2019. június 7., péntek



Stan Lee - Peter David: Fantasztikus ​életem | BTK ajánló




Szerettem volna, ha THOR tud repülni. De az az elképzelés nem tetszett, hogy csak úgy, minden nélkül suhanjon a levegőben. Így okoskodtam: hiszen van egy csatapörölye, a MJÖLNIR. Szóval, mi lenne, ha... ...mindig magánál hordaná azt a pörölyt, és amikor repülni akar... ...csak nagyon gyorsan megpörgetné a feje körül. Azután elhajítaná... ...és mivel a csuklója köré akasztott szíj révén összekapcsolódnak - amikor a pöröly repülni kezd, őt is magával rántja!
A mai napig nem értem, a NASA miért nem hívott, hogy csatlakozzak a tudóscsapatához!


Fülszöveg:
A nagyszerűen illusztrált képregény-memoárban Stan Lee a képregény-műfaj legendás alakja, a Pókember, az X-Men, a Bosszúállók, a Hihetetlen Hulk, és számos, egyéb Marvel-szuperhős megálmodója és társalkotója – a modern képregény létrejöttének történetét meséli el.
Stan Lee (teljes nevén Stanley Martin Lieber, becenevén: the Man) nem igényel külön bemutatást. A képregények történetének legismertebb, legendás alakjaként ő jelentette a fő kreatív hajtóerőt a Marvel Comics szerkesztőségében. Karrierje során ő keltette életre – és emelte be a köztudatba, a mainstream popkultúrába – a világ legismertebb képregényhőseinek és leghírhedtebb gonosztevőinek némelyikét. Történetei – melyek tele vannak gátlásokkal küzdő szuperhősökkel és mindaddig példátlanul összetett lelkivilágú rosszfiúkkal – ragyogó elmésséggel és lélektani finomsággal egészítették ki a műfajt, amely azelőtt főként a jó és gonosz örök küzdelmének lapos és közhelyes ábrázolásaira korlátozódott. Lee az emberivel egészítette ki az emberfelettit, és ezáltal a 20. századnak új mitológiát alkotott.
A Colleen Doran által gyönyörűen illusztrált memoárban Lee ugyanazzal az utánozhatatlan szellemességgel, elevenséggel meséli el élettörténetét, mint amit a képregények világába is bevezetett. Az oldalakat lapozva végigkísérhetjük Stan Lee életetét, a szegénység sújtotta manhattani gyerekkorától kezdve első képregényírói szárnypróbálgatásán át, a második világháború alatt létrehozott katonai kiképzést szolgáló oktatófilmjein keresztül a Marvel birodalom 1960-as évekbeli felemelkedéséig. Betekintést nyerhetünk a mozifilmek készítésének érdekes és izgalmas világába, továbbá egy műfaj és nagyívű karrier lenyűgöző történetébe.
A humoros, megindító és őszinte memoár a képregények és képregényalbumok rajongóinak és gyűjtőinek minden korosztálya számára nélkülözhetetlen olvasmány.

Könyv információk:

Eredeti mű: Amazing, Fantastic, Incredible
Eredeti megjelenés éve: 2015
Kossuth, Budapest, 2019
192 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789630995795 ·
Illusztrálta: Colleen Doran
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el?

Mivel MARVEL-évet tartok - ami nagyjából azt jelenti, hogy végigmegyek a Marvel moziverzum összes filmjén (2 híján pipa), és nekiugrom lassan a kiegészítő sorozatoknak is -, semmi pénzért nem hagytam volna ki a MARVEL atyjának az élettörténetét.

Szerintem...

Stan Lee életrajzát szerintem lehetetlen NEM képregény formába öntve elképzelni. Annyira menőnek tartom, hogy miután az egész élete az általa írt történetek képregénybe öntéséről, és azok eladásáról szólt, 2015-ben segített elkészíteni azt a képregényt, aminek ő a főszereplője. Azt tudtam róla, hogy egy zseni, és hogy imádja a különféle produkciókban nyújtott kámeaszerepeit, de ennyire még sosem merültem el az élettörténetében. (Egyébként ezt borzalmasan sajnálom, mert egy irtó érdekes figura a képregény alapján!)


Szóval ennek az életrajzi képregénynek a központi témája Stan Lee (született: Stanley Martin Lieber, beceneve: the Man), aki egy szerethető, érdekes, kissé bolond, képregény őrült pasi. Stannek akkora mázlija volt, hogy élete első vakrandiján találkozott álmai nőjével - habár egyébként nem vele (Joan) lett volna randija -, és akit rövid úton meg is szerzett magának, hogy aztán élete végéig szeresse és a tenyerén hordozza. Persze a történet ott kezdődik, hogy megismerjük a kissé visszahúzódó, rengeteget olvasó fiatal srácot, akinek az édesanyja még a lélegzését is imádta, és aki ezáltal a rajongás miatt abban a hitben nőtt fel, hogy bármire képes! Elég sok munkát kipróbált, mire eljutott egy kiadóhoz, ahol asszisztenskedni kezdett, majd az ifjonti lendületével elérte, hogy írhatott egy pár oldalas Amerika kapitány történetet.

Megtudjuk, hogy mennyire szegény családban nőtt fel - a nagyobb korában kapott bicikli egy új világot nyitott meg előtte -, megtudjuk, hogy tapasztalatszerzésből belépett a hadseregbe is, elmeséli nekünk, hogy hogyan születik meg a képregény, de vele tartunk akkor is, amikor megismerkedik az életét befolyásoló emberekkel. (Többek között Joe Maneelyvel, Steve Ditkával, Artie Simekkel, Jack Kirbyvel.) Elmeséli, hogy mennyit küszködtek a CCA-val (Comics Code Authority), ahogy azt is, hogy született meg HULK, PÓKEMBER, THOR, A Fantasztikus Négyes, és a többi Stan Lee nevéhez csatolt csoda!

Bár vannak benne már ismert elemek - gondolok itt az Excelsior!  (latin, jelentése: feljebb) vonulatra -, de akadtak benne jócskán újdonságok is. Ilyen volt például az, amikor Stan pampog, hogy miért nincs Vasembernek orra, mire rajzoltatnak neki, és EGY ÉV UTÁN tűnik fel neki, hogy totál hülyén néz ki ez az orr dolog, meg amúgy se így gondolta. A képregény vége felé már elég sok vicces szituáció is felbukkan (szeretett színészekkel viccelni), de szóba kerül a DC és a MARVEL egymás ellen vívott huzavonája, a folyamatosan változó üzletpolitika és a képregényekhez való társadalmi hozzáállás problémája is. Ó, és érdekes volt a besült vállalkozásokról (fan clubok?) is olvasni, bár sajnáltam, hogy a sikerük ellenére parkolópályára kerültek ezek a dolgok. (Az a bizonyos hangjáték egészen zseniális húzás volt szerintem!)

Összességében

Nagyon tetszett, imádtam, hogy ennyire jópofára vették a képregényt, de azért a tragéidákat és a sikertelenségeket is beletették, hiszen így kerek egész a sztori. Nem szeretnék életrajzot csillagozni, hiszen lehetetlenség valakinek az életét értékelni, de el kell mondanom, hogy frenetikus élmény volt így és ebben a formában betekinteni ennek az őrült képregényesnek az életébe, a világába.

Nosztalgikus hangulatú volt számomra, mert az öcsém Pókember képregényei óta ismerem és istenítem Stan Lee-t. A képregény őszinte, és akár egy ember életútja: egyszer szomorkás, máskor vidám hangvételű. Néha zsúfoltnak éreztem, máskor túl hamar átléptünk dolgokon (főleg rajzolók Marveltől való távozásán vagy visszatérésén), de így is bejött. Érdekelt, és nagyon jól tettem, hogy elolvastam. Az egész rajzolása, az összes illusztráció elképesztő lett. 

Kedvenc: A végén a cameos részeket és a színészekkel való viccelődéseit szerettem a legjobban olvasni, de jól esett megtudni azt is, hogy mennyire imádott kiskorától kezdve olvasni. ()

Kinek ajánlom a regényt?

« MARVEL / képregény / Stan Lee rajongóknak mindenképpen ajánlott.
« Mindenkinek, aki szereti az érdekes formát öltött életrajzokat. (Pl.: A teljes MAUS képregény)

Kedvcsináló idézetek:
- Úgy intézem, hogy telibe kapja egy gamma-sugárbomba!
- Mi az a gamma sugár?
- Fogalmam sincs, de jól hangzik. ... És a sugarak átváltoztatják őt...
- Mivé? Mi a szörny neve?
- (...)
- Hová mész?
- Szótárért!
Furcsa az emlékezet. Nem lineárisan működik. Beszélsz valamiről, ami emlékeztet valami másra, azután vissza kell térned az eredeti témához.
- Pókember lesz a neve. Így, egybeírva. És itt a csavar: ő egy tinédzser. .... Problémái, gátlásai lesznek, és szorong majd, mint bármely tini, és átva lesz...
- Stan...
- ...aki a nénikéjével és a bácsikával él, és a szívügyekben igazi lúzer...
- Stan...
- ...ő lesz a peches srác! Allergiás rohamai lesznek, miközben a gonosztevőkkel küzd. Ő...
- STAN!
◈◈◈◈◈

A képek a Pinterest táblámról származnak: Fantasztikus életem
◈◈◈◈◈


Stan Lee, akinek a neve mára teljesen eggyé vált a Marvellel, ezúttal egy különleges és stílusosan képregényes életrajzi memoár formájában kerül bemutatásra a hazai olvasóknak a Kossuth Kiadó jóvoltából. Tartsatok ti is a Blogturné Klub négy bloggerével, ismerjétek meg a legenda életét egészen a kezdetektől és ha szerencsések vagytok, akkor a turné végén az egyikőtök megnyerheti a képregény egy példányát!



Nyereményjáték:

A rajongók az elmúlt évek során minden egyes alkalommal izgatottan várták, hogy a cameokirály Stan éppen milyen szerepben tűnik majd fel az aktuális Marvel mozifilmben. A kedves öregúr azonban nem csak szuperhősmozikban vállalt beugró szerepeket, hanem más népszerű sorozatokban és filmekben is! A feladat egyszerű: ismerjétek fel, hogy melyik filmben vagy sorozatban láthatók a kivágott jelenetek és írjátok be a címüket a rafflecopter doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


ÁLLOMÁSOK:

06. 09. - Könyv és más
06. 11. - Deszy könyvajánlója



 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése