2019. február 16., szombat



Janits-Szabó Virág: Látó ​mese | BTK értékelés




A Boook kiadó jóvoltából új blogturné veszi kezdetét. Kövessétek bloggereinket, akik úgy döntöttek, hogy Kisvirág mellé állva megmentik a fal mögötti világból érkező mesebeli lényt Átlagos Béla bácsitól. A turné végén a kiadó jóvoltából meg is nyerhetitek ezt a gazdagon illusztrált mesekönyvet!


– (…) Adhatok egy tanácsot, kicsi lány?
– Kérlek, adj tanácsot! – nézett rá a gyermek.
– Csakis a legbátrabb szívűek juthatnak át a falakon. Te itt vagy. Bízz magadban, és nyugodtan oszd meg másokkal, milyen ragyogóan sokszínű a világ. Vigyázz a fákra, a törpékre, a bogarak álmaira és a vizek manóira. Álmodj szépeket, mesélj sokat, énekeld tele a világodat. És legfőképpen: térj vissza, ha itt az ideje.


Fülszöveg:
Mosolygós és fordulatos mese egy kislányról, aki nemcsak néz, hanem lát is. Olyan dolgokat lát és hall, amiket a hétköznapokba beleszürkült emberek már legfeljebb sejtenek: a manók bolondozását a kertben, a fák beszélgetését és táncát, a fal mögött rejtőző mesevilág lakóit
És amikor egy vihar megnyitja a határt a két világ között, a kislány segít az egyik eltévedt mesebeli lénynek, hogy visszatérhessen otthonába. Ebben a kalandban nemcsak a beszélő fák, a csintalan törpék és új barátja, a vízimanó segítik, hanem családja is, akik rájönnek, milyen szép és szívmelengető dolog, ha az ember megtanul látni.

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2015
Boook, Budapest, 2015
80 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9786155417085 ·
Illusztrálta: Orbán János
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem...

Bájos és mindenekelőtt kedves történet egy tündéri, természetszerető kislánnyal a főszerepben. Kisvirág és a családja egy Duna-parti házban él, és a kislány már kiskora óta képes látni a Duna vizében táncoló vízitündéreket, de hallja az álmukban morgó köveket, beszélget a diófával, és látja a mozgó falakat, amik más világokat rejtenek. Egy viharos napon, amikor a villámfiúk megtépkedik a környék fáit, egy falon túli lény a mi oldalunkon ragad, és a kislány megpróbál segíteni neki. Persze hamar megérkezik A PROBLÉMA Átlagos Béla bácsi személyében, aki bizony átlagossá és mindennapivá változtat minden különleges lényt. 

A mesekönyv Kisvirág régi-új barátjának, Rengének a megmentését meséli el, amiben nagy szerepet kapnak a környék fái, a kertben élő törpék, és egy átváltozó művész vízimanó is. Az átlagos szemnek nem látható dolgokkal, a titkokat tudó fákkal, és a varázslatra képes ásványokkal együtt is egy egészen kalandos történet, amit jól esett olvasnom. Van benne némi spiritualizmus is, ami az írót tekintve nem is csoda (ld. lejjebb).
Renge és Kisvirág

A meséhez abszolút illenek az illusztrációk, gyönyörűségesek és vibrálóak, akárcsak Kisvirág és a körülötte lévő világ. A fal mögötti részek voltak a kedvenceim: meseszépek! Egyébként az egész kiadvány tetszetős és stramm, ráadásul az egyik oldal úgy van megcsinálva, mintha egy ablakon át beleshetnénk a család házába!
A mese könyv nem tökéletes, akadnak benne szájbarágós, illetve túl cuki részek is, de ezeknél jobban zavart a sok „és”-sel kezdődő mondat. Az, hogy a kislány szájába adott mondatok néhány felnőttnek is a becsületére válnának, inkább tetszett, mint nem. (Végülis már a legelején leszögezik, hogy Kisvirág különleges és „más”, mint a többiek.)

Összességében

Nagyon szerettem olvasni, lenyűgözőnek tartom az illusztrációit! (Főleg a fal mögötti világot (62-63. o.) és a Duna vízi lényeit (26-27. o.) ábrázolókat szerettem.) Tetszett, hogy az a mondanivalója, hogy nem lehet minden átlagos, minden szürke, helyet kell adnunk az életünkben az egyedi és különleges dolgoknak. A főszereplő kedvessége és természetimádata, a történet mondanivalója miatt abszolút gyerekkompatibilisnak tartom ezt a bájos mesét. A végén a titokzatos lényeket és a fák képességeit összefoglaló kiegészítést pedig tök jó ötletnek tartom! 
Értékelés: 4


Érdekességek az írónőről:

Virág és a férje, Magunam igazi modern jógik és spirituális tanítók: családban élve tapasztalták meg a megszabadulást, majd néhány évvel később létrehozták a Városi Jógi létmódot. Közben együtt és külön is dolgoznak, olyan módszereket dolgoztak ki, mint a Női Bölcsesség vagy a Dradag: a férfi belső útja. Úgy tanítanak, hogy útmutatásaik mindig a megvilágosodásra mutatnak, de közben nem kritizálják, hanem gyakorlásra használják a mai nyugati életmódot. Szabadelvű, elkötelezett megvilágosodás tanítók, akik több száz keresőnek mutattak már utat önmaga szabadsága felé.
Youtube csatornájukon (Városi Jógi YT link) az inspiráló videók között a Látó mese című is fent van felolvasva – néhány extra fejezettel együtt! Persze az illusztrációk miatt inkább a könyv megvételét javaslom, de érdemes belehallgatni!

Kedvenc idézeteim:
– Réges-régen, amikor az emberek még többet használták a szívüket, mint az eszüket, tudtak beszélni a fákkal, a kövekkel, a tündérekkel. Szóltak hozzájuk a tengerek, gyógyították őket az esők, meséltek nekik a törpék. A természet vigyázott a gyerekekre, a felnőttek pedig vigyáztak a természetre. Akkoriban kialakult egy szép szokás: a legerősebb, legbölcsebb helyeken szentélyeket emeltek az emberek, hogy köszönetet mondjanak a sok segítségért. Festett, hegyes, hatalmas köveket szúrtak a földbe, jeleket festettek a barlangokba, szobrokat faragtak a sziklák oldalába, és a nevükön szólították a legokosabb fákat. Ezeken a helyeken aztán csoda történt: a szeretet ereje révén itt, a mi világunkon rés keletkezett, és átjáró nyílt más világokba.
– Mit tenne vele Béla bácsi? – kérdezte ijedten Kisvirág.
– Nos, ha jól tudom, ő az átlagossá varázsolás mestere. Valószínű, hogy egyszerű vakonddá változtatná szegény, gyönyörű és különleges Rengét, hogy ne lógjon ki a sorból, ne tűnjön fel soha senkinek, és hogy soha senki ne tartsa őt egyedinek. Ugyanis Béla bácsi és a hozzá hasonlóak rettentően félnek mindentől, ami csak különleges. Merthogy ami különleges, az nem kiszámítható, és a szabályokat sem tűri jól. Olyan szépséget és örömet okoz, ami beláthatatlan következményekkel járhat. És csak a bátrak szeretik a nem hétköznapit. Ahogyan Te is – pillantott le Dió anyó mélységes szeretettel a kislányra.
– Te fiú vagy? – Kisvirág egyik ámulatból a másikba esett. – És nem is tündér vagy, hanem…
– Ő egy szemtelenül bosszantó átváltozó művész – kottyantotta közbe az egyik öreg fűzfa.
– Vízimanó vagyok. A nevem Elek. És igen, az átváltozás a mesterségem.

✿✿✿✿✿
A képek a mesekönyvből származnak: Látó mese(illusztrációk)
Illusztrálta: Orbán János
✿✿✿✿✿


Nyereményjáték:

Egy nyári napon Átlagos Béla bácsi felbukkan Kisvirágék házának a bejáratánál, hogy helyre tegyen egy “anomáliát”, de ez a kislánynak nem tetszik, ezért úgy dönt, hogy megmenti a padláson bujkáló titokzatos lényt. Mivel a fák és az ásványok is jelentős szerepet kapnak Kisvirág Átlagos Béla elleni elterelő hadműveletében, ezért mindegyik állomásnál ki kell találnotok, hogy mire gondoltunk!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

„Törökországról kapta a nevét, mivel ott fedezték fel legelőször. A keresztes lovagok amulettjeként vált híressé, de számos kultúrában tulajdonítottak neki védő hatást, az ártó átkok és rontások ellen. Az egyik legerősebb gyógyító ásványunk, regenerálja a szöveteket, erősíti az immunrendszert, támogatja a tápanyagok felszívódását.”

ÁLLOMÁSOK:

02/18 - Spirit Bliss Sárga könyves út
02/20 - Zakkant olvas
02/22 - Könyv és más


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése