2019. október 24., csütörtök



Adam Bray: Minden ami Marvel | BTK ajánló



A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Minden ami Marvel. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere bemutatja a Marvel-képregények mozgalmas világáról szóló, teljes körű útmutatót hősökről, gonoszokról, járművekről, bolygókról és sok egyéb, izgalmas témáról.
Tartsatok velünk, merüljetek el a szuperhősök univerzumában, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott két nyeremény példány egyikét.

Fülszöveg:
„Csináljunk ​valami őrültséget… mondjuk mentsük meg a világot!” (Vasember)
Ha az olvasók meglátnak egy Minden ami Marvel című könyvet, talán eltűnődnek rajta, mi lehet benne – biztosan nem minden a Marvel-képregények Multiverzumáról!
Tényleg lehetetlen vállalkozás lenne mindent egyetlen kötetbe gyűjteni, ezért lássuk, hogy mire nem vállalkozik ez a könyv. Nem mutatja be a cég történetét, és nem is egy teljességre törekvő karakterenciklopédia. Sokkal inkább kalauz a fősodorbeli Marvel-univerzumhoz, annyi, felbukkanásának időrendjében szereplő karakterrel, helyszínnel, járművel, fegyverrel és varázstárggyal, amennyi csak elfér 320 oldalon.
A Minden ami Marvel tényekkel és izgalmakkal teli utazásra hív a negyvenes és ötvenes évek első nagy Marvel-hőseitől, gonosztevőitől, cowboysztárjaitól és képregényszereplőitől a hatvanas évek ikonikus szuperhősein és -gonoszain át napjainkig, miközben bepillantást enged a karakterek szuperereje, az általuk használt technológia és a főhadiszállásaik titkaiba.

Könyv információk:

Eredeti mű: Ultimate Marvel
Eredeti megjelenés éve: 2017
Kolibri, Budapest, 2019
320 oldal · keménytáblás · 
ISBN: 9789634374039 · 
Fordította: Sepsi László
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

Már az első átlapozásakor éreztem, hogy a korábban olvasott két - szintén nem csekély méretű - Marvel kisokos nagyobb, bővebb, aprólékosabb nagy testvére. Míg a Marvel ​Studios - Szereplők nagykönyve a filmes univerzum karaktereit és eseményeit dolgozza fel és a Marvel - Amiről tudnod kell és tudni érdemes a képregényekben megjelent karaktereket, helyszíneket, szuperhős és szupergonosz csapatokat, addig ez a kötet szinte az összes Marvel képregény karaktert elhelyezi a térben és az időben. Komolyan mondom, hogy saját kronológiát kapott benne minden főbb karakter, és megtudtuk az életének főbb eseményeit, illetve azt, hogy ez mikor történt a Marvel idővonalán!


Az idővonalak: ARANYKOR (1939-1950) főbb karakterei: Fáklya, Namor, Amerika Kapitány és Bucky (meg a Győztes Osztag). Atlas-korszak (1951-1959) amikor a szuperhősök helyét átvették a western-hősök, a horrorok meg a romantikus képregények (pl.: Kétpuskás Kölyök, Millie, a modell). Marvel-korszak (1960-1969) újra feltűnik a szupererővel rendelkező, ám gyarlóságukkal harcoló hősök iránti igény - pl.: Hulk, Doctor Strange. A Bronz-korszakban (1970-1985) tombol a crossover mánia, így lehet, hogy Pókember megküzd Drakulával, de feltűnik Thanos és megjelenik az X-men is. A Modern korszak (1986-1999) a megacrossoverek ideje, ugyanis miután egy kisebb bukás után szűkítették a képregényeik címeit, és nekiálltak inkább a történetekkel foglalkozni, rájöttek, hogy mennyire szeretik az emberek még mindig a crossovereket. A Hős korszakban (2000-napjainkig) nyíltan felvállalják a Multiverzum létezését, igyekeznek a régi olvasóknak összetettebb történeteket alkotni, de az új olvasókat is bevonni a Marvel univerzumba. Akadnak radikális változások, hirtelen elhalálozások, és szinte teljesen megújul a Marvel univerzum. 


A Marvel - Amiről tudnod kell és tudni érdemes  című kiadvány ajánlójában már említettem, hogy elképesztőnek tartom, hogy némelyek képesek követni ezt a rengeteg szálon  futó és történetben ugráló univerzumot. Most is csak pislogtam, hogy mennyire összetett, mennyi helyen fonódik össze a karakterek története. 

Igazi kalauz, ami lépésről lépésre bevezet a kulcsfontosságú karakterek, események, helyszínek, fegyverek világába. Nálam übereli az összes eddig olvasott Marvellel foglalkozó gyűjteményt, mert szinte oldalanként találtam valami olyan érdekességet az egyes hősök vagy szupergonoszok idővonalán, amitől az állam a padlót súrolta!

EXTRA - érdekességek pár ismert karakterről!

ENYHÉN SPOILERES rész következik, ugyanis muszáj kiírnom magamból néhány olyan tényt, amiről sejtelmem sem volt, pedig elhihetitek, hogy nagyon beleástam magam mind a Marvel moziverzumba, mind a képregényes univerzumába! Persze csak apróságok, amikhez nem tartozik sztori, ezért érdemes utána járnotok annak, hogy történtek, vagyis OLVASSATOK KÉPREGÉNYEKET! ;)


Megdöbbentett, hogy létezett egykor egy Millie, a modell nevű Marvel hős, akinek a léte számomra totál érthetetlen. May néni (Pókember) egyszer bealtatós sütizte az egyik szupergonoszt, aki az életére akart törni, miután Peter Parker nyilvánosságra hozta, hogy ő Pókember. Nick Fury fogta magát és univerzumról univerzumra mászkálva a multiverzum titkos gyilkosa volt. Tony Starkot (Vasember) Stark-ék örökbe fogadták, és él valahol egy testvére. Egy ponton Octopus Doctor beletölti az elméjét Pókemberbe. Doctor Strange (is) összecsap Drakulával. Thanos szerelemből "csettint". Drax és Mantis (Galaxis őrzői) soha nem jön össze, ráadásul mindketten gonosz szándékú, értelemes lények (ami lássuk be, hogy a filmekben nem jött át).  Vihar (X-men) kis ideig Wakanda urának, a Fekete Párducnak a felesége volt. Űrlord (Galaxis őrzői) Árnymacska (X-men) szerelme, majd jegyese. Fekete Özvegynek Fenegyerekkel (Daredevil) volt a leghosszabb kapcsolata.

A végére a legcukibb információ: létezik a HÁZIKEDVENC BOSSZÚÁLLÓK is. 


Összességében…

Fajsúlyos olvasmány, és nem csupán kinézetre, hanem tartalomra is. Én amondó vagyok, hogy rajongóként hatalmas élmény átlapozni, mert szinte az összes valaha képregényben szereplő karaktert sikerült összegyűjteniük ebbe a könyvbe. Foglalkozik az ismertebb karakterekkel (nagyon részletesen), de számomra az eddig ismeretlenek megismerése volt a kalauz legértékesebb része. 

Értékelés: 5*

Kinek ajánlom?

Értelemszerűen MARVEL KÉPREGÉNYVERZUM rajongóinak, de azoknak is élmény lehet az olvasása, akik a moziverzum (MCU) miatt szeretett bele. Szerintem a képregények ismerőinek is elég sok újat tud mutatni, hiszen nincs olyan, aki ezt mind tudja... (Vagy létezik olyan Marvel-rajongó, aki a cowboyos képregényektől kezdve az összes létező karaktert ismeri?) 

- Az átlag rajongók számára viszont tele van egy csomó izgalmas aprósággal, kiegészítő információval! 
- Szuperhős-rajongóknak kortól függetlenül ideális ajándék! 
- Nem érzem korhoz kötöttnek, bár ezt a messzemenőkig aprólékos gyűjteményt Marvel univerzum érettebb kedvelői értékelhetik igazán.

Kedvcsináló idézetek:

GROOT
Groot első alkalommal ellenséges szándékkal érkezik a Földre - embereket akar elrabolni, hogy kísérletezhessen rajtuk. Ám az is lehet, hogy csak összekeverték egy fajtársával, mert szülőbolygójának összes többi lakója is csak annyit tud mondani, hogy "Én vagyok Groot!".



MARVEL-KORSZAK (1960-1969)
A szuperhősök újra divatba jönnek, és egy merész, új koncepcióval megszületik a Marvel Comics: emberi gyarlóságokkal bíró jelmezes igazságosztók, akik bár szembeszállnak a szupergonoszokkal, egymással nem mindig értenek egyet. Az ötlet lenyűgözi a korabeli olvasókat, a hatást pedig a következetes, összekapcsolódó, közös univerzum fokozza, ahol ezek a hősök és gonosztevők élhetnek és hathatnak egymásra. A Marvel újabb sztárokkal bővíti panteonját, és a Fantasztikus Négyes, Hulk, Pókember, Thor, Vasember és Doctor Strange neve hamarosan mindenki által ismertté válik. Az évtized végére a Marvel az USA piacvezető képregénykiadója lesz.


Hősimádat?
Gyilkolási mániája és zsémbes zsoldos viselkedése ellenére valahol mélyen Deadpool arra vágyik, hogy ugyanolyan hős lehessen, mint Amerika Kapitány.

☆☆☆☆☆

A Pinterest táblámról származnak a képek: FANDOMS WHAT I LOVE <3

☆☆☆☆☆


Nyereményjáték:

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a Marvel univerzumot. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a rafflecopter doboz megfelelő sorába beírni mindegyikre a helyes választ, és máris esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott két könyv egyikét.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Melyik az az afrikai ország, melyet a világ technológiailag legfejlettebb országának tartanak?

ÁLLOMÁSOK:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése