2020. április 6., hétfő



Adam Gidwitz: Sárkányok ​szökésben (Unikornis mentőcsapat 2.) | Blogturné Klub ajánló




Uchenna csípőre tett kézzel, komoran méregette a barlangot.
– Egy valamit mondok neked, Elliot: addig nem megyek vissza New Jersey-be, amíg meg nem találjuk ezt a sárkányt.
– Te hallod egyáltalán, hogy miket beszélsz? – fakadt ki Elliot. – Mi most Európában vagyunk! A szüleink engedélye nélkül! És egy sárkányt keresünk! Te pedig addig nem mész vissza, amíg meg nem találod?



Fülszöveg:
Mito Fauna professzor vagyok, én alapítottam a kalandokra vágyók titkos klubját, az Unikornismentőket. Mi vagyunk azok, akik védelmet nyújtunk a mítoszok és legendák lényeinek. Azonban az ellenfeleink erősek, nagy hatalmúak és kegyetlenek, így rettentően nagy szükségünk lenne szövetségesekre. Segítenél nekünk? Még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy kockára kell tenned az életedet? Csatlakoznál az Unikornismentőkhöz?Remélem, igen! A lényeknek szükségük van rád.
A HATALMAS, KÉK ÓCEÁN TÚLPARTJÁN A BASZKFÖLDI HEGYEK KÖZÖTT EGY FÉLELMETES SÁRKÁNYNAK NYOMA VESZETT. AZ UNIKORNISMENTŐ-CSAPAT AZ EGYETLEN, AMELY KÉPES RÁ, HOGY FELKUTASSA ÉS MEGMENTSE ŐT. 
Elliot és Uchenna – meg persze a kis Jersey Ördög – alig tértek még magukhoz az első kalandjukból Fauna professzorral, amikor a tanár egy újabb kéréssel áll eléjük. Csakhogy ezúttal át kell szelniük az óceánt, hogy egy eltűnt sárkány nyomába eredjenek. Ez a kaland nem várt veszélyeket tartogat, és ahogy követik a nyomokat, olyan titokra bukkannak, amire egyikük sem számított.

Könyv információk:

Eredeti cím: The Basque Dragon
Eredeti megjelenés éve: 2018
Maxim, Szeged, 2020
192 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789634992141 ·
Fordította: Sárossy-Beck Anita · Illusztrálta: Hatem Aly


Megjelenés: 2020.04.15.
Az Unikornis mentőcsapat sorozat részei:
3. Sasquatch and the Muckleshoot
4. The Chupacabras of the Rio Grande
5. The Madre de Aguas of Cuba
(nem befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!       )
A történetről...

Mesénk ott folytatódik, ahol az első rész abbamaradt, ugyanis ez a történet Elliot Eisner második iskolai napján történik. Az előző részben összebarátkozott egy rocker kislánnyal, Uchenna Deveraux-val, és mindketten megismerkedtek a kissé flúgosnak tűnő Mito Fauna professzorral. Ebben a könyvben Fanuna professzor lehívja a fiatalokat az irodájába – amire a többi gyerek eléggé eltátja a száját, aki meghallja az invitálást, ugyanis mindenfélét rebesgetnek az elborult prof szobájáról -, de főszereplőink roppant bátor (és elég botor) módon lemennek hozzá… hogy aztán átruccanjanak Baszkföldre sárkányt menteni! (Az eredeti cím tükörfordítása az lett volna, hogy: A Baszk Sárkány, ami jobban illene a történethez (és nincs benne spoilerszerűség), mint a magyar, de ez van.)
Hatem Aly illusztációja a könyvből

Szerintem...

Szégyen ide, szégyen oda, de számomra Baszkföld eddig sehol sem volt a térképen… eléggé utána kellett olvasnom, hogy tudjam, hogy merre van, milyen legendái vannak, milyenek az ott élők, de nem bántam meg! Nagyon érdekes minden, amit megtudtam, és ezekhez még hozzájöttek a mesében felbukkanó fura ételek és italok, amikkel a sárkánymentőket kínálgatja egy baszk férfi. Egyébként nagyon megkedveltem ezt a magának való baszk férfit, akinek a neve Mitxel Mendizabal, és bár várja Fauna professzort – készít nekik pintxót (helyi kenyérfalatkás cucc) meg txitxardint (helyi falatkás cucc kenyér helyett angolnán) -, mégis random nekiáll lövöldözni, amikor leszáll egy gép a házától nem messze!


– Üdvözöllek benneteket az otthonomban! – jelentette ki Mr. Mendizabal. – Ez itt az én baserrim, az otthonom. A ház neve mendizabal, ami annyit jelent, hogy „ház a nagy hegyek mellett”. – Kezével a körülöttük magasló hegyekre mutatott.
– Én azt hittem, a Mendizabal az úr neve! – jegyezte meg Uchenna.
Elliot közbeszólt:
– Egy euskaldunak mindig a családi otthonról kapja a nevét. Jól mondom, uram?
– Igen, pontosan – helyeselt Mendizabal. – Ez itt a mi ősi otthonunk, és a nevünket is erről kapjuk.


Persze a vidámságnak hamar vége, mert miután megismerjük a baszk férfi felmenőinek történetét, ami összefonódott a sárkányéval, képbe kerülnek az első részben csak röviden bemutatott „rosszfiúk”, a Schmoke testvérek. Tetszett, hogy egy picit többet tudtunk meg arról, hogy miként ismerkedtek össze Mito Faunával, de azért még olvasnék róluk! Mind ennek a fura professzornak, mind a két egomán, gonosz milliomosnak szeretném jobban megismerni a múltját! (Mondjuk, most kicsit sokkolt, amikor kiderült, hogy mi volt a hátsó szándékuk… Ilyet még nem pipáltam se filmben, se regényben a „főgonosztól”…)
Hatem Aly illusztrációja a könyvből

A sorozat második regénye picit jobban tetszett, mert mind a sárkányos téma, mind ez a random, eléggé meghökkentő utazás nagyon izgalmas volt. A történet nagyon olvastatta magát, a főszereplő gyerekeket még mindig irtó szimpatikusnak és aranyosnak találom. Annyira jó, hogy ez az okoska, óvatos fiú rátalált erre a szeleburdi, nagyszájú lányra! Érdekes páros, alig várom a következő kalandjukat az Unikornismentő csapattal!

Összességében

Vidám, kalandos és érdekes történet, ami egy cseppet sem átlagos helyszínen játszódik, és ráadásul el is mélyedünk egy picit a baszk kultúrában. Nagyon, nagyon szeretem a sárkányos meséket, ezért üdítő volt most egy újabb sárkányos legendát megismerni! Sajnálom, hogy az elején a Baszkföldre utazás mennyire elrugaszkodott a valóságtól, ugyanis nem gondolnám, hogy az ismeretségünk második napján fel tudott volna engem ültetni a rozoga repcsijére egy pöttyet kattantnak tűnő illető… Szerencse, hogy jött Mitxel Mendizabal, és elmesélte a heresunge történetét.

Kedvenc rész(ek): Minden, ami a sárkánnyal vagy a baszkokkal volt kapcsolatos.

Értékelés: 4

Olvasnivaló: The Unicorn Rescue Society weboldala

Érdekesség a herensugéról...

Herensuge a neve a baszkok titokzatos sárkányának, ami néha kígyóként, máskor hétfejű sárkányként tűnik fel. Többféle legenda is kering a baszkok sárkánya körül, de a három legismertebb: az elsőben egy álruhás herceg legyőzi őt Tartalo, a baszk egyszemű óriás segítségével, a másikban egy sima bottal a király pásztora győzi le a hétfejűt (szintén a király lányáért), a harmadikban pedig herensuge kígyó alakjába kényszerített / átkozott herceg tart fogva évekig egy lányt (de ez is happy end lesz, nyugi). 
Szerencsére ebben a történetben herensuge senkit nem rabol el, senkit nem vernek bottal és nem változik senki át mássá! Abszolút gyerekbarát a történet!

Kedvcsináló idézetek:
– Egy micsoda?
– Egy HE-REN-SU-GE. A baszkföldi sárkány.
Uchenna és Elliot egy pillanatra nem is jutottak szóhoz. Aztán végül Uchenna szólalt meg dadogva:
– De Baszkföld nem Európában van véletlenül?
– De igen! Épp ezért nincsen vesztegetni való időnk.
Ekkor Elliot is megszólalt:
– Azt akarja, hogy utazzunk el Európába?
– Hát persze!
– Ó, ez itt az egyik helyi specialitás, a txitxardin. – Ahogy kiejtette a szót, úgy hangzott, hogy „csí-csar-dín”. – Olívaolajban és fokhagymával készítem, és teszek hozzá némi erős paprikát.
– Hmmm – felelte Elliot, és a szájába tömte az ételt. – Fincsi!
– Igen, az. De ez nem tészta, hanem bébiangolna.
Elliotnak tele volt a szája, de rögtön abbahagyta a rágást. Kidülledt szemmel nézett maga elé. Uchenna felnevetett.
– Egy pillanat, ezek szerint hétfejű sárkányok nem léteznek? – kérdezte Uchenna.
– Nem, szerintem nem léteznek – felelte a professzor.
– Ezzel nem értek egyet – jelentette ki Uchenna.
A professzor nevetni kezdett.
– És milyen bizonyítékod van?
– Csak annyi, hogy a hétfejű sárkányok nagyon szuperek, és szeretném, ha léteznének.
– Ez nem egy megalapozott tudományos elmélet, Uchenna.

✿✿✿✿✿
✿✿✿✿✿

A Maxim Könyvkiadónál jelenik meg Adam Gidwitz: Sárkányok szökésben című gyerekkönyve, mely az Unikornismentő-csapat sorozat következő része a Delfin könyvek kínálatából. Fauna professzor újra a gyerekek segítségét kéri, most eltűnt sárkányok után nyomoznak.  Kövesd a három állomásos blogturnét, és játékunk megfejtéséért cserébe megnyerheted a könyvet a kiadó felajánlásában.



Nyereményjáték:

Híres sárkányokat keresünk! Minden állomáson a megadott kép alapján találd ki a keresett sárkány nevét és írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Minden sárkányunk híres könyv és filmfőszereplő!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.) Sok szerencsét!


FELADVÁNY:

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése