2019. március 8., péntek



Ecsédi Orsolya: Banyavész (Kell egy csapat! 1.) | BTK értékelés




Mit tehet három ötödikes, akik nem hisznek a mesében, ha kiderül, hogy a helyettes ofőjük igazából boszorkány? És ha ez a boszorkány azt a feladatot adja nekik, hogy írjanak olvasónaplót a valóságból, vagy egyiküket megbuktatja? Nos Anka, Zizu és Báti nekivág Budapestnek, és megpróbálnak rátalálni egy igazi mesére! Miközben felfelé fotózva gyűjtik instagramjukra a fővárosi szobrok és domborművek képeit, kénytelenek rádöbbenni, hogy bizony a valóság is lehet mesei! Tartsatok bloggereinkkel, és a turné végén a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából három szerencsés olvasó meg is nyerheti ezt a csodás nyomozós meseregényt!
  

A méltó jutalom pedig még siralmasabb képet mutatott. Nem úgy tűnt, hogy jósággal bármit el lehetne érni. Bizonyos dolgokat igen, de azok nem voltak valami vonzóak. Például egy jó alapos verést. Vagy élethosszig tartó csúfolást. Vagy azt, hogy minden stiklit rád kennek, mert nem hazudsz elég ügyesen, mások pedig igen.
Az összes mese kamu volt csak, amivel a felnőttek tömték a gyerekek fejét.


Fülszöveg:
Anka hatalmas bajba kerül, ha nem teljesíti egy boszorkánygyanús tanárnő feladatát.
Olvasónapló a VALÓSÁGBÓL? Hogy micsoda?!
Zizu, Báti és Anka sem érti, mégis kénytelenek nekivágni Budapestnek, hogy találjanak egy igaz mesét. Olyat szánalmasan elavultat, amiben nem elég, hogy a jó győzedelmeskedik, de még méltó jutalmát is elnyeri.
Persze komoly ötödikesként tudják, hogy ennyi erővel akár sárkányokat is kereshetnének. Vagy varázslókat. De nincs más választásuk, mint alaposan kinyitni a szemüket, és meglátni a város lenyűgöző csodáit, hogy megmenthessék Ankát. A barátoknak egy hét áll a rendelkezésükre. Vajon sikerül végbevinni a csodát?
Titkok, csodák Budapest utcáin. Mit kell tenned, hogy meglásd? Csak nézz fölfelé a házakra, és a város mesél!

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2018
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
152 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789634575306 ·
Illusztrálta: László Maya
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el?

Nagyon szerettem az írónő első ifjúsági regényét, a Cirrus a tűzfalont, ezért amint megláttam a nevét a várható megjelenéseknél, azonnal repült is a várólistámra ez a könyv. Az csak bónusz, hogy varázslós, mesés, sárkányos történet, ami Budapesten játszódik.

A történetről...

Adél néni egy gonosz boszorkány! Bár különleges módon szövi bele a beszédébe az innen-onnan ismert versrészleteket, összességében véve nem igazán állhatja a gyerekeket, akiket a nyakába sóztak! Gonoszkodik, visszabeszél, felelésre kényszerít, csúfolódik a diákokkal – szóval tényleg gyanús, hogy boszorkány a tanárnő! Őszinte leszek, volt egy-két tanár, aki iránt én is hasonlókat éreztem anno, és tuti leesett volna az állam, ha egyszer csak kiderül róla, hogy valóban az! Mondjuk én odáig voltam - vagyok! - a mesékért, nem úgy, mint főszereplőink, akik azt a büntetést – avagy próbát – kapják, hogy olvasónaplót kell írniuk a valóságból; keressék meg a saját meséjüket!
No, de kik a főszereplőink, akik a nyakukba veszik Budapestet, hogy rátaláljanak egy jó kis mesére, amiről érdemes lenne olvasónaplót írni? Anka aluszékony, órán figyelmetlen, Zizu nagyokos és nagyszájú (emiatt a tanárok se nagyon szeretik), míg Báti egy félénk, ám jószívű srác. Anka bukásra áll magyarból, egyetlen verssort sem képes felidézni, ráadásul lámpalázas is, így miatta állítja próba elé Adél néni a gyerekeket. Szerencsére Zizu és Báti két nagyon jó gyerek, akik nem hagyják magára Ankát, és minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy segítsenek rajta!

(Minden illusztráció László Maya munkája a könyvből!)

Ez a mese egyszerre szól arról, hogy mennyire fontos hinni a mesékben, és arról, hogy a jók tényleg képesek kiállni a próbákat. Persze igyekszik rámutatni arra is, hogy fontos az összetartás, muszáj egységet kovácsolni az osztályból, aminek a tagjai vagyunk. Tele van jó üzenetekkel, és a fiataloknak szánt könyvekbe szerintem kellenek a bújtatott  vagy nyíltan kimondott útmutatások. Elbűvölőnek tartom a népmesei elemeket, amikre néha a felnőttek mutatnak rá, hiszen a fiatalok nincsenek képben a mesékkel. Szórakoztató volt, hogy önmagukon erőt vesznek a társukért, és megpróbálnak önmaguknál jobbak, bátrabbak, engedékenyebbek lenni. Az pedig, hogy micsoda stílusban meséli el az írónő ezt a fergeteges sztorit, amiben lehet tündér a fodrász, a föld titkos fűszer és sárkány a tacskó! Frenetikus!


- Szondi Anna! – ordította, és bevágta maga mögött az ajtót.
Anka kábán pattant fel. Az arcán piros folt virított. A pad nyoma.
- Úgy izzik a képed, mint a galagonya ruhája őszi éjjel! A lelkesedéstől, ugye, kis szívem? Alig várod, hogy felelhess a kettesért.


Pro: Megnyerő stílusú, olvasmányos, eredeti és egészen szórakoztató olvasmány, amit örömmel olvastam. Szerintem annyit vigyorogtam olvasás közben, hogy egy csomó új nevetőránc született a szemem sarkában, amikért egyedül Ecsédi Orsolya a felelős! (Jó, mivel sokat vigyorogtam az illusztrációkon is, ezért valamennyiről László Maya tehet.)

Kontra: Borzasztóan zavarnak a szinte félbevágott összetett mondatot. Értem, hogy egy gyerekeknek szóló könyvben nem lehetnek több soros, többszörösen összetett mondatok, de az brutális, hogy szinte alig van használva a vessző néha oldalakon át...

Összességében

Nagyon ajánlom, mert ez egy üdítő és szórakoztató olvasmány kicsiknek is, nagyoknak is. Lehet, hogy leesett volna az állam annak idején, amikor egyik-másik rémesebb tanárról kiderül, hogy boszorkány vagy rá kell döbbennem, hogy az aluljáróban egy gonosz varázsló él! Tetszettek a versbetétek, a népmesei elemek vegyítése a modernitással, és megszerettem a fiatalokat - bár Zizunál rezgett a léc!
(Fogadalom: Mostantól igyekszem nyitott szemmel járni Budapesten, és „felfelé fotózni”, mert eddig csak úgy oda-odatévedt a tekintetem a különleges szobrokra, domborművekre és faragványokra.)

Kedvencek: Lóri bácsi és Ulrik, #fotozzfelfele hashtag, Zizu szövege (bár néha túl csípősnek tartottam), Báti rajzai / történetei

Értékelés: 5

Folytatnám?
Igen, persze kíváncsi vagyok, hogy lehet folytatni. Nekem kerék egésznek tűnt, bár hozzá kell tennem azt is, hogy akadnak még kiaknázatlan lehetőségek/karakterek a történetben.

Ajánlom, ha...
─ ...valami olyan ifjúsági / gyerekeknek szánt történetre vágysz, amiben mind a modern kor, mind a klasszikus népmese elemek felfedezhetőek;
─ ...szereted azokat a fiatalabbaknak szóló regényeket, amiben gyerekeket próbák elé állítanak;
─ ...szeret(t)ed a Harry Potter, Percy Jackson, és hasonló történeteket.

Kedvcsináló idézetek:
Ezért voltak barátok. Mert Zizu sose tette szóvá Báti feltűnő óvatosságát. Sejtette mekkora csapás lenne az valakinek, aki pont a Bátor névre hallgat. Persze azt nem tudta Zizu, hogy csapás és csapás között is van különbség. Van a hétköznapi balszerencse. Aztán van a mindennapos vesszőfutás. És végül van az atomcsapás szintű teljes megsemmisítés, amikor a legkisebb és legfélénkebb gyereket az osztályban Bátornak nevezik.
- (…) Ha egy nap letépi magáról a nyakörvet, egész Budapest megtudja, ki az a Kegyetlen Ulrik! A falvak felperzselője, a hegyek megrengetője, a síkságok gyilkosa!
A gyerekek kétkedőn vonogatták a vállukat. Kegyetlen Ulrik éppen a saját farkát kergette, de túl hosszú volt a virsliteste ahhoz, hogy utol is érje.
- Az egész várost végigjártuk. Nincs mese. És ahol van, ott sem győzedelmeskedik a jó. A mi meséink bénák.
- Jenő bácsi azt mondta, minden mese olyan, amilyenre írják – mondta Báti.
- Ja, mert ő aztán szuper jóra írta a sajátját. Biztos ezért lakik a Blaha alatt. 
★ ★ ★ ★ ★
A képek a könyvből vannak, László Maya illusztrációi!
Illusztrált mesék Pinterest tábla.
★ ★ ★ ★ ★


Nyereményjáték:

Főszereplőink igazi kis nyomozók, akik keresztül-kasul bejárják Budapestet érdekes féldomborművek, varázslatos lények és mesei történések után kutatva. Ezért úgy döntöttünk, hogy mi is adunk nektek egy kis nyomoznivalót! A Blogturné Klub oldalán a Banyavész könyvnél találtok egy keresztrejtvényt, amit meg kell fejtenetek a bloggereknél talált leírások alapján. A rafflecopter dobozba viszont csak a színes hátterű betűkből összeálló megoldást kell beírnotok!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

FELADVÁNY:
6. mesealak: népmeséink rosszindulatú, emberfeletti hatalmú, idős asszonyalakjainak gyűjtőneve

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

03.10. - Hagyjatok! Olvasok! (extra)
03.12. - Sorok között
03.14. - Hagyjatok! Olvasok! (Top10)
03.16. - Könyv és más



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése