2023. június 21., szerda



Neal Shusterman: Viharszem (Kaszások kora 2.) | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

- Azért választottam a Lucifer nevet, mert azt jelenti, 'fényhozó' - tért ki a válasz elől Rowan.

- De a halandók így hívták a gonoszt is - ellenkezett a lány.

A fiú megvonta a vállát.

- Azt hiszem, mindegy, ki tartja a fáklyát, mindig ő veti a legmélyebb árnyékot.

 






„Az emberek tanulnak a hibáikból. Én képtelen vagyok. Soha nem hibázom.”

A Viharszem a világ összes gondját képes megoldani. Szeretettel és megvesztegethetetlenül uralkodik az emberiség felett, de a Kaszáskör ügyeibe nem avatkozhat bele.

A Kaszás című bestseller izgalmas folytatásában Rowan és Citra ellentétes utakon keresik a megoldást a Kaszáskör erkölcsi válságára.

Rowan már egy éve magányos igazságosztóként, kívülről tisztogatja a Kaszáskört, tűzzel irtja a korrupt kaszásokat. Rettegett hőssé vált, legendáját mindenütt borzongva suttogják.

Citrából Anasztaszija kaszás lett. Könyörületesen végzi a begyűjtéseket, és belülről küzd a rendszer romlottsága ellen, de minden igyekezetét meghiúsítják az új rendhez tartozó kaszások.

Rowannek és Citrának egyetlen reménye maradt csak: a Viharszem. De vajon segít-e? Megszegi a saját törvényeit, és beavatkozik a kaszások dolgaiba? Vagy tétlenül végignézi, ahogy a tökéletes rend összeomlik?

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Thunderhead

Eredeti megjelenés éve: 2018

Lampion Könyvek, Budapest, 2023

456 oldal · puhatáblás · 

ISBN: 9789633249581 · 

Fordította: Vereckei Andrea

Kaszások kora-trilógia:

 

1. Kaszás

2. Viharszem

3. The Toll

3,5. Neal Shusterman: Gleanings

(befejezett)

WEBSHOP / BELEOLVASÓMOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Nem éreztem annyira átütő sikernek, mint a tavalyi évem kedvencét, a KASZÁS című első részt, ugyanakkor bőven voltak benne meglepő fordulatok és eredetinek, ötletgazdagnak éreztem.

Citra immár Anasztaszija kaszásként dolgozik a Kaszáskörben, ám egy rendkívül újszerű halálosztási módot követ: beszél a begyűjteni tervezett emberekkel és ad nekik egy hónapot, hogy lezárják az életüket meg beléjük olt egy méregkapszulát, hogy eszükbe se jusson meglógni előle. Ezt néhányan ferde szemmel nézik ugyan, de a lány mentora, a nagyszerű Curie kaszás támogatja őt. Sőt, immár lakótársak és jóbarátok. Mindeközben Rowan Lucifer kaszásként, egy lopott gyűrűvel osztja az igazságot. Bujkál, ultimátumokat oszt, megöli, majd elégeti a korrupt kaszásokat.

 



A regény érdekessége, hogy a fiatalok szála mellett követhetjük Faraday nyomozását Nód elveszett, elrejtett földje után, beletekinthetünk pár rosszéletű kaszás mindennapjaiba - és becsatlakozik egy harmadik főszereplő is Rowan meg Citra mellé! Greyson Tolliver lényegében egy jókisfiú, egy aktakukac, aki szeretne A Viharszemnek dolgozni, de épp a Viharszem gáncsolja el, és akaratán kívül kihágóvá bélyegzni a fiút és beépített ügynökké teszi. Őszintén szólva nekem egészen a könyv végéig nem nyert igazán értelmet ez a szál... amikor is sok mással - pl. hangolószekták - együtt hirtelen kikristályosodott előttem, hogy mennyire aprólékosan felépített és milyen jól összerakott sorozat is ez...! 

 

 

- A halandűság korában, amikor még nem tudták gyógyítani a rákos betegeket, kivágták a rákos daganatot. Én is pontosan ezt teszem.

- Ez kegyetlenség.

- Nem az. A kaszások, akikkel végzek, nem éreznek fájdalmat. Már azelőtt meghalnak, hogy hamuvá válnának. Ellentétben a néhai Chomsky kaszással, én nem elevenen égetem el az áldozataimat.

- Apró kegyes tett - mondta Faraday. - De nem ment fel.

- Nem is kérek feloldozást - felelte Rowan. - De igenis meg akarom menteni a Kaszáskört.  És hiszek abban, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy ezt megtegyem.

 

 

Irtó jól fel van építve már az első regény elejétől fogva... A teszt régiók, Viharszem és a Kaszáskör különállása, a kaszások naplóinak megőrzése és digitalizálása, az apró üzemzavarok, ami egy baljós nagy dologra utalnak, az, hogy kikkel áll és állhat szóba a Viharszem, a Nagy Rezonancia! Kíváncsian várom, hogy hova fog kifutni ez a történet, ugyanis az utolsó sorok óta körömrágva gondolkodom a trilógia lehetséges lezárásain, közben pedig tisztában vagyok azzal, hogy soha, de soha eszembe se jutna az, amit Neal Shusterman kitalálhat.

Gyengébb, de fordulatosabb, mint az első rész, és itt értek be igazán a dolgok, és még így is a legtöbb esemény megjósolhatatlan volt szerintem. 

 


Összességében

 

Hajlamos vagyok azt gondolni, hogy bármennyire is izgalmas és kiszámíthatatlan volt ez a történet, a java még hátra van! Imádtam a Viharszem morfondírozásait, a nyomozásokat, a bujkáló hősöket, a korrupt kaszások elintézését, a hajszát Lucifer kaszás után, a Kaszáskör egyre inkább megboruló felépítését. Türelmetlenül várom a folytatást!

 

Értékelés: 4,5

 

Kinek ajánlom a regényt? Bárkinek, aki szeretne egy picit véresebb, de fantasztikus YA fantasyt olvasni. (Mindenki maga döntse el, hogy ez neki disztópia vagy utópia, én tényleg szívesen élnék ebben a világban.)

 

EXTRA: Borítómustra

 

Kedvcsináló idézetek:

A szabadságot csak egy hajszál választja el attól, hogy engednek valamit megtenni. Az előbbi szükségszerű. Az utóbbi veszélyes - talán a legveszélyesebb dolog a fajra nézve, amely létrehozott engem.

Elgondolkodtam a halandóság kori feljegyzéseken, és már réges-rég világosan látom az érme mindkét oldalát. Míg a szabadság fejlődéshez és felvilágosodáshoz vezet, addig az engedélyezés lehetővé teszi a gonosznak, hogy fényes nappal is viruljon, holott a fény a halálos ellensége.

- A Viharszem

És a fájdalom… A fájdalom, amit az okoz, hogy ennek tudatában vagyok, elviselhetetlen. Mert a szemem nem tudom behunyni. Soha. Vagyis nem tehetek mást, mint hogy rezzenéstelen arccal végignézem, ahogyan a szeretett emberiség lassan megfonja a kötelet, amit aztán a saját nyakába akaszt.

- A Viharszem

Én, a Viharszem, tökéletes vagyok.

(...)

Rá kellett jönnöm, hogy mindenössze két tökéletes cselekedet van. Tudomásom szerint ez a kettő a legfontosabb, de megtiltottam magamnak, hogy bármelyiket is végrehajtsam, és átengedtem őket az emberiségnek.

Az egyik, amikor életet adunk. A másik, amikor kioltjuk az életet.

- A Viharszem 

☆☆☆
Nem saját képek. Kaszások kora / Arc of a Scythe Pinterest tábla

Arcof a Scythe #2 a GoodReads-en.

☆☆☆


Rowan és Citra kalandos története a Kaszások kora sorozat második részében folytatódik! Tartsatok bloggereinkkel a Viharszem blogturnéján, ismerjétek meg Lucifer kaszást, aki a rossz útra tért kaszásokat iktatja ki, és Anasztaszija kaszást, aki belülről próbálja helyretenni a Kaszáskört! 

Ne felejtsetek el játszani se, ugyanis a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a könyvet a Lampion Könyvek kiadónak hála!

  



 

Nyereményjáték:

 

A Kaszás folytatásának megnyeréséhez el kell olvasnotok a könyv első pár fejezetét, amit meg is találhattok beleolvasóként a kiadó honlapján, és válaszolnotok kell az állomásokon található kérdésekre!


(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

A Viharszem szerint milyen sötét hübrisz ütötte fel a fejét a Kaszáskörben?

a Rafflecopter giveaway




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése