2019. március 6., szerda



Léonor de Recondo: Váltóláz | BTK értékelés




Váltóláz címmel egy újabb érzékeny és gyönyörű regény érkezik a Könyvmolyképző Kiadótól. Ismerjétek meg a Blogturné Klub tagjaival együtt a transznemű Laurent történetét, és az útját, hogy végre önmaga lehessen. Három szerencsés meg is nyerheti a könyv egy példányát a játék során.


De én meghatározhatatlan vagyok, a testem egy kompromisszum. 
Nem az vagyok, aki a személyimben szerepel, Lauren hivatalosan még nem létezik. 
Ha nem definiálom magam, létezem-e igazán?


Fülszöveg:
Muszáj annak lennünk, aminek a többiek látnak minket?
Egy áruház parkolójában egy nő ül az autójában, a sminkjét mossa le. Leveszi a parókáját, kibújik selyemruhájából, a bokájára görgeti a harisnyáját. Minden egyes mozdulattal mintha kitépne magából valamit.
Laurent sportöltözékben hazaindulni készül. Solange-zsal, a feleségével a gimnázium óta ismerik egymást, azóta tart közöttük a meghitt összhang. Az élete, az életük akkor fordul ki a sarkaiból, amikor egy háromnapos egyedüllétet kihasználva Laurent először öltözik női ruhába az otthonukban. Másnap Solange egy hajtűt talál a földön egy szőke hajszállal…
Léonor de Récondo egy férfitestbe zárt nő látványos és gyötrelmes átalakulásán vezet végig bennünket mesteri kézzel.
Mivé lesz egy párkapcsolat, egy család, amikor a védelmező hamis látszat a meztelen igazságnak adja át a helyét? Áttetszően tiszta stílusban megírt, érzékeny és felkavaró regény a nemi identitás nagy misztériumáról, a belső igazság kereséséről, az önmagunkká válás bátorságáról.

Könyv információk:

Eredeti mű: Point cardinal
Eredeti megjelenés éve: 2017
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
168 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634575672 ·
Fordította: Burján Monika
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre?

Nemrég láttam A dán lány (2015) című filmet, aztán elolvastam a Luke Livingstone titkos élete  című könyvet, és elkezdett érdekelni a téma. Annyira erősnek tartom azokat főszereplőket, akik végre elő mernek állni a farbával, és megmutatják a családjuk, a világnak a bennük lakó ÉNt.

Szerintem...

Az én legnagyobb gondom a történettel az volt, hogy nagy francia… Az elbeszélés olyan, mintha valaki narrálná az egészet, szinte végig a férfi főszereplő (Laurent) és a felesége (Solange) tetteit, gondolatait követjük, néha pedig beléjük csusszanunk, és a narrációból E/1 módba vált a sztori. Érdekes stílusa van az írónőnek, de nem az én stílusom.


A történet viszont egészen izgalmas! Laurent titokban edzés helyet nőnek öltözve látogatja a ZanziBar nevű szórakozóhelyet, ahol a barátnőivel bulizik és beszélget. A legjobb barátnője, Cynthia transzgender nő, aki már átváltozás után van. (Transzgender nő jelentése: olyan transzgender személy, aki nőként határozza meg magát. / Átváltozás – (Transition) 1) a transz* emberek coming outja. 2) a külső megjelenés átalakítása, az önjellemzés változása, a genderidentitással azonos viselkedés felvállalása – ennek megfelelően létezik szociális és testi átváltozás.)

A sztori pikantériája, hogy Laurent csak ezeken a szombatokon viselkedik nőként - meg amikor fehérneműket tapogat és vásárol a boltokban -, máskor boldog házasságban élő férj és kétgyermekes apuka. Amikor a felesége, Solange felpakolja a gyerekeket, és pár napra egyedül hagyja, akkor a férfi átvedlik otthon is, és napokig Mathildaként éli világát. A nagy lebukás ennek köszönhető, és a szőke parókából hátramaradó hajszálaknak meg a hajtűnek. Solange nyilván nem örül annak, hogy élete szerelme nőként gondol magára, és elég rondán lehordja a férfit, majd dokihoz küldi…


„Zsákutcában vagyok. Hogyan egyesítsem a férfitestemet azzal a nővel, aki belül vagyok, a formáival, a lelkével, a vágyaival?”


A regény Laurent lebukásáról, gyermekkori traumáiról, jelenbéli küzdelmeiről szól. A férfi küzd azért, hogy önmaga lehessen, aztán azért küzd, hogy az a férfi lehessen, akire élete szerelme vágyik, ám végül úgy dönt, hogy a boldogság és a lelki béke többet ér mindennél, és elkezdi az átváltozást. Sokrétű, bár rövid történet arról, hogy mennyiféleképpen fogadhatják az emberek azt, hogy egy általuk ismert személy gendert vált. Olvastam már hasonlót, ami rengeteg szemszögből vizsgálja meg a kérdést, és kissé megszépítve a sztorit happy enddel végződik, de ez a történet valahogy más.

A szülőket leszámítva a két kamasz gyerek gondolatait ismerjük meg jobban, de általuk inkább bejön egy extra szál, amin keresztül azt tudjuk meg, hogy rájuk hogyan hat az apjuk döntése, és mennyire megborul a rendszerekhez szokott kis világuk „ennyitől”. Kifejezetten szerettem a kislány, Claire részeit. Ő nagyon emlékeztetett magamra a reakcióival: meglepődik, próbálkozik az elfogadással, aztán statisztikai meg mindenféle adatokkal bombázza az agyát, míg arra jut, hogy a lélek a fontos. A kamasz sráccal nagyobb bajban voltam, mert őt is értem, és mégis haragszom rá…
Persze a legjobban Solange tettei verték ki nálam a biztosítékot! Azzal egészen biztosan tudnék mit kezdeni valamit, ha a párom előáll azzal, hogy csak akkor lehet boldog, ha mától férfi/nő/sellő/dínó/bárakármi… De! Ha a kedvesem, aki életem szerelme, elárulja a szerelmünket, mert SPOILER! elkezd egy huszonévessel a motelbe szexelni, míg én identitásválsággal küzdök, aztán visszatrappol hozzám haza, mintha mi sem történt volna… Azzal nem tudok mit kezdeni. Fel is út, le is út! Spoiler vége!

Összességében

Rövid, velős történet, ami minden cicoma és tiráda nélkül elmeséli nekünk egy olyan férfi történetét, aki végre felvállalja, hogy ő igazából nő. Küzdelmekkel, szenvedéssel, árulással, rutin felrúgással, identitásválsággal teli történet, és nekem épp emiatt tetszett! Laurent egy végletekig szerethető és alázatos ember, el sem tudom képzelni, hogy bírta eddig eltitkolni önmagát. Vannak benne kiemelkedő részek (pl.: a szomszéddal való találkozás szemét kivitelkor), de vannak benne olyan karakterek, akiket elásnék a főszereplő kedvenc bicajos útvonalán, ami a kukoricaföldeken keresztül vezet…

Mélypontok: Solange és Gaétan, Solange és az online szótár

Értékelés: 4


Ajánlom, ha...
─ ...szereted azokat a történeteket, amelyekben az emberek önmagukat keresik, akár így, akár úgy;
─ ...érdekesnek találod a merész és szívhez szóló coming out történeteket (pl.: Luke Livingstone titkos élete vagy A dán lány).

Kedvcsináló idézetek:
Mennyi idő kell ahhoz, hogy az ember önmaga legyen? És én ezt azoktól akarom megkérdezni, akiknek nem kell nemet váltaniuk. Hány év, hány évtized kell hozzá, hogy összhangban legyünk magunkkal? Összhangban a testünkkel, az álmainkkal, összhangban a gondolatainkkal, azzal, ami mélyen vagyunk, azzal a nyersanyaggal, amelyből még marad valami kevés, mielőtt végleg megmunkálná, lecsiszolná, megfoltozná a társadalom, a többi ember és a tekintetük, az illúzióink és a sérüléseink.
– Biztos vagy benne, hogy nincs semmi más?
– Miért kérdezed ezt?
– Nem is tudom. Ez az elszánt rendszeresség…
Laurent elgondolkodik, megtörli az arcát.
– De igen, tényleg van más is: a lemez, amit a születésnapomra kaptam tőled, a Melody Gardot. Nem köszöntem meg neked eléggé. Van rajta egy dal, nem tudom elmagyarázni, meg kell, hogy hallgasd. Az a dal én vagyok, és ezt csak te tudhattad.
– Beteg vagy, Laurent, kezeltetned kell magad.
Laurent hirtelen mozdulattal hátrafordul.
– Nem, nem hiszem. Egyszerűen csak ilyen vagyok. Szükségem van erre. Ez minden.
Érzi, hogy az érvei üresek. A félrecsúszott parókája, a félig-meddig lesminkelt arca ellentmond nekik.
Solange ránéz, a tekintete megkeményedik.
– Nézz magadra, Laurent! Nézd meg magad!

♡ ♡ ♡ ♡ ♡
A képek a Pinterest táblámról származnak: Léonor de Recondo - Váltóláz
Point cardinal kiadások a GoodReadsen.
♡ ♡ ♡ ♡ ♡


Nyereményjáték:

A kötet főhőse, Laurent mindig is érezte, hogy ő egy férfi testébe zárt nő - a történet pedig megmutatja az utat, hogy önmaga lehessen.
Szerencsére a témával nem csak könyvek, hanem filmek is foglalkoznak, hogy minél több ember megértse, milyen nehéz is ilyenkor önmagunkká válni.
Minden állomáson találtok egy képet az adott filmből (vagy sorozatból), a feladatok pedig, hogy beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába a film/sorozat címét.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


ÁLLOMÁSOK:

03.08. - Sorok Között
03.10. - Cbooks
03.11. - Sorok Között (extra)
03.12. - Könyv és más
03.14. - Ambivalentína
03.16. - Hagyjatok! Olvasok! (extra)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése