2019. március 26., kedd



Marisha Pessl: Örök ébredés | BTK értékelés




– Vannak a világnak szabályai, aztán van az, amit akkor teszel, 
amikor a világ összeomlik körülötted.


Fülszöveg:
Valamikor régen, a Darrow-Harker Gimnáziumban, Beatrice Hartley és az öt legjobb barátja voltak a népszerűek, az irigyeltek. Amikor azonban Jim a kreatív géniusz és Beatrice szerelme tragikus körülmények között életét veszti, egy csapásra minden megváltozik.
Egy évvel az érettségi után a barátok visszatérnek Wincroftba, a tengerparti házba, ahol korábban annyi éven át osztották meg egymással a titkaikat: megbeszélték, épp kibe szerelmesek, hogyan akarják megváltani a világot…
Beatrice reméli, hogy végre választ kap a Jim halálával kapcsolatos gyötrő kérdéseire, ugyanis azt gyanítja, hogy a többiek jóval többet tudnak annál, mint amit elárultak. Ám a kínos viccelődésekkel és nyomasztó hallgatásokkal teli este lassan vánszorog, és a lány egyre inkább úgy érzi, hogy sosem fogja megtudni, valójában mi is történt.
Ahogy az éjszakát lassan felváltja a hajnal, vihar tör ki, és egy rejtélyes férfi kopogtat be hozzájuk. Kedélyesen közli velük a lehetetlent: számukra megakadt az idő, egy szilánkon függ, amelyet csak úgy lehet eltávolítani, ha a korábbi barátok meghozzák életük legnehezebb döntését. Beatrice-nek ez az utolsó esélye arra, hogy kiderítse az igazságot… és életben maradjon.
Ezzel elkezdődik az örök ébredés.

Könyv információk:

Eredeti mű: Neverworld Wake
Eredeti megjelenés éve: 2018
Libri, Budapest, 2019
384 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634334934 · Fordította: Weisz Böbe
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el?

Odáig vagyok az időutazós történetekért, és a korábban olvasott Címlapsztori óta rá vagyok kattanva azokra a YA-regényekre, amelyekben valami történik egy baráti társaság tagjai között, és a főszereplő elkezd utána járni a dolgoknak. Az Örök ébredés egy rejtélyes, misztikus, időutazós, nyomozós YA-regény – mi kellhet, még nekem?

A történetről...

Főszereplőnk, Bee (E/1) igyekszik kiheverni élete szerelmének, Jimnek a rejtélyes halálát, amikor az egyik közös barátjuk meghívja egy bulira Wincroftba. Beatrice úgy dönt, hogy elmegy, és utána jár annak, mit tudnak a régi barátai Jim haláláról – ugyanis a lány úgy gondolja, hogy jóval többet tudnak arról a bizonyos éjszakáról, mint amit elmondtak neki és a rendőrségnek.

Várható módon kínos a találkozás, hiszen nem várták, hogy főszereplőnk felbukkan a bulin, de egy átpiált és partizott éjszaka majdhogynem visszarázza őket a Darrow suli béli békeidőkbe. Leszámítva azt a részt, hogy felbukkan egy idegen, aki közli velük, hogy tulajdonképpen mindannyian meghaltak részegen egy autóbalesetben, és addig élik át újra meg újra ezt a napot, amíg meg nem szavazzák, hogy melyikük élje túl a balesetet. 11,2 órájuk van a Törésponton a következő ébredésig, és várható módon a csapat tagjai teljesen szétcsúsznak! Elképesztő, hogy mennyire brutálisak a Törésponton megélt mindennapjaik. Elsőre úgy tűnik, hogy csak Bee őrizte meg az ép elméjét – a céljának köszönhetően, hogy utánajár a Jim halálát övező rejtélynek (legalábbis én így gondolom) -, míg a többiek tombolnak, rombolnak, gyilkolnak, öngyilkossággal próbálkoznak, isznak, tablettáznak, elszökdösnek autóstoppal és hajóval…


Kőkemény történet, amit egészen aprólékosan épített fel az írónő. Minden karakter egyedi és izgalmas, ráadásul mindannyian takargatnak valamit, ami teljesen padlóra küldi az olvasót, amikor kiderül! (Én például alig bírtam magamhoz térni Kipling Geer mamás sztorijai után, főleg a „feketelábú sziú szőnyeg” vágott földhöz…) Kipling, Whitney, Cannon és Martha mind Bee és Jim, az álompár barátai voltak, akik egy külön kis családot alkottak a Darrow-ban, ahol tanultak. Van köztük tehetséges hacker, gyönyörűen kinéző életművész, tragikus múltú meleg, nagy jövő előtt álló zsenipalánta, és míg Jim komplett zeneszámokat és musicaleket írt, addig Beatrice a saját maga által kitalált filmekhez gyártott filmzenéket!


Jim volt az a festmény, amelyet mindig is egyszeri és megismételhetetlen mesterműnek hittem. De mint kiderült, ugyanannak a műnek számtalan változata keringett közkézen, kisebb akvarellek és elnagyolt ceruzavázlatok, olcsó poszterreprintek, amelyeket kilencvenkilenc centért lehet beszerezni a reptéri ajándékboltban. Igaz, egyik sem volt olyan gyönyörű és részletes, mint az én festményem, de mégiscsak ugyanazt a tájat ábrázolták, ezáltal az enyém is jelentéktelenebb lett.


Az én kedvenc karakterem a csapatba egyáltalán nem illő Martha volt, aki elképesztő aggyal rendelkezik, és akiről Jim úgy nyilatkozott, hogy nagy dolgokat fog véghezvinni! Martha által bejött a történetbe egy underground könyv, ami a mi valóságunkban (SAJNOS!) nem létezik, és náluk is csak a fénymásolata jár kézről kézre, alig ismerik. A SÖTÉT HÁZ A MÁSHOL KANYARBAN (röviden: A kanyar) egy 1000+ oldalas fantasy kalandregény, amiben van egy időutazó szál is. Martha totál a megszállottja, és egy idő után ott tartottam, hogy megőrülök azért, hogy elolvashassam én is A kanyart!

Összességében

Lendületes, cseppet sem unalmas és élvezetesen megírt történet, ami tele van jól elrejtett apróságokkal, amik utólag visszagondolva előreutaltak a végkifejletre – és én imádom az ilyesmit! Vicces olyan információmorzsákat szedegetni út közben, amikről nem is tudja az ember, hogy milyen fontos lesz később! A történet hitelesen volt megírva ahhoz mérhetően, hogy egy újrakezdődő napon játszódik. Szerintem teljesen érthető, hogy a csapat szétcsúszott a Törésponton, számomra reális volt a tombolás és a rombolás iránti vágyuk is. Tetszettek a fiatalok furcsaságai, mint például az, hogy Beatrice fiktív filmekhez ír filmzenét vagy Martha megszállottsága egy amúgy nem létező könyv iránt, amit egy noname emberke írt.
Nagyon jó élmény volt, imádtam minden egyes mélypontot és megrázó fordulatot. 

Értékelés: 5

Ajánlom, ha...
─ ...szereted az időutazós / nyomozós / időutazós+nyomozós könyveket és filmeket;
─ ...nem zavarnak a misztikus szálak vagy az időben ugrálás;
─ ...szeret(t)ed a Címlapsztorit (amiből szerintem épp egy olyan extra csavar hiányzott, ami itt megvolt).


Az írónőről:

Marisha Pessl a The New York Times bestsellerszerzője, az Éjszakai mozi szerzője. Bemutatkozó könyve, a Special Topics in Calamity Physics (A balsors fizikájának különös témakörei) elnyerte a Center for Fiction’s First Novel Prize elsőkönyveseknek járó díját, és a New York Times Book Review az év tíz legjobb könyve közé sorolta. Férjével és két gyermekével New Yorkban él. Linkek: marishapessl.com / Facebook / Twitter / Instagram / Tumblr

Kedvcsináló idézetek:
Egyszer régen a Darrow-ban ők voltak a családom. Az első igazi barátaim, olyan vibrálók és lojálisak voltak, hogy csak ámultam jó szerencsémen, mint egy előkelő dinasztiába beleszületett gyerek. Klubot alkottunk, titkos társaságot, melyet a Darrow többi diákja irigyen bámult – nem mintha mi odafigyeltünk volna. A barátság, ha mélyek a gyökerei, vakká tesz a külvilágra. A saját kis országunkká válik lezárt határokkal, a zöldkártyák igazságtalan kiosztásával, olyan gazdag kultúrával, amelyet egy idegen sosem érthet meg. Az, hogy az utóbbi egy évben el voltam tőlük vágva, és önkéntes száműzetésben tengődtem, olcsó és gyökértelen létnek hatott: bőröndök, bérelt szobák és ismeretlen utak átmeneti létezésének.
Azt hisszük, híven emlékszünk a múltra, de az emlékeink vvalóságtól elrugaszkodottak és illékonyak, mint az álmok. Olyan könnyű gyűlölni a szépeket, bálványozni a zseniket, szeretni a rocksztárokat, megbízni a jó kislányokban.
Sosem ez az egyetlen történetük.
Mindannyian antológiák vagyunk. Több ezer oldal hosszú kötetek tele tündérmesékkel és versekkel, rejtélyekkel és tragédiákkal, elfeledett történetekkel leghátul, amelyeket soha senki sem fog elolvasni.
– Hetekig akartam várni ezzel, hogy igazi úriember legyek, és hogy udvaroljak, mint egy középkori lovag. De felrúgom ezt a tervet. Nem vagyok lovag. Még csak úriember sem. De odavagyok érted. Ha egyszer úgy döntök, hogy veled vagyok, akkor az úgy is marad. Esküszöm, Beatrice.
Megcsókolt. Egy egész világ volt abban a csókban.

★ ★ ★ ★ ★
A képek a Pinterest táblámról származnak: Neverworld Wake / Örök ébredés
Neverworld Wake kiadások a GoodReads-en..
★ ★ ★ ★ ★


Az Örök ébredésben öt fiatal kerül különleges helyre és helyzetbe: életük legfontosabb döntését kell meghozniuk ahhoz, hogy tovább lépjenek. Tarts a Blogturné klubbal és megtudhatod, minket mennyire szippantott be Marisha Pessl által feladott rejtély. S ha a bloggerekkel játszol, tiéd lehet a Libri Kiadó által felajánlott két nyereménykönyv egyike.


Nyereményjáték:

Időhurokról rengeteg egyéb alkotás is készült. Mi most filmeket  keresünk, amelyekben szintén ez volt a téma. Minden állomáson találtok képet egy filmből, ahol hasonló motívumok szerepelnek, mint az Örök ébredésben. Megfejtésként a filmcímeket várjuk a Rafflecopter megfelelő dobozába.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
FELADVÁNY:

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

03.28 Kelly és Lupi olvas


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése