2019. február 8., péntek



Iklódi Dóra: Cukormentes örömök | BTK ajánló




A BOOOK Kiadó jóvoltából megjelent Iklódi Dóra - a Wander. Food. Wonder bloggere - első receptkönyve, Cukormentes örömök címmel. Ennek örömére a Blogturné Klub négy tagja fakanalat ragadott, hogy kipróbálja az inzulinrezisztensek, cukorbetegek és egészséges életmódot folytatók számára összeállított gyűjteményt.
Tartsatok velünk és kényeztessétek magatokat egészséges ételekkel!

Fülszöveg:
Teljes értékű ételek cukor nélkül!
Amikor valaki megtudja, hogy cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenved, az első gondolatok egyike, hogy mennyi lemondással jár majd az életmódváltás. A szerző megmutatja, hogy a cukor és egyéb finomított élelmiszerek elhagyása az étkezésből nem egyenlő az önsanyargatással!
Iklódi Dóra – a Wander. Food. Wonder bloggere, aki maga is IR-es – hetven, többségében hagyományos fogás receptjét gondolta újra a cukormentesség és az egészségtudatosság jegyében. Reggelik, tízóraik és uzsonnák, péksütemények, saláták, főételek és desszertek: egyszerűen és gyorsan összeállítható finomságok könnyen beszerezhető, szezonális alapanyagokból, hogy a rohanó hétköznapokon is saját
készítésű, ízletes és egészséges ételekkel kényeztethessük magunkat és családunkat.
A kötetet cöliákiában, laktózintoleranciában vagy tejfehérjeérzékenységben szenvedők is haszonnal forgathatják, hiszen számos tej- és gluténmentes recept is helyet kapott benne. Emellett ajánljuk a 160 gramm szénhidrát diétát követők részére is.
  

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2018
Boook, Budapest, 2018
176 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9786155417436


(Az értékeléshez olvass tovább!       )
Miért figyeltem fel a könyvre?

Akár belátom, akár nem - egy kicsit bizony túlsúlyos vagyok, ezért igyekszem odafigyelni arra, hogy minimalizáljam a cukormennyiséget, amit beviszek a szervezetembe. Persze ezt elősegíti az is, hogy a családban vannak cukorbetegek, akik miatt többféle „kamucukor” (értsd: édesítő) is fellelhető otthon.

A könyvről…

A kiadvány tetszetős, és jól felépített, ugyanis a reggeliktől elkezdve a desszertekig mindenféle recept van benne. Sorrendben ezeket tartalmazza a könyv: reggelik – péksütemények – kisétkezések – saláták – levesek – főételek – desszertek, és kategóriánként minimum 8 recept van benne. A legtöbb recepthez abszolút fellelhető minden egy átlagos háztartásban, és teljesen megfizethető alapanyagokkal dolgozik az írónő, aminek örültem! Pozitívum számomra az is, hogy nem csupa extravagáns ételt tartalmaz a könyv, hanem jó néhány mindennapi étel cukor-/tej-/gluténmentes verzióját is! Jó, persze ha valaki szeretne valami nagyon extrát kipróbálni, akkor akadnak a könyvben olyanok, hogy: Sültkelbimbó-saláta árpával és gránátalmával vagy Zabos-túrós palacsinta kaporral és tejfölös mártogatóssalAmit nem értettem: minek beleírni az uborkasalátát, mint receptet? 

Én személy szerint szeretem az ennyire masszív, jó minőségű könyveket, amikben sok szép és színes kép is helyet kap. Az író instagram fiókjának a nézegetése után nem volt meglepő számomra, hogy mennyire ínycsiklandó képekkel illusztrálták az adott recepteket. Nem vagyok egy konyhatündér (se jó kajafotós), így a kivitelezés kevésbé lett étvágygerjesztő, mint a képeken, de oda se neki.

Kipróbált receptek…

Tojáskrém (Reggelik – Tejmentes szendvicskrémek)

A létező legegyszerűbb dolgot próbáltam kikeresni a könyvből, amihez van otthon hozzávalóm, és mivel épp előtte vettem magos zsemlét, erre esett a választásom. Imádom a szendvicseket, de még sosem ettem tojáskrémet, szóval megdöbbentett, hogy tényleg mennyire könnyedén elkészíthető, és mennyire laktató lehet. A végeredmény isteni volt, ám az én szendvicskrémem eléggé eltér az illusztrációtól sok pirospaprika miatt. (A tojáskrém mellett egy cukkinikrém leírás is található az oldalon, ami ugyancsak ínycsiklandónak tűnik, ezért eléggé várom a cukkini szezont.)


A leírás érhető, a kép étvágygerjesztő, és tetszik, hogy minden recept alatt szimbólum jelöli, hogy tartalmaz-e tejterméket vagy ajánlott-e gluténérzékenyeknek. Továbbá jelölve van a lap alján, hogy az adott ételben mennyi a zsiradék (g), a fehérje (g), a szénhidrát (g) és az energia (kcal).

Narancsos-csokis zabpelyhes keksz (Kisétkezések)

Életem első keksze, és egyből egy zabpelyhes verzió! Időigényesebb, mint egy szimpla tojáskrém, de a leírás alapján játszi könnyedséggel elkészíthető egy laikus által is. A legtrükkösebb része az egésznek a golyók megformázása, sütőpapírra (nálam szilikonra) helyezése és szétlapítása volt, mert iszonyatosan ragadós a tészta... Nem is sikerült tökéletes kerek lapocskákra szétnyomkodnom őket, és picit le is égett, mert csaltam, és tettem bele egy kevés tejcsokit is… A recept alatt volt egy javaslat (Dóri tippje), hogy ha szeretjük a fűszeresebb ízeket, akkor tehetünk bele őrült fahéjat is, és én megfogadtam a tanácsot.


Ízre, illatra és állagra iszonyatosan finom lett. Úgy gondolom, hogy nagy keletje lesz nálunk a zabpelyhes kekszeknek, így lesz időm próbálgatni a tökéletes étcsoki mennyiséget és felhelyezést, illetve a formázást is. (Ennél a receptnél kicsit zavart, hogy nem volt megadva a sütő ideális hőfoka, de mindenhol máshol szerepel, szóval ebbe beleszaladtam. Ez van. :))

Tervezett elkészítendők:
Buggyantott tojásos szendvics spenóttal és baconnel, Brokkolikrémleves mindenmentesen, Mindenmentes cseresznyeleves, Sonkás-sajtos töltött édesburgonya, Nagymama almáspitéje, Zserbógolyó. (Tulajdonképpen szép lassan majd az összes átlagosabb receptet kipróbálom, csak most ezeket szavaztuk meg a családdal.)

EXTRA - A Wander. Food. Wonder blogról:

Az Év Gasztrobloggere 2018
Amondó vagyok, hogy érdemes egy-két pillantást vetni a hölgy weboldalára is, ugyanis gyönyörűen tagolt, letisztult – és nem meglepő módon tele van egy csomó szuper recepttel. Őszinte leszek, nem a könyve kapcsán hallottam róla először, hanem a tejmentes fokhagymás brokkoli krémlevese miatt. Laktózérzékenyként ráálltam a tejmentes cuccokra, de nehezen találtam olyan brokkoli krémleves receptet, amihez se joghurt, se főzőtejszín, se sajtok, se hasonlók nem kellenek, és mégis finom! Sőt, a kenyérlángosa is isteni! (Persze laktózmentes tejföllel…)

☆☆☆☆☆

A kajás képek a sajátjaim, és a Pinterest táblámról származnak:
☆☆☆☆☆


Nyereményjáték:

Mostani játékunk során édesítőszereket keresünk. Minden állomáson olvashattok egy leírást, mely alapján ki kell találnotok, milyen édesítőre gondoltunk, majd a helyes választ beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ha mind a négyet eltaláljátok (vagy legalább megpróbáljátok), esélyetek nyílik megnyerni a Cukormentes örömök egy példányát.

Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Feladvány: Édesítő ereje a répacukorénál négyszer jobb.

ÁLLOMÁSOK:

02/06 Dreamworld
02/10 Spirit Bliss Sárga könyves út
02/12 A Szofisztikált Macska



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése