2021. február 22., hétfő



Ecsédi Orsolya: Meleg ​a helyzet! (Pokkernapló 1.) | Blogturné Klub ajánló

 

 

Minden jól ment, míg meg nem kérdezték, hogy mi a gyerek neve. Azaz az enyém.

Akkor Papi bepánikolt, mert ennyire furfangos kérdésekre nem készült.

Nem könnyítette meg a helyzetét, hogy igazság szerint Bomborderouxinderxhrrrrrísh-nek hívnak, ahol az utolsó szótagot sikítani kell.

 




EGY ÖRDÖGFAJZAT FELJEGYZÉSEI

 

Ez I., azaz Rettegett GONI naplója!!!

(Pokol, nyolcadik bugyor, lávaszökőkút mellett balra.)

Mindenki másnak el a

– kezekkel,

– karmokkal,

– patákkal,

– tépőfogakkal,

– vér- és velőszívó szájszervekkel

és minden más lapozásra, markolászásra vagy kaparászásra alkalmas nyúlvánnyal!

Mert SZIGORÚAN BIZALMAS! (És veszélyes is! Aki beleolvas, annak leolvad a szemöldöke, és rémálmai lesznek! Ráadásul ugyanazok, amik nekem, mert ide igenis leírom, amit nem mondhatok el senkinek! Én szóltam!!!)

 

Goni egy totál rossz ördögkölyök, aki képtelen leszokni a jóságról. Rémálom tud lenni az élete, mert folyton elbukik a gonoszságban.

Vajon lesz belőle vérbeli pokolfajzat?

 

Könyv információk:

 

Könyvmolyképző, Szeged, 2020

120 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789634577201 ·

Illusztrálta: Szabó-Nyulász Melinda

 

Pokkernapló sorozat:

 

1. Meleg a helyzet!

2. (…)

 

(nem befejezett)

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY

Életkori ajánlás: 10 éves kortól

 (Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el...?

 

Egy ördögfióka felköltözik az emberek közé az édesapjával, a Pokol Urával?! Naná, hogy el KELL olvasnom! Ráadásul imádom Ecsédi Orsolya történeteit, ld. az ajánlóimat: Cirrus a tűzfalon, Banyavész, Nyanyacraft.


 

Szerintem...

 

Ötletes, humoros és végtelenül aranyos történet egy ördögről, aki megpróbál minél ügyesebb gonosszá válni, hogy az apukája büszke legyen rá! Főszereplőnk Bomborderouxinderxhrrrrrísh (becenevén: Goni, emberek között használt nevén: Eördögh Egon), akit az apukája, a Pokol Fejedelme (továbbiakban: Papi) felvisz az emberek közé, hogy gyakorolja az új iskolatársain a megkísértést és a bűnbevitelt. Nehéz komolyan venni kettejük sztoriját, főleg mert mindketten kicsit furák és teljesen dilinyósok! Igyekeznek beilleszkedni az emberek közé, például míg fia iskolába jár, addig a Pokol ura elmegy egy trafikba dolgozni… Lepadlóztam tőlük.

 


Ecsédi Orsolya meséiben mindig van valami különlegesség vagy szójáték, ezúttal a nevekben található pokoli szavakra vannak rágyógyulva ördögi főszereplőink. Goni első barátja Gyöngyvér, aki megpróbált Vérnek nevezni (amit persze az önérzetes leányzó nem hagyott), Papi azt nem engedi, hogy a macskájukat Hellókittinek nevezzék, de a Helló ellen nincs ellenvetése, mert benne van, hogy hell (ami angolul azt jelenti, hogy: pokol), és Goni sem véletlenül került a Tompa Tamás utcai általánosba, hanem mert benne van a pata szó. Ötletes, ugye?

 


Ami a fő cselekményszálat, vagyis Goni megkísértéses tanulmányait illeti… Nos, a főszereplőnk nem valami ügyes ördögfióka. Arról sem igazán vagyok meggyőződve, hogy különösebben gonosz lenne (és szerintem az apukája sem az…), inkább aranyosnak tartom a próbálkozásait osztálytársai bűnbe vitelére. Egyébként Goni szövege miatt rendkívül élvezetes az egész naplóregény forma, mert nemcsak cuki a srác tépelődése, de nagyon jól mesél! Imádnivaló volt, ahogy az apja lakberendezési terveiről, a pulisérójáról, a Tejföl körüli hercehurcákról (a tanárnőjének a folyton eltünedező kiskutyája) vagy a lelkésznél tett kitérőjéről mesélt. A sugalmazásainál már csak a szemem forgattam, nem hiszem, hogy valaha rá fog tudni venni bárkit bármilyen rossz cselekedetre ez a jólelkű ördöghercegecske!


 

Összességében

 

Szórakoztató, bájos sztori egy ifjú ördögről, akit az apukája az emberek közé költöztet, hogy végre megtanulja őket bűnbe vinni! Nagyon tetszett a mese alapötlete, és bár nem ez tetszett az író sztorijai közül a legjobban, legalább annyira vicces, mint a korábbi mesekönyvei. Üdítő és humoros olvasmány kicsiknek is, nagyoknak is.

Az illusztrációkért nagyon odáig vagyok, annyira imádnivalóak a történetbeli karakterek Szabó-Nyulász Melinda illusztrálásában!

 

Értékelés: 4

 

Kedvcsináló idézetek:

Már a hely gyanús volt, mert templom mellé épült a házuk. De a valódi borzalmak csak akkor kezdődtek, amikor kiderült, hogy Ágó papája lelkész.

Pokker! Nagyon durva volt!

Nem mertem hozzáérni semmihez, mert féltem, hogy elfüstölök.

Csak ültem, mint a jó gyerek, és meg sem szólaltam. Vacsit se kértem. Mert ki tudja, mi van benne. Egy pohár vizet se mertem elfogadni. Mert ki tudja, lehet, hogy szentelt.

Komolyan nem értem ezeket a hülye felszíni sportokat. Mindenki ismeri őket, csak én nem. Mint a foci. Meg a kötélmászás. Meg a szekrényugrás. A pokolban normális sportok voltak. Vasvillahajlítás. Földrengetés. Lávaátúszás. Nem ilyen béna szaladgálás meg ugrándozás.

Amikor megkérdeztem Papit, hogy minden gyereknek van-e rókája odafenn, totál kiakadt. Kidobta a [A kis herceg című] könyvet a szemétbe, és azt üvöltötte, hogy a könyvesbolti eladókat áthelyezi a kilencedik bugyorba (eddig a harmadikban voltak): Amikor lehiggadt, elmagyarázta, hogy nem lesz róka, ő lesz csak, meg én, mert az embereknél is van család. Megkérdeztem, nem zavar-e be a képbe, hogy engem egy kupac izzó parázsból gyúrt saját kezűleg.

 

★ ★ ★ ★ ★

A képek Szabó-Nyulász Melinda illusztrációi!

Illusztrált mesék Pinterest tábla.

★ ★ ★ ★ ★

 

Ecsédi Orsolya egy újabb vidám, szerethető és remek nyelvi játékokkal megbolondított történettel jelentkezett! A Meleg a helyzetről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek, tarts te is velünk!

 

 

Nyereményjáték:

 

Ecsédi Orsolya napló stílusban megírt könyve hamar belopja magát az ember szívébe. A nyereményjátékunk során olyan gyerekkönyvek fülszövegéből találtok részletet, amik hasonló stílusban íródtak. A feladatotok, hogy beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába az adott könyv címét.

 

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

 

„Nikki Maxwell nem csak új iskolát, de új életet is akar kezdeni. Itt a remek alkalom, hogy katasztrofális múltját maga mögött hagyva vagány, népszerű és menő csajként újjászülethessen. Csakhogy Nikki az a fajta lány, aki ebédnél magára önti a spagettit, minden csínytevésével lebukik, Halloween-re patkánynak öltözik, és az apja teherautójának tetején egy gigantikus műanyagcsótány ül.”

a Rafflecopter giveaway

  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése