Alcím: Inzulinrezisztensek és cukorbetegek részére
„Mikor kiderült, hogy életmódváltásra van szükségem az inzulinrezisztenciám miatt, leginkább attól féltem, hogyan fogok ezentúl édességeket enni. Korábban fel sem tűnt, hogy a desszertek mennyire fontosak számomra a hétvégéken, ünnepnapokon, vagy ebéd után, a kávém mellé. Így nem volt mit tennem, kísérletezni kezdtem, és a jól bevált recepteket a diétámnak megfelelően átalakítottam.”
|
☆
Hogyan álmodjuk újra úgy 53 népszerű desszert receptjét, hogy azokat az inzulinrezisztenciával és cukorbetegséggel küzdők is bátran fogyaszthassák?
Iklódi Dóri, a Wander. Food. Wonder bloggere és a Cukormentes örömök című sikerkönyv szerzője ezúttal nem kevesebbre vállalkozott, mint arra, hogy a piskótáktól kezdve a pitéken, tortákon, édes és sós aprósüteményeken át a krémekig és lekvárokig olyan finomságokat mutasson be legújabb könyvében, amelyek amellett, hogy a hétköznapokon és az ünnepnapokon is szépen megállják a helyüket, kellő nosztalgiával a nagyi jól bevált receptjeit is megidézik. Teszi mindezt a cukormentesség és az egészségtudatosság jegyében úgy, hogy a könnyen elkészíthető változatok mellett a komolyabb sütési tapasztalatokat igénylő nyalánkságokkal is bármikor meglephetjük édesszájú családtagjainkat, barátainkat. Mindegy, hogy a lekváros buktára, a hólabdára vagy a lúdláb tortára szavazunk, a szerző figyelt arra, hogy a hozzávalók könnyen beszerezhetők legyenek, a receptek leírását pedig Dóri extra tippjei színesítik. Aki elbizonytalanodna az alapanyag-használatban vagy a szénhidrátszámolásban, annak dietetikus szakértő tanácsai segítenek eligazodni a sütés előtt.
Könyv információk:
Eredeti megjelenés éve: 2020
Boook, Budapest, 2020
152 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9786155417559
|
Wander. Food. Wonder blog
|
(Az értékeléshez olvass tovább! ⇩ ⬇ ⇩ ⬇ ⇩ )
Miért figyeltem fel rá?
Korábban a Cukormentes örömök receptkönyvről írtam a blogon, és mivel jó pár fogást azóta is hetente/kéthetente elkészítünk belőle, úgy gondoltam, hogy az új kiadványának is adok egy esélyt. Plusz elég édesszájú a család, így nincsenek ellene annak, ha sütögetni támad kedvem. (Apukám cukorbetegsége miatt amúgy is gyakran próbálunk ki új, cukormentes finomságokat.)
A könyvről…
Ez a kiadvány is tetszetős, és jól felépített, akárcsak a korábban kipróbált Cukormentes örömök receptkönyv. Emlékszem, hogy már abban is szerettem, hogy a legtöbb recepthez mindent találtam itthon. Persze a receptekben előszeretettel alkalmaz cukorhelyettesítőket (eritrit, negyedannyi, xilit, stb.) meg a különféle liszteket (zabpehelyliszt, teljes kiőrlésű lisztek, stb.), amelyek lehet, hogy épp nincsenek otthon egy átlagos háztartásban. Szeretem a masszív, jó minőségű könyveket, amikben sok szép és színes kép is helyet kap (és főzés közben is nyűhetem, nem megy tropára, nem törik meg). Iklódi Dóri instagram fiókjának a nézegetése után nem volt meglepő számomra, hogy mennyire ínycsiklandó képekkel illusztrálták az adott recepteket. [Én nem vagyok egy konyhatündér (se jó kajafotós), így a kivitelezés kevésbé lett étvágygerjesztő, mint Dóri képein, de ezt már megszokhattátok tőlem.]
A tartalomról…
Nyolc fő részre tagolódik a könyv, és mindegyik rész legalább öt receptet tartalmaz. Az első a „Piskóták és kevert sütemények”, amiből én el is készítettem az Almakenyeret, de a cukormentes Somlói galuska vagy a Hólabda receptje is megtalálható itt. A második fejezet a „Rétegezett süteményekkel” foglalkozik, úgymint a Zserbó, a Házi krémes vagy a Rigó Jancsi. Őszintén szólva most egyik rétegezett sütinek se mertem nekiállni, de mindenképpen tervben van a kipróbálásuk! Aztán a „Piték” következnek, ahol van Sütés nélküli csokis pite, Diós rácsos recept, de van egy számomra elégé extravagáns is: Linzertészta bazsalikomos citromkrémmel és körtés-mogyorós töltelékkel. [Ez utóbbit sajnos leszavazta nálunk a család, pedig nagyon bad ass lehet!] A következő téma a „Tortáké”, itt megtanulhatunk cukormentes Fatörzstortát vagy Madártejtortát készíteni. [Én átugrottam, mert nem vagyok tortás. Igen, ez az én sötét titkom!]
Viszont imádom az „Édes és sós aprósüteményeket”, ezért ebből a részből el is készítettem két receptet is! Először az Csokis pöfeteget, majd az Almáspite-golyó nevű sütit próbáltam ki, és még tervben van a Porhanyós kifli is. Elég sok „Péksütemény és kelt tészta” recept van a könyvben, ahol van pár alap recept: Lekváros bukta, Bejgli, Csörögefánk és Házi kürtöskalács. Ezeket is ki fogom próbálni, mert egyikről sem az jut az eszembe a képek láttán, hogy „Ó, ez biztos cukormentes!” Aztán jön az „Édes tészták” fejezete, amiből nem sok akad, de vannak klasszikusok is köztük – például a Szilvás gombóc vagy a Lekváros derelye -, amiket szintén nehéz cukormentesen elképzelnem, ezért ki fogom próbálni őket élesben. Végezetül pedig a „Krémek és Lekvárok” jönnek, ahol megtanulhatunk Házi nutellát, Sárgabaracklevárt vagy akár Vaníliakrémet is készíteni házilag.
A kipróbált receptek…
ALMAKENYÉR (Piskóták és kevert sütemények)
Hozzávalók: zabpehelyeliszt, teljes kiőrlésű liszt, mézeskalács fűszerkeverék/őrölt fahéj, sütőpor, szódabikarbóna, tojás, só, cukorhelyettesítő, vaj/margarin, alma, aszalt cuccok/dió
Mivel éppen előző nap vettem egy csomó almát, ezért egyből megakadt a szemem ezen az Almakenyér recepten (ráadásul a korábbi könyvből mindmáig az egyik kedvencem a Banánkenyér). Nagyon könnyű elkészíteni - bár rájöttem, hogy eléggé utálok almát reszelni -, mert igazából csak a száraz összevalókat és a nem száraz hozzávalókat külön össze kell kavarni, majd egymással össze, és irány az őzgerincforma. Ráadásul laktózmentes a recept, aminek külön örültem.
Az illata őrjítő, alig vártam, hogy beleharaphassak, és az íze is nagyon tetszett – a mézeskalács fűszerkeverék egyszerűen fantasztikus az almával! Nem tudtam szépen szeletelni, mert azonnal szétesett, olyan omlós lett, de pár óra alatt az utolsó morzsáig elpusztította a család. (Még úgy is, hogy szokás szerint megvívtuk a magunk harcát a sütőmmel, ami ismét odakapatta a tetejét a sütimnek...)
CSOKIS PÖFETEG (Édes és sós aprósütemények)
Hozzávalók: cukormentes étcsoki, teljes kiőrlésű és finom búzaliszt, sütőpor, kakaópor, vaj/margarin, cukorhelyettesítő, tojás, vaníliaaroma
Mivel odáig vagyok a csokis süteményekért, ezért nem bírtam kihagyni ezt a csodás pöfeteget se. Annyit csaltam ezzel a recepttel, hogy mivel nem volt itthon cukormentes étcsoki, ezért sima étcsokit tettem bele. Az elkészítése kicsit időigényesebb, mint az előző recepté, ami nem baj, de a leírásban zavaró, hogy az étcsoki megolvasztásával kezd a recept. Én előbb megcsináltam a száraz hozzávalók, meg a nem száraz hozzávalók összekeverését két külön tálban, és csak aztán álltam neki a csokoládé megolvasztásának, ugyanis ha azt csinálom először, ahogy a recept írja, akkor megdermed, és kapargathatom ki. Így könnyebben el tudtam dolgozni.
Roppant egyszerű a recept és elképesztően ínycsiklandó a végeredmény! Csak arra kell odafigyelni, hogy irtó hamar megég az alja, ha nem vesszük le a lángot a sütőben! Elképesztően ízlett nekünk, mert olyan akár a brownie: belül omlós, kívülről roppanós. Mondjuk az első sütésem meg se érte azt, hogy meg tudjon egy picit szilárdulni a külseje, mert amint kivettem a tepsiből és meghempergettem cukorban, azonnal ették is… Amikor pár nappal később újra elkészítettem, akkor jutott másnapra is, de nekem a sütés után azonnal bekapottak ízlettek a legjobban! :))
ALMÁSPITE-GOLYÓ (Édes és sós aprósütemények)
Hozzávalók: alma, cukorhelyettesítő, citromlé, őrölt fahéj, vaníliaaroma, cukormentes háztartási keksz
Ezt a receptet nem kell sütni, hanem csak össze kell párolni a hozzávalókat a lereszelt almákkal. Annyi problémám volt a recepttel, hogy a rutintalanok nem fogják saját kútfőből kinyomkodni az el nem főzött levet, ezért nem ártott volna megemlíteni akár csak zárójelben. (Azt írja a recept, hogy főzzük el a cucc levét teljesen, de hiába próbáltam, még egy pohárnyi ízesített almalevet kicsavartam, mielőtt nekiálltam kekszet adni az almához.)
Nagyon könnyű elkészíteni, de pepecselős (nem csak az almareszelés). Én azt javasolnám, hogy tegyük hűtőbe, miután kész vannak a golyók, mert akkor állt össze az íze és lett finom az állaga, miután pihentettük pár órát a hűvösön. Nekem nem jött be ez az édesség, de a családnak nagyon, ezért az első próbálkozásom óta már még egyszer elkészítettem.
EXTRA - A Wander. Food. Wonder blogról:
Érdemes egy-két pillantást vetni a hölgy weboldalára is, ha még nem tettétek meg, ugyanis gyönyörűen tagolt, letisztult – és nem meglepő módon tele van egy csomó szuper recepttel. Rengeteg glutén- és laktózérzékenyeknek ajánlott cukormentes finomság található Iklódi Dórinál, de érdemes követni a Facebook oldalát és az Instagram fiókját is, mert mindkettő naprakész, és tele van érdekességekkel meg gyönyörű fotókkal.
☆☆☆☆☆
A képek a sajátjaim. A Pinterest táblámról származnak:
☆☆☆☆☆
A BOOOK Kiadó jóvoltából megjelent Iklódi Dóra - a Wander. Food. Wonder bloggere - második receptkönyve, Cukormentes édességek címmel. Ennek örömére a Blogturné Klub hat tagja fakanalat ragadott, hogy kipróbálja az inzulinrezisztensek, cukorbetegek és egészséges életmódot folytatók számára összeállított gyűjteményt.
Tartsatok velünk és kényeztessétek magatokat édességekkel az egészségtudatosság jegyében!
Nyereményjáték:
Játékunk során kiválasztottunk néhány tradícionális magyar süteményt Iklódi Dóra könyvéből, titeket pedig arra kérünk, találjátok ki, mik lehetnek ezek. Minden állomáson láthatjátok az édességek neveit… csak kicsit hiányosan. Pótoljátok fel őket! Ha pedig segítségre lenne szükségetek, a nyereménydobozban találtok hozzájuk rövid leírásokat.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)
|
_S_R_Ó
ÁLLOMÁSOK:
04/20 Könyv és más
04/22 Spirit Bliss Sárga könyves út 04/24 Hagyjatok! Olvasok! 04/26 Kelly & Lupi olvas 04/28 Readinspo 04/30 Dreamworld |
Nagyon tetszik a könyv bemutatása. :)
VálaszTörlésKöszönöm a kedves szavakat! <3 :)
Törlés