2019. június 24., hétfő



Natalie C. Parker: Seafire ​- Lángoló tenger (Seafire trilógia 1.) | BTK ajánló




A Mors Navis mostanra már ötvenhárom lány, hat macska és egy kecske otthona lett. Nemcsak fegyvert kovácsoltak a hajójukból, hanem az egyre növekvő csapatuk szívét-lelkét is. Négy évvel ezelőtt mindez még csupán ábránd volt. (...) Már azon a reggelen megkezdődött a felkészülésük a harcra, amikor Piscia a szemébe nézett, és kijelentette, hogy bosszút akar állni.



Fülszöveg:
Caledonia Styxtől még fiatal lányként elvette a szüleit és az öccsét egy könyörtelen hadúr. Az ifjú kapitány most a bajtársnőivel hajózik a halálos Kartács-tengeren, készen arra, hogy visszavágjanak a rettegett zsarnoknak.
Mióta a hírhedt Aric Athair vérszomjas katonái, a kartácsok, végeztek a családjával, az elárvult Caledoniát csakis a bosszúvágy vezérli a veszélyes vizeken. Hajója, a Mors Navis legénységét csupa olyan lány és nő teszi ki, akik hozzá hasonlóan elveszítették a családjukat és az otthonukat Aric meg az emberei miatt. A küldetésük nem más, mint életben maradni, és legyőzni a kartácsok hadihajóinak gyilkos flottáját. De miután Caledonia legjobb barátnőjének és elsőtisztjének életét megmenti egy dezertálni vágyó kartács, a kapitány kénytelen fontolóra venni, vajon hagyja-e a fiúnak, hogy a hajójukon maradjon. A jóképű idegen rögtön megdobogtatja Caledonia szívét. De tényleg épp egy kartács lenne a kulcsa, hogy egyszer és mindenkorra leszámoljanak Aric Athairrel – vagy a fiú végül veszélybe sodorja mindazt, amiért a Mors Navis legénysége annyit küzdött?


Könyv információk:

Eredeti mű: Seafire
Eredeti megjelenés éve: 2018
Maxim, Budapest, 2019
416 oldal · puhatáblás · 
ISBN: 9789634990475 · 
Fordította: Komáromy Zsófia
Seafire trilógia:
2. Steel Tide
3. (…)
(nem befejezett)

TEDD KÍVÁNSÁGLISTÁRA!
Megjelenés: 2019.07.31.
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre?

Nagyon szeretem a kalózos/tengeren hajózós történeteket, mert vonzónak tartom a tengeri kalandozást és a szeszélyes óceánt - bár az összezártság hetekig-hónapokig elég ijesztőnek tűnik.

Szerintem…

A történetnek két főszereplője van - Caledonia és Piscia -, de a történetet Cala (E/3) szemszögéből követjük végig. A lányokat fiatal korukban kiküldték egy szigetre gyűjtögetni, ám egy szerencsétlen eset miatt a hajójuk, a Szellem teljes legénységét kivégezték a kartácsok. A két lány úgy dönt, hogy bosszút állnak Aric Athairon, és pár évvel később Pip és Cala már egy saját hajót vezetnek, amit a Szellem romjaiból építettek. A Mors Navis legénysége csak nőkből áll, és mindannyiuk van mit megbosszulniuk... A sztori egyébként ott válik izgalmassá a hosszas felvezetés után, ahol felbukkan egy kartács, aki megmenti egy összecsapás során Pisciát, és ezért a lány nem hagyja megölni őt (holott a nők hajóján nincs helye kartácsnak, így szól a szabály). Szóval a két Cala, a kapitány és Pip, az elsőtiszt között eddig ismeretlen feszültség születik, amivel nem tudnak mit kezdeni, és ami mind inkább elhatalmasodik rajtuk.

Nem fogom elmesélni, hogy hogyan válik a bosszúálló terv részben mentőakcióvá, részben folyamatos meneküléssé, hanem rátérnék a világra és a kartácsokra, ugyanis ezek a legjobb részei a sztorinak! A világ felépítés azért különleges, mert habár elég középkorinak tűnik a helyzet, mégis a mi korunk után játszódik - erre több utalást is elejtettek a sztoriban. (Bár abból, hogy Piscia HIDROTÜDŐVEL képes sokáig a víz alatt maradni, hamar leesett, hogy a jövőben helyezte el az írónő a sztorit.) Eddig még csak a Tövisek hercegében  és a Kalózok nyomában című regényekben olvastam hasonlóról, és ezekben is izgalmasnak és különlegesnek találtam ezt a megoldást. 


A kartácsok háttértörténete egészen magával ragadó, ráadásul csak lépésről lépésre rakódott össze a kirakós, hogy honnan kerülnek Aric szolgálatába a kartácsok, mivel acélozza meg a hűségüket, mivel bünteti őket, milyen különféle katonái vannak a férfinak, kik lesznek az ötödfik, és így tovább. A lányok hajójára kerülö Oran talán épp emiatt lett az egyik kedvenc karakterem a történetben: hiába a szikraszirom virágból készült drog, a vériszap, inkább belehal majdnem az elvonási tünetekbe, mintsem, hogy visszamenjen az eredeti hajójára. 



– Dobáljam kavicsokkal a hegyet, azt akarod? – szegezte neki a kérdést Hesperus, akit láthatóan nem hatott meg a lány felháborodása. 
– Még az is jobb, mint meglapulni a hegy árnyékában. – Nagy felelőtlenség volt inzultálni a királyt, ám Caledonia jelen pillanatban már nem törődött ezzel.


A másik kedvenc karakterem pedig egyértelműen Cala, még úgyis, hogy néha úgy éreztem, kicsit többet nyavalyog magában a kelleténél. Elhittem, hogy nyomasztotta a lelkiismerete, és azt is megértettem, hogy fűti a bosszúvágy, de egy hajóskapitány nekem ne nyifogjon. Még magában se! Nagyon tetszett, hogy Pisciával mennyire kiegyensúlyozzák egymást, mennyire fantasztikus csapatot alkotnak, de ha a nagy egészet nézem, akkor megszerettem az új hajón szolgáló lányokat is! Sajnáltam, hogy keveset tudtam meg Vérfogról, Amináról, Csalánról, Himéről, és a többiekről. Főbb karakterekhez képest elég szűkmarkúan mérte a velük kapcsolatos információkatz az írónő... (Az enyhe leszbikus vonal kifejezetten bejött. Gondolkodtam is rajta, hogy vajon akadnak-e szerelmesek a hajón, és nagyon visszafogottan fel is bukkant a réma.)

(credit: aerettberg)
A történetmesélés a regény gyengesége... 
Egyrészt úgy éreztem, hogy valami iszonyatosan hiányzik a regényből, másrészt akadtak benne olyan részek, amikor rettenetesen megült a sztori, és nehezen lendültem túl a mélyponton. Amikor elértünk a tengerfű-mező végére - ahova a menekülős utazás egyébként nagyon izgalmas volt -, és megjöttek a roncsolók, akkor padlót fogtam, hogy már megint egy csapda...! Hiába a rengeteg érdekes ötlet, ha a fordulat mindig egy csapda vagy üldözési jelenet.

Ezekkel a felvázolt problémákkal együtt elképesztőnek tartom a történetet, és nagyon várom a folytatást, mert tele vagyok kérdésekkel. Egy-két karakter miatt fáj a szívem, de érdekel, hogy a többséggel mi a helyzet (főleg Calával és  az öccséve, Donnallyvel). 


Összességében

Bár akadnak benne laposabb részek, mégis szívesen sodródtam a Mors Navis csak csajokból álló legénységével, és folytatnám is ezt az utazást, hogy megtudjam, mi van a Hálón túl. Meg persze azért is, hogy megtudjam, mi történt a szívem csücskeivel! Remélem, hogy mielőbb nekiállunk flottát toborozni, és lenyomjuk Aric Athairt meg a kartácsait.

Kedvenc részek: Oran és Vérfog közös részei. Hesperus király kiosztása (bár az egész szigetéért odáig voltam).

Értékelés: 4

Folytatnám?
Most azonnal! Kár, hogy a következő rész angolul is még csak most szeptemberben fog megjelenni. < SPOILER: Annyira borzasztó függővége van, hogy azon gondolkodom, nekiugrom angolul. Spoiler vége. >
Oran és Cala (credit: minuiko)

Ajánlom, ha...
─ ... szereted a kalózos regényeket, főleg azokat, amelyekben a főszereplő lány;
─ ... kedveled az erős női központi karaktereket;
─ ... nem riaszt meg egy bosszúállós, és készen állsz egy igazi tengeri kalandra.

Kedvcsináló idézetek:
Caledonia igyekezett még csak nem is gondolni a fiúra, aki mögötte ült a kenuban, sem a kötélre, amit a roncsolók a derekára tekertek, hogy azzal pányvázzák őt a kartácshoz. A királynő parancsa még annál is szigorúbb volt, mint amilyennek elsőre hangzott. Nem elég, hogy a kapitánynak muszáj volt állandóan a fogollyal lennie, hanem a falutól kellően távol is kellett maradnia vele. 
– A kartácsok szörnyetegek – közölte Ceepa, szúrós szemmel meredve Oranra. – Az ember nem enged be egy szörnyet a faluja szívébe.
A fal, amelyet Caledonia olyan gondosan igyekezett megerősíteni, amit még évekkel ezelőtt húzott fel Piscia és a saját szíve közé, már nem érződött olyan stabilnak, mint egykor. Elképzelte, amint a barátnője a fal túloldalán ül vésővel és kalapáccsal, folyamatosan azon munkálkodva, hogy meggyengítsen egyetlenegy pontot. Egy napon át fog hatolni a falon. Meg fogja tudni Caledonia féltve őrzött, iszonyatos titkát. És attól a naptól kezdve soha többé nem fog szeretettel ránézni. De most, ebben a pillanatban, nem volt itt más, csak ők ketten. Caledonia úgy tehetett, mintha nem lenne felelős ötvenhárom másik életért, és nem rejtegetne borzalmas titkot. Nővére nyakába temette az arcát, és hagyta, hadd hulljanak a könnyei.
– Tudtad, hogy a letűnt világban a tudósok mesterségesen alkották meg ezeket a virágokat a túlélés reményében? – folytatta Lir. – Úgy mesélik, az emberiség végzetes krízishelyzetbe került: világszerte nem ért be a termés, mert a méhek és egyéb rovarok túl korán vagy túl későn jelentek meg ahhoz, hogy beporozzák a növényeket. Ennek eredményeként nem volt termény, nem lett se zöldség, se gyümölcs. Így hát a tudósok kiválasztottak egy kecses, szívós virágot, és a génjeiből egy új növényt hoztak létre, ami szinte bármilyen körülmények között virágzik, egész évben. Persze, mivel az óvilágról beszélünk, a tudósok meg akarták ugyan hosszabbítani e speciális virág életét, viszont megpróbálták semlegesíteni az emberre gyakorolt erős hatását, amit veszélyesnek tartottak. Meg akarták fosztani a virágot a lelkétől! Még egy kórt is létrehoztak, hogy végezzen az eredeti virággal, és csak az általuk megalkotott fajta maradjon fenn. Te tudod, mi történt?

⎈ ⎈ ⎈ ⎈ 
SEAFIRE a GoodReads-en.
Seafire trilógia nevű Pinterest táblám.
⎈ ⎈ ⎈ ⎈ 


Miután Caledonia Styx családjával végzett egy könyörtelen hadúr, a lány a bosszúra tette fel az életét. A Mors Navis nevű hajó ifjú kapitányaként hasonlóan tragikus sorsú, bosszúvágytól fűtött legénysége élén célba veszi a halálos Kartács-tengert, hogy visszavágjon ellenségének. Tartsatok bloggereinkkel ezen a kalandon, ismerjétek meg Caledoniát és a legénységét, és ne feledjétek, hogy a turné végén megnyerhetitek a Maxim kiadó által felajánlott 3 regény egy példányát!



Nyereményjáték:

Mivel egy igazi tengeri kalandra invitálja az olvasóit ez a történet, úgy gondoltuk, hogy hozunk nektek néhány hasonló témájú könyvet, és a borító részletek alapján ki kell találnotok, melyik történetre gondoltunk! Szóval a rafflecopter megfelelő rubrikájába várjuk tőletek annak a kalózos ifjúsági/YA-regénynek a CÍMÉT, amelyiknek a borítóját felismertétek az adott állomáson.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


ÁLLOMÁSOK:

06/15 - Deszy könyvajánlója
06/18 - Könyv és más
06/21 - Sorok között
06/26 - Kelly és Lupi olvas




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése