2016. november 7., hétfő



Virág Emília: Boszorkányszelídítő (Hétvilág 2.)


 Köszönet a recenziós példányért az Athenaeum kiadónak!
(FB / Weboldal / Moly)
  

– Hogyan gyógyítottad meg magad?
– Füvekkel. Rigmusokkal.
Erre felvontam a szemöldökömet. Érted, még egy influenzánál csak-csak elhinném, de egy betört orrnál?
– Ó, persze – kapott a fejéhez –, elfelejtettem mondani, hogy boszorkány vagyok!
Felnevettem:
– Dehogy vagy!

  
Fülszöveg:
Az év legelszabadultabb fantasyje folytatódik!
A lidércszerető furcsa szerzet: attól boldog, ha minden kívánságod teljesíti, miközben a pusztulásod okozza. Ha mázlid van, besétál néhány manó, a kertésznadrágos fajtából, és felteszi az egyetlen értelmes kérdést: Hol az arany?! Márpedig Adrinak szerencséje van: budapesti albérletében, a dohányzóasztal alatt átjáró nyílik, s egy boszorkánnyal meg egy lidérccel együtt az arany keresésére indulhat. A lány azonban kincsek helyett valami sokkal értékesebbet, egy igazi párt talál, akire a bajban is számíthat, és aki nemcsak azt mondja neki, amit hallani akar, hanem az őszintét. Amúgy Adri ezt az egész ügyet a likkal, a manókkal, a boszorkánnyal meg a lidérccel tényleg kihagyta volna…

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2016

Athenaeum, Budapest, 2016
398 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789632935980
Sorozat részei:

(befejezett)

Megvásárolható ITT:
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?
Az írónő Sárkánycsalogató című debütáló műve szerelem volt első látásra, majd olvasásra is, szóval alig vártam a következő regényét.

Adri (Emily Bett Rickards)
Szerintem…

Kisebb szabású, mint az előző regény, ahol egy sárkány lerombolta fél Budapestet a tojását keresve, de épp annyira szórakoztató! A Sárkánycsalogató nagyhatalmú szereplője (Hollus) sokkal harsányabb, kirívóbb jelenség volt, mint az itteni hatalmas, erős, ám csendes Belizár, aki a lidérckirály fia titulust tudhatja magáénak – mégis mindkettejüket imádtam! Viszont Berzencét és Adrit sokkal jobban kedveltem, mint Józsit, vagy a nőjét, vagy akár Bélát – így főbb szereplők tekintetében ez a regény jobb volt.

Ez az egész kavarc a manókkal meg a lidércekkel fergeteges volt! Sosem olvastam még olyan sztorit, ami ennyire a lidércek körül forgott volna, szóval nincsenek előzetes ismereteim a témában, mégis úgy érzem, hogy érthető volt és átadott minden fontos információt a témában.
 
Lidércfények
A borító színeit imádom - mert az egyik kedvenc színem a lila -, akárcsak a háttérben a közlekedési térképet is, de az alaktól nem vagyok elragadtatva. Értem a párhuzamot a főszereplő (Adri) szobájában nyílt likkal, de na… Ráadásul az alak se passzol a sztorihoz, mert az egyik pasi vált varjúvá kis időre. (Mondjuk a sárkányos-kotyogós kávéfőzős borító nyomába érni lehetetlen feladat. IMÁDOM azt a borítót!)

Na, de hol az arany?
Összességében

Élvezetes volt és épp olyan elborult, kalandos, mint az írónő másik könyve! A cselekmény ismét jól kitalált és kiszámíthatatlan, sosem tudtam, hogy mi következik! A szereplők jobbak, változatosabbak és szerethetőbbek voltak, a történet lassabb, komótosabb volt, de nem kevésbé érdekfeszítő. Csak remélni tudom, hogy ír még néhány történetet a Királyságok köré, mert alig bírom kivárni, hogy mi következik a sárkányok, a lovagok, a boszorkányok és a lidércek után?! 

Plusz pont a sorozatnak amiatt, hogy habár sorozat, mégis önálló regényekként olvashatóak a kötetei, ugyanis nagyon minimális átfedés van a sztorik között.

Kedvenc: Belizár! Akarok egy saját Belizárt! .

Értékelés: 5

Ajánlás: egyetlen könnyed (urban) fantasyket kedvelőnek a polcáról se hiányozhat a sorozat!

Ajánlom, ha…
…szereted a humoros, kicsit elborult és nagyon szerethető szereplőkkel teli regényeket; …érdekel, hogy élnek a manók Magyarországon; …mire képes egy lidérc és egy lidércúr; …kíváncsi vagy, hogy hányadik királyság a Föld; …szórakozni akarsz!
 
Lidércfény a lápon
Kedvcsináló idézetek:
Ekkor találtam meg Zita levelét a pulton:
Reggel benyitottam a szobádba, és a laptopod előtt egy manó ült. Nekem ez sok. Nagyon bírlak téged, jó lakótársam voltál, de nem tudom, hogyan tudnék a tulaj elé állni, és megmondani neki, hogy csináltál egy „alvilág-kapuja”-lyukat a padlódba, amin manókat engedsz a lakásba. Direkt utánanéztem a neten, és nem vagyok elmebeteg. Aki hallucinál, az általában nem reggel, és akkor sem manókat. De ha úgy is van, most egy kicsit át kell gondolnom a dolgaimat. Felmondok a munkahelyemen, és egyelőre hazamegyek anyámékhoz. Addig pedig keress egy új lakótársat, én ehhez nem tudok asszisztálni!
Belizár tekintete megrovó volt, mintha azt mondta volna: Szedd már össze magad! Erre egyből bepöccentem.
– Amikor a kínzás nagymestere egy pánikroham után közli, hogy ő aztán ismeri az ilyesmit, akkor tíz emberből vajon én vagyok az egyetlen, akinek eszébe jut, hogy bizonyára embereket tartasz ládákba vagy koporsókba zárva?!
Berzence
(Shia LaBeouf)
– Hogy mi?
– Bolond vagy te, nem boszorkány!
– Azt csak tudom, mi vagyok – morogta.
– Nem, nem vagy boszorkány! – kiáltottam, és leengedtem a kezem az ölembe, mert könyökölve nem tudok ordibálni. – A boszorkányok hajlott hátú öregasszonyok! Füveket gyűjtenek, seprűn lovagolnak, a Gellért-hegyen buliznak, és… na, most figyelj: nem léteznek!
Kinyitotta a száját, de esélye sem volt megszólalni.
– És sem a mesékben, sem a filmekben, sem az Óperenciás Tengeren és az Üveghegyen túl nem volt egyik se férfi! A gonosz vénasszonyok mézeskalács házakban laknak, és gyerekeket sütögetnek! Szerencsét próbáló legényeket dolgoztatnak a ház körül, szétvágják a szegény ember legkisebb fiát, aztán összerakják élesztőfűvel és… mit tudom én, de hogy te nem vagy az, az tuti! 
◈◈◈◈◈
A képek a Pinterest táblámról származnak: Boszorkányszelídítő
A Sárkánycsalogató Pinterest táblája.
◈◈◈◈◈

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése