2019. március 2., szombat



Varga Bea: Segítség, ​támadnak a betűk! (Alfabéta Mágustanoda 1.) | BTK értékelés



Mi baj lehet abból, ha egy szót helytelenül írunk le? Semmi. A magyar nyelvtan tanár összeráncolja a szemöldökét, aláhúzza a hibát, és megpróbálja belénk nevelni a helyes verziót! Ám Kófic és Lilla az Alfabéta Mágustanodában tanul, ahol tilos írni az alsósoknak, mert a rosszul leírt szavak életre kelnek, és megkergetik őket!
Tartsatok bloggereinkkel, és derítsétek ki velük együtt, hogy vajon mi történik Lillával, aki a neve helytelen leírása miatt véletlenül lilává változik! Ne feledjétek, a turné végén három szerencsés olvasó meg is nyerheti a könyvet a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából!
  

Bohó Kata igazgatónő épp így szónokolt:
– Aki jól énekel, az zeneiskolába megy. Aki viszont a mágiában tehetséges, és már kiskorában puszta kézrátétellel el tudja rontani a mikrót és a mobilt, az ide jön, a mágusképzőbe. Kérem a szülőket, ne ijedjenek meg az iskolát körbevevő dupla kerítéstől! Az csak arra kell, nehogy az elrontott varázslatok kiszökjenek.


Fülszöveg:
Aki szépen énekel, az zeneiskolába megy, aki pedig gyerekként varázserővel rendelkezik és kisüti a mobilt, azt mágusnak tanulhat.
Ám az Alfabéta Mágustanodában tilos írni az alsósoknak, mert a rosszul leírt szavak életre kelnek, és megkergetnek.
Kófic és Lilla mégis ír, így egyik kalamajka jön a másik után.
Mit tegyenek, ha Lilla lila lesz, és sehogy sem sikerül visszafesteni? Ráadásul világgá akar menni! Ez mégsem hagyhatja Kófic.
Egy titokzatos háromlábú papagáj is az iskolában kóborol. Vajon segít, vagy nevet rajtuk, miközben nyelvtani versekkel csúfolódik?
A nyelvtant népszerűsítő, humorban gazdag történetet minden olyan alsósnak ajánljuk, aki utál írni, és még sosem harapta fenéken az irodalom leckéje.
Varga Bea író, szerkesztő, viselkedéselemző tollából On Sai néven számos népszerű regény született. A Segítség, támadnak a betűk! a tizedik megjelenő írása.

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2018
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
78 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789634575399 ·
Illusztrálta: László Maya
A sorozat:

2. …
(nem befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre?

Igazából az író nevére figyeltem fel. Mivel odáig vagyok az írónő stílusáért, egyből lecsaptam a lehetőségre, hogy beszálljak az új könyvének a turnéjába. Elsőre le sem esett, hogy egy gyerekeknek szóló meséről van szó, de a fülszöveg elolvasása csak megerősített abban, hogy szeretném elolvasni az első mesekönyvét.

Szerintem…

Felnőtteknek pihentető kikapcsolódás, gyerekeknek izgalmas kaland ez a történet, hiszen a mese főszereplői harmadikos gyerekek, akik nagy kalamajkába keverednek egy varázslókat képző iskolában. Könnyed hangvételű, gyorsan olvasható és fordulatokban gazdag olvasmánynak tartom, felnőtt létemre elnevetgélte a vicces szójátékokon - mint a felnőttek nevének az összevonása, például: Bohó Kata = Bohóka (az igazgatónő) vagy Kalmár Majka = Kalamajka (a gyerekek ofője) – meg a furcsa pókszellemes vonalon.

Szerintem tökéletes olvasmány a célkorosztály számára, és nagy örömömre egy felnőtt számára is élvezetes mesének bizonyult. Szeretem az írónő furcsa humorát és mindenkihez szóló stílusát, legyen szó akár űroperáról, akár gyerekkönyvről! Őszintén szólva kíváncsi vagyok a folytatásra, mert érdekel, hogy miért háromlábú a papagáj, miért ennyire CSÖNDes Ödön, a biztonsági őr, és mi a helyzet ezzel a pókszellemmel?! Egy történetnek megfelelt, de maradtak nyitva hagyott kérdések, amikre alig várom a választ!

A főbb karakterekről…

A főszereplők gyerekek: Kovács Kófic és Kis Lilla, akik harmadikos tanulói a Tanodának. Kófic elsőre nem egy túl szimpatikus jelenség, és én kicsit beképzeltnek és slendriánnak tartom, de elnyerte a szimpátiámat azzal, hogy mennyire igyekszik segíteni Lillának, amikor a kislány egy elrontott varázslat miatt lilává változik. (Amúgy vicces, hogy azért lesz lila, mert rosszul írja le a saját nevét! Meredek, de egyedi ötlet, nem?)
Nem tökéletesek, de összetartanak, és megpróbálják kisegíteni egymást a bajban a főszereplők, és ezzel belopták magukat a szívembe. Nagyon tetszett egyébként a kicsit amatőrnek tűnő osztályfőnökük, Kalamajka is, aki idegességében elront egy varázslatot, amitől az egész osztály lába dobogni kezd. Érdekesnek tartom a furcsán verselő papagájt is, akinek valami oknál fogva három lábat álmodott az írónő, de az egész Tanoda alapötletét jónak tartom.

Összességében

Nekem bejött ez a mese, és az egész könyvet nagyon jópofának tartom az illusztrációkkal együtt, amik totálisan passzolnak a történethez. Kófic néha furcsa megállapításokra jut, és talán emiatt néha félremegy az üzenet – én az őszinteség és az egyenesség híve vagyok, míg Kófic igyekszik megúszni a dolgokat -, de annyira vicces szituációkba keverednek Lilla lilává válása kapcsán, hogy a mese szórakoztatósága kárpótolt mindenért.
Akadnak kérdéseim, de az első és legfontosabb: Hol a folytatás?

Értékelés: 4,5
Folytatnám? Igen, egyből folytattam volna!

Ajánlom, ha...
─ ...szereted az író könyveit vagy stílusát;
─ ...imádod a humoros, ám gyerekeknek szánt mesekönyveket, amikben némi mágia - varázslat is szerepet jászik!

Kedvcsináló idézetek:
- De Tündérke miért lenne az iskolában? – kérdezte Lilla.
Megvakartam a fejem.
- Hát, a tanárok biztos ott laknak. Mikor reggel bemegyünk, mindig ott vannak, főleg Tündérke. – Felemeltem az ujjam. – Még sose láttam megjönni, sem elmenni.
Egy világ dőlt össze bennem. A tanárok nem is laknak az iskolában.
- Nem térhetnénk a fontosabb ügyekre? – szólt közbe udvarias hangon a rendőr. – Egy gyerek ügye eltörpül a betöréshez képest. Hiányzik valami? Sikerült átnézni az iskolát?
- A gyógyszeres szekrény nyitva volt, de csak a varázspor tűnt el. Azzal védekeztek szegény Totó ellen.
Döbbenten meredtem rájuk. Ki hív Totónak egy pókot? Egy döglött pókot!
Biztos ezt a nevet is valami mágus nagyi adta!
☆☆☆☆☆
A képek a könyvből vannak, László Maya illusztrációi!
Illusztrált mesék Pinterest tábla.
☆☆☆☆☆


Nyereményjáték:

Ehhez a humoros és izgalmas történethez László Maya készítette az illusztrációkat, ám nem ez az első olyan magyarul kiadott könyv, amihez ő rajzolta a képeket! A mai feladatotok, hogy kitaláljátok, melyik könyvekre gondoltunk, de nektek nem a rajzaiból, hanem idézetekből kell rájönnötök a könyvek CÍMÉRE! A megfelelő könyvcímet pedig írjátok be a megfelelő helyre a rafflecopterben.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


A mai idézet:
„– Milyen olvasmányt ajánlanál valakinek, aki a hülyesége miatt vezekelni szeretne?
– Az attól függ.
– Mitől? – biccentette félre a fejét a fiú.
– Ha az a cél, hogy lecsapjunk vele valakit, akkor mindenképpen epikus fantasyt választanék, ami legalább 700 oldalas.”

ÁLLOMÁSOK:

03.05. - Hagyjatok! Olvasok! (TOP10)
03.09. - Deszy könyvajánlója
03.11. - Spirit Bliss Sárga könyves út (Interjú)
03.13. - Sorok között


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése