2019. október 26., szombat



Jason Reynolds: Hosszú ​az út lefelé | BTK ajánló




MÉG VALAMI A SZABÁLYOKRÓL

A Szabályokat nem lehet megsérteni.
A Szabályok azért vannak, hogy a sértettek

kövessék őket.


Fülszöveg:
Ha egy szerettedet
megölik,
találd meg
a tettest
és
öld meg!
Tilos sírni!
Tilos besúgni!
Állj bosszút!
***
A „le az átkozott fegyverekkel” mozgalom ódája. Jason Reynolds New York Times bestsellere egy viharosan sokkoló regény, ami kb. hatvan hatásos másodperc alatt játszódik. Ennyi időbe telik egy fiúnak eldöntenie, hogy bosszút álljon-e a srácon, aki megölte a bátyját.
Stukker.
Célszerszám.
Flinta.
Gyilok.
Csúzli.
Köpködő.
Zsebágyú.
Acélmaris.
Vas.
Eszköz
a 3-as Számú SZABÁLYHOZ.
Vagy hívhatjuk fegyvernek is. Ezt csúsztatta be a tizenötéves Will a farmerjába. A bátyját, Shawnt nemrég meggyilkolták, és Will ismeri a szabályokat. Tilos sírni! Tilos besúgni! Állj bosszút! Ezért indul el a pisztollyal, azzal a fegyverrel, ami még a bátyjáé volt. Dühösen száll be a liftbe a nyolcadikon. Tudja, kit kell keresnie. Vagy mégsem?
A Hosszú az út lefelé rövid, heves, szaggatott, narratív versekkel vet gyors, dühödt, káprázatosan elképesztő pillantást a kamaszok és a fegyveres erőszak témájára, ahogy arra csak Jason Reynolds képes.

Könyv információk:

Eredeti mű: Long Way Down
Eredeti megjelenés éve: 2017

Könyvmolyképző, Szeged, 2019
320 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634576198 ·
Fordította: Benedek Dorottya
(Az értékeléshez olvass tovább!       )
A történetről...

A rossz környéken élő fekete fiú, William (15) elhatározza, hogy bosszút áll szeretett testvére gyilkosán, ugyanis ez a SZABÁLY. A Szabályokat pedig be kell tartani, ugye? Nem bírván hallgatni édesanyja megtört szívű nyöszörgését-sírását, magához is veszi a bátyja pisztolyát a fiókból, és elindul lefelé a nyolcadikról. Persze hosszú az út lefelé… Pláne, ha minden emeleten megáll az öreg lift, és beszáll valaki.
Miről szól a könyv? 6 emeletről, 6 beszálló fontos emberről és egyetlen, végtelen hosszúnak tűnő percről, ami eldönti, hogy újabb gyilkossal gazdagodik-e a környék.


RANDOM GONDOLAT 5

A hang, amit
a fejedben hallasz,

amire azt mondják,
cseng a füled,

nem is annyira csengőszerű,
inkább, mint a halált jelző sípolás.



Szerintem...

Ritkán szoktam verses történeteket olvasni, mert nagyon kevés van, ami igazán átjön ezekből. Általában vagy túlírják őket, vagy annyira alul, hogy fel sem lehet fogni a történetet. Szerencsére Will és az ismerőseinek, családtagjainak a története maximálisan átjön, és nagyon is az olvasó szívébe talál. Faltam az oldalakat annak ellenére, hogy néha megzavartak a különféle kitekintések. (Például az anagrammák... Bezzeg a random gondolatok nagyon bejöttek!)
A kötet különlegessége, hogy slam poetry stílusban van elbeszélve, ami egy modern, kötetlen verselési forma, amit általában élőben adnak elő a slammerek mikrofon előtt állva. Nekik általában 3 percük van arra, hogy magukkal sodorják a hallgatóikat, és átadják a történetüket, de ez a könyv bizony nagyobb lélegzetvételű.  


Maga a sztori egyszerű, de elgondolkodtató és felháborító egyszerre. Ha bosszút kell állnunk a szerettünk haláláért a gyilkosán, és utána minket is megöl az ő gyilkosa, akkor hány boldogtalan családtagot hagyunk hátra? Hány ember életét tesszük tönkre ezzel a végtelen bosszúhadjárattal? Egyszerre szerettem és utáltam Will történetét, mert megszerettem őt és a kissé furcsa családját, de aggasztott, hogy nekiindult az övébe tűzött pisztollyal… Ahogy emeletről emeltre haladva megismertem Buckot, Danit, Mark bácsit és a többi kulcsfigurát, úgy reménykedtem abban, hogy Will letesz a tervérel. (Pláne, hogy szerintem rémes terv bosszút állni valakin, aki lehet, hogy nem is a gyilkos… A „csak ő tehette” számomra nem érv.)

Összességében

Jason Reynolds
Lehet, hogy nem fogtok szeretni, de számomra nem jött át a történet a slam poetry stílusa miatt. Nem nagyon találkoztam még ezzel a stílussal – Colleen Hoover: Slammed Szívcsapás című művében már találkoztam pár rövidebb slammel -, de nekem ez így tömény volt.
Persze a sztorival nincs gond. Különlegesnek tartom (pláne ebben a formában elmondva), tele van elgondolkodtató és megrágható dolgokkal, a végét pedig egészen ütősnek éreztem. Néha tényleg a könnyeimet nyeldekeltem olvasás közben, máskor meg az élet igazságtalanságain morogtam.

Értékelés: 3,5
Kinek ajánlom?
A slam poetry és a versek rajongóinak, de azok számára is különleges élmény lehet, akik szeretik a torokszorító, egyszerre nem mindennapi és mégis mindennapi sztorikat.


Kedvcsináló idézetek:

CSAK ÁLLTAM OTT,

olyan erősen összeszorított
állkapoccsal, hogy akár
porrá zúzhattam volna a fogaimat,

és lenéztem Shawnra,
ahogy ott feküdt, mint
egy ottfelejtett bútordarab,

mint egy foltos, aranylánccal
díszített kanapé.
Azok a rohadékok még csak

ki sem fosztották.


NEVETÉST HALLOTTAM,

mintha a víz alá sodortak volna
pajkos hullámok,
rázúdulva a fejemre,
nevetve, nevetve,
míg egyre lejjebb süllyedek.

Hogy mondod meg a víznek,
hogy nincs semmi vicces
a fulladásban?


◈ ◈ ◈ ◈ ◈
A képek a Pinterest táblámról származnak: Long Way Down
Long Way Down a GoodReadsen.
◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Hamarosan érkezik magyarul Jason Reynolds díjnyertes könyve, a Hosszú az út lefelé, ami egy szívszorító történet, verses formában elmesélve. Az extra-hosszú turnén a Blogturné Klub bloggerei mesélnek a könyvről, egy szerencsés pedig három példányt nyerhet meg a kötetből.


Nyereményjáték:

A könyv komolyságára való tekintettel most rendhagyó nyereményjátékot hirdetünk. Mindössze egyetlen kérdésünk van: melyik a kedvenc versesköteted?

A válaszod írd be a rafflecopter dobozba, a kitöltők között pedig három példányt sorsolunk ki a Hosszú az út lefelé kötetből.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

10.18. - Sorok Között
10.22. - Spirit Bliss
10.28. - Csak olvass!
10.30. - Never Let Me Go blog
11.01. - Ambivalentína blog
11.03. - Deszy könyvajánlója


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése