2019. március 15., péntek



Ünnepi poszt | Olvassunk magyar szerzőktől!


A hasonló bejegyzéseket itt leled: ünnepi poszt

Ma egy meglepetés poszttal készült Március 15-e alkalmából, amiben bemutatom a kedvenc íróimat, a kedvenc regényeimet és rápillantunk a várólistámra is.
Remélem, hogy sikerül a mai bejegyzésemmel kedvet csinálnom néhány magyar író megismeréséhez, néhány magyar regény elolvasásához. Bár nem fogok ma koszorúzni menni, mert más elfoglaltságaink vannak, mégis egész nap a szívem felett hordom az egyik ügyes kezű színházi közönségszervezőnk által nekem készített bájos tulipán formájú „kokárdát”. (Itt egy kép róla! KATT.)

Mit ünneplünk március 15 -én?

„Legújabb kori történelmünk során mindig kiemelkedő jelentőséggel bírt 1848. március 15 megünneplése. Fontos volt, mert a magyar szívekben mindig magában hordozott egy sajátos szimbolikus jelentéstartalmat, a szabadság, a fejlődés, a modernizáció és a nemzeti tudat érzését. Az ezen dátum által jelképezett korszaknak köszönhetjük gyönyörű himnuszunk keletkezését, zászlónk piros-fehér-zöld színeinek hivatalossá válását, illetve azt, hogy országunk fővárosa Pozsony helyett Budapest, hivatalos nyelve pedig a latin helyett a magyar lett.” – írja a Történelem Klub a weboldalán, ITT tudjátok végigolvasni a cikket.

Az én bejegyzésemhez olvass tovább... ⇩⇩⇩ 

KEDVENC MAGYAR SZERZŐIM

Böszörményi Gyula volt az a magyar író, aki megszerettette velem a magyar ifjúsági regényeket. Máig a polcomon állnak a ronggyá olvasott Gergő-könyvek és a Rémálom-trilógia. A másik régi kedvenc magyar írómat anyumtól „örököltem”, ugyanis ő (is) hatalmas Vavyan Fable-fan. Én minden könyvét szeretem, főleg a fablesykat, amik Fable-fantasyk, míg anyum a krimijeiért van igazán oda.
Szeretem Leiner Laura könnyed romantikus történeteit – főleg a nem picsogósakat, mint a Bábel vagy az Ég veled -, de On Sai végtelenül humoros és csavaros sztorijait – pl.: Calderon - is falom ezerrel. J. Goldenlane írásaival még csak ismerkedem, de két könyvének az olvasása után – Napnak fénye ésFarkastestvér -, úgy döntöttem, hogy a Delta Vision akció keretein belül felvásárolom a kapható könyveit. (Lehet, hogy egy után döntöttem, de ki emlékszik már. Nagyon jól ír és pont.)

Ifjúsági regények terén én Bosnyák Viktóriameséire szavazok, ugyanis olyanokat ír, amik megszerettetik a gyerekekkel az olvasást. Nálunk például a Tündérboszorkány-trilógia hatalmas kedvenc! Imádom Rácz-Stefán Tibor LMBT szállal szőtt komolyabb hangvételű történeteit is – Túl szép, Fogadj el! -, de van még egy új kedvenc íróm, Virág Emília, aki a Hétvilág történetekkel az egyik legnagyobb kedvenc (urban) fantasy íróm lett. (Ld.: SárkánycsalogatóBoszorkányszelídítőLidércmegálló, Tündérfogó – ez utóbbiról a napokban érkezik bejegyzés a blogra.)

ÚJ KEDVENC MAGYAR SZERZŐIM

Az elmúlt egy évben találtam néhány új kedvencet is. Például felfedeztem, hogy mennyire jól ír Ecsédi Orsolya; imádom a két megjelent gyerekkönyvét: Cirrus a tűzfalon + Banyavész
De egyre jobban megszerettem Róbert Katalin stílusát és történeteit is: Szelídíts meg! + 6 hét a világ. Nyugodt szívvel ajánlom mindkét írónőt is... bárkinek!

Szóval ők az én kedvenceim, olvassátok és szeressétek őket!

MAGYAR KÖNYVEK A VÁRÓLISTÁMRÓL

YA-regények közül őket szeretném elolvasni az elkövetkező időszakban: Krausz Emma: Osztálykép + Szakács Eszter: Babilon + Leiner Laura: Maradj velem. (Idén is zsűrizzük az ifjúsági/YA-regényeket, és őket emiatt terveztem be, bár mindegyiket elolvasnám magamtól is idővel.)

És ha már Leiner Laura, akkor be kell vallanom, hogy idén több kedvenc írómtól is fogok olvasni. Egyelőre őket terveztem be 2019-re: Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba + Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba  + Róbert Katalin: Válassz engem!


Gyerekkönyveket is szeretnék olvasni: Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái + Berg Judit: Drifter + Berg Judit – Polgár Judit: Alma, és úgy néz ki, hogy idénre nem terveztem be egy klasszikust se. Mondjuk, ezen most meglepődtem. :’D 


vvvvv
Jó olvasást! Köszönöm a figyelmet!
vvvvv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése