2019. február 24., vasárnap



Brittainy C. Cherry: Gravitáció (Elements - Az vagy nekem 4.) | BTK értékelés




Brittainy C. Cherry negyedik Az vagy nekem kötete újabb szívszaggató, mégis gyönyörű történetet mesél el a szerelem gyógyító erejéről.


– Ha úgy érzed, hogy zuhansz, csak engedd el magad. 
Én itt vagyok melletted, hogy elkapjalak.


Fülszöveg:
Engem az érzelmeim vezéreltek, ő fásult volt és közönyös. Én álmodoztam, ő rémálmokban élt. Én gyakran sírtam, neki nem voltak könnyei. Bár jégből volt a szíve, voltak röpke percek, amikor összekapcsolódott a pillantásunk és megláttuk egymás lelkében a titkokat, és amikor az ajka megízlelte a lelkemet mardosó félelmeket, én pedig magamba szívtam az ő fájdalmát. Néha még azt is elképzeltük, milyen lenne egymást szeretni, de a közénk furakodó, csúf valóság rendre a földre kényszerített minket.
Nem tudta, hogyan kell szeretni, és ugyanezt rólam is el lehetett mondani. Mégis… ha esélyt kapnék arra, hogy újra szerethessek, ismét őt választanám. Még akkor is, ha tudnám, hogy fájni fog. Még akkor is, ha újra és újra földhöz vágna bennünket a gravitáció.
Lucy és Graham szívbe markoló története megmutatja, milyen az, amikor a szavak már nem elegendők. Ami segíthet, az egy ölelés, amiben a lelkek érintkeznek, és egy tekintet, ami többet mond bármely szónál. Olyankor beszélnek igazán – azon a nyelven, amit a legjobban értenek.

Könyv információk:

Eredeti mű: The Gravity of Us
Eredeti megjelenés éve: 2017
Libri (Insomnia), Budapest, 2019
378 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634334323 ·
Fordította: H. Prikler Renáta
A sorozat részei:
2. Tűzeső
3. Csendfolyó
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem...

Ez egy drámai cselekményekben és megrázó élettörténetekben gazdag sztori egy lányról, aki mindent érez, és egy férfiról, aki azt vallja magáról, hogy semmit… Keserédes, szomorú, és ráadásul jó néhány olyan elemet tartalmaz, amit elképzelni is nehéz volt számomra. Ilyen például a történet alapkonfliktusa: Grahamat, a híres írót elhagyja a felesége, miután megszülte a gyermeküket. Korábban már kiderül, hogy nem szerelemből, hanem egymás iránti tiszteletből vannak együtt, ahogy az is, hogy sohasem akartak gyereket, és rettegnek ettől az egésztől… Szóval Jane fogja magát, és lelép a pár napos koraszülöttől, így Grahamra, és az életébe véletlenül betoppanó Lucyra (Jane húga, akit a nő nem is említett a férjének!) hárul a baba életben tartása.
Amint Jane – akitől kisebb idegrohamot kaptam kis idő alatt relatíve sokszor a stílusa és a viselkedése miatt - kikerül a képből, egy kezdő és rettegő édesapa kerül a középpontba, aki nem jó az érzelmek kinyilvánításában és a segítség elfogadásában. Borítékolható, hogy elég sok vicces és furcsa konfliktust szül ez az egész a teljes szívvel élő, vidám és színes Lucy és a mogorva férfi között, miközben nevelgetik a kis Talont.


Szórakoztató, szívhez szóló és gyönyörű történet, de ahogy említettem is, azért akadnak benne drámai részek – Jane rémes tettén túl is... Például Jane és Lucy testvére, Mari felgyógyult a rákból, miután a férje belefáradt a gondozásába, és elhagyta, (SPOILER! most pedig évekkel később felbukkan spoiler vége). Eközben ott van Graham traumatikus gyermekkora, amit megmérgezett az alkoholista szörnyeteg apja, akinek a temetésével kezdődik az egész regény.


„– Ha az életem múlna rajta, akkor sem tudnék eligazodni rajtad. Egyszerre vagy hideg és meleg. Általában jó emberismerőnek tartom magam, de téged, Graham Russell, egyszerűen nem értelek. Nem hasonlítasz senkihez.
– Talán olyan vagyok, mint a regények, amelyeket végig kell lapozni ahhoz, hogy megérthessük őket.”


A testvérek kapcsolata is csodásan van ábrázolva a történetben! Míg Jane (eredeti nevén Lyrics) megszakította velük a kapcsolatot, addig Lucy és Mari egymást becézgetve, támogatva igyekszik egészséges életet élni – hot jógáznak, bicikliznek, egészségesen étkeznek -, és az álmaiknak élnek, ugyanis megnyitják a virágboltjukat! Egyszerűen imádtam Marit és Lucillet, szerettem a Maktub* tetoválásukat/életfelfogásukat, és a másikkal való törődésüket a legrosszabb pillanataikban is. Talán egyedül Lucy négy elemes mondókájától kaptam csak gutaütést ötvenedszerre… az simán sok volt nekem.
*(Maktub: „így van megírva”)

Graham részéről megismerhettük Oliver tanár urat és a csodálatos családját. Olli egészen korán feltűnik a regényben, de csak később derül ki, hogy mennyire mély a barátsága az íróéval. Egyszer csak azt vettem észre, hogy sírhatnékom van, annyira a szívemhez nőtt ez a jópofa tanár bácsi!

Összességében

Nagyon gyorsan olvasható történet volt számomra, ugyanis képtelen voltam letenni, és élni az életemet. Alig vártam, hogy a munka végeztével beülhessek a kocsiba, és melegítés közben olvashassak pár mondatot.
Szerettem, bár a Lebegést jobban szerettem, és újra rá kellett döbbennem, hogy nagyon keményen bánik az írónő a regényhőseivel. Nevettem, törölgettem a könnyeimet, és néha még fel is nevettem Graham egy-két viccesebb megmozdulásán vagy beszólásán. (Pl.: a Tinder randijánál le kellett tennem a könyvet, mert annyira röhögtem a sikertelenségének a tömör összefoglalóján!)

Értékelés: 4,5


Kedvcsináló idézetek:
– Egy nap örülni fogsz annak, hogy nem jött össze nekünk ez a dolog – mondtam neki. – Egy nap, amikor felébredsz, és ott találod Talont az egyik oldaladon és valakit a másikon, boldog leszel, hogy így alakult.
– Egy nap felébredek – felelte józan pillantással –, és téged talállak magam mellett.
– Kiderült, hogy hazudott.
– Ó, ne! – Sajnálkozó képet vágtam, és éreztem, hogy sajogni kezd érte a szívem. – Férjezett? Gyerekei vannak? Hatvan kilóval több a valóságban, mint a képen? Pénisze van, és George-nak hívják?
– Nem! – mondta Graham nyersen, és ledobta magát a nappali kanapéjára.
– Hát akkor?
– A hajáról hazudott.
– Hogyhogy?
– A feltöltött képen még barna volt, a valóságban azonban szőke.
Értetlenül pislogtam.
– Na és?
– Hát nem nyilvánvaló? Aki ilyesmiben hazudik, az a tripperét is letagadja. – Mindezt véresen komolyan mondta, mire kitört belőlem a nevetés.
Grahamet a legrondább körülmények tették szörnyeteggé. Ugyanakkor fájdalmasan szép volt a maga sötét, tragikus mivoltában. A szavai arra ösztönöztek, hogy menjek el, a szeme viszont azért könyörgött, hogy maradjak.

♡ ♡ ♡ ♡ ♡
A képek a Pinterest táblámról származnak:
The Gravity of Us kiadások a GoodReadsen.
♡ ♡ ♡ ♡ ♡


Nyereményjáték:

A blogturné állomásain található betűhalmazok elemeit helyes sorrendbe rendezve az Az vagy nekem sorozat részeinek egy-egy főszereplője nevét olvashatjátok össze. A rafflecopter megfelelő sorába pedig azt kell beírnotok, hogy az adott karakter hányadik kötetben szerepelt.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány: AGLNO ACFINRS EILNROSSTV

ÁLLOMÁSOK:

02.23. – Angelika blogja
02.25. – Never Let Me Go
02.27. – Deszy könyvajánlója
02.28. – CBooks
03.01. – Zakkant olvas
03.02. – Dreamworld


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése