2020. április 16., csütörtök



Ecsédi Orsolya: Nyanyacraft (Kell egy csapat! 2.) | Blogturné Klub ajánló




Az iskola nem tart örökké. Utána bármi lehetsz. Érted? Bármi. Rocksztár. Testszobrász. Bázisugró. Macskadivat-tervező. Vagy egyszerűen az első ember, akinek eszébe jut valami őrültség, ami megmenti az emberiséget a kipusztulástól. És akkor pont ugyanazért fognak szeretni, amiért most szidnak.


Fülszöveg:
Ha szereted a számítógépes játékokat, ez a te könyved!
Mi történik, ha a legjobb barátunk eltűnik? Hát persze, hogy meg kell keresni. És ha veszélyes helyre keveredik? Világos, ki kell menteni onnan. De mi a helyzet akkor, ha eszében sincs hazatérni? Ha egyáltalán nem vágyik arra, hogy megmentsék?
Zizu és Anka mindhárom kérdéssel kénytelen szembenézni. Sőt, ahogy egyre messzebbre sodorják őket a kalandok az otthonuktól, egy még súlyosabb dologgal is. Azaz inkább személlyel. Magával az elveszett barátjukkal.
Ha vissza akarják kapni Bátit, cserébe fel is kell áldozniuk valamit. Maguk sem lehetnek biztosak abban, hogy ez a valami nem a barátságuk lesz-e. Te mit tennél? És hogyan döntenek ők? Megtudhatod.
Könyvben átélhető online játékvilág.
Filmszerű, pörgős, izgalmas történet, ami kiszakít a valóságból.
Kísérd el Bátit, Ankát és Zizut a digitális világ határain túlra, és megtudsz még egyebeket is.

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2019

Könyvmolyképző, Szeged, 2019
166 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789634577195 ·
Illusztrálta: László Maya
Kell egy csapat! sorozat:


(nem befejezett)

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről...

Anka és Zizu barátja, Báti eltűnt. Amúgy is eléggé bezárkózott az elmúlt időben és folyamatosan kialvatlan volt, mert rákattant az édesapjától kapott Nayna nevű játékkonzolra, de az iskolát kihagyni? Ki hallott már ilyet? A lányok el is galoppoznak barátjukhoz, ám amikor senki nem nyit nekik ajtót, körbejárják a barátaikat, hogy tudnak-e valamit a fiúról. Kis idő és némi energiaráfordítás után rájönnek, hogy hol lehet a fiú, de hogy hazahozhassák, utána kellene menniük…

Szerintem...

Nagyon vártam a Banyavész folytatását, mert nagyon megtetszett a szimpatikus gyerektriót körülvevő rengeteg furcsaság (jobban mondva: furcsa ember), ezért tűkön ülve vártam a megérkezését. Nem véletlen a borítón az ajánlás, miszerint: „a gamerek könyve”, mert egy Nayna nevű konzolon futó varázslós játék bolondítja magába a varázsolni vágyó fiút. Az, hogy a lányok átnevezték Nyanyának féltékenységből az első olyan pont volt a könyvben, ahol fülig ért a vigyorom. Ismét egy szellemes, ötletes és rendkívüli módon fordulatos mesét kaptam az írónőtől!

Bár ismét a fiatalok vannak a középpontban – a regény elején főleg Anka és Zizu viszi a cselekményt, míg Báti csak a történet vége felé bukkan fel igazából -, mégis találkozunk az első részből megismert érdekes ismerőseikkel is. Boszorkányok, sárkányok és sárkányőrök, tündérkeresztanyák, iskolarendőrök meg aluljáróban élő feketemágusok – elég sokszínű a három gyerek ismeretségi köre, de cseppet se bántam, hogy mindenki kapott legalább egy kis szerepet a történetben!
Sőt, egészen elfelejtettem, hogy Adél néni (az első részben gonosz boszorkányt alakító tanár néni) versekből kikapott részletekkel bolondítja meg a mondanivalóját! Például: „– No, hát mi a gond? Látom, meg vagytok rogyva, mint a három királyok fényes csizmája.” – a dőlt betűs rész utalás József Attila: Betlehemi királyok c. versére.


- Nem vagyok Báti. Báti valami nyomorult kis szerencsétlenség volt, már alig emlékszem rá. Én Bátor Kovács vagyok. A legbátrabb és a legkovácsabb. A bátorságommal védelmezem a lidérceket. A mágikus fegyvereimmel pedig győzelemre vezetem őket.


A történet hasonlít az első részhez, ismét egy társuk megmentéséért kell erősebbnek, ügyesebbnek, jobbnak lenniük, ám itt egy extra csavar is: Báti nem akarja, hogy megmentsék! Kíváncsi voltam, hogy vajon megtudják-e menteni őt.*
Pozitív és negatív: A Banyavész kritikánál említettem, hogy zavarnak a szinte félbevágott összetett mondatok. A folytatás ebből a szempontból jobb, mert szinte csak a dolgok hangsúlyozásánál vannak benne tőmondatok. Örülök ennek a javulásnak, de még így is lehetne kevesebb a tőmondat. (Tudom, tudom, ifjúsági regény, bele kell férnie.)

*SPOILERES RÉSZ!

Báti kitalálja, hogyan juthat be Nayna varázslós játékába fekete mágiával, és egészen szuperül érzi magát a birodalmában, ahol mindennap a lidérceivel tör előre a játékosok ranglistáján. Amikor a lányok megérkeznek a játékba, addigra ő a 2. legerősebb játékos, és imád ott élni! Őszintén szólva, ha egy véletlen folytán bekerülnék az AION nevű MMORPG-be, akkor nem is tudom, mivel tudnának visszacsábítani a valóságba, hiszen ott nem csak kaszabolni és varázsolni lehet, de teleportálni és repülni is. :D
Nayna, avagy Nyanya

Összességében

Ismét csak azt tudom mondani, hogy rendkívül jól szórakoztam ezen a bájosan humoros, eredeti hangvételű és megnyerő stílusú mesén. Nagyon olvasmányos, és folyamatosan pörögnek benne az események, én egy ültő helyemben kiolvastam. Nagyon szeretem a főszereplő fiatalokat, habár erre a kalandjukra most eléggé féltékeny voltam! Nyanya miatt sokkal jobban tetszett, mint az első rész, pedig az volt nálam 2019. legizgalmasabb gyerekkönyve.

Nagyon ajánlom, mert ez egy üdítő és szórakoztató olvasmány kicsiknek is, nagyoknak is. Szerintem kortól függetlenül élvezetes bárki számára!
Hol a folytatás? Remélem, hogy készül, és lesz benne helye a Kábelesnek is, mert izgatja a fantáziám a rúnatetkó!

Értékelés: 5

Folytatnám?
Igen, még mindig igen! Hátha a harmadik rész még jobb lesz, mint az első kettő.

Ajánlom, ha...
─ ...valami olyan ifjúsági / gyerekeknek szánt történetre vágysz, amiben mind a modern kor, mind a klasszikus népmese elemek felfedezhetőek;
─ ...szereted azokat a fiatalabbaknak szóló regényeket, amiben gyerekeket próbák elé állítanak;
─ ...szeret(t)ed a Harry Potter, Percy Jackson, és hasonló történeteket.

Kedvcsináló idézetek:
Hegyi Jenőt pontosan ott találták, ahol legutóbb. A Blaha Lujza téri aluljáróban. Még a telefonfülkéje is ugyanaz volt. Sőt a körülötte sertepertélő galambok is ugyanazoknak tűntek, bár erre nem mertek volna megesküdni. Igaz, ha megfelelt ez neki ideiglenes pihenőhelyként a két legnagyobb modern kori mágus utolsó csatájának napjától, azaz kerek száznegyvenkét éve, akkor aligha várhatták, hogy pont most vándorolt el Taliándörögdre. Vagy Nyékládházára. Vagy bármely más, mágikus hangzású helyre.
Zizu mindent elmesélt Jenő bácsinak. Anka közben elszaladt egy dupla presszókávéért sok cukorral. Jenő bácsi szerint az elég fekete volt ahhoz, hogy felerősítsen minden más feketét maga körül. Például az ő mágiáját. És elég erős, hogy megmozdítson mindent, ami használaton kívüli. Például az ő agyát.
- De az apukád…
- Ha még egyszer kimondod ezt a szót, olyan varázslatot küldök rád, ami fájdalmasabb lesz, mint amikor otthon beleestél abba a kaktuszba. Pedig egy hétig szedegettük belőled a tüskéket.

★ ★ ★ ★ ★
A képek a könyvből vannak, László Maya illusztrációi!
Illusztrált mesék Pinterest tábla.
★ ★ ★ ★ ★

Karácsonyra jelent meg Ecsédi Orsolya új mesekönyve, a Nyanyacraft. A humorral teli történet főhősei ezúttal egy számítógépes játék világában találják magukat. Tarts velünk a blogturnén és az extrák mellett nyereményjátékok is várnak rád.

  

Nyereményjáték:

A Nyanyacraft főhősei egy számítógépes játékban találják magukat. Azoknak, akik szeretik ezeket a játékokat, most fellélegezhetnek :)

Minden állomáson egy népszerű játékból találtok képet, nektek pedig a rafflecopter doboz megfelelő sorába kell beírni, hogy mely játékról van szó.



BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

04. 10. Csak olvass!
04. 12. Könyv és más
04. 18. Hagyjatok! Olvasok! extra állomás
04. 20. Spirit Bliss Sárga könyves út extra állomás


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése