2021. február 15., hétfő



Sarah Rees Brennan: A káosz leánya (Sabrina hátborzongató kalandjai 2.) | Blogturné Klub ajánló

 

 

– Komolyan mondtam, Sabrina – erősködött Prudence. – Az ember csak annyira flörtöljön a Halállal, hogy belecsúsztatja a farzsebébe a telefonszámát, letaperolja egy kicsit, és odasuttogja neki, hogy „hívj fel, bébi”. Ha bármi ostoba vagy felelőtlen dolgot csinálsz, én már itt sem vagyok.

– Megértettem – suttogtam. – Fogd be!

 




Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

 

félig boszorkány, félig halandó tizenhat éves Sabrina Spellman meghozta a döntést: elfogadta a sötét oldalát és a varázstudó gyökereit. Ereje most napról napra növekszik de vajon túl nagy árat fog érte fizetni?

Sabrina Spellman most hozta meg élete legnehezebb döntését: maga mögött hagyja imádott barátait a Baxter Gimiben. Eljött az idő, hogy a sötétség útját követve megtalálja a helyét a boszorkányok és a varázslók között a Láthatatlan Tudományok Akadémiáján.

Sabrinának mindig is jól ment az iskola, most viszont egy teljesen új világban kell eligazodnia. Napról napra növekszik a hatalma, de nagy árat kell érte fizetnie. Muszáj mindig szem előtt tartania az újdonsült kötelezettségeit, s hogy azok milyen következményekkel járnak a barátaira és saját magára nézve.

Ráadásul ott vannak az új iskolatársai. Prudence, Dorcas és Agatha barátok, vagy valami olyasmi, de Sabrina megbízhat-e bennük? És Nick Scratch? Ő olyan elbűvölő, mint mindig, de tartósnak bizonyulnak-e a Sabrina iránti érzései?

A Netflix sorozat alapján ez a regény egy teljesen új és eredeti történetet mesél el Sabrináról.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Daughter of Chaos

Eredeti megjelenés éve: 2019

Könyvmolyképző, Szeged, 2020

400 oldal · puhatáblás

ISBN: 9789635613632 ·

Fordította: Sándor Alexandra Valéria

Sabrina hátborzongató kalandjai: 

1. Boszorkányszezon

2. A káosz leánya

3. Path of Night 

(nem befejezett)

 

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről (minimális spoiler)…

 

A regény a tévésorozat 1. és 2. évada között játszódik, szóval a teljes olvasásélményhez elengedhetetlen a sztori ismerete, de anélkül is kilogikázhatóak a dolgok. Sabrina immár a Láthatatlan Tudományok Akadémiájának tanulója, aki aláírta A Bestia Könyvét, és eladta a Sátánnak, hogy megmentse a greendale-i halandókat a Greendale-i Tizenhármak éjszakáján. Szakítottak Harveyval, és nem csak az exe, de a barátai – Suzie és Roz – is tudják már, hogy boszorkány. A káosz leánya kezdetén Harveynál felbukkan Nick Scratch, aki Sabrina barátjaként megvédi a halandót az öldöklő boszorkányszellemektől, majd valami oknál fogva elkezd visszajárkálni Sabrina exéhez… Eközben: Sabrina a városban ármánykodó balszerencsedémont próbálja elűzni; Prudence próbál jó nővére lenni Judasnak, a nemrég született öccsének, és arról ábrándozik, hogy igazi családdá válnak végre apjával; Roz rémálmai még mindig homályos jóslatokat rejtenek; Harvey pedig próbál túljutni bátyja halálán… és a szakításán Sabrinával.

 

Sabrina Spellman (Kiernan Shipka)

Szerintem…

 

Mivel megnéztem a tévésorozatot a 3. évadig, így kicsit előrébb járok a sztoriban, de még így is izgalmas volt visszamenni arra a decemberre, amikor az angyalfürtős, szőke Sabrina haja hófehérré vált A Bestia Könyvének aláírásakor. Sabrina Spellman szemszögét ismét E/1-ben élvezhetjük, amikor a peches boszorkány oldalán bevonzzunk egy balszerencseszellemet jó néhány üveg eltörésével… A sztori fő szála a szerencsétlenségdémontól való megszabadulásról szól, de nekem korántsem ez volt a kedvencem!

 

Nick Scratch (Gavin Leatherwood) és Sabrina

Sabrina POV-ja mellé megkapjuk Harvey és Nick Scratch szemszögét is (E/3), és én mindkettejükért teljesen odáig voltam, mert irtó szórakoztatóak együtt! Bizony: EGYÜTT! Miután Nick segít megmenteni Harveyt, visszatér hozzá, és közli, hogy meg akarja szerezni Sabrinát. Legnagyobb meglepetésemre a Nickből áradó ártatlanság és Sabrina iránti gyengéd érdeklődés ráveszi Harveyt, hogy elkezdjen halandó párkapcsolati tanácsokat és ezzel foglalkozó könyveket kölcsönadni a varázslónak. Persze a párosuk továbbra is rendkívül valószínűtlen, de nagyon szórakozatott a sok-sok félreértés! Nick elképzelései a szerelemről egészen mások, mint a normális embereké, így Harv néha roppant kellemetlenül érzi magát a fiú közelében, de mégis valamiféle barátság, bajtársiasság szövődik kettejük között. 

 

 

– Az egyik pápátok, IX. Gergely bűnősnek kiáltotta ki a fekete macskát mint a Sátán inkarnációját – magyarázta Nick.

Harvey rámeredt a macskára.

– Te vagy a Sátán?  

– Nyilván nem ő a Sátán – mondta Nick. – Miért gyanúsítasz folyton mindenkit azzal, hogy ő a Sátán? Én csak egy érdekes történelmi tényt osztottam meg veled.

 

 

Érdekes módon Prudence ismét saját (E/3) szemszöget kapott, és azt kell, hogy mondjam, egészen megkedveltem őt ennek köszönhetően. A nyers őszintesége egészen megnyerő: „– Napi szinten kellemetlenül érzem magam miattad – jelezte Prudence. – Jó mulatást!”, szerintem némelyik beszólása legalább annyira megnevettetett, mint Harv és Nick fura beszélgetései. Nagyon jópofa, ahogy Blackwood atya kisfiával törődik, ahogy a nővérei után vágyakozik, ahogy Zelda néni szeretetéről és Blackwood atya elfogadásáról elmélkedik. Persze a legizgalmasabb részek azok, amikor megakad a szeme Ambrose-on, vagy amikor Nick-kel beszélget Sabrináról, a Spellman-családról, a boszorkányok és az emberek „randizási” szokásairól. Egy ponton azt a tanácsot adja csóri Nicknek, hogy meztelenül asztrálprojektáljon Sabrina szobájába, mert: „Semmi sem romantikusabb a pucér asztrálprojekciónál.” Habár kíváncsi lettem volna főhősünk reakciójára, mindent vitt Harvey azonnali ellenkezése, amikor Nick tanácstalanul felvezette, hogy talán meg kéne próbálnia ezt a dolgot, hátha bejön…

 

Harvey Kinkle (Ross Lynch)

Ez a regény nagyon olvasmányos volt, de a párbeszédeknek köszönhetően vált izgalmassá és érdekessé, nem a története miatt. A balszerencsedémon levadászása és Greendale újbóli megmentése csak hab a tortán, de korántsem izgatta annyira a fantáziámat, mint Nick-Harvey-Prudence furcsa egymásrautaltsága, lehetetlennek tűnő közeledésük egymáshoz…    

 

Chilling Adventures Of Sabrina FANART by Lanchuuu

Összességében

 

Humoros, érdekes történet, amihez nem árt ugyan ismerni a sorozatverziót (sőt… legalább az első évad megnézése ajánlott olvasás előtt). Nem horrorisztikus, bár vannak benne harcolós-varázslós részek, mégsem ezeken van a hangsúly a regényben, hanem a karakterek közötti kapcsolatokon. Ezúttal a Spellman-nővérek a háttérbe szorultak, és más főbb mellékszereplők vitték a prímet, amitől kevésbé volt megható a történet, mint az első rész, cserébe viszont irtó szórakoztatóvá vált!

Folytatnám a sorozatot? NANÁ!

Kedvenceim: Odáig vagyok Harvey-ért és Nickért! 

 

Értékelés: 4

 

Filmes külföldi borító:

 


SOROZATADAPTÁCIÓ: Sabrina hátborzongató kalandjai

(Snitt / IMDb / Port)

 

Az első könyv óta eljutottam a 3. évad végéig – ami azt jelenti, hogy már csak a 4. évad van hátra és ledaráltam az egész sorozatot -, és bizton állíthatom, hogy a könyvsorozat roppant könnyedebb és jóval humorosabb, mint a tévésorozat! A tévéből ismert részek csupán díszletelemként / háttérinfóként működnek a regényben, vagyis segítenek belőni, hogy kb. mikor játszódhat ez a rész. (Egyébként nem sokkal azután vagyunk A káosz leányában, hogy Sabrina eladja a lelkét Sátánnak.)

 

Adaptáció: 5/2 ««

 

Sok közük nincs egymáshoz, viszont segítenek elmélyíteni a kapcsolatot a karakterekkel. Legalábbis eléggé odáig vagyok Nickért és Harveyért jelenleg, pedig Harv-ot nullának tartom, Nicket pedig gonosznak a sorozatban… De ebben a részben zseniális a párosuk, és mindig mosolyt csaltak az arcomra, amikor felbukkantak. Más, eléggé más a könyv és a sorozat, de a kettő az együtt az igazi. 

 


Kinek ajánlom a regényt?

Netflixes Sabrina hátborzongató kalandjai sorozat rajongóinak mindenképpen, de azoknak is tetszeni fog, akik szeretik a boszorkányos YA-regényeket.

 

Kedvcsináló idézetek:

– Nem számít, hogyan kezdődött – folytatta Nick. – Te meg én a tanúi voltunk mindennek, amit Sabrina a halandóért tett. Elvégzett egy tiltott szertartást. Fogott egy kést, hogy torkot vágjon vele. Besétált a halottak földjére. Mit gondoltál, amikor láttad, hogy megteszi?

– Arra gondoltam, hogy ez egy őrült nőszemély, aki túl messzire ment – fintorgott Prudence.

– Én arra gondoltam, hogy kell nekem valaki, aki megtenné ezt értem – mondta nagyon lágy hangon Nick..

– Borzasztó! Amíg te sebesült voltál a havas hegyek között, én szakértő lettem a halandó fiúk terén. Hadd osszam meg veled a tudásomat arról, hogyan működnek a dolgok a halandókkal. Először szerelmesek lesznek beléd, és virágot hoznak.

Nick gyors egymásutánban néhányat pislogott.

– Minek? Varázslathoz?

– Nem. A halandók egy vázának hívott tárolóba teszik a virágot, és nézik, ahogy lassan meghal náluk otthon.

– Hűha – csodálkozott Nick –, de morbid! Biztos vagy benne?.

– (...) Ez egy tipikus ismerkedős szöveg? Vannak nálatok tipikus ismerkedős szövegek?

Nick bólintott. Harvey a józan belátása ellenére intett neki, hogy folytassa. Nick arcára kiült az ördögi mosolya.

– A jóslás a szakterületem, és látok a jövődben egy randit velem.

– Ez elég rossz – tiltakozott Harvey.

– Szedj szét úgy, mint a seprűt, amin belelovagoltál a tornádóba – folytatta vidáman Nick.

Harvey a tenyerébe temette az arcát.

– Jaj, istenem!

– Azt tégy velem, amit akarsz, míg azzal nem ártasz!

– Nem, egyik sem – Harvey a fejét rázta, aztán nevetett, és rázta a fejét még egy kicsit. – Nem, nem, nem!

Nick rá kacsintott.

– Gőteszemeim csak téged látnak.

– Szerintem ez a legrosszabb dolog, ami valaha is történt velem – állapította meg Harvey.

Nicket szemlátomást igencsak szórakoztatta Harvey szörnyülködése.

– A hamis isten kitaszított a mennyországból? Csak mert olyan tüzes vagy, mint a pokol.

– Most hagyd abba!

 

(Még pár izgalmas idézet.)

☆☆☆
Sabrina hátborzongató kalandjai Pinterest tábla

The Chilling Adventures of Sabrina #2 a GoodReads-en.

☆☆☆

 


Már itthon is megjelent a második Sabrina hátborzongató kalandjai regény, ami egy olyan időszakba enged betekintést, amit nem érintett a tv-sorozat.

Kalandozz velünk Greendale-ben, kövesd végig az extra állomásokkal tarkított turnét, és ha szerencséd van, meg is nyerheted a könyv egy példányát.

 

 

Nyereményjáték:

 

A félig boszorkány, félig halandó Sabrina az egyik legerősebb boszorkány a képernyőn, de vannak ám rajta kívül is olyan erős és imádnivaló boszik, akiknek a kalandjait imádtuk nyomon követni.

A mostani játékunk során különböző tévés vagy filmes boszorkányokról látsz képet, a feladatod, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírd a sorozat vagy a film címét, amiben az adott boszorkányt láthattad.

 

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

 


BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

02.08. - Sorok Között extra állomás

02.11. - Sorok Között értékelés

02.13. - Hagyjatok! Olvasok! extra állomás

02.15. - Hagyjatok! Olvasok! értékelés

02.17. - Könyv és más blog

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése