

(befejezett)

WEBSHOP / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Éreztétek már azt, hogy „ezt a könyvet nagyon lassan kell olvasnom, hogy minél tovább tartson”? Nos, én most így éreztem ezzel a történettel kapcsolatban, mert rég olvastam ilyen jót! Ez a regény pár fejezet alatt a szívembe lopta magát, a felénél elgondolkodtam azon, hogy vajon tényleg JK Rowling Varázsuniverzumába szeretnék-e költözni? Vagy inkább ide? Aztán a regény vége felé már tudtam, hogy 2022 egyik legmeghatározóbb, legjobb olvasmányának a vége felé közeledem…

A KASZÁS fergeteges. pörgős, meglepő és merőben újszerű olvasmány. Az egész világfelépítés aprólékosan van összerakva, az alapoktól elkezdve minden összeáll és szemernyi logikátlanságat nem fedeztem fel olvasás közben. Manapság ritka, ha valami nincs tele felesleges apróságokkal, semmibe se futó szálakkal vagy lényegtelen félmondatokkal… Ebben a könyvben minden mondatnak megvan a maga jelentősége, minden naplóbejegyzés értelmet nyer azon túl, hogy roppant elgondolkodtatóak. A fordulatok mégis váratlanul értek, a karakterek sokrétűek, és annyira fájdalmasan emberiek, élők, hogy bármi történt velük, elszorult a szívem…

 


A regény a távoli jövőben játszódik, ahol minden ember újra és újra vissza tud fiatalodni, ahol egy nem korrupt, nem emberellenes, Viharszem nevű mesterséges intelligencia a törvény, és az egész Földet ő irányítja – kivéve a halált. Mivel a halhatatlanság még jobban megtolta a túlnépesedést, a Viharszem létrehozta a Kaszások munkakörét. Minden kaszás nagy tiszteletnek örvend, megvannak a maguk parancsolatai/törvényei, és az emberek egyszerre rettegik és tisztelik őket, akik egy évre szóló mentességet is tudnak adni a „begyűjtés” alól, ugyanakkor végleg meg is ölhetik őket.

 

 

- A halandóság korában meg sem tettem volna – jelentette ki magabiztosan Citra -, mert tudtam volna, hogy ami történik, visszafordíthatatlan. Az olyan lett volna, mint egy begyűjtés.

- Régen ezt úgy hívták, gyilkosság.

Citra kuncogott a régies kifejezésen.

- Viccesen hangzik.

 

 

Szívesen élnék ebben a világban, ahol nem kell félnünk attól, hogy a korrupt hatalom kilopja a szemem is, ahol nincs éhezés, nincs haldokló Föld, ahol gyógyító és fájdalomcsillapító nanobotok élnek bennem, és ahol azonnal újraélesztenek, ha véletlenül meghalnék… Élhetnék 15, 215 évig attól függően, hogy vajon begyűjt-e egy kaszás. Álomi a történet, számomra igazi utópiának hangzik!

Nos, nem annyira két 17 éves főszereplőnknek, Citrának és Rowannek, akiket nagytiszteletű Faraday kaszás kiválasztott az inasainak, épp amiatt, mert túl jól működik a lelkiismeretük, és nem akarják elvenni mások életét… Megkezdődik a kiképzésük, mind jobban elmélyedünk a kaszások világában, és mind jobban kibontakozik előttünk az, hogy az életünkért felelős kiválasztott halhatatlanok élete se fekete vagy fehér. Köztük sem csak kutatásokat végző, szakmájukra igényes példányok vannak, hanem bizony modern irányzatok felé kacsintgató, passzióból öldöklők is. Sokkoló stílusú kaszás elégiák végeznek véres, tömeges begyűjtéseket, melyeket ma simán mészárlásnak neveznénk… Nyilván a régi iskola híveit, a tényleg tiszteletre méltó kaszások sokkal közelebb álltak a szívemhez, mint a gyilkolászók. Nagyon szerettem Faraday kaszást és Curie kaszást! Ők voltak a kedvenceim a regényben.

 


Olyan volt olvasni ezt a regényt, mintha hullámvasúton utaztam volna… Néha fent voltam, máskor lent, és néha bizony csomóba ugrott a gyomrom a sztoritól! Ez talán a valaha volt legszórakoztatóbb, legérdekesebb és legmeglepőbb történet, amit eddig a témában olvastam, pedig elég sok YA disztópiáról/utópiáról olvastam már.

Még a munkáját nem jól végző kaszások büntetése és az utolsó pillanatig vicces volt, hiszen például egy csórit azzal büntettek, hogy a következő hüllőévig nem gyűjthet be, közben meg olyan időket élünk, hogy totál hasraütésszerűen nevezik el az éveket, mióta mindenki halhatatlan, mert úgysincs értelme követni a múló időt!

 


Összességében

 

Az idei év legjobbja eddig, de tovább megyek! Ez az általam valaha olvasottak közül a legkidolgozottabb, legaprólékosabban felépített történet, és azonnal az egyik kedvencemmé vált!

Tipikusan az a könyv, amiről szuperlatívuszokban tudok csak nyilatkozni, és amit minden hasonló ízlésű barátom kezébe bele fogok nyomni (mondjuk ezt már el is kezdtem). A sztori úgy áll össze, mint egy 10.000 darabos puzzle, amivel ha végzel, akkor csak nézed az összeképet, és levegőt se kapsz. Annyira kerek egész, hogy bár alig várom a trilógia többi részét, tudom, hogy ha itt befejeződött volna, akkor is totál boldog lennék az egésszel.

 

Értékelés: 5*

*Best of 2022

 

Kinek ajánlom a regényt? Bárkinek, aki szeretne egy picit véresebb, de fantasztikus YA fantasyt olvasni. (Mindenki maga döntse el, hogy ez neki disztópia vagy utópia, én tényleg szívesen élnék ebben a világban.)

 

Borítómustra:

 



 

Kedvcsináló idézetek:

- Figyelj, Citra, ez csábító meg minden, de most leckét kell írnom, aztán táncórám lesz.

- Vagyis… nem akarod megtenni?

- Nem arról van szó, hogy ne akarnám, de ma nem érek rá. Lehetne, hogy máskor lökjelek a kamion elé?

Citra elbizonytalanodott.

- Oké…

- Sőt mondok jobbat: vigyél el inkább ebédelni, vagy ilyesmi.

- Miért versengenénk valamiért, amit egyikünk se akar? – kérdezte Citra.

-Ebben rejlik ennek a hivatásnak a paradoxona. Azok, akik meg kívánják szerezni a gyűrűt, nem kaphatják meg… Akik leginkább elutasítják, hogy öljenek, azokat illeti.

A fiú fejben matekozni kezdett. A kaszásoknak öt begyűjtést kell elvégezniük egy héten, és legjobb tudása szerint Goddard és három tanítványa senkinek sem vette el az életét az alatt a három hónap alatt, amióta velük volt. Ez azt jelentette, hogy ma akár kétszázötven embert is begyűjthetnek, és még akkor is a kvótájukon belül maradnak. Ez nem begyűjtés lesz, hanem mészárlás.

 

☆☆☆
Nem saját képek. Kaszások kora / Arc of a Scythe Pinterest tábla

Arc of a Scythe #1 a GoodReads-en.

☆☆☆


A Lampion Könyveknek köszönhetően egy újabb zseniális disztópiát tarthatunk a kezünkben. Tartsatok bloggereinkkel, hiszen a tiétek lehet egy, a kiadó által felajánlott nyereménypéldány Neal Shusterman díjnyertes kötetéből!

  


 

Nyereményjáték:

 

Neal Shusterman ezen kötete egy posztapokaliptikus világban játszódik. Mostani játékunkban erre a vonalra építünk: minden állomáson találni fogtok egy idézetet egy-egy posztapokaliptikus kötetből, nektek pedig nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter megfelelő dobozába, hogy melyik könyvből idéztünk!


(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

„– Ha nem félsz – mondta Alby –, akkor nem vagy ember.”

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

04. 11. Fanni’s Library

04. 13. Kelly és Lupi olvas

04. 15. Szaffi polca

04. 18. Spirit Bliss Sárga könyves út

04. 21. Csak olvass!

04. 23. Utószó

04. 25. Deszy könyvajánlója

04. 27. Hagyjatok! Olvasok!

04. 29. Olvasónapló

05. 01. Könyv és más

05. 03. Sorok között

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése