2023. június 26., hétfő



Marissa Meyer: Cursed - Átkozottak (Aranyfonó 2.) | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

– Ez az egyik legjobb dolog abban, ha valaki mesemondó. – Wyrdith gyengéden megbökte Serildát. – Mi magunk írjuk a saját történetünket.

 




Az ​adalheidi kastélyban nagy a felfordulás.

Serilda és Arany képtelen megtörni az őket Adalheid kísértetjárta kastélyához kötő átkot. Örökre csapdába estek. A végtelen hold éjszakáján a Lidérckirály el akarja kapni a hét isten egyikét, hogy visszahozza a szerelmét, Perchtát, akit korábban száműztek az alvilágba.

De hamar világossá válik, hogy a Lidérckirály bosszúvágyát nem csillapíthatja egyetlen kívánság, és a valódi céljai végzetes hatással lehetnek a halandók világára.

Serilda és Arany mindenáron meg akarja akadályozni, hogy a király végrehajtsa a tervét. Közben próbálják kideríteni, mi Arany valódi neve, és igyekeznek felszabadítani a sötét szerzeteket szolgáló szellemeket is. Úgy tűnik, egyedül a szerelmük erejére számíthatnak, miközben a gonoszok csatarendbe állnak…

 

„Nem igaz, suttogta volna legszívesebben. Előre akart hajolni, a fiú halántékához nyomni az arcát. A falhoz préselni, hozzásimulni. Nem lettem az övé. Sosem leszek az övé.”

 

A bestsellerszerző Marissa Meyer kísérteties, tündérmese ihlette Gilded – Aranyfonó duológiájának izgalmas záróakkordja, mely a régi és az új rajongókat egyaránt magával ragadja.

Hagyd, hogy elvarázsoljon!

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Cursed

Eredeti megjelenés éve: 2022

Könyvmolyképző, Szeged, 2023

480 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789633994801 ·

Fordította: Szabó Krisztina

Marissa Meyer könyvei:

 

Gilded – Aranyfonó (1.)

Cursed – Átkozottak (2.)

 

Cinder (1.) (újra)

Scarlet (2.) (újra)

Cress (3.)

 Winter (4.)

 

Heartless – Szívtelen

Instant Karma

WEBSHOP / ÉLFESTETT / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el…?

 

Tetszett az első rész, és kíváncsi voltam, hogy vajon milyen végkifejlete lesz a történetnek. Eléggé fel lett adva nekünk a lecke az  Gilded - Aranyfonó utolsó fejezetében.


FIGYELEM! A bejegyzésem SPOILERT tartalmaz az első részre nézvést, hiszen Arany és Serilda története egyből folytatódik!

  

Szerintem…

 

A történet nagyjából ott folytatódik, ahol a Gilded - Aranyfonó véget ért. Adalheid kísértetjárta kastélyában vagyunk, ahol kiderült, hogy Serilda terhes Aranytól, és azt hazudta a Rémkirálynak, hogy emiatt képtelen aranyat fonni neki. Ez nyilván nem esett jól a Rémúrnak, hiszen tervei szerint mindenféle vadakat fog foglyul ejteni a lány által készített aranyfonalakkal/-kötelekkel. Viszont az se járja, hogy így kiszúrt vele a halandó, így úgy dönt, hogy tekintélyét megőrizendő elveszi Serildát, és majd később, miután már a királynéja, bejelenti, hogy tőle van a gyerek. Nos, mindeközben Arany nem tudja, hogy ő az apa, és mind féltékenyebb, komorabb a lassan egymáshoz mind közelebb kerülő pár miatt. Hiszen a látszatot fent kell tartani, és ha Serilda nem tartja fent, akkor a miatta megölt szellemgyerekeket se fogja szabadon engedi a Lidérckirály.

 


Rendkívül jól felépített és összetett a sztori, nagyon érdekes volt a mind jobban egybeszövődő cselekményt olvasni, ugyanakkor a második részben még tovább bonyolódtak a dolgok, így elég nehezen haladtam. Serilda egyre több időt töltött a Lidérckirállyal, aki már-már normálisan viselkedett vele, amikor kettesben voltak. Ugyanakkor a lány többzör a király életére tört, akit ez végtelenül szórakoztatott. Őszintén szólva nekem ezek a részek nagyon tetszettek a könyv elején, ám amikor a mindélfe istenekkel meg levadászandó, elfogandó vadakkal (vagy szörnyekkel) kapcsolatos szálak is kezdtek előtérbe kerülni, akkor már mind kevésbé érdekelt a sztori, mert _kicsit_ vontatottá vált. Vagy inkább szájbarágóssá... Serilda elég nehezen kötötte össze a dolgokat ebben a részben. Jobban szerettem azokat a fejezeteket, amikor Serilda mesélt, és a meséi külön életre kelnek. Igazából mindkét rész olvastatta magát, nem bántam, hogy duológia lett a történet!

  

 

– Mint valami mese.

Serilda megrökönyödve nézett rá.

– Hát nem érted, Arany? Tényleg mese. Te is mesébe illő vagy! Egy jóképű herceg, aki gonosz vadásznőket öl, aztán megátkozzák, és bezárják egy kísértetjárta kastélyba. Magad vagy a megtestesült mesehős!

 

 

Míg az első részben Serilda főleg Arannyal kommunikál, addig ebben a részben szerintem nagyobb hangsúly volt a Lidérckirállyal való kapcsolatán. Tetszett, hogy mennyire nyersen és nyíltan kommunikálnak egymással - a Lidérckirály fenyegetőzik, Serilda beszólogat, és bár kicsit aggasztó, messze nem ideális a kapcsolati dinamikájuk (ami lássuk be jó, hiszen nem szerelmesek, hanem ellenségek, akik egymásra kényszerültek). De szórakoztatóak voltak a közös pillanataik!  

Voltak részek, amiknek tűkön ülve vártam a végkimenetelét, akadtak karakterek, akik miatt drukkoltam, hogy ne bukkanjanak fel, míg másoknak nagyon örültem, amikor betoppantak a cselekménybe. Mondok egy példát: az elmondások alapján szívtelen és ijesztő Vadásznő nélkül tökéletesen meglettem volna, mert ugye ő a Lidérckirály nagy szerelme, neki rabolta el a sok-sok gyereket, de amint a Vadásznő ráunt a gyerekekre, a király vihette őket elintézni az erdőbe... de Marissa Meyer még vele is úgy megcsavarta a sztorit, hogy csak pislogtam! 

 


Összességében

 

Nem éreztem annyira átütő szerelemnek, mint az első részt, ugyanakkor örülök, hogy ilyen sok szálon futó, mágiával, átkokkal, szörnyekkel, istenekkel, vadászatokkal, árulással, szellemekkel és bátorsággal teli, nagyívű történetet olvashattam az egyik kedvenc írómtől! Marissa Meyer nem hazudtolta meg önmagát, ismét bebizonyosodott számomra, hogy nagyon különleges módon képes régi klasszikus történeteket újramesélni. 

Tetszett a Lidérckirály karakterének a sokszínűsége, a folyamatos vadászatok alatti sumákolás a háttérben, Arany és Serilda lassan felépülő, megkapó kapcsolata. Lassan haladtam vele, elég sötét hangvételű történet, de szerettem olvasni.

 

Értékelés: 4

 

Kedvcsináló idézetek:

De hiába keverték folyton bajba a történetei, imádott mesélni. Nem tudta megállni. Belopták magukat a szívébe a rossz csillagzat alatt született szerelmesek, és a gonosztevők, akikről utólag derült csak ki, hogy ők a rosszak. Serilda úgy érezte, lebeg, miközben a történet gyakorlatilag saját magát írta. Mintha valami fontos, valami örökkévaló részesévé vált volna.

 

– Inkább ne – felelte Serilda. – Még nem haltam meg.

A király felemelte a kezét, és az egyik ujját végigfuttatta a Serilda csuklóján lévő seben. Serilda elrántotta a kezét.

– Ameddig az átok hatása alatt állsz, te is halhatatlan vagy. Talán sosem lesz okod átkelni Verloren hídján.

Serilda hervasztó pillantást vetett a királyra.

– Én meg már azt hittem, hogy amint megszülöm a gyereket, meggyilkol. Örülhetek, meggondolta magát? – Közelebb hajolt. – Csak nem? Kezd megszeretni?

 

Szerelem az, amikor az ember pontosan tudja, mi mindennel képes a másik az őrületbe kergetni, de valamiért mégis őt akarja ölelni, amikor leszáll az éj, és az ő karjában akar ébredni, mikor felkel a nap. A szerelem az a megnyugtató tudat, hogy a másik támogat és elfogad, a hóbortok, a hibák ellenére is. Sőt, talán részben pont azok miatt szeret.

 

– Mindannyian feláldoztunk valamit, amikor létrehoztuk a fátylat. Ahhoz, hogy elpusztítsuk, szintén áldozatra van szükség.

– Jól van – legyintett a Lidérckirály. – Áldozzatok fel, amit csak akartok. Nem érdekel!

– Nem nekünk kell áldozatot hozni, Erlkönig. Ez a te kívánságod, és a démonaidé. Az áldozatot is nektek kell meghozni. Perchta torokhangú nevetést hallatott.

– Ez a baj veletek, istenekkel. Mindenért fizetséget kívántok.

– Minden mágiának ára van – felelte Hulda.

 

☆☆☆
Nem saját képek. Pinterest tábla: Gilded by Marissa Meyer

Gilded #2 a GoodReads-en.

☆☆☆


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent az Aranyfonó duológia befejező kötete, Cursed - Átkozottak címmel. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Serila, Arany és a Lidérckirály történetének folytatását, melyből kiderül, hogy vajon a szerelem képes-e felülkerekedni a bosszúvágyon és az átkokon.

Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát!

 

 

 

Nyereményjáték:

 

Mostani játékunk során olyan népmese-adaptációkat keresünk, amik itthon a Könyvmolyképző Kiadó kínálatában is megtalálhatóak. Minden állomáson láthattok egy borító részletet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, mi a könyv címe - angol és magyar címet is elfogadunk.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

 

 

a Rafflecopter giveaway

 

ÁLLOMÁSOK:

[Blogturné Klub]

06/05 Dreamworld - Idézetek

06/06 Csak olvass! - Fanartok
06/08 Csak olvass!

06/10 Kelly és Lupi olvas - Interjúfordítás

06/12 Readinspo

06/14 Sorok Között

06/16 Kelly és Lupi olvas

06/18 06/26 Hagyjatok! Olvasok!

06/24 Dreamworld

 


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése