2019. október 22., kedd



Louisa May Alcott: Kisasszonyok (Kisasszonyok 1.) (könyv és film) | BTK ajánló




„Legyen meg az ideje a munkának és a játéknak is, tegyetek minden napot hasznossá és kellemessé, s bizonyítsátok be, hogy ismeritek az idő értékét, mert okosan használjátok ki.”


Fülszöveg:
v
A négy March nővér - Meg, Jo, Beth és Amy - egy új-angliai településen, nehéz anyagi körülmények között élnek édesanyjukkal, miközben apjuk a polgárháborúban szolgál tábori lelkészként. A lányokat rengeteg kaland és váratlan balszerencse éri, és a sok tapasztalat révén egyre jobban kirajzolódik a személyiségük: a józan és megfontolt Meg társaságszerető, a fiús Jo imádja a könyveket, a szégyenlős Bethet a zenélés érdekli, a kissé önző Amynek pedig művészi hajlamai vannak.
A Kisasszonyok lányregénynek íródott, ám mára az egyik legismertebb amerikai klasszikusként ismert, amely női írók generációinak adott ihletet, és számos film- és egyéb feldolgozás készült belőle.
Louisa May Alcott (1832-1888) a Kisasszonyokon kívül több, gyermekkori élményein alapuló klasszikus regényt is írt, és a szüfrazsett mozgalomban is tevékenyen részt vett.
A könyv végén található szerzői életrajz, és egy, a cselekményről szóló kvíz plusz ajándék az olvasónak.

Könyv információk:

Eredeti mű: Little Women
Eredeti megjelenés éve: 1868
354 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789634036340 ·
Fordította: Barta Judit ·
Illusztrálta: Ella Bailey
Sorozat:

2. Jó feleségek
3. Fiatalurak
4. Jo fiai
(befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el?
Régóta kíváncsi voltam erre a történetre, mert szerepel az 1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz listán, és mert érdekelnek azok a klasszikus regények, amiknek az ismerete az alapműveltség részét képezi.

A történetről…

credit: eiarussi
Ebben a lassú sodrású, ám tanulságos lányregényben a March család lányainak a mindennapjait követhetjük nyomon. Édesapjuk a háború hőse, édesanyjuk pedig a mindennapjaik otthoni hőse, ugyanis ezek a leányok roppant önzőek, akaratosak, robbanékonyak és haragtartóak tudnak lenni. Akárcsak az egyik benne szereplő könyvben - A zarándok útjában - a lányok is törekednek arra, hogy jobbak, hasznosabbak és példás életűek legyenek, és emiatt szerintem nagyon értékes olvasmány ez a regény.
Érdekes módon ez a történet félig önéletrajzi regény, ugyanis az írónő a saját családjából merített (önmagát például a fiús, olvasni szerető Jo-ban személyesítette meg)..

Szerintem…

Bár azt mondhatnám, hogy sodró lendületű és olvasmányos ez a regény, de elég sokszor kaptam magam azon, hogy szinte alig haladok vele. Nem untam, hiszen nagyon is érdekelt, hogy éppen milyen csínyeken töri a fejét Jo, Bethnek lehetősége lesz-e zongorázni, Amy kinövi-e a nyelvbotlásait és Meg mennyire érzi jól magát a barátainál vagy a tanítványainál. Kíváncsi voltam arra, hogy mi történik a szegény német családdal, és vajon sikerül-e Laurie-nak (a gazdag szomszéd fiúnak) összebarátkoznia a March kisasszonyokkal?
Közhelyektől és felszínességtől mentes olvasmány, ami az olvasó lelkéig hatol a maga óvatosan csepegtetett tanulságaival. Megtanuljuk, hogy a semmittevés is lehet unalmas, megbánhatjuk, ha haraggal a szívünkben térünk nyugovóra, ahogy azt is, hogy a legcsendesebb kisegér karakter is képes összeszedni a bátorságát, és a zord szomszéd úrral összebarátkozni a zene által.


„Meg magassarkú báli cipője szorította a lábát, bár nem vallotta be, Jo tizenkilenc hajtűje pedig mintha mind a fejbőrébe lett volna beszúrva, ami nem volt éppen ínyére, de istenem, vagy elegánsak vagyunk vagy semmilyenek.”


credit: kaifineart
A karakterek szerethetőek és sokfélék. Jo-t már említettem, hogy egy fiús, makacs, rohangálós, minden ruhadarabját tönkretevő (vagy elhagyó), írni és olvasni szerető csibész – vele tudtam a leginkább azonosulni. A nővére, Meg szereti a csinos holmikat, de még jobban szereti a testvéreit, így arra is hajlandó, hogy egy bálon félig lelakott, félig szép kesztyűben jelenjen meg (a másik félig kopott, félig ép kesztyűpárt Jo viseli, aki Meggel tart a bálra). A legkisebb testvérük egy szőke kisangyal, Amy, akit eléggé utáltam… Nagyon csitri, nagyon önző és bosszantó karakter, mégis neki is helyén van a szíve. A legnagyobb talány számomra Beth volt, akit nem tudtam hova tenni. Magába forduló, mégis bármit megtenne az elesettekért és a családtagjaiért. Nem szeret iskolába járni, nincsenek nagyratörő vágyai, nem szeretne férjhez menni vagy elhagyni az apai házat… még egy tündéri figura. Jo után a kedvenc karakterem az ő legjobb barátja, Laurie volt. Nagyon eredeti srác, bár sajnáltam, amikor elmesélte, hogy vágyakozva nézi a March családot, amint szórakoznak és nevetgélnek. Tökéletes példája annak, hogy a pénz nem boldogít! 

Tetszett, ahogy a lányok önmagukat és egymást (majd a későbbieknek Lauriet is) szórakoztatják otthoni színi előadásokkal, a Pickwick Klubbal, majd később - a postaládának hála – különféle levelezésekkel. Elképesztő, hogy mennyire lelassult világban élnek, és mégis mennyire ki tudják hozni belőle a legjobbat.
(credit / tumblr)
Összességében

Értékes olvasmánynak tartom, nagyon megszerettem a March lányokat meg a férfi szomszédaikat, de néha untam ezt a történetet. Kell egy elhatározás ahhoz, hogy nekiveselkedjen az ember lánya, de megéri elolvasni, és abszolút megértem, hogy miért vált klasszikussá ez a regény. Sajnos a második résszel alkotna számomra teljes egészet a történet, ugyanis a filmfeldolgozásoknak hála megismertem a „lezárását”. (Alkalomadtán el kellene olvasnom azt is.)

Apró örömök az életben: csodás az új kiadás! Bár több illusztrációra számítottam, annyira igényes és szemet gyönyörködtető a regény, hogy nem zavart a rajzok csekélysége.

Értékelés: 3,5



Először ezt a feldolgozást néztem meg, mert a szereplőgárdája nagyon jól hangzik! Winona Ryder, mint Josephine "Jo" March; Susan Sarandon  , mint a lányok édesanyja (Mrs. March); Christian Bale, mint a March család gazdag szomszédjának az unokája, Theodore/Laurie és Kirsten Dunst Amy szerepében.

Adaptáció: 5/2 ☆☆

Sajnos a könyvhöz képest kevés, de önmagában érdekes film lett. Winona Ryder iszonyatosan jól játszotta el Jo-t, ahogy Kirsten Dunst is a folyton útban lévő, én központú Amy-t! Ha valami szívet melengető régebbi filmet keresel, akkor nézd meg bátran!


Ha a castingot nézzük, akkor maximum annyit tartok említésre méltónak, hogy Jo-t Maya Hawke játssza, aki Ethan Hawk és Uma Thurman lánya. Szóval ennyi… Viszont nagyon tetszett ez a három órás minisorozat, tervezem, hogy még megnézem alkalomadtán!

Adaptáció: 5/4 ☆☆☆☆

Inkább könyvhű, mint a korábbi változat, nagyon jó színészeket válogattak össze (kár, hogy a korkülönbségek nem jöttek át…), és szerencsére kicsit pörgősebb is, mint a könyv! Jobban átjöttek az érzelmek - többet aggódtam, többet mosolyogtam filmezés közben, mint a régi filmen. Én személy szerint nagyon szeretem a BBC-s feldolgozásokat, bár akadtak benne üresjáratok, amiket én kivágtam volna!

Kedvcsináló idézetek:
v
- Azt akarom, hogy a gyermekeim legyenek szépek, műveltek és jószívűek; hogy szeressék, tiszteljék és csodálják őket; hogy boldog ifjúságuk legyen, és jól, okosan menjenek férjhez; hogy hasznos és szép életet éljenek, és a jó Isten minél kevesebb gonddal és bánattal tegye próbára őket. Egy nő életében a legcsodálatosabb dolog, ha egy rendes férfi szereti meg és választja, s én őszintén remélem, hogy a leányaimnak része lesz ebben az élményben.
v
– Most már biztos, hogy nem kell félnem tőle, mert kedves szeme van, bár a szája kemény, és nekem olyannak tűnik, mint aki nem tűri az ellentmondást. Nem annyira jóképű, mint az én nagyapám, de tetszik.
– Köszönöm, hölgyem – szólt egy mogorva hang a háta mögül, és Jo legnagyobb döbbenetére az öreg Mr. Laurence állt ott.
v
Sok Beth van a világon, akik félszegek és csendesek, ülnek a sarokban, míg nem szólnak hozzájuk, és olyan boldogan élnek másokért, hogy senki sem veszi észre apró áldozataikat, mígnem egyszer ezek a kis tücskök abba nem hagyják a ciripelést a tűzhely mellett, és édes, napfényes jelenlétük szerte nem foszlik, hogy fájó némaságot és homályt hagyjon maga után.

v v v v v
A képek a Pinterest táblámról származnak: Kisasszonyok
Little Women (#1) a GoodReads-en.
v v v v v

A Manó Könyvek kiadó nemrég gyönyörű kiadásban jelentette meg Louisa May Alcott klasszikusát, amelyben a March-nővérek életét ismerhetjük meg. Miközben apjuk a polgárháborúban harcol, a lányok - Meg, Jo, Beth és Amy - az anyjuk segítségével ismerkednek az élettel, női mivoltukkal, miközben megtapasztalják a testvéri rivalizálást, az első szerelmet, a veszteséget és a boldogságot. Tarts bloggereinkkel a turnén, olvasd el az ajánlóinkat, és légy az a szerencsés olvasónk, aki a blogturné végén megnyeri a Kisasszonyok legújabb kiadását!



Nyereményjáték:

Mint minden klasszikushoz, a Kisasszonyokhoz is több filmadaptáció készült az évek során. A ti feladatotok az, hogy ismerjétek fel, hogy melyik feldolgozásból van a bejegyzéseknél csatolt kép, és írjátok be a kiadás dátumát a rafflecopter dobozba.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



ÁLLOMÁSLISTA:

10/14 - Hagyjatok! Olvasok! (Borítómustra)
10/20 - Könyvvilág



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése