2019. október 1., kedd



Volt egyszer egy Lúzer rádió, Budapest! musical | Blogturné Extra



A könyvekhez készített extra állomásaimat itt leled: BTKextra



A Blogturné Klub és a Könyvmolyképző Kiadó őszi retró turnéjában Budapest hírhedt VIII. kerületébe kalauzolunk Titeket. Tartsatok bloggereinkkel Józsefvárosba, és ismerjétek meg a csendes vidékről a zajos fővárosba költöző Kukec családot. Fedezzétek fel Marcellal a szomszédságot és hallgassátok a Lúzer Rádiót! Ne feledjétek, a turné végén egy szerencsés olvasó meg is nyerheti a könyvet a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából!

A mai bejegyzésben pár interjút olvashattok a korábban bemutatott Lúzer rádió, Budapest című musicalről, ami az azonos című regényből lett adaptálva. Természetesen átvett interjúkról, megjegyzésekről és fotókról van szó, ezért mindenhol linkelem a forrást! (Vagyis akit a teljes interjúk érdekelnek, pislogjon a forrásokra!)

Fülszöveg:
Marcel 13 éves, mikor a családjával a „Nyócker” színes, zajos, rémisztően forgatagos világába költözik. Mikor a vén bérház padlásán rátalál Volna-K-ra, az ősi rádió adó-vevőre, ötlete támad: félelmeit, örömeit, gondolatait mind az éterbe küldi, miközben az elhagyatott templom titkát is megfejti. A Lúzer rádió az Égigérő fű, a Keménykalap és Krumpliorr és a Szeleburdi család sokak által szeretett világába repíti el az olvasót.

Oldalszám: 216 oldal
ISBN: 9789639492790
Illusztrálta: Szőnyi Gergely
Műfaj: ifjúsági meseregény
Eredeti megjelenés éve: 2012


--- Olvassatok tovább! ---

vvvvv

Közönségsiker a küszöbön! / Vass Ádám (forrás)

"A Lúzer Rádió, Budapest! a tavalyi Valahol Európában előadáshoz hasonlóan helyi gyerekszínészeket is csatasorba állít, de a rendező szerint egészen más típusú előadásról van szó.

- Az gondolom, hogy sokkal egyszerűbb eljátszani azt, amikor valami nagyon rossz, vagy amikor valami nagyon jó. Ebben a darabban viszont egyfajta jellemfejlődésen megy át mind a két főszereplő fiú. Egyikőjük a kitaszítottságból egy barátságra lel, míg másikuk a mellőzöttségből, a családon belüli "középsőgyerek" szerep miatti dacossága ellenére talál egy barátot egy idegen környezetben. Mindkettejük szocializációja a darab végére egy szintre ér, amit nagyon érdekes folyamat eljátszani, pláne ennyi idősen, kamaszként. Amikor gyerekekkel foglalkozunk, az felér egy gyorstalpaló színésztanfolyammal, hiszen egy csomó mindent meg kellett tanulniuk, nagyon rövid idő alatt.

Fotó: Sándor Judit

Az ifjúsági irodalom egyik legkeresettebb regényét elsőként adaptálni nagy felelősség és nagy lehetőség is egyben. Sipos Imre, a Bartók színház művészeti vezetője, aki a darab egyik szereplője is, elmondta, szerinte nagyon izgalmas darab született.

- Az volt az elképzelésünk, hogy egy kifejezetten zenés előadást készítünk belőle, amihez Bori Tamás nagyon fülbemászó, vagány zenéket készített. Szerencsések vagyunk, hogy mindig érkeznek hozzánk olyan vendégművészek, akik egy zenés darabban is kiemelkedőek, akiknek kihívást jelent, de mégsem törik bele a bicskájuk. Nagy örömünkre Kékkovács Mara is eljött az Operettszínházból és ő alakítja a főszereplő fiú anyukáját, míg a másik főszereplőjét a szintén kiváló énekes-színésznő, Bíró Eszter."


A közönségre hangolva / Vass Ádám (forrás)

"A Lúzer Rádió, Budapest! a József Attila díjas író, Böszörményi Gyula nagysikerű regényéből készült a Bartók színházban. A darab ráadásul ősbemutató is, szóval először a dunaújvárosi közönség láthatja élőben a Kukec család történetét. A regényből Somogyi Szilárd rendező és Bori Tamás zeneszerző készített vicces és pörgős zenés vígjátékot, amiben több olyan gyerekszereplő is játszik, akik tavaly mutatkoztak be a színpadon a nagysikerű Valahol Európában című darabban. A rendező szerint a kamasz korosztálytól kezdve a felnőttekig mindenki szórakoztatónak találhatja, hiszen a karakterek annyira hétköznapiak és emberiek, hogy mindenkinek ismerősek lesznek.

Fotó: Sándor Judit

A főszereplő kisfiú, Márk édesanyját az Operettszínház énekes-színésznője, Kokkovács Mara alakítja, aki már alig várja, hogy láthassa a közönség a darabot lássák a nézők reakcióit.

- A próbaidőszak nagyon jól telt és nagyon vidáman, szerintem ez nem is lehet másként, hogy ha gyerekek vannak a darabban, a végére az egész Kukec család egy baráti csapattá alakult. Jól dolgoztunk együtt, szóval alig várjuk, hogy beüljön a közönség és leteszteljük magunkat, hogy hogyan működnek a dalok, a poénok, és az is fontos, hogy megérezzük a darab ritmusát. Ráadásul ez egy ősbemutató, amiben mindig öröm részt venni, hiszen mi csináljuk először, kicsit ránk is formálják a dolgot és néha mi is beleszólhatunk abba, hogyan hangozzanak a mondatok.

A tavalyi év legnagyobb durranása egyértelműen a Valahol Európában volt, amiben szintén fontos szerepet játszott Szücs Bátor. Most azonban nem csak a gyerekcsapat egyik tagjaként, hanem az előadás főszereplőjeként kell helyt állnia a felnőttek közt. A próbafolyamatot viszont éppen ezért nagyon élvezte.

Fotó: Ónodi Zoltán

- Szeretek a Bartók Táncszínház művészeivel dolgozni, nagyon aranyosak és segítőkészek, Somogyi Szilárd rendezővel is jól összebarátkoztam. A darab is rettenetesen tetszik, jó, hogy egy olyan gyereket játszhatok, aki nagyon hasonlít rám. Kicsit önfejű, kicsit beképzelt, de nagyon kis huncut, a Valahol Európábannál egy hangyányit jobban is szeretem ezt az előadást."

További érdekességek:
- Lúzerek a Nyóckerben (dunaujvaros.com)
- LÚZER RÁDIÓ, BUDAPEST! – DUNAÚJVÁROSI SZÍNPADON AZ EGYIK LEGKERESETTEBB IFJÚSÁGI KÖNYV (szinhaz.org)
- Az előadás albuma a színház FB profilján (KATT IDE)
- Galéria a helyi újság oldalán (KATT IDE)

Fotó: Ónodi Zoltán

Személyes véleményem...

Őszintén szólva, én többször láttam, és bejött. De én elfogult vagyok, mert imádom a színházunknak, és már régóta ismerem a darabban szereplő gyerekeket meg felnőtteket, mégis abszolút nézhetőnek és humorosnak gondolom. Nem lett bomba siker, de szórakoztató lett, és szerintem a színháznak az a lényege, hogy jól szórakozzak előadás közben. Kukesz tata jóval többet szerepelt a színpadon, mint a regényben, és fontosabb szerepe is volt. Nekem nagyon bejött, ahogy az alkoholista, babonás Béla előadta magát, persze az enyhén kiverte nálam a biztosítékot, amikor kiderült, hogy veri az asszonykáját [Slambuc anyukáját] ittasan. A táncosok elképesztőek voltak a darabban, ők alakították a budapesti tömeget, Béla ivótársait és Marcel anyukájának a női önmegvalósítását is ők segítették elő pedikűrösként, fodrászként, etc. A kínai szomszédok szövegén meg mindannyiszor behaltam, ahányszor csak színre léptek. Totál lököttek! (Csak azt sajnálom, hogy kis színház lévén nincs lehetőségünk hosszú évekig ugyanazokat a darabokat játszani. A fővárosban ez a darab 100 előadásokat megélhetett volna.)


Nyereményjáték:

Mivel Marcel elég sokat nyomoz a történetben, úgy gondoltuk, hogy mostani játékunk is nyomozósdi lesz. Az a feladatotok, hogy megkeressétek az egyes állomásokon elrejtett szavakat/neveket, és azokat a Blogturné Klub oldalán található keresztrejtvénybe beírva kitaláljátok, hogy melyik szóra gondoltunk! A dobozba csak a MEGFEJTÉST kell beírnotok!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


raffledoboz
ÁLLOMÁSLISTA:

10.01. - Hagyjatok! Olvasok! (extra)
10.03. - Könyv és más
10.05. - Könyvvilág
10.07. - Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)

vvvvv
Remélem jól szórakoztatok, látogassatok el a többiekhez is!
Köszönöm a figyelmet!
vvvvv


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése