2020. április 27., hétfő



Adam Bray: Marvel ​Studios: Képes útmutató | Blogturné Klub ajánló



A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Marvel Studios: Képes Útmutató című gazdagon illusztrált könyv. Az útmutató bemutatja az MCU-ból ismert karaktereket, tárgyakat, helyszíneket. Az oldalakon lenyűgöző történetelemeket olvashatunk, megtudhatjuk, hogy hogyan illeszkednek abba a vizuális világba, melyet a Marvel Cinematic Universe képvisel. Tartsatok velünk, merüljetek el a szuperhősök univerzumában, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott két nyeremény példány egyikét.


Fülszöveg:
Kalandozz kedvedre a Marvel-moziverzum világában ezzel a főbb szereplők szerint tagolt útmutatóval, és légy részese történetüknek!
Tanulmányozd Vasember páncéljait, Űrlord egyedi sugárhajtású csizmáját, Amerika Kapitány híres egyenruháit, a Levitáció Köpenyét, melyet Strange visel. Ismerd meg a Végtelen Kövek titkait, A Tükördimenzió misztikumát, a Pym-részecskék hatását, Fekete Párduc testőrségét, a Dora Milaje-t. Fedezd fel Asgard aranyló palotáját, a SHIELD hatalmas Helibázisát, Tony Stark csúcstechnológiás otthonát, Wakanda rejtőzködő királyságát és még sok más érdekességet!

Könyv információk:

Eredeti mű: Marvel Studios Visual Dictionary
Eredeti megjelenés éve: 2018
Kolibri, Budapest, 2020
200 oldal · keménytáblás · 
ISBN: 9789634374015 · 
Fordította: Horváth Vivien
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

Akárcsak a Kolibri kiadó által eddig kiadott Adam Bray kiadványok, ez is egy gyönyörű, jó minőségű lapokra nyomtatott, színes keménytáblás lexikon, ami tartalmaz egy csomó hasznos és haszontalan információt a sokak által imádott Marvel-moziverzum karaktereiről. Kiemelendő, hogy ez a kötet a MOZIVERZUM karaktereivel foglalkozik, vagyis ebben a képes útmutatóban a Marvel-filmek karaktereivel, az ő történetükkel, fegyvereikkel, ruházatukkal / páncélzatukkal és a filmbéli történésekkel ismerkedhetünk meg közelebbről. A moziverzum ismerőinek is tud újat mondani, mert habár tavaly az elejétől a végéig ledaráltam at összes MCU filmet kronológiai sorrendben, még így is voltak olyan apróságok, amik nem tűntek fel tévézés/mozizás közben. Ilyen például az, hogy Hadigépen (a páncélon) strigulázva vannak az általa elpusztított Ultron-őrszemek. De az se esett le, hogy Steve Rogers (Amerika Kapitány) azon rajzai, amelyeket akkor készített, amikor az igazi katonákat szórakoztató körútján vett részt, önmagáról szólnak. Önmaga karikatúrájának érzi magát, hogy az igazi hősök előtt bohóckodik...


A könyvben nagy teret kapnak a különféle ruhák és, páncélok, úgymint Vasember páncéljai, Amerika Kapitány és a Tél Katonájának öltözete, Sólyom és Sólyomszem felszerelései, az asgardiak és a wakandaiak fegyverei. Részemről imádtam ezeket a néhol hosszabb, másutt rövidebb leírásokat, főleg mert nagyon rossz megfigyelő vagyok. Az feltűnt, hogy némelyik Vasember páncél furán néz ki, de azt nem figyeltem meg, hogy mennyire sokféle páncélt gyártott Tony magának és a barátainak! [Persze én vagyok az, akinek egy filmbéli változás a karakteren csak akkor tűnik fel, amikor a barátnőim oldalba böknek mozizás közben, hogy nézzem már! Talán egyedül Fekete Özvegy hirtelen kiszőkülése volt az, amit egyedül vettem észre...]

Habár ez már a 4. olvasmányom Adam Bray eddig megjelent Marveles kötetei közül, ez áll a legközelebb a szívemhez, és a Marvel ​Studios - Szereplők (2019) nagykönyve, ami szintén a filmes karakterekkel foglalkozik. A két könyv között vannak átfedések, de az abszolút a karakterekre megy rá, itt viszont a filmbéli történések, a szereplők egymáshoz való viszonyulása, a sztoriban felbukkanó páncélok, fegyverek, helyszínek is szóba kerülnek. [Ha inkább a Marvel-képregények érdekelnek, és izgatja a fantáziád, hogy kik maradtak ki a filmekből mind a szuperhősök, mind a szupergonoszok közül, akkor jó szívvel ajánlom a Marvel - Amiről tudnod kell és tudni érdemes (2016) és a Minden ami Marvel (2017) könyveket. De komolyan: még a Házikedvenc Bosszúállókról is szó van bennük!]


Bónusz pont az írónak az apró TÉNYEK dobozokért, amikben legtöbbször szívet melengető, máskor humoros vagy izgalmas információkat emelt ki az adott karakterektől vagy arról a filmről, amelyik kapcsán épp szóba kerülnek a karakterek! 

Összességében…

A képes útmutató forgatásához érdemes naprakésznek lenni, mert az egyes filmekre erősen spoileres a kiadvány. 2018-ban adták ki, ezért a Végtelen háborúig bezárólag spoilerez. Sajnáltam, hogy a három legújabb film  és a hozzájuk kapcsolódó extra infók, karakterek kimaradtak belőle, de ettől függetlenül ismét sikerült beleszeretnem az MCUba! Már olvasás közben eldöntöttem, hogy a legtöbb filmet újranézem, amint az időm engedi.

Remélem, hogy alkalomadtán a Marvel-sorozatokhoz is készül egy hasonló mindent tudó kötet, mert biztosan rengeteg újdonsággal szolgálhatna az egyszeri Marvel-mozibolondoknak. (Vagy többünket rávenne, hogy nekiugorjunk végre a SHIELD ügynökeinek, a Carter ügynöknek vagy bármelyik másik régóta tervezett Marvel-sorozatnak!)

Kinek ajánlom?


Kedvcsináló a könyvhöz:

Thor
Thor többször látta, Fekete Özvegy hogyan nyugtatja le Hulkot azzal, hogy kinyújtja a kezét felé és nyugodt hangon beszél hozzá. Mikor ő is megpróbálja, rájön, hogy benne nincs meg ugyanez a képesség.


A Nagymester
A Nagymester volt az első, aki a Sakaarra [szerk: a galaxis szemétdombja] érkezett, ezért alkotónak minősül: vezetőként neki kell fenntartania a törékeny egyensúlyt. Népe örökre egy hatalmas szemétdombon ragadt, és bármikor összezúzhatja őket az égből alászálló törmelék. Hogy megnyugtassa alattvalóit, és megelőzze a tömeghisztéria kitörését, neki kell elterelnie a figyelmüket. Ezt a nehéz ügyet a Bajnokok Viadalával és sok-sok fesztivállal oldja meg. Az, hogy hogyan kezelné, ha népe mégis fellázadna, egyelőre nem derült ki.


A Föld legnagyobb hősei
A Bosszúállók együttműködése nehezen indult be. Széteső és bizalmatlan csapat voltak, melynek tagjait a SHIELD toborozta, de az asgardi Loki és a földönkívüli chitauri sereg ellen vívott csatában kovácsolódtak össze. Vezetőjük a legendás szuperkatona, Amerika Kapitány, az oldalán pedig ott van a páncélos zseni, Vasember, az asgardi Thor, a gamma-sugárzással töltődött Hulk, Fekete Özvegy, a szuperkém, és a kiváló íjász, Sólyomszem. Csapatként többé válnak annál, mint amennyi egyenként különleges bennük, készek és képesek arra is, hogy megvédjék a Földet.

A BTK egyik bloggere készített egy bingót, ahol be lehet jelölni,
hogy hány filmet láttunk az eddig megjelentek közül. Én kimaxoltam! ;)
A Facebook oldalunkon megtalálod az üres bingót!

☆☆☆☆☆

Képek a könyvből és Pinterest táblámról: MARVEL

☆☆☆☆☆


Nyereményjáték:

Bizonyára nagyon sokan láttátok a Bosszúállók: Végjáték című filmet, ezért tudjátok, hogy a Végtelen Kövek milyen nagy szerepet játszottak a filmben. Ebben a játékban Ti is igazi Bosszúállók lehettek.  Rátok is szükség van a Föld megmentéséhez. A Végtelen Kövek rejtélyes körülmények között résztvevő bloggerek értékelő bejegyzésében kerültek elrejtésre. Nincs más dolgotok, mint megtalálni mindegyik követ még Thanos előtt és a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik blog melyik követ rejti. Siessetek, mert nincs sok idő, már nem csak a csettintés a tét, hanem az egész Föld jövője.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


ÁLLOMÁSOK:

04.22.: Csak olvass!
04.23.: Dreamworld
04.25.: Utószó
04.29.: Könyv és más
05.01.: Sorok között








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése