2019. június 27., csütörtök



Giovanna & Tom Fletcher: Eve of Man - A jövő reménye (Eve of Man-trilógia 1.) | BTK ajánló




  A képernyőn Eve biztonsági személyzete beront az ajtón, aztán megjelenik a lány, gyakorlatilag belebeg a helyiségbe a fehér ruhájában. A mai napig még soha nem láttam őt ilyesmiben. 
   A látványra a terem elnémul. 
   Ez a baj. 
  Még minket, pilótákat is letaglóz a látványa, pedig mi napi szinten látjuk Eve-et. A haja. Az a ruha. Azok a szemek. Eve. Lenyűgöző.


Fülszöveg:
MINDEN VÁRAKOZÁS ELLENÉRE TÚLÉLTE. AZ ELMÚLT 50 ÉVBEN EGY LÁNY SEM SZÜLETETT – AZTÁN JÖTT Ő. EVE-NEK NEVEZTÉK EL.
Eve-et egész életében távol tartották a másik nemtől, múltja titkait pedig sosem fedték fel előtte. Azonban 16 évesen a lánynak szembe kell néznie a sorsával. Kiválasztották számára a lehetséges társjelölteket. Az emberiség jövője az ő kezében van. És ő mindig is elfogadta a sorsát.
Amíg nem ismerte Bramet. Azonban most már Eve szeretné irányítani a saját sorsát. Szabad akar lenni. De hogyan is lehet választani a szerelem és az emberiség sorsa között?

Könyv információk:

Eredeti mű: Eve of Man
Eredeti megjelenés éve: 2018
Maxim, 2019
400 oldal · puhatáblás
ISBN: 9789634990413 ·
Fordította: Stier Ágnes
Eve of Man-trilógia:
3. (…)
(nem befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre?

Egyrészt szeretem a YA disztópiákat, másrészt kíváncsivá tett a regény fülszövege. Azért lássuk be, hogy elég kevés olyan disztópiáról írtak eddig, ahol az egyik nemből jelentősen kevesebb van születik, mint a másikból! Izgalmas alapgondolat.

Szerintem…

Már a fülszöveg olvasásakor is libabőrös voltam a gondolattól, hogy milyen lehet, ha nem születik egyetlen kislány sem és hogyan reagálhat erre a világ, de ahogy elkezdtem olvasni, ledermesztett a regény felvezetése. 50 év alatt csupa kisfiú születik, minden lány babát elvetélnek az anyukák, folyamatosan kísérleteznek a tudósok és az orvosok, hogy az emberek ne halljanak ki - és akkor egyszer csak végre egy kislány életben marad! Döbbenet, nagyon erős a regény kezdése szerintem, de persze még ezután jön az igazi sokk, hiszen megismerjük egyik főszereplőnket. Eve (E/1) a Kupolában él, ami egy 1000 emeletes Torony teteje. El van zárva minden férfitól (vagyis az emberiség nagy részétől), néhány Anya (idősebb nők, de egyik sem a vérszerinti anyja) nevelgeti és tanítgatja mindenfélére, a legjobb barátnője pedig Holly. 

Bár Eve egy csuda kedves és abszolút szimpatikus karakter, a regény első részében én mégis Hollyért rajongtam, ugyanis Holly egy nem létező 16 éves lány. Hollyt megformálják és kivetítik Eve-nek, aki ezzel tisztában van, ám azzal, hogy Hollyt (enyhe spoiler) kamasz fiúk (spoiler vége) irányítják, arról nincs! Ez számomra egy annyira elképesztően zseniális húzás volt, hogy ilyen érdekeset rég olvastam! Ami a legszebb, hogy Holly-t három pilóta és az ő másodpilótáik vezérlik, és néha támaszként üzemelnek, máskor megpróbálják együttműködésre bírni Eve-t vagy megpróbálják vele elfogadtatni a vezetők döntéseit.

A KMSz (Kihalást Megelőző Szolgálat) egyik tagja a másik főszereplőnk. Bram (E/1) egy pilóta, és igazából ő az eredeti Holly, ugyanis az ő édesapja találta fel ezt a technológiát (meg tulajdonképpen a regény legjobb találmányait mind ő találta fel, de én ennek ellenére eléggé gyűlöltem Dr. Isaac Wellst), és rajta kísérletezte ki. Eve 5 éves kora óta van mellette Bram Hollyként. 

Nekem sokkal jobban bejöttek Bram részei, ugyanis neki abszolút rálátása van erre a férfiaktól hemzsegő világra, tudja, hogy a Szabadárok nap nap után a Torony előtt zavarognak, hogy kiszabadítsák Evet, és mindennel képben van, ami a lány körül történik. Tetszettek a realiTV-k, a Fagyasztó részlegen tett látogatása, és az általa megismert Projektáns Program is. Jó volt elmerülni ebben a világban Brammel, aki egyébként is egy végtelenül szerethető figura.


A nőket vagy a Kupolába zárják, ahol passzívan őrzik a látszatot Eve kedvéért, vagy lefagyasztják az alagsorban. Ha az anyatermészet figyel minket, nem csoda, hogy nem ad nekünk nőket.


A két fiatal szemszöge meghökkentő módon eltér, ugyanis míg Eve egy jócskán feljavított varázsvilágban él, addig Bramnek rálátása van arra, hogy mennyire tönkretették a bolygót az emberek. Eve alig tud valamit a saját szüleiről vagy a leendő gyermekei Potenciális apjáról, míg Bram szinte lubickol az információkban - vagy az információszerzési lehetsőégekben, legalábbis ezt gondoltam naivan, aztán ismét csavart ak egyet a sztorin az írók!


Olvasás közben nem éreztem hullámvölgyeket, végig fenntartotta az érdeklődésem a sztori, és szerintem az apró információ morzsák és érdekességek is mind jól voltak adagolva. Egy kis múlt idézés itt, egy kis háttérsztori amott. Nem éreztem unalmasnak vagy vontatottnak a regényt, de mivel nagyon erősen kezdett ez a trilógia, kíváncsian-aggódva várom a folytatást. (Azért akadnak benne bőven elszúrható dolgok, hiszen elég összetett a világ.)

Összességében

Nekem nagyon bejött a regény, mert izgalmasnak tartom ezt az "50 évet várunk egy lányra, elzárjuk a világ elől, adunk mellé egy nem létező barátnőt meg pár Anyát, aki tanítja erre meg arra, miközben lövése sincs arról, hogy mi folyik odakint" -sztorit! Szerettem Eve-t (és a barátságát Hollyval meg az Anyákkal), de még jobban szerettem a másik főszereplőt, Bramet, aki egy egészen badass karakter! Izgalmas, fordulatos és kicsit elgondolkodtató is, hiszen nem derült ki, hogy (spoiler) miért csak a fiú gyermekek jöttek élve a világra (spoiler vége).

Nyilván akadtak benne klisés dolgok, de jóval több egyedi forulatot tartalmazott, és a technológiai vívmányok is ötletesek voltak szerintem. Úgy gondolom, hogy kellőképpen olvasmányos és eredeti, ezért a legtöbb egyedi YA disztópiát kedvelő olvasónak tetszeni fog.

Értékelés: 4,5


Folytatnám?
Igen!

Variációk a borítóra:



Kedvcsináló idézetek:
Csak egy kisfiú voltam, amikor apa elkészítette Hollyt. A hardware-t gyakorlatilag körülöttem alkotta meg. Mivel egykorú voltam Eve-vel, én voltam a tökéletes kísérleti alany a legújabb találmányához. A KMSz megőrült érte. Ez valódi áttörést jelentett. Apa remekműve. Ezzel felkerült a neve a tudomány térképére. Most úgy bánnak vele errefelé, mint egy koronás fővel. Akkor én nem herceg vagyok? Aligha. Lovagok vagyunk, és Eve a királynőnk.
A lány a legfontosabb emberi lény a történelemben. Eve gyerekkorában gyakoriak voltak az emberrablási kísérletek. Vallási fanatikusok gyilkos összeesküvései, terrorfenyegetések minden egyes nyilvános szereplése idején. (...) Az egy másik élet volt, mielőtt még a Kihalást Megelőző Szolgálat szorosabban fogta volna a gyeplőt. Mielőtt véglegesen a Kupolába költöztették volna. 
A Kupola. 
A gondolataim a kilencszáz emelettel alattam lévő vízről Eve felé fordulnak öt szinttel felettem. A lány világa a Kupola. Teljesen önellátó. Ha a Torony egy ország lenne, akkor a Kupola lenne a fővárosa. 
Lakóinak száma: 1. 
Eve.
Él odakint néhány nő, a legtöbben a csak nőknek fenntartott védett házakban és eldugott menedékeken. A legfiatalabbak – Eve-en kívül – hatvanhat évesek, ők az utolsók, akik az ötven éves aszály előtt születtek. Eggyel sem találkoztam, amikor odakint éltem. Kivéve persze az anyámat. A tüntetéseken alig látok nőt manapság, a legtöbben túl öregek vagy túlságosan félnek. Tőlünk félnek. Félnek a férfiaktól. Félnek a világtól, amiben élnek. Most egy veszélyeztetett faj vagyunk, és a nők a legritkábbak.

★ ★ ★ ★ ★
EVE OF MAN a GoodReads-en.
Eve of Man-trilógia nevű Pinterest táblám.
★ ★ ★ ★ ★



Mit szólnál, ha egy olyan világban élnél, ahol nem születnek lányok? Ahol telnek az évek és egyre kisebb az esély az emberiség túlélésre? A jövő reménye című könyvben Eve 50 év után egy ilyen világba születik, hogy aztán azonnal az egyetlen reménysugárrá váljon… De az élet egy ilyen világban egyáltalán nem egyszerű… Ha a Blogturné Klub négy bloggerével tartotok, akkor nem csak megismerhetetik ti is Maxim Kiadó újdonságát, de egy példány is nyerhettek a könyvből!



Nyereményjáték:

Eve születése az egész társadalmat újra megváltoztatja Giovanna és Tom Fletcher könyvében. Sarkalatos pontja ez a történetnek, csakúgy, mint számos más meghatározó regénynek is. Ezúttal minden blogon egy olyan könyvből találtok idézetet, amelynél szintén központi szerepet kap a világra jövetel és az általa előidézett társadalmi változások. A feladat egyszerű: a rafflecopter doboz megfelelő helyére írjátok be az adott könyvnek a szerzőjét és címét! :)

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

FELADVÁNY:
“Az emberek azért élnek, hogy újabb emberek szülessenek a világra, majd amikor haszontalanok lesznek, meghalnak, hogy átadják helyüket még több embernek.”
ÁLLOMÁSOK:

06. 29. - Kelly és Lupi olvas


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése