2019. június 11., keddAdam Gidwitz: Szörnyecske ​a hátizsákban (Unikornis mentőcsapat 1.) | BTK ajánló
Ma, sok-sok évvel később az Unikornismentő csoportnak már világszerte vannak tagjai. Küldetésünk célja, hogy védelmezzük a mítoszok és legendák teremtményeit, beleértve az unikornisokat is – már ha valaha is találunk egyet. Bár én biztosra veszem, hogy találunk…


Fülszöveg:
Unikornisok márpedig nagyon is léteznek. És sellők és sárkányok és még más különleges lények is. De ezek veszélyben vannak, ellenfeleik erősek és kegyetlenek. Hogy megóvjuk a mítoszok és legendák lényeit, létrejött az Unikornismentők titkos csoportja. Szeretnél segíteni nekünk? Hajlandó lennél kockára tenni az életedet, hogy megóvd a világ legkülönlegesebb teremtményeit? Nagyon remélem, mert a teremtményeknek szükségük van rád!
NEW JERSEY LEGSÖTÉTEBB FENYVESEIBEN EGY LEGENDÁS SZÖRNYETEG REJTŐZKÖDIK, AMI VAD ÉS ÉHES – ÉS MEGSZÁLLOTTAN IMÁDJA A LUFIKAT.
Elliot nem túl boldog új iskolájában töltött első napján. Az osztályával kirándulni mennek a Kopár Fenyves félelmetes erdőibe. A túrát a furcsa és mogorva Fauna professzor vezeti. Ráadásul senki nem áll szóba vele, csak egy Uchenna nevű lány, aki nem riad vissza semmilyen veszélytől. Amikor az erdőben a két gyerek lemarad a többiektől, egy olyan különleges teremtményre bukkannak, amelyet még soha életükben nem láttak. Ez a felfedezés azonban nem maradhat titokban, mert a kék szörnyecske követi őket… egészen hazáig. Csak egyetlen ember van, aki segíthet nekik: a titokzatos Fauna professzor.

Könyv információk:

Eredeti cím: The Creature of the Pines
Eredeti megjelenés éve: 2018
Maxim, 176 oldal · keménytáblás · 
ISBN: 9789634990376 · 
Fordította: Beck Anita · Illusztrálta: Hatem Aly

Megjelenés: 2019. 06. 13.
Unikornis mentőcsapat részei:
3. Sasquatch and the Muckleshoot
4. The Chupacabras of the Rio Grande
(nem befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre?

Azért, mert a sorozat címe: UNIKORNIS MENTŐCSAPAT! Mennyire laza már, hogy a világunkban van egy csapat, ami unikornisokat (vagy egyéb mitikus lényeket) ment? Simán belépnék! Az unikornisok iránti rajongásomról egyébként pár bloggertársam/barátom is tud, így eshetett meg, hogy Dorka (Anya olvas blog) abban a pillanatban belinkelte nekem a könyvet, amint felkerült a Maxim kiadó webshopjába. :D

A történetről...

Történetünk főszereplője Elliot Eisner, aki három héttel az évnyitó után kezd a suliban, ami elég buta egy időpont az iskolaváltásra, hiszen addigra már kialakulnal a klikkek az osztályban. Ráadásul egy tanulmányi kirándulásos napot szemel ki a betoppanásra, de szerencséjére egy punk-rock stílusú csaj mellett épp van egy üres hely. Szerencsére elég hamar megtalálják a közös hangot Uchenna Deveraux-val, de az új barátság bajt is hoz a fiú nyakára, mert letérnek az ösvényről, és elkeverednek a Kopár Fenyves erdőben. Pedig az elég flúgosnak tűnő, különc stílusú Mito Fauna professzor külön leszögezi, hogy veszélyes elbarangolniuk!

Szerintem kifejezetten vicces, hogy Elliotot az első tanítási napján elviszik egy vidám osztálykirándulás, ahol senkit nem ismer, és ahol már a buszon közlik velük, hogy az erdőben bizony akadnak medvék, prérifarkasok és hiúzok! Az ilyen apró bolondságok miatt elnevetgéltem magamban olvasás közben, pedig alapvetően egy elég átlagos sorozatkezdő részt kaptam. Valóban el kell ismernem, hogy maga a sztori cuki, humoros és ötletes, de ha nem lennének ennyire szerethetőek a gyerkőcök és nem bírnám ezt a flúgos, elvarázsolt professzort, akkor bizony totál átlagosnak mondanám.

Adam Gidwitz és a Jersey ördög


– A Defende Fabulosa – válaszolt a professzor –, annyit jelent, hogy óvjuk meg a képzeletbeli lényeket. A Protege Mythica pedig annyit, hogy védjük meg a mitológiai teremtményeket. A csapatom küldetése az olyan teremtmények megóvása, amelyeknek a létezését a tudomány nem hajlandó elismerni. A csapatunk neve…. Unikornismentők.


Egyébként nem kell megijedni, mert a gyerekeket nem falja fel egyetlen hiúz sem, viszont Uchenna hall valamit, ezért letér az ösvényről, a fiú pedig követi, hiszen a lány az első barátja az új osztályban... Az már megint más, hogy egy kék bundájú, piros szárnyú, macska nagyságú lényt találnak csapdába esve. El sem hiszik, hogy az a valami létezik - amit aztán az erdei tanórát tartó Dr. Griselle Thomas Jersey ördögnek nevez -, mégis segítenek rajta. Szívmelengető, bájos fordulat-gondolat! Tetszett, hogy létező mendemondák híres "szörnyeit", városi legendák ijesztő lényeit átírjákt a sorozatban gyerekbaráttá. (Nem, a Jersey ördög a leírások alapján nem egy cuki, kék bundájú, piros szárnyú apróság!)  Nem új ötlet, de nagyon bejött nekem ez az egész Unikornis mentőcsapat téma, szívesen csatlakoznék közéjük, akkor is, ha még nem dőlt erl, hogy akkor most vannak unikornisuk vagy nincsenek...


A Jersey ördög megszületésének történetével, és az éppen csak belengetett főgonoszok, a Schmoke testvérek bemutatásával úgy érzem, hogy jó irányba indult el ez a sorozat. Remélhetően a folytatásokban már jobban megismerjük a szereplőket és jóval eseménydúsabbak lesznek a részek. (Úgy gondolom, hogy ezzel nem lesz gond, mert Mito Fauna professzor és a titkos társasága körül pörögnek az események!)
Összességében

Alapvetően egy nagyon jó hangulatú, olvasmányos történetet kaptam, vagyis azt, amit a címből kiindulva vártam, habár nagyon érztem rajta azt, hogy sorozatlezdő/bevezető kötet. A két főszereplő gyerkőc irtó aranyos, nagyon szimpatikusak voltak nekem, de megkedveltem Fauna professzort és Dr. Thomast is. A cselekmény kiszámítható volt, de a vicces fordulatok és a szép illusztrációk feldobták, imádtam olvasni. Szeretem azokat a történeteket, amelyekben kiderül, hogy a valóságban is vannak varázslatos / mitikus élőlények!

Kedvenc rész(ek): Mito Fauna professzor meg a létező-nem létező (?) unikornisai.

Értékelés: 4

Érdekesség: 
The Unicorn Rescue Society weboldala + Könyvtrailer


Ajánlom, ha...
─ ...szereted azokat a sztorikat, amikben kiderül, hogy a valóságban is léteznek mitikus / legendás élőlények;
─ ...imádod a humoros, ám gyerekeknek szánt mesekönyveket, amikben  van némi fantasztikum is.

Kedvcsináló idézetek:
De térjünk vissza az unikornisokhoz! Amikor én, Mito Fauna professzor még fiatal voltam, Peruban éltem egy viszonylag sík, dimbes-dombos vidéken. A városban egy nap felröppent a hír, hogy magasan a hegyekben egy unikornis veszélyben van. A hír hallatán azonnal megalapítottam az Unikornismentő csoportot – aminek mellesleg én voltam az egyetlen tagja –, és felkerekedtem, hogy megmentsem az unikornist. Miután végre rábukkantam, rájöttem, hogy nem is unikornissal állok szemben, hanem egy úgynevezett qarqachával, amely az Andokban található legendás kétfejű láma. Egy kissé csalódott voltam, de azért megmentettem az állatot. Ez csak természetes.
– Ez az egész olyan szürreális – dünnyögte Elliot, miközben Uchenna benézett egy pad alá. – A Jersey Ördögök nem is léteznek. Azok csak képzeletbeli lények. Legendák szülöttei. 
– Hát, pedig ez megette a müzliszeleteidet – okoskodott Uchenna, majd felállt, leporolta a nadrágját és bekukkantott az egyik szemeteskukába. 
– Nem is kellene léteznie ennek a valaminek, de ennek ellenére nagyon-nagyon aggódom érte. 
Uchenna Elliotra nézett. 
– Egyetértek.
– De mégis az a nevük, hogy Unikornis… 
– Miért kell ezen ennyit lovagolni? Egyszer majd biztosan látok unikornist, és ezzel beteljesedik a társaság küldetése. 
– De csak ha meg is mentik az állatot – helyesbített Uchenna. 
– Igen. Persze. De a lényeg, hogy több száz lényt mentettem már meg a földkerekség minden táján. És rengeteg barátom van, akik segítenek, bármerre járok a világban.

✿✿✿✿✿
✿✿✿✿✿

Mindannyian szeretnénk hinni abban, hogy a városi legendáknak van alapja, hogy létezhetnek kedves és/vagy ijesztő mitikus lények, amiket nehéz megörökíteni. Mi történik, ha gyerekkorunkban egy osztálykiránduláson véletlenül találkozunk is eggyel? Az új iskolájában töltött első napján Elliot osztálya tanulmányi kirándulásra megy a Kopár Fenyvesbe, ahol az ijesztő kísérő tanár figyelmeztetése ellenére letérnek az ösvényről. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy mi történik Elliottal az első kirándulásán, és milyen lénynel találkozik az erdőben, akkor tartsatok bloggereinkkel a mesekönyv blogturnéján! Ne feledjétek, a turné végén lesz lehetőségetek megnyerni a könyv egy példányát!Nyereményjáték:

Mostani könyvünkben szóba kerülnek titokzatos, mitikus lények, amiknek a létezését semmi sem bizonyítja, de mégis többen hisznek a létezésükben. Mostani játékunkban éppen ilyen lényeket keresünk! Hallhattatok róluk városi legendákat, olvashattatok róluk cikket homályos fényképekkel illusztrálva, de nincs igazi bizonyíték arra, hogy találkozhatunk velük. A leírások alapján találjátok ki, hogy mely lényekre gondoltak bloggereink, és írjátok be a (akár magyar, akár angol) elnevezésüket a rafflecopter dobozba!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

FELADVÁNY:
„(...) alakú mitikus állat, …...feje, fehér …...teste, …...lába és ………..farka van, homloka közepén egyenes, hegyes szarvval. Ókori eredetű hiedelmek szerint szarvának pora minden méreg hatását közömbösíti; az állatot csak úgy lehet elfogni, ha egy szűz leányt ültetnek le útjába, az előtt letérdel, és ölébe hajtja a fejét.”
BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése