2021. február 6., szombat



Marissa Meyer: Scarlet (Holdbéli krónikák 2.) | Blogturné Klub ajánló

  

 

Farkas arca megkeményedett, majd gyorsan elfordult. Megint zavartan csengett a hangja.

– Tudom, hogy nem akarsz tőlem semmit. Nem is hibáztatlak érte. – Felhúzta a vállát, és ismét ránézett. Szemében a megbánás fénye csillant. – De nekem te vagy az egyetlen, Scarlet. Mindig is te leszel.

 




Még a jövőben is óvakodj a farkastól…

Cinder, a kiborglány kalandjai folytatódnak – éppen szabadulni próbál a cellájából, de még ha sikerrel is jár, ő lesz a Nemzetközösség legüldözöttebb szökevénye.

Eközben Franciaföldön nyoma vész egy idős asszonynak, Michelle Benoit-nak, gyönyörű és makacs unokája, Scarlet pedig rendületlenül keresi. A vörös hajú francia szépség a nyomozása során egyre különösebb alakokkal találkozik. Megismerkedik Farkassal, az egyszerre vonzó és ijesztő utcai harcossal, akivel együtt erednek a rejtélyek nyomába. De a helyzet tovább bonyolódik, miután összeakadnak Cinderrel.

Ahogy közös erővel próbálják megakadályozni, hogy Levana királynő végveszélybe sodorja a Föld teljes lakosságát, lassanként fény derül arra is, mi köze egymáshoz Scarletnek és Cindernek…

Már te is vártad? Vesd bele magad a történetbe!


Könyv információk:

 

Eredeti mű: Scarlet

Eredeti megjelenés éve: 2013

 

Könyvmolyképző, Szeged, 2019

470 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634575740 ·

Fordította: Bujdosó István,

Szabó Krisztina

Holdbéli krónikák sorozat:

 

0,5 Glitches (angol)

0,6 The Little Android (angol)

1. Cinder / Cinder (új)

1,5 The Queen's Army (angol)

2. Scarlet / Scarlet (új)

3. Cress

3,1. Carswell's Guide to Being Lucky

3,5. Fairest (angol)

4. Winter (angol)

4,6. COVID-128 (angol)

(befejezett)

 

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről… (enyhén spoileres az első részére)

 

Kiborg Hamupipőkénket, Cindert bebörtönözték, miután elkapták a bálon, és épp arra vár, hogy Levana visszavigye a Holdra, mint szökött holdlakót. Persze főszereplőnk nem vágyik oda, így meglép a börtönből némi külső segítséggel. Pechjére belefut a helyes, nagyszájú, de elég idegesítő Thorne-ba, aki azt állítja, hogy ha segít neki megszökni, akkor elviszi a hajóján… Ő ugyanis Carswell Thorne kapitány! Hamar kiderül, hogy emberünket épp a hajó eltulajdonítása miatt  ültették le, de már ketten szöknek Kai császár és Levana királynő elől.

A regény második cselekményszála Franciaországban játszódik, ahol Scarlet Benoit a családi gazdaságot vezeti, miközben eltűnt nagymamáját keresi. Vagyis keresné, ha nem kötné le a munka. Amikor betoppan az ijesztő külsejű, ám szelíd és félénk lelkű Farkas, aki illegális meccseken való verekedésből él, az élete a feje tetejére áll. Nem sokkal a találkozásuk után már ketten robognak egy titokzatos csapat főhadiszállása felé.

 

(credit: @arz28)

Szerintem…

 

Korábban már írtam a történetről (itt), de a nemrég megjelent Cress előtt mindenképpen fel akartam eleveníteni az emlékeimet. A regény összesen három szálon fut: Cinder szökésben van Thorne-nal, Scarlet Farkas segítségével igyekszik megtalálni a nagymamáját, miközben Kai császár palotáját ellepte a holdlakó Levana királynő meg a sleppje, és megpróbálják mindenfélére rávenni Kait... Ez az utóbbi az egyik legbosszantóbb szál az egész regényben, mert ki nem állhatom Levanát. Majd megüti a guta, hogy Cinder kicsúszott a karmai közül, így háborúval fenyegeti Kaito-t, illetve arra is megpróbálja rávenni, hogy elvegye őt a császár, és ezáltal békét köthessenek. Manipulatív és irtó gonosz!

 

A kedvenc cselekményszálam egyik fő része a bizalmatlan Scarlet lassú összebarátkozása a vadnak tűnő Farkassal. Farkas irtó cuki karakter annak ellenére, hogy egy ránézésre óriás testében élő, izmos gyilkológép. A nagyszájú, vörös hajú, bátor és mindenkiért kiálló főhősnő meg egy nagydarab, vadállatias, de félénk, titokzatos férfi tökéletes párost alkotnak, ráadásul roppant kalandos az útjuk ahhoz képest, hogy egy Piroska és a farkas újramesélésről van szó. (Például nem hiszem, hogy létezik olyan Piroska verzió, amiben Piroska a farkasra csimpaszkodva vonatra ugrálna vagy tömeggyilkosok közé keveredne!) Szerettem Cinder történetét is, hiszen visszakapjuk Iko-t, a lány elkezdi felfedezni a holdlakó énjének az erejét, és lassacskán megtud mindent a múltjáról is. Cinder rendkívül összeszedett karaktere mellé haláli ötlet volt betenni egy pimasz, kicsit egoista és nagyon lökött „nem-is-kapitány-hanem-kadét”-ot, Thorne-t, mert a párbeszédeik mindenkit mosolyra fakasztanak!

 

 

– Könyörgöm, mondd, hogy felismersz valamit!

– Igen, persze, hogy felismerem… – intette le a másik. – Csak hát ugye, nem tegnap volt…

– Kicsit gyorsabban! Mert nem igazán illünk bele ebbe a környezetbe.

Thorne bólintott, majd végignézett az utcán.

– Erre!

Öt lépés után megtorpant, megint elgondolkodott, majd megfordult.

– Nem. Mégsem. Erre.

– Végünk van.

– Nem, most már megvan. Tényleg. Gyere!

– A címet nem tudod?

– Egy kapitány mindig tudja, merre van a hajója. Ez amolyan mentális kapcsolat.

– Ezért lenne jó, ha lenne itt egy kapitány.

 

 

Szeretem Marissa Meyer történeteit, mert nem csupán izgalmas, szövevényes kalandokra küldi főhőseit, de a karakterei is igazán élnek. Mindenkinek megvan a maga háttérsztorija, senki nem egysíkú vagy unalmas, tartózkodik a kliséktől, és lehetetlen kitalálni, hogy milyen fordulat vár ránk a következő oldalon. (Mondom ezt úgy, hogy nálam ez újraolvasás volt, és még így is meglepett, hogy milyen eldugott helyet találtak Cinderék a Benoit farmon vagy kicsoda a folyton Scarleték körül alkalmatlankodó, nagyon ellenszenves Ran!)

 

(credit: ace-artemis-fanartist)

Összességében

 

Fantasztikus, ám komorabb folytatása egy végletekig izgalmas sorozatnak. Az első részhez képest kinyílik előttünk a világ, hiszen míg Cinderék egy űrhajóval menekülnek, addig Scarleték Franciaországban utazgatnak a lány nagymamája után nyomozva. Szerettem, hogy több rálátást kapunk a holdlakókra és a képességeikre, ahogy azt is, hogy Selene hercegnő múltját is végre megismerhetjük! Az meg, hogy Scarlet és Farkas mennyire édes párost alkotnak csak hab a tortán, remélem, hogy a harmadik részt minimum ennyire fogom szeretni.

 

Értékelés: 5

 

Folytatnám? Persze, hamarosan olvasom a harmadik részt, és egyúttal érkezi a Cress ajánló is. Nagyon addiktív a sorozat, ezért sokért adnám, ha már mindegyik rész (és a kiegészítők is) nálam lennének magyarul.

 

(credit: candy8496)

Kedvcsináló idézetek:

– A neten lefuttatott keresés csak Carswell Thorne kadétot dobott ki, aki az Amerikai Köztársaság állampolgára, és Új-Pekingben börtönözték be….

– Igen, ő az – szólt közbe Cinder mit sem törődve Thorne rosszalló tekintetével.

Újabb csend következett, és a hőmérséklet a hajtóműteremben épphogy ugyan, de átlépte a kellemes határát.

– Nos… nagyon jóképű, Thorne kapitány.

Cinder felnyögött.

– Te pedig, kedvesem, az égbolt legpompásabb űrhajója vagy, és ne hagyd, hogy bárki mást mondjon.

A hőmérséklet tovább emelkedett, míg Cinder nagy sóhaj kíséretében széttárta a karját:

– Szándékosan irulsz-pirulsz, Iko?

– Tessék. Ezeket nyersen is megeheted – dobta oda neki a zöldségeket.

A fiú könnyedén elkapta a zöldségeket. A paradicsom eltűnt az egyik hatalmas öklében, a másikkal pedig a répa finom levelét ragadta meg. Minden irányból alaposan szemügyre vette.

– Ez micsoda?

Scarlet meglepetten felnevetett.

– Sárgarépa. Most hülyéskedsz?

A fiún látszott, hogy megint nagyon zavarba jött, amiért valami furcsát mondott. Behúzta a vállát, de ettől egyáltalán nem tűnt kisebbnek.

– Most már értem, miért nem jöttem be neked. Fogalmam sem volt róla, hogy egy uralkodóval szállok ringbe. Ő azért még nekem is nagy falat.

– Ne nevettess már! – horkant fel Cinder. – Alig ismerem. Ráadásul most még utál is.

Thorne felnevetett, és hüvelykujját az övbújtatójába dugta.

– Tudod, nekem elég jó orrom van a szerelemhez, és egyet mondhatok, a fickó nem utál téged. És egy kiborgot meghívni a bálba? Elég tökös a gyerek! Elvből utálom az uralkodócsaládokat meg a kormánytagokat, de nem semmi húzás volt, azt meg kell hagyni.

 

✿ ✿ ✿ ✿ ✿

Nem saját képek. Pinterest tábla: Lunar Chronicles

The Lunar Chronicles #2 borítók a GoodReadsen

✿ ✿ ✿ ✿ ✿

 

A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából nemrég megjelent a Holdbéli krónikák sorozat harmadik része is, és ennek örömére bloggereink egy szuper hosszú turnéval készültek nektek, ahol mindhárom részt bemutatjuk! Tartsatok bloggereinkkel ezen az izgalmas blogturnén, de ne felejtsetek el játszani se. A blogturné végén kisorsolunk olvasóink között egy példányt a Scarlet és egy példányt a Cress című regényből!

 

 

Nyereményjáték:

 

Kivételesen egy sorozat három részéről is olvashattok nálunk, ezért a játék is háromféle lesz! Azokon az állomásokon, ahol betűket rejtettünk el, magyarul is megjelent tündérmese-adaptációk címeit keressük. A fan artoknál azt keressük, hogy kit ábrázol az adott kép. Azon az állomáson, ahol idézetet találtok, rá kell jönnötök, hogy a három regényünk közül melyikből idéztünk! A megoldásokat (címeket, neveket) írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő részébe..

 

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

 

Ki van a képen?

a Rafflecopter giveaway

ÁLLOMÁSLISTA:

 

01/25 - Sorok között (Cinder)

01/27 - Sorok között (extra)

01/30 - Readinspo (Cinder)

01/31 - Csak olvass! (Cinder)

02/02 - Booktastic Boglinc (Cinder)

02/04 - Fanni's Library (Cinder+Scarlet)

02/06 - Hagyjatok! Olvasok! (Scarlet)

02/07 - Sorok között (Scarlet)

02/08 - Nem félünk a könyvektől (Scarlet)

[Blogturné Klub]

 

02/10 - Booktastic Boglinc (Scarlet)

02/12 - Csak olvass! (Scarlet)

02/14 - Kelly és Lupi olvas (Scarlet)

02/16 - Hagyjatok! Olvasok! (Borítómustra)

02/18 - Fanni's Library (Cress)

02/20 - Hagyjatok! Olvasok! (Borítómustra)

02/22 - Booktastic Boglinc (Cress)

02/24 - Csak olvass! (Cress)

02/26 - Hagyjatok! Olvasok! (Cress)

02/28 - Sorok között (Cress)

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése