2019. március 13., szerda



Kisgyörgy Éva (Travellina): Világutazók kézikönyve | BTK ajánló



A Boook kiadó egy hiánypótló művet jelentetett meg, ami óriási segítség lehet azoknak, akik nem túl jártasak az utazás világában, de szeretnék önállóan megszervezni a nyaralásukat. Tartsatok a Blogturné Klub 6 bloggerével, akik bemutatják nektek Kisgyörgy Éva - ismertebb nevén Travellina, - utazási blogger könyvét. Ha pedig velünk játszotok, akkor a könyv egyik példánya is a tiétek lehet!


„Mianmarban önmagában is fantasztikus az Irrawaddy folyón hajózni, de különösen akkor, ha kamaszként te is Rejtő Jenő könyveit bújtad – Az elveszett cirkáló ugyanis itt játszódik. Én direkt elvittem magammal a regényt, és ott újraolvastam, ami egészen csodás élmény volt.”


Fülszöveg:
Évek óta csak álmodozol egy különleges utazásról, de eddig féltél belevágni? Mindig volt valamilyen kifogásod, amiért nem mertél útra kelni? Legyen az belföldi hosszú hétvége vagy egy teljes hónap a világ másik felén, ez a könyv a gondolat megszületésétől egészen az út végéig a segítségedre lesz. Most nem egy szokványos útikönyvet tartasz a kezedben, hanem egy olyan világutazó személyes tapasztalatainak gyűjteményét, aki immáron harminc éve szenvedélyesen járja a világot.
Kisgyörgy Éva – a travellina blog szerzője – olyan élményeket, tapasztalatokat oszt meg veled, amelyeket 112 országot végig járva halmozott fel. Ő tudja, mit vigyél magaddal (és főleg, mit ne), hol találd meg a legjobb repülőjegyet, miként bérelj autót és hogyan kerüld el a veszélyeket. Az egyéni utazás megszervezése olyan bonyolult, mint egy hadiüzem, de ma már nem olyan titkos! Ez a gyakorlati útmutató megtanít arra, hogy a legtöbbet tudd kihozni az idődből és a pénzedből, és hogy az utazás egy életre szóló élménnyé váljon. Neked is sikerülhet!

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2016
Boook, Budapest, 2016
184 oldal · ISBN: 9786155417276
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem...

Az író célja nem az, hogy elmesélje a kalandjait vagy beszámoljon arról, hogyan jutott el odáig, hogy ő vezeti a legnívósabb világutazós blogot idehaza. Nem. Egészen egyszerűen bátorságot szeretne önteni a hozzám hasonló nyulakba, akik félnek nekivágni a nagyvilágnak, és megpróbálja elmagyarázni nekünk, hogyan kell nekiállni a tervezésnek! Vagyis nem próbálja, hanem kompletten elmagyarázza, hogy miképp zajlik egy utazás leszervezése!

Kisgyörgy Éva (Travellina)

Kiemelendő a könyv felépítése – tulajdonképpen a kiadó összes eddig olvasott könyvének nagyon jó a felépítése, tetszik az igényességük -, ugyanis nem in medias res kezd bele, hanem felvezeti, hogy MIÉRT JÓ DOLOG UTAZNI! Ráadásul nagyon tetszetős a könyv jelmagyarázata is, mert 3 jel fordulhat elő a könyvben. Az egyik spórolási tippeket jelez, a másik a hasznos dolgokra tér ki, míg a harmadik Travellina saját élményeit jelzi. Ez utóbbiakat IMÁDTAM! A könyv elolvasása közben többször rátévedtem a blogjára is, és megállapítottam, hogy nagyon jó a stílusa, és cseppet se érződik fellengzősnek. (Pedig lenne mire… No, de ezt csak zárójelben.)

Tartalomjegyzék a könyvből

Nem gondoltam volna, hogy micsoda lélektana van annak, hogy merre és kikkel induljon el az ember, mert nekem valahogy adott a családom. (Akik eldöntik, hogy mikor, merre és hogyan menjünk, és ha felvetem, hogy elrepülnék Japánba, akkor sír a szájuk, mert féltenek. :)) Sajnos az true story, de még úgyis csak a gyűjtögető fázisban vagyok.) A következő fő téma a FELKÉSZÜLÉS, és ez hatalmas segítség az egyszeri utazóknak. Papírmunka (pl.: vízum, útlevél, nemzetközi jogsi), (ingyen)szállások, repülőjegy, éjszakázás, autóbérlés, bőrönd, csomagolás.

Felhívja a figyelmet arra, hogy mit lehet (és érdemes) a különféle poggyászba tenni, hogyan lehet spórolni azzal, ha előre felkészülünk, mikor melyik programra menjünk. (Ez egyébként azért fontos, mert vannak ingyenes múzeumi napok és hasonlók!) Érződik, hogy imád utazni, mert imád az utazási terveivel és a táblázataival pepecselni. Őrület, hogy mennyire rá lehet kattanni az élménygyűjtésre, annyira motiváló és ösztönző a könyv stílusa is emiatt!


„A Tripadvisoron rengeteg jópofa programba futottam már bele, melyek útikönyvekben nem szerepeltek. Ilyen volt egy gasztrotúra Palermóban, jazzklubok látogatása Harlemben és vitorlázás Barbados szigetén.”



„Tankönyv” jellegű, de szerintem jóval hasznosabb, mint egy általános tudástár, mert tele van egyedi sztorikkal és spórolási-életben maradási tippekkel. Nagyon szerettem, hogy úgy éreztem olvasás közben, hogy műhelytitkokat oszt meg velem. Gondolok ez alatt arra, hogy nem csupán összegyűjtötte a legtöbbet használt és leghasznosabb APPokat és weboldalakat, de többször visszautalt rájuk, csokorba gyűjtötte őket, ha a fő témához tartoztak, és a saját tapasztalatait is beleszőtte!

Stílszerűen utazás közben olvastam!
Összességében

Praktikus, ösztönző útikalauz, ami tele van szuper ötletekkel, jó tanácsokkal és tanulságos történetekkel. Nem tudom, mennyi időbe telhetett megírni, és így, ebben az összeszedett, átgondolt formában kiadni ezt a könyvet, de megérte az összes beleölt munkaórát, mert ritka igényes és letisztult. Szívem szerint egyébként az egész könyvet bepakolnám a kézi poggyászomban, hogy néha előkaphassam, amikor kell egy kis támogatás vagy egy-két jó ötlet/praktika. Azt hiszem, ezek után jóval bátrabban állok életem első nagyobb, repülőgépes utazása elé.

Értékelés: 5

A Bakancslistámra ismét új tételek kerültek fel, úgymint egyszer részt venni egy lakáséttermi összejövetelen (amikor idegenek gourmet vacsorát adnak az otthonukban idegeneknek – ld.: eatwith.com), és elmenni egy gasztronómiai sétára. Szívesen housittingelnék (vigyáznék mások házára ott lakásért cserébe) és lakást cserélnék (XY jön az én kecómba lakni, én meg megyek az övébe, mint a HOLIDAY című filmben – ld.: homeexchange.com) is, de ahhoz valószínűleg újra kellene születnem, hogy ennyire bevállalós legyek.
Gyönyörű, minimalista illusztrációkkal van tele a könyv!

Kedvcsináló idézetek:
FIGYELD AZ AKCIÓKAT
 Vannak olyan weblapok, melyek helyetted nézik az akciós utakat, sőt azokat a tarifákat, amelyek nyilvánvalóan hibákból, elütésekből adódnak. Ezek közül a legismertebbek a Holidaypirates.com és a Secretflying.com, ahol nemcsak repülőutakat, de komplett nyaralásokat lehet találni. A magyar nyelvű oldalak közül hasonló elven működik a Repjegyportal.hu vagy a műfaj hazai császára, az Utazomajom.hu.
A LEGOLCSÓBB KOMBINÁCIÓ
Van egy zseniális weblap: a Rome2Rio.com, ami megmutatja, hogy A-ból B-be hogyan tudsz a leggyorsabban vagy épp legolcsóbban eljutni – legyen az repülő, busz, vonat, vagy hajó. Egy másodperc alatt össze tudod hasonlítani, mennyibe kerül, és milyen sokáig tart a különböző közlekedési eszközökkel eljutnod a cálállomásra.

A képek innen vannak:


Nyereményjáték:

Egy ilyen könyv után természetes, hogy mi is világkörüli utazásra indulunk.
Minden blogon találtok egy képet egy filmből, a játék pedig annyi, hogy ki kell találnotok, az adott film melyik országban játszódik és az ország nevét a rafflecopter megfelelő mezőjébe kell beírnotok.
Picike segítséget is adunk még pluszban, a blogbejegyzésekben az adott film címének a betűit elrejtettük.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


ÁLLOMÁSOK:

03.14 Spirit Bliss Sárga könyves út


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése