2019. március 27., szerda



Szabolcs András - Szabolcs-Gyuris Éva: Ázsiai ízek (Fánki Főö) | BTK ajánló




Túl rövid az élet, és túl hosszú ideig leszünk megint mind halottak ahhoz, hogy letoljuk túlélő módban, hogy folyton biztonsági játékot játszva éldegéljünk ahelyett, hogy azt csinálnánk, amiben örömünket is leljük. Let’s get this party started. Mi visszük a kaját. Na, ki hozza a zenét?


Fülszöveg:
Egy fiatal házaspár kalandja, akik sok év világjárás után hazatérnek Magyarországra, hogy vietnami éttermet nyissanak Budapest belvárosában. Némi nehézséget jelent, hogy étteremben addig csak vendégként jártak, hogy Magyarországon akkor még ismeretlenek a vietnami ételek, és hogy az üzletépítés kellős közepén babájuk születik Az sem könnyíti meg a dolgukat, hogy be kell bizonyítaniuk: magyarként is lehet autentikus ázsiai, vietnami konyhát vinni.
Az étterem nevét viselő Funky Pho-könyv azonban nemcsak a kalandos vállalkozásról szól, hanem egy gasztrostartup elkezdéséhez is praktikus tanácsokat ad, és persze tele van jónál jobb receptekkel méghozzá nemcsak Ázsiából, hanem a világ minden tájáról, ahol Éva és András megfordult.

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2015
Boook, Budapest, 2015
224 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9786155417092


(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A könyvről…

Ez nem csupán egy szakácskönyv, amiben megtalálhatjuk a Funky Pho éttermet üzemeltető házaspár kedvenc receptjeit, hanem egy személyes hangvételű mese is egy párról, akik rengeteget utaztak, mindenfelé kipróbálták a helyi nevezetességeket (és felfedezték a látványosságokat), aztán a kalandjaik végére értek, és úgy döntöttek, hogy letelepednek. 
Persze felvetődött köztük egy étterem megnyitásának a gondolata, de jó ideig ez csupán egy álom volt… A könyv elmeséli, hogy lett végül egy jól menő, isteni ételeket kínáló, sok alkalmazottat igénylő vállalkozás egy kósza ötletből, és micsoda nehézségeken kellett túljutniuk a Funky Pho „jelenségig”.

Nekem nagyon tetszett, hogy megismerjük az étterem kitalálóit, elmesélik a kalandozásaikat, aztán bemutatják a munkatársaikat, a séfeket is! Emberközeli, jó stílusú könyv, látatlanba is odáig vagyok a csapatért és a kajáikért! Persze a Fánki Főö (vagy új címén Ázsiai ízek) című könyv tele van olyan történetekkel is, amelyeket a receptekhez írtak, ezáltal még különlegesebbé téve a könyvet.

Többféle tartalom van a könyvben a sztorikon túl. Akadnak benne rizses és tésztás ételek, levesek, süthető dolgok, kenyerek, desszertek. A receptek mellett szerencsére jelölik, hogy „időigényes” az elkészítése, „kezdőknek” is ajánlott vagy „bonyolult”, netán „gyorsan” összedobható. (Kedvelem az ehhez hasonló jelöléseket a szakácskönyvekben.) Néhány ételt már ismertem, másokról most hallottam először. Például még sosem hallottam a yakitoriról (japán csirkenyárs) vagy az okonomiyakiról (japán pizza vagy palacsinta szerűség), de minden vágyam, hogy ráérő időmben elkészítsem a családnak. Ahogy az onigirit (rizsszendvics algalapban) vagy a sült tésztát, amit már ettem, és nekem bejöttek. Persze néhány receptet ki is próbáltam a családomon, ezekről írok is egy kicsit bővebben!


„– Van egy mondás Mexikóban, ami valahogy így szól: görbe hátak lakatják jól az éhes gyomrokat. Az étterem fizikailag is nagyon megterhelő vállalkozás, még akkor is, ha nem is te főzöl, csak a pultban állsz vagy felszolgálsz. Ha korábban ülőmunkát végeztél, mint mi, felkészülhetsz a konstans és kegyetlen hátfájásra (igen, még nyolc maraton és harminc év sport után is), amit kezelni kell, mert magától nem fog elmúlni. Túléled?”


A kipróbált receptek…

Sült rizs (egyszerű étel / kezdőknek is ajánlott)

Hozzávalók: gyömbér, fokhagyma, tojás, rizs, répa, kápiapaprika, vöröshagyma, olaj, szójaszósz, só és bors.

Én ennek a vega verziónak ugrottam neki, miután hazaértem a munkából. A leírás érthetően elmondja, hogy jó előre készítsük elő az alapanyagokat, így fél órát pucoltam és daraboltam, mielőtt feltettem volna a wok serpenyőmet a gázra. 10-30 másodperces turnusokban raktam fel mindent egymás után, folyamatosan kavargattam a dolgokat, majd amikor minden megfőtt, akkor hozzátettem az előző nap megfőzött jázminrizst, és beleforgattam, majd nyakon öntöttem szójaszósszal az egészet.


Az illatok már a sülő zöldségeknél is őrjítőek voltak, de amikor kész lett a sült rizs, akkor a fiúk már a konyha ajtajában toporogtak, hogy ők akkor ennének belőle... Vacsora után… Jócskán este… Annyit mentettem ki magamnak, amit eltettem másnapra, de a wok tartalmának a 3/4-ét belapátolták, szóval szerintem a sült rizs mostantól szerves része lesz a családi étlapnak!

Banánkenyér (egyszerű étel / kezdőknek is ajánlott)

Hozzávalók: érett banán, búzaliszt, sütőpor, vaj, cukor, tojás. (Extra: fahéj, csokoládé, méz, szegfűszeg, satöbbi.)

A legalapabb receptnek álltam neki, de végül beledaraboltam a tésztába egy fél tábla étcsokit, mielőtt betettem volna a sütőbe. A recept nagyon egyszerű, végülis össze kell nyomkodni a banánokat, majd hozzáadni a habosra vert vaj+tojás+cukor kombóhoz, és a lisztes sütőporhoz, és még egyszer jól összekeverni. Mivel még életemben nem ettünk banánkenyeret, nem tudtam, hogy nem teljesen sül meg a belseje, hanem a banán miatt „szaftosabb” marad. Ráadásul féltem attól, hogy mit fognak szólni a többiek, akiknek a banán csak a gyümölcstorta tetején fér el dekorációként.
   
A végeredmény egy isteni finom kalóriabomba lett, amiből másnapra csak egy vékony szeletke maradt csak a reggeli kávém mellé. Egyelőre a kókuszos waffel miatt rágják a fülem, de a visszajelzéseik alapján szerintem fogunk még más ízesítésű banánkenyeret is készíteni otthon.

Mindkét receptet ajánlom kipróbálásra, és nem csak az egyszerűségük végett, hanem mert ínyencségek!

Új bakancslista tételem: 
Minimum egyszer elmenni a Funky Phoba, és ott kajálni valakivel, aki szereti az ázsiai konyhát. (Gyerekek… A kirakott képeiktől és az ételválasztékuktól bárkinek beindul a nyálelválasztása, ráadásul a szakácskönyv olvasása közben én voltam olyan éhes!)

☆☆☆☆☆
A képek a sajátjaim. A Pinterest táblámról származnak:
☆☆☆☆☆


Bloggereink kitalálták, hogy kipróbálják az ázsiai konyhát, és a méltán híres Funky Pho elnevezésű étterem tulajdonosai által kiadott Ázsiai ízek (korábbi nevén: Fánki Főö) című szakácskönyvvel vágtak bele a nagy kalandba. Tartsatok velük, hogy megtudjátok hogyan született meg a Fánki Főö étterem, és megismerjétek a legkedveltebb japán, kínai, illetve vietnámi fogásokat. A BOOOK kiadó jóvoltából a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a könyvet!


Nyereményjáték:

Bár az Ázsiai ízek című könyv nem csupán egy átlagos receptkönyv, hiszen kalandos élettörténeteket is tartalmaz, most mégis az a feladatotok, hogy rájöjjetek, melyik a receptkönyvben is megtalálható ételre gondoltunk! Segítségképpen nem csak egy képet kaptok a keresett ételről, de a bejegyzéseinkben el is rejtjük a nevét! Keressétek meg a kiemelt betűket, és a helyes megfejtést írjátok be a megfelelő rubrikába a rafflecopterben.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
  

ÁLLOMÁSOK:

03. 27. – Hagyjatok! Olvasok!
03. 29. – Ambivalentina



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése