2019. február 20., szerda



Tóth Gyula Gábor: Az elveszett boszorkány | BTK értékelés




A Boook kiadó jóvoltából igazi népmesei kalandra indultak bloggereink. Tóth Gyula Gábor csodás és baljós illusztrációkkal tarkított történetében minden van, ami egy meséhez szükséges: szerelmespár, átok, boszorkány, próba, sárkány, tündér és rengeteg titok! Ha kíváncsi lettél erre a felnőtteknek íródott mesére, tartsatok velünk, és a blogturné végén nyerhettek is egy példányt a könyvből!



A Miklóspapra mosolygó tündér és a patakban grimaszoló boszorkány nagyjából hasonló korú lehetett. Minél tovább vizsgálta a képet, annál nyilvánvalóbbá vált, hogy a két személy nem lehet ugyanaz, de a kovács a szerelemtől egyre rövidlátóbb szemekkel addig bámulta, mígnem az ellenkezőjéről győzte meg magát.


Fülszöveg:
v
Az elveszett boszorkány történetére kíváncsi az olvasó? Ha a juhászokat kérdezzük, csak a szemükre húzzák a kalapjukat és morognak a bajszuk alatt vagy nagyokat köpnek kelet felé, nehogy valamilyen varázslat megrontsa a jószágot. A mosolygós pap arca elkomorul, a bika akkorát prüszköl, hogy köd támad és az összes gulyás elszelel. A kovács szitkozódik, a komédiás a markát tartja, de meggondolja magát és inkább ő is csendben marad. Az asszonyok persze beszédesebbek: mekkora tragédia, óbégat az egyik. Dehogyis: kész komédia, veti ellen a másik. A fiatalabb lányok mindent tudóan összenéznek: micsoda szerelem, sóhajtják csendben és a kút felé kémlelnek, ahol az előbb még egy gulyáslegény csillapította a szomját. A legfiatalabbak szavát alig érteni: kaland, csata, a hős Pista (a hős Erzsi, mondják a lányok), az átokkal kezdődött minden, meg a tűz, meg a víz, meg a sok varázslat. A tanító csitítja őket, majd ennyit mond: fogalmam sincs. Ez a könyv az elveszett boszorkány igaz története. Aki nem hiszi, járjon utána.

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2016
Boook, Budapest, 2016
232 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9786155417245 ·
Illusztrálta: Orbán János
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről…

Kicsit semmitmondó számomra a fülszöveg, így kíváncsian lapoztam bele a könyvbe, amint megérkezett, és ami már kívülről is nagyon megtetszett. Persze az illusztrációkat meglátva azonnal a szívemhez kaptam, hogy milyen gyönyörűek – szeretem Orbán János képeit -, és alig vártam, hogy legyen időm elmélyedni a történetben.
Hamar kiderült, hogy egy pórul járt szerelmes lesz a főszereplő, akik édes kettesben elmentek meglesni a malomnál élő boszorkányt. Tulajdonképpen borítékolható volt számomra, hogy meg lesznek átkozva, így nem is igazán fájt a szívem a pulivá alakuló Pistáért, ahogy a fecskévé változó Erzsiért se! Persze a szerelmesek felváltva emberek-állatok, ahogy azt a népmesékből már mi is ismerjük, így néha emberként meg tudták ölelni a párjukat, vagy szót tudtak érteni a jóravaló kováccsal, Miklóspappal.

Szerintem…

Elsőre azt mondanám, hogy magával ragadott a mese eleje, nagyon izgalmas kezdésű, fordulatos és talán csak picit kiszámítható. Tetszett, hogy a titokzatos boszorkánynak, Julának a szemszögéből, vagyis kívülről ismerjük meg az igazi főszereplőket, Erzsit és Pistát. Bár mindhárman kulcsfontosságú szereplői a könyvnek, mégsem kedveltem egyiküket se… Nagyon jól kitalált háttérsztorit és csavaros családtörténetet kaptak, amiért le a kalappal az író előtt, de az én szívem szottya bizony a korábban pap, jelenleg kovács: Miklóspap volt! Szerettem, ahogy stabil kősziklaként ott áll a megátkozott fiatalok mellett, és ahogy egy jövőbe helyezett színben szövegel a gyerekeknek. (Oké. Mesél… Tulajdonképpen ő meséli el Az elveszett boszorkány történetét egy fiatalabb generációnak. Mivel ő a kedvencem, eléggé fájt az 56. oldalon az a néhány lemaradt / kimaradt sor vagy bekezdés! Nagyon nagy fekete pont…)

Az hamar átjött, hogy borzasztó jó mesélőkéje van az írónak, bejött a stílusa, és szívesen olvastam volna egy kerekebb lezárást tőle. Nekem a regény utolsó része elég vontatott és össze-vissza volt. Kicsit talán összecsapott hatást keltett bennem, de félreértés ne essék: az epilógust, a könyv legvégét IMÁDTAM! Szívet melengető volt számomra Nyolcfalva szívformába rendeződő elrendezése is, nagyon jó ötletnek tartom – egy apró kedvességnek az olvasó felé.  

Összességében

Az illusztrációkról csak szuperlatívuszokban tudnék mesélni, mert csodásnak tartom mindet, és szerintem abszolút passzolnak a történethez. Maga a sztori alapvetően egy sötét, szórakoztató, jól megírt mese lenne, ha a végét nem érezném összecsapottnak. Mivel tetszik az író stílusa, szívesen olvastam volna tőle egy jó néhány oldallal hosszabb lezárást is. Valamiért furcsa volt nekem ez a Frivaldi és „kedves” neje szál, mintha lemaradtam volna valamiről, pedig tényleg teljesen elvarázsolt és beszippantott a történet.

Kedvenc rész(ek): sok van, de főleg Jula átkait és vásári csavargását szerettem, de izgalmas volt a tündér története is (meg mint már említettem: Miklóspapot imádtam mindenestül).

Értékelés: 3,5


Ajánlom, ha...
─ ...szereted a (kicsit) sötétebb hangvételű, ám csavaros, felnőtteknek szóló meséket és/vagy népmesei hangulatú történeteket!

Könyvtrailer:

Kedvcsináló idézetek:
v
Ahogy a szél egyre vadabb nótákat fütyült a lassan kiürülő pálinkásüveg száján, úgy váltak a férfiak is egyre bátrabbakká, hogy aztán a felnyithatatlan pecséttel lezárt ajkaktól csókot és más édességet próbáljanak zsarolni.
v
Jula átka működött: Pista pulikutyává változott.
Mintha valami súlyos jelmez lenne, Pista próbálta ledobni magáról a bundát, lerázni a kutyamancsokat, miközben vakkantgatva ugrált ide-oda.
v
Pista bódultan állt, a felismerés súlyától a földbe nyomva, hogy mozdulni sem tudott. A papírlapok után mohón kapkodó hangos népség ide-oda taszította, de ő csak a színes táblákat bámulta megbabonázva. A táblák hősei, a szerelmes fiú, a lány, az állatok, amivé átváltoztak, minden összefolyt, csak egy mondat emelkedett ki a kavargásból, mintha magvas tanulságként ez lett volna az utolsó táblára írva: emberi alakban sohasem találkozhatnak.

vvvvv
A képek a Pinterest táblámról származnak: Tóth Gyula Gábor - Az elveszett boszorkány
vvvvv


Nyereményjáték:

Történetünk tele van érdekes és furcsa keresztnévvel, helységnévvel és hasonlókkal, ezért úgy döntöttünk, hogy mindegyik állomáson egy-egy fura szót rejtünk el. A ti dolgotok az lesz, hogy megtaláljátok a kiemelt betűket a bejegyzéseinkben, azokat összeolvasva EGY értelmes szót kaptok, amit írjatok be a rafflecopter megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


ÁLLOMÁSOK:

02/16 - Zakkant olvas



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése