2018. június 5., kedd



Ecsédi Orsolya: Cirrus ​a tűzfalon


Alcím: Egy rendbontó vírus kalandjai


A kedvenc dalocskáját dúdolgatta magában, azt, hogy Bóbita, Bóbita frissít, közben a szoftverek szűrnek, részadatok furikáznak, vírushadak települnek.


Fülszöveg:
v

Cirrus születése megszokott dolog lenne, hiszen a számítógépes vírusok gyorsan szaporodnak. Mégis felforgatja a Nagy Szerver életét az utolsó áramkörig. Mert ő soha, semmit nem képes rendes vírus módjára intézni.

Nehezen megy a rombolás. Gondot okoz a törlés. A megsemmisítésről, lopásról, olvashatatlanná tételről ne is beszéljünk.
Mégis eljön a nap, amikor a vírusirtókkal folytatott háborúban az iskola kétbalkezes tanulója kap főszerepet.
Cirrusnak van egy különleges titka. Egy olyan képesség, ami átsegítheti a kíméletlen Tűzfalon. Oda, ahonnan még soha, senki nem tért vissza… Cirrusnak nem csak magáért, hanem a társaiért is ki kell állnia. Persze ezt sem úgy csinálja, ahogy a többiek elképzelik.

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2017
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634572572 ·
Illusztrálta: László Maya
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el?

Mert kíváncsivá tettek az értékelései - meg a különösen magam (95%-os) Molyos százaléka -, illetve mert el kellett olvasnom az ifjúsági zsűrizéshez. (Igen, talán egy kicsit kocka is vagyok...)

A történetről…

Történetünk ott kezdődik, hogy megszületik Viroletta és Virmos első gyerkőce, akinek Viráguralmi Vadművelet ide, Virulencia! oda, nem V betűvel kezdődő nevet adnak, hanem elnevezik Cirrusnak. A többiektől eltérő, 64 bites vírusgyerek gyorsan fejlődik (ahogy ez náluk megszokott), pár hét múlva elkezd iskolába járni, miután Vektor, a Fővirológus úgy dönt, hogy engedi.

Egyszerűen imádtam ezt a sztorit ez első pillanatától fogva, de a legjobb rész az iskolás volt. Ahogy Cirrus beégeti magát, amikor szembekerül a kivénhedt vírusirtóval, és ahogy összebarátkozik a sokgyermekes adathalász család sarjával, Verikával - végtelenül bájos és humoros az egész iskolás téma! Tele van eredeti ötletekkel, amik ráadásul szorosan a számítógépekhez és a számítógépes vírusokhoz passzolnak, viccesek a sulis gyakorlatok, érdekes a vírus megbetegedés, ötletes a Fővirológus arcának a rejtélye.



Amelyik vírus nem terjed rendesen, azt konyhai szolgálatra osztják be, 
mielőtt annyit mondhatna, telepítés.



A vírusok között új értelmet nyert az internetes troll elleni küzdelem, a számháborúzás, de az Isten szerelmére! helyett is azt mondják, hogy Az Informatikus szerelmére! Végtelenül szórakoztató volt a Tűzfal elleni küzdelem, ahogy az édesanya kicsit félreértelmezett Viráguralmi Vadművelete is, ami egy picit megkutyulta az én fejemet is az ügyben.  

Összességében

Jóságos jelszógenerátor, ez valami fantasztikus élmény volt! Bájos, jól kitalált és megalkotott történet, amit abszolút feldobtak a sztorihoz passzoló cuki illusztrációk, és a szójátékok, amikért különösen odáig voltam! Nagyon bírtam a könyv karaktereit - főleg Cirrust, Verikát és Katit -, ahogy a vírusgyerekek iskoláját és az egész vírusvilágot.

Kedvenc: az átírt Boci, boci tarka... gyerekdal. 
(Ld. a legelső idézetet a bejegyzés elején.)

Értékelés: 5

Miért kell elolvasnod?
MERT EGYEDI HANGVÉTELŰ!

Pl.: „szomorú volt, mint a végleges adatvesztés” / „hogy az Informatikus mentsen rá véletlenül! Aztán lépjen is ki!” / „Ha bárki meghallaná, végem lenne, mint a vezetékes telefonnak!” / „– Talán azt hitted, nem tudom? A madárkák azt csiripelik, legfeljebb száznegyven karakterben” / „ – Engem menten megüt a túlvezérlés!” / „A nem fertőző vírus egyenesen olyan – ahogy az ősi webegyeskori mondás tartja –, mint a hideg melegszendvics.”

Kedvcsináló idézetek:
v
Ki tudom olvasni a jövőt üvegszálból, memóriakártyából, meg az adatfelhők formájából is.
– Ez valami varázslat?
– Dehogy. Valószínűségszámítás.
– Ó! – mondta Cirrus csalódottan.
– Meg persze egy kicsit varázslat – kacsintott rá Viri néni, de talán csak azért, hogy felvidítsa.
v
– Igen, igen. Haladjunk, nem érek rá egész nap. Hol a célszemély?
– A mi?
– A méreten aluli adathalmaz.
– A gyerekre gondolsz?
– Mi másra?
v
– (…) Láttál már kék halált?
– Csak felvételen. Olyan, mint egy sivatag. Se mozgás, se élet, se semmi.
– Igen. Ennél szebb célja egy vírusnak nem lehet. Sőt, ha egyszer eléri, utána már semmilyen célja nem lehet.
– Mert maga is elpusztul?
– El. Hősi halál. Virológiailag hasznos.
– Azért harcolunk, hogy a világ kék sivataggá változzon, és minden vírus elpusztuljon benne?
– Pontosan.
– Micsoda hülyeség.

vvvvv
Képek a könyvből származnak - László Maya munkái!
vvvvv


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése