2019. június 21., péntek



Brittainy C. Cherry: A ​szív ritmusa (A szív ritmusa 1.) | BTK ajánló



Az élet néha nagyon nehéz tudott lenni, de az Úr talán azért adta az embernek a zenét, mert így akart bocsánatot kérni tőlünk a ránk mért nehézségekért.



Fülszöveg:
Amikor először pillantottam meg Jasmine Greene-t, olyan hatással volt rám, mint a hűs, simogató esőcseppek egy forró napon. Én voltam a félénk, visszahúzódó zenész, ő az iskola koronázatlan királynőjeként tündökölt. Nem volt bennünk semmi közös, csak a zenénk és a szívünket gyötrő magány.
Volt valami a szemében, ami azt sugallta, hogy a mosolya nem mindig őszinte. Volt valami a hangjában, ami megadta nekem a reményt valamire, amire mindig is vágytam.
Aztán egyszer csak eltűnt az életemből. Gyorsan és váratlanul, akár egy villanás.
Egy örökkévalóság után újra találkoztunk. Ott állt előttem a New Orleans-i utcán.
Megváltozott. Akárcsak én. Hideggé tett bennünket az élet. Keménnyé. Elszigeteltté.
De bármennyire is különböztünk egymástól, a darabokra tört lényem meglátta benne a magányosságot. Visszajött, és én tudtam, hogy többé nem engedem el magam mellől.

Könyv információk:

Eredeti mű: Behind the Bars
Eredeti megjelenés éve: 2017
Libri, Budapest, 2019
440 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634334330 ·
Fordította: H. Prikler Renáta
(Az értékeléshez olvass tovább!       )
Miért olvastam el?
Nagyon szeretem az írónő történeteit, a teljes Elements – Az vagy nekem sorozata ott figyel a polcomon!

Szerintem...

Akárcsak a korábbi regényeiben, most is sikerült az írónőnek olyan karaktereket alkotnia, akik igazán élnek! Szeretnek, szomorkodnak, megbánnak dolgokat, rossz döntéseket hoznak, vigasztalhatatlanok, és annyira szerethetőek, hogy néha alig bírtam kipislogni a könnyeket a szememből, amikor valami rossz történt velük. „Sajnos” az írónőnek csupán a karakterei tűnnek igazinak, hanem a történet is annyira behúzza az olvasót, hogy szinte letaglózó hatása van egy drámai fordulatnak, történésnek…

Elliott Adams aesthetic (saját)

A cselekmény lineárisan halad előre, de nem csupán egy szálon fut, elég sok fontos és tartalmas mellékszál teszi élettel telivé, színessé és végtelenül drámaivá ezt a regényt. Bár kiszámíthatóak a fordulatok, annyi apróság teszi érdekessé és szerethetővé a sztorit, hogy nem zavartak a klisés apróságok.

A történetet Jasmine és Elliott által ismerjük megváltott szemszögből. A két magányos fiatal 16 éves korában találkozik, amikor Jasminet végre engedi iskolába nyomni az őt folyamatosan elnyomó és leterhelő édesanyja, aki úgy döntött, hogy a lánya popsztár lesz. (Nyilván nem érdekli, hogy az ő szíve inkább a soul zenéért dobog…) A lány egyetlen támasza a mostohaapja, Ray, akiért az első pillanattól kezdve odáig voltam, és akinek a nem vérségi kötelék miatt sajnos nem osztott a mama lapokat nevelésügyben… A srác családjánál szerencsére minden csodás, ám az iskolában a kinézete miatt Csontváznak csúfolják, és folyamatosan bántalmazzák. Elliott elsőre is, másodszorra is egy szerencsétlen figura, de lehetetlenség nem megkedvelni, mert a dadogása, az elesettsége roppant bájos. (Jasmine egyébként akkor figyel fel a fiúra, amikor meghallja a Frenchmen Streeten szaxofonozni!)

A helyszín mesei, hiszen New Orleansban játszódik a regény, a jazz és a soul otthonában. Különösen tetszett, hogy nem volt erőltetve se a Bourbon Street, se a voodoo – lássuk be, hogy ezek minden New Orleansban játszódó regény legkedveltebb kliséi… Jasmine barátra lel a fiúban, és elkezdi az otthonának érezni a várost, így majd megszakad a szíve, amikor az anyja úgy dönt, hogy elhagyja Rayt és New Orleanst, egy új menedszer és London miatt…

Jasmine Greene aesthetic (saját)


„– Lehet, hogy neked is ez lesz az otthonod – mondtam neki. –
Talán nem az az otthon, ahonnan elindulunk, hanem az, ahová
megérkezünk.”


Tragédiák jönnek-mennek, és a sztoriban hirtelen eltelik 6 év. Kamaszaink felnőttek és saját döntéseket hoznak: Jasmine például azt, hogy hazaköltözik Rayhez. Tetszett, hogy Elliott mennyire jelentősen megváltozott, és mennyire más karaktert hoz a regény második részében. (Esküszöm, hogy egy ponton még csak szimpatikus sem volt!) És számomra innentől lett egyedi a történet - annak ellenére, hogy olvasni hasonlókat -, mert a bájos ifjúsági részből egy sötét, komor felnőtt világba zuhanunk, ahol egészen más szemszögből ismerjük meg azokat a szereplőket, akiket korábban megszerettünk! Elliott sötétsége, Eli édesanyjának és TJnek az elesettsége, Jasmine elképesztő kitartása és ereje új színt ad a karaktereknek.

Összességében

Két magányos, megtört szív találkozásának, összebarátkozásának és egymásba szeretésének története. Jazz és Eli csodás (és nagyon bájos) páros, de a szeretteiket is nagyon megkedveltem. Néha picit összetört a szívem, máskor elolvadtam a kedves apróságok miatt (pl.: a kulcsos családi hagyományon, a leveleken, az első randikon (és Rayen)). Jól esett egy ennyire élettel és tragédiával teli regényt olvasnom.
Minden megvan benne, amitől élmény volt olvasni. New Orleans, család, szaxofon, szeretet, éneklés, szerelem, barátság, jazz és soul – mi kellett volna még?

Értékelés: 5


Külföldi borítók:

Az én személyes kedvencem az eredeti borító:

Kedvcsináló idézetek:
– H-hogy tudtad m-megvigasztalni? M-mit mondtál neki?
– Semmit.
– Hogy? – kérdeztem zavartan.
– Egy szót sem szóltam. Csak leültem mellé.
– És meg sem próbáltál beszélni vele?
Megrázta a fejét.
– Nem. Előfordul, hogy nincs szükség szavakra, Elliott. Néha az is elég, ha az ember kiadhatja magából az érzéseit, és ha közben valaki ott van vele, akkor előbb-utóbb eszébe jut, hogy nincsen egyedül.
– Hogy állíthatsz ilyesmit? – vonta kérdőre Elliott. – Honnan tudod?
– Biztosan sehonnan – felelte lágy hangon az anyja. – De néha magamnak is muszáj hazudnom, különben a szívem felmondaná a szolgálatot. Gyakran a hazugságaimnak köszönhetem, hogy egyáltalán fel tudok kelni.
– Nincs senki, aki a szívemnek kedvesebb lenne nálad, Jazz – szólalt meg végül Elliott olyan halkan, hogy alig bírtam kivenni a szavait. Imádtam, hogy Jazznek szólít. Tudtam, hogy semmit sem szeret annyira, mint a jazzt. Igen, Ray is nagyszerű zenész volt, de senki sem tudott úgy szaxofonozni, ahogy Elliott tudott.
– Az én szívemnek pedig te vagy a legkedvesebb. Nagyon fog hiányozni a zenéd.
– Nekem meg a hangod.
♪♪♪♪♪
A képek innen vannak: A Szív Ritmusa
Behind the Bars (Music Street #1) borítók a GoodReadsen.
♪♪♪♪♪


Újabb szívszorító történettel rukkolt elő a felejthetetlen érzelmi utazások királynője. Brittainy C. Cherry új regénye A szív ritmusa most New Orleansba kalauzol minket, ahol megismerhetjük Jasmine-t, és Elliottot, akikben sok közös van. Az egyik a zene határtalan szeretete, ami végigkíséri a fiatalok életét. Ha szeretted az eddigi Brittainy C. Cherry történeteket, akkor tarts a Blogturné Klub 5 bloggerével, akik elmesélik, hogy az ő szívüket mennyire dobogatta meg A szív ritmusa.



Nyereményjáték:

Brittainy C. Cherry könyvét átjárja a zene, és a zene határtalan szeretete. Minden szereplő valamilyen módon kapcsolódik vagy a jazzhez, vagy a soulhoz. Ahhoz, hogy megnyerd a turné végén A szív ritmusa című könyv egyik példányát, ahhoz meg kell keresned a blogokon a színnel kiemelt betűket, majd össze kell olvasnod őket, és máris megtalálod a híres zenész nevét. A zenész nevét ne felejtsd el beírni a Rafflecopter dobozba, és máris a tiéd az esély a könyvre, amit a Libri Kiadó ajánlott fel.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


ÁLLOMÁSOK:

06.18. Könyvvilág
06.23. Deszy Könyvajánlója


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése