2019. március 18., hétfő



Novák Vica: Minka ​és a betűvetők (Minka 2.) | BTK értékelés




A történetekkel elrepülhetnek új helyekre, mint mi a szelek hátán, 
vagy te a szárnyaiddal.


Fülszöveg:
Ajjaj, hova szöknek a betűk?
Minka elsős, de van egy bánata: nem boldogul az olvasással. Talán butább, mint a többiek? Ő már sose fogja megtanulni az ábécét?
Megpróbál elolvasni egy feliratot, ám furcsa dologra lesz figyelmes: egymás után illannak el belőle a betűk! Eltűnnek az újságokból, a képernyőről, sőt, a könyvekből is. Minka rögtön üzen a szelek hátán utazó, furcsa barátjának, Szélvésznek. Lehet, hogy valami galiba történt a betűvetők titkos földjén? Kósza, a széllény hátán kalandra indulnak Szeles-zugba, hogy visszaszerezzék a betűket, és megmentsék a történeteket a feledéstől. Ki tudja, ha sikerrel járnak, hátha még Minkának is sikerül megtanulnia az olvasást.
Bűbájos, fantáziadús történet a betűkkel most ismerkedő óvodásoknak és elsősöknek. Eredj te is ez elveszett betűk nyomába!

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2018
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
60 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789634575269
Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka
A sorozat részei:
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről...

Az alapgondolata az lehetett ennek a mesének, hogy mennyire fáj a kisiskolásoknak, ha a többiek jobban haladnak az osztályban, ugyanis amikor újra látjuk Minkát, akkor a kislány el van keseredve, hogy nem megy olyan jól az olvasás neki, mint a többieknek. Ha olvastuk az első Minka-történetet, akkor már a szívünkbe férkőzött a leányzó, de ha nem, akkor is hamar elnyeri a szimpátiánkat, mert szerintem mindenkinek vannak hasonló rémes emlékei a suliból... (Persze a célközönségnek ez éppen aktuális is lehet, ami külön jó szerintem!)

A bonyodalom, hogy elkezdenek eltűnni a betűk az emberek világából, kifejezetten ötletes és vicces (bár olvasó ember lévén én félek ettől :D). Örültem, hogy újra felbukkant Szélvész, és egy újabb kalandra invitálta Minkát, és örültem az új élőlényeknek is! Szerencsére az írónő stílusa és a mese hangvétele ugyanolyan élvezetes és lendületes maradt, és bedobott néhány extra csavart is. Gondolok itt például a betűvetők bőrén lévő betűkre, mint anyajegyszerűségekre és a varázsceruzákra! (Spoiler: Sajnáltam, hogy a betűvetőknél megjelenő mesearatói munkáról nem derült ki semmi, de a betűvetés tetszett! Spoiler vége.) 


– Az ég az végtelen. Nincsenek falai és nincsen teteje. Kék színű, valamikor meg szürke, ha vihar jön. Olyankor a legragyogóbb, amikor kevés rajta a felhő, és süt a nap, ami meleget ad, és fényt. Olyan érzés a kékre nézni, mint beszívni a friss levegőt, ha a szelek besodorják a barlangba.


Már korábban értekeztem arról, hogy kötelezővé tenném a gyerekeknek szóló mesékben, hogy a gonoszokról egy hatalmas plot wist által kiderüljön, hogy végső soron ölelgetni való,  butaságból rosszalkodó, tudtukon kívül gonoszat/rosszat/kártékonyat cselekvő cukorpofák. (Lélekcirogató lenne, habár az én gyermekkori főgonoszom, Voldemort a közelében sem járt ennek, és mégis felnőttem valahogy.)

     Jól esett megismerkedni a mélyben és elszigeteltségben élő hunyorgókkal, akik megátalkodott módon ellopodosták a betűvetők munkaeszközeit. Körülbelül annyira szörnyetegek, mint a Legendás állatok és megfigyelésükből a furkász... Imádtam őket, és általuk még jobban megkedveltem Minkát és Novák Vicát.

Összességében

Aranyos, kalandos mese, amiben ismét ellátogatunk egy emberi világtól távol eső vidékre, ahol a Délibáb rejtvényt adhat nekünk, ceruzák képesek betűket növeszteni, a gyerekek bőrén lehet anyajegy helyett betű, és ahol lehet széllényeken lovagolni. Jó lenne még jobban megismerni Szeles-zugot és Szélvész világát, mert cuki lényekből és izgalmas karakterekből kifogyhatatlan forrásnak tűnik. Kreativitásilag, történetileg és rajzilag az első részt egy picit többre tartom, viszont ennek szerintem több gyakorlati haszna van, mert azt sosem gondoltam, hogy a szüleim nem szeretnek, de az iskolai haladással meggyűlt a bajom anno.
Novák Vica és Szimonidesz Hajnalka párosát még mindig csodásnak tartom, és remélem, mielőbb érkezik az új közös munkájuk.

Kedvencek: A hunyorgók és Minka megoldása a problémájukra.

Értékelés: 4,5


Ajánlom, ha...
─ ...szereted (vagy a gyermeked szereti) azokat a gyerekeknek szóló regényeket, amiben a világmegmentő akcióra indulók is gyerkőcök;
─ ...iskolába készülő/kerülő gyerekeknek, akik aggódnak, hogy nem haladnak jól a tanulmányaikkal.

Kedvcsináló idézetek:
– Szeles-zugban is ez történik. Éppen Vili barátomnál voltam, és majdnem sót tett a limonádéba cukor helyett, mert nyomuk veszett a feliratoknak. Szerintem baj lehet a betűvetőkkel.
– A betűvetőkkel? – kérdezett vissza Minka csodálkozva. Soha azelőtt nem hallotta ezt a szót. Egészen úgy hangzott, mint egy új kaland kezdete.
– Mesélj arról, kicsi lány, hogy mi minden van még odakint! Milyen az ég? És milyen az eső? Milyen a tűz, ha nem a lámpában ég?
– Csukjátok be a szemeteket! – rendelkezett Minka, aztán meghúzkodta az engedetlen Szélvész kabátjának az ujját. – Te is!
Mikor mindenki behunyta a szemét, Minka belefogott, hogy megtanítsa a hunyorgókat a képzelet nevű varázslatra.

✿✿✿✿✿
A képek a könyvből vannak, Szimonidesz Hajnalka illusztrációi!
Illusztrált mesék Pinterest tábla.
✿✿✿✿✿


Novák Vica főszereplője, Minka egy kedves, ám félős kislány, aki a könyvekben egy-egy lépést tesz a nagylánnyá válás rögös útján. Az első mesében Minka saját szobát kap az emeleten a szülei szobájától távol, ahol talán többé meg sem látogatják, és mivel egy röpke jóéjtpuszi után már nem mesél neki az anyukája esti mesét, megfordul a fejében, hogy talán nem is szeretik már! Mivel törődésre vágyik, egy hullócsillagtól vihart kíván, ám ezzel elijeszti a Napot, és egy fura fiú felbukkan nála, hogy reklamáljon a tette miatt.
A második mesében Minka elkezdi az iskolát, de nem úgy megy neki a tanulás, ahogy másoknak, ezért elszomorodik. Aztán egy reggel elkezdenek eltűnni a betűk, és Minka Szélvészhez fordul segítségért.
Tartsatok velünk, és ismerkedjetek meg Minkával, Szélvésszel, a betűvetőkkel, a felhőfoltozókkal, a hunyorgókkal és a különféle szelekkel! Turnénk során mindkét Minka-történetet bemutatjuk nektek, és a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából mindkettőből nyerhettek a turné végén 3-3 példányt! 

Nyereményjáték:

Novák Vica csodálatos Minka-történeteit Szimonidesz Hajnalka illusztrációi teszik egészen elbűvölővé. Az illusztrátor nem csupán Minkát, Szélvészt és a többieket elevenítette meg, hanem jó néhány más mesehőst is. Ezúttal az a feladatotok, hogy a borító részletekből rájöjjetek, hogy melyik általa illusztrált mesékre gondoltunk, és a könyvek CÍMÉT beírjátok a raffledoboz megfelelő rubrikájába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

FELADVÁNY:


BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

03.11. - Könyv és más
03.12. - Szembetűnő
03.14. - Sorok között
03.15. - Hagyjatok! Olvasok! (TOP10)
03.19. - Könyv és más
03.20. - Szembetűnő
03.21. - Nem félünk a könyvektől
03.22. - Sorok között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése