2020. április 26., vasárnap



Elma van Vliet: Anya, ​kérlek... | Blogturné Klub ajánló



A közeledő Anyák napja alkalmából különleges turnéra invitálunk benneteket, ahol megismerkedhettek Elma van Vliet két emlékkönyvével. Az Anya, kérlek… és a Nagyi, kérlek... című könyvek lehetőséget adnak arra, hogy megosszuk egymással az emlékeinket, régi fotókat keresgéljünk az emlékkönyvbe, és megválaszolva a könyvben lévő megható kérdéseket újabb kellemes pillanatokat töltsünk el szeretteinkkel.
A turné végén a Partvonal kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasónk megnyerheti az Anya, kérlek… emlékkönyv egy példányát!

Fülszöveg:
ÚJ, ÜNNEPI KIADÁS - Emlékek ajándékba
Kérdezz-felelek a régi időkről, napjainkról
Mindenkinek vannak az életében nagyon fontos emberek. Van, akit azért szeretünk, amilyen, mások jelenléte pedig különös jelentőséggel bír, hiszen segítenek, hogy önmagunk lehessünk, és feltétel nélkül szeretnek bennünket. Manapság gyakran elfelejtjük elmondani ezeknek az embereknek még életük során, mennyire szeretjük őket, illetve nem tudunk elég időt tölteni velük. Ebben segít ez a könyv. Kérjük meg édesanyánkat, válaszoljon a kérdésekre, ossza meg velünk emlékeit, fotóit - majd adja vissza nekünk a könyvet.
Az Anya, kérlek egy különleges emlékkönyv, tele nagyszerű, kreatív, olykor egészen megható kérdésekkel. Kiváló ajándék minden édesanyának, és egyúttal minden gyermeknek.

Könyv információk:
Eredeti mű: Mam, vertel ’s
Kiadói sorozat: Emlékek ajándékba
Partvonal, 2020
160 oldal, keménytáblás
ISBN: 9786156058133
Fordította: Frigyik Oxána
Hasonló kiadvány:
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre?

Jó pár éve egyszer belelapoztam a könyvesboltban néhány hasonló ajándékkönyvbe – talán épp ennek az elődjébe, aminek a címe: Anya, kérlek meséld el nekem! -, és már akkor azon gondolkodtam, hogy beszerzem, és nekiülök az adott családtagommal kitölteni. Sajnos akkortájt nem volt erre időm és lehetőségem, de most igen!

A kiadványról...

Elegáns kinézetű keménytáblás, védőborítós kiadvány. Olyan, amit öröm ajándékba adni, főleg egy kreatívabb édesanyának, aki élvezi a hasonló emlékkönyvnek kitöltését, egyedivé varázsolását. Az első oldalon van egy kedves „beköszönés”, amiben a könyv megkéri az anyukánkat, hogy töltse ki a könyvet, majd adja vissza nekünk emlékbe, hogy mindig közel legyen hozzánk. „Éld ki magad; írj, ragassz és rajzolj!”


A tartalomról...

160 oldalnyi hely egy élet emlékgyűjteményének. Négy fő témakör köré épül a könyv, amelyek a következők: A gyermekkorról és a felnőtté válásról; A szerelemről és a családalapításról; A szabad időről és a nagyszerű dolgokról; Arról a különleges emberről, aki vagy. Anyukámmal egyből neki is ugrottunk a kérdések átnézésének, miután megérkezett a könyv, de mivel ő nem az a kitöltögetős fajta, ezért én kérdezgettem tőle lapozgatás közben.

Az első részben (A gyermekkorról és a felnőtté válásról) szerintem egyszerű dolgok vannak, amiket jobb esetben hamar megtudunk az anyukánkról. Mikor és hol született? Volt-e beceneve? Kedvenc gyermekkori könyv vagy játék? Pár kérdés a szüleiről, a nagyszüleiről, testvérekről, kisállatokról, és arról, hogy volt-e híres ember a családunkban? Persze aztán akadnak már belemenősebb kérdések is arról, hogyan miként ünnepelték az egyes ünnepeket és hogy milyen események történtek a nagyvilágban, amikor felnőtt lett az édesanyánk! Azt hiszem, nekem az a kedvenc részem, amikor az anyukámnak rólam kell mesélnie a saját szemszögéből, ugyanis akadnak az ajándékozóra vonatkozó kérdések is! „Amikor rám nézel, felismered bennem a szüleidet?” vagy „Milyen kamasz voltam? Miért volt velem könny az élet? Miben volt nehéz?”

A második részben (A szerelemről és a családalapításról) akadnak olyan kérdések, amik miatt megértem, hogy ezt oda kell adni az anyukának, hogy oldja meg egyedül, úgymint: „Kaptál szexuális felvilágosítást? Kitől és hogyan?” De szóba kerül az első szerelem, az első csók, első viszonzott szerelem is, ahogy az első randi, az első szívösszetörés – meg az apuka is… Picit már nyilván mesélt arról, hogy találkozott apuval, de sosem kérdeztem volna meg a könyv nélkül, hogy hogyan mesélte el neki, hogy terhes?
A harmadik kérdéskörben (A szabad időről és a nagyszerű dolgokról) szintén akadnak olyan dolgok, amikről szoktunk beszélgetni. Tudom, hogy anyukám szeret olvasni, mi a hobbija, mi a kedvenc filmje, mit gondol a nyaralásról, de még azt is, hogy mit csinálna, ha megnyerné a lottó ötöst!
(Az én anyukám szóban töltötte ki. ;))

A negyedik fejezet (Arról a különleges emberről, aki vagy) a kedvencem, mert itt olyan kérdések vannak, amikről nem nagyon beszél az ember, de mégis a természetünk alapjait jelentik! Élete legjobb terve és legnagyobb baklövése, élete melyik pillanatát ismételné meg újra, kiknek köszönhet sokat, mit jelent számára a boldogság... Csupa olyan kérdés, ami nem kerül szóba a hétköznapokon, mégis furcsa, ha rájössz, hogy nem tudod az édesanyádról.

Összességében

Nagyon érdekes és értékes ez a könyv, és teljesen megértem, hogy a kitalálója miért alkotta meg, hiszen hogy tűnhet el csak úgy az életünkből valaki, hogy nem ismerjük meg igazán? Pláne, ha neki köszönhetjük az életünket? Érdemes tudni, hogy Elma van Vlietben akkor merült fel ennek a könyvnek az ötlete, miután egy nap az édesanyja azzal hívta fel, hogy kórházban van, és rákos… Egy interjúban arról mesélt, hogy mennyire szuper volt az édesanyjával a családi képek között keresgélni, és a nem ismert rokonokról beszélgetniük.
Nekem tetszik a könyv ötlete, ahogy az is, hogy ennyire szellősen szedett és akadnak benne külön oldalak a képeknek. Általában nem szeretem az oldalsokasító lapokat, de ha anyukám (vagy a nagyim) ennyivel több történetet tud elmesélni nekem, akkor legyen! Sajnálom, hogy ő nem annyira szeret emlékkönyvekkel molyolni, de az írónő nagymamája is 2,5 évig töltötte ki a saját példányát, szóval van rá idő(nk).
Én mindenesetre nagyon ötletes ajándéknak tartom, és biztos vagyok abban, hogy egy ügyesebb, kreatívabb, jól rajzoló ember igazán egyedivé tudja varázsolni az ehhez hasonló emlékkönyveket.

Érdemes tudni, hogy anyukám imád belföldön nyaralni.
A fenti képek a Balaton mellett, Nyíregyházán az állatkertben
és egy gyenesdiási szállodában készültek.

✽✽✽✽✽



Nyereményjáték:

Mostani játékunkban filmekből és sorozatokból ismert, fantasztikus nőrokonőrokononokat keresünk - pontosabban három anyukát és egy nagymamát. Mindegyik turnéállomáson találtok egy képet a keresett anyukáról vagy nagymamáról, a rafflecopter dobozba pedig a filmbéli/sorozatbéli karakterük NEVÉT várjuk!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


ÁLLOMÁSOK:
27 - Spirit Bliss Sárga könyves út
29 - Csak olvass!
30 - Utószó


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése