2019. február 27., szerda



Márk Szonja: Kekszek | BTK ajánló



Édes vagy sós, töltött vagy töltetlen, kiszúrós, megkenős, roppanós...bizony, ennyire változatos a kekszek világa! Márk Szonja, az Édesem Tortaműhely tulajdonosa most egy különleges gyűjteményben hozza el nekünk kedvenc kekszreceptjeit, három bloggerünk pedig vállalkozott, hogy nem csak értékeli, de ki is próbálja ezeket. Játsszatok velünk, és nyerjétek meg a Boook Kiadó által felajánlott példányt a könyvből!

Fülszöveg:
Kekszet sütni mindenki tud!
Kicsik, nagyok, még nagyobbak, fiúk, lányok, anyukák, apukák, sőt, még az ő apukájuk és anyukájuk is. Nem kell hozzá más, csak egy klassz recept, egy kis önbizalom, és néhány jó alapanyag a mennybe repítheti az embert. Készíthetünk pofonegyszerű összekeverős vagy izgalmas töltött változatot, kicsit, nagyot, sósat, édeset, csak a kreativitáson múlik a végeredmény.
A Kekszek Márk Szonja Édesem-sorozatának a 3. része. Az Édesem Tortaműhely tulajdonosa 40 legkedvesebb kekszreceptjét válogatta össze, köztük különlegeseket és villámgyorsan elkészíthetőeket is.

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2018
Boook, Budapest, 2018
120 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9786155417450


(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A könyvről…

Masszív, keménytáblás példány, de nem nagy alapú, hanem az a nagyságú, amit könnyen magad elé tudsz rakni a konyhában anélkül, hogy levernél mindent. (Nem, dehogy szoktam ilyet csinálni…) Az illusztrációk csodásak, ezért kicsit fájt a szívem, amikor válogattam, hogy mit kéne kipróbálni, mert már akkor tudtam, hogy a nyomukba se fognak érni az én kekszeim...  De félre bú!
A könyv Tartalomjegyzékéből kiderül, hogy többféle módon elkészített kekszek közül válogathatunk. Vannak összekeverős, megtöltős, kiszúrós, óriás, mindenfélés és sós kekszek is a receptkönyvben! Én két összekeverőset és egy óriást próbáltam ki, mert különleges, ám nem túl bonyolult recepteket keresgéltem.

Márk Szonja (Kép: Fűszer és Lélek blogról)

Alapvetően nem egy olcsó receptkönyvről van szó, mert elég sok keksz különlegesebb hozzávalókat igényel. Fenyőmagot, machatea-port, aszalt gojibogyót, puffasztott quinoát, tahinit, halvát, rózsavizet, melaszt meg hasonlókat, amik elsőre ijesztőnek (és drágának) tűnnek. Én első körben azoknak ajánlom ezt a receptkönyvet, akik szeretnének az átlag otthoni hozzávalókkal is új kekszeket kipróbálni, de nem zárkóznak el az új vizekre evezéstől sem!
Szerintem nálunk is hamarosan eljön a nehezebb és különlegesebb kekszek ideje; többek között tervezünk csilis-csokis sablét, ricciarellit, sósmandulás-csokidarabos kekszet, pignolit és kókuszgolyókekszet készíteni!

Kipróbált receptek…

Keksz a kekszen (összekeverős)

Már a leírásában szerepel a „pofonegyszerű” szó, szóval úgy döntöttem, hogy ez kell nekem! Liszt, kakaópor, vaj, cukor, tojás, szódabikarbóna, só és TÖLTÖTT kakaós keksz. Miután elszalasztottam a futárt az utolsó hozzávalóért, neki is álltam a szitálásnak és a kikeverésnek. Amikor megérkezett a SIMA KAKAÓS keksz, akkor szóvá tettem, hogy pilótakekszről volt szó. Meg is volt… az üres zacskó, ugyanis hazafelé benasizták. Szóval az én verzióm sima kakaós keksz, amit sima kakaós keksszel töltöttem meg, de így is imádták.


Sajnos ez az egyik sütim, aminek leégett az alja, ugyanis hiába írt 15 percet a recept, muszáj volt kivennem 10 perc után, mert már megkapta a széleit, ahogy a képein is látszik...  Gyakorolni kell még, hogy a régi sütő frissen tisztítva hogy nem égeti oda a dolgokat, de tényleg könnyű és finom a keksz. Ajánlom!.

Bűnös keksztorta (óriás)

Tortaformába helyezett keksz, aminek az a különlegessége, hogy tehetünk bele csokis drazsét, pillecukrot, popcornt vagy akár tejkaramella darabkákat is! Nálam drazsé volt otthon - és elcsámborogtam pillecukorért, amit egyébként végül a 3. boltban találtam, ahol éppen amcsi napokat tartottak. (Ez a kis város átka.) A hozzávalók között már akadnak extrák – a már említettetek nem számítva -, mert vaj, kristálycukor, liszt mellett kell bele nádcukor is. (Mondjuk ez utóbbit kihagytam, mert nem volt itthon, és maradtam a sima cukornál.)

Fent kis képeken balról a második adag, ami nem égett oda, mellette a szomorú, szenes első adag...

Az első totál odaégett, mert éppen frissen volt tisztítva a sütőnk, és álomian TÚLműködött. 35 percnél koromtortát kaptam, egy héttel később viszont kevesebb ideig sütve újrapróbáltam a keksztortát, és ISTENI lett! Nagyon ajánlom, mert elképesztően különleges, és nagyon finom. Hátránya is van, ugyanis vagy betermelitek hamar, vagy megkeményedik. (Azzal a pár falatka maradékkal, amit két órával később próbáltunk elfogyasztani, embert lehetett volna ölni!)

Avodákós keksz (összekeverős)

Ez a kedvenc receptem a könyvből, és ez sikerült elsőre is szuperül. (Ekkorra már megszoktuk a régi-újsütőnket.) A hozzávalók között vannak extra tételek ismét; a nádcukrot ismét sima cukorral helyettesítettem, az avokádóért elbattyogtam boltba – bár leesett az állam, amikor megláttam, hogy mennyibe fáj 1 db -, és a tetejére szánt machatea-porról pedig nem vettem tudomást.


Valami elképesztően finom, zaftos, sokáig puha maradó, eszményi illatú keksz lett a végeredmény, pedig ettől tartottam a legjobban, mert még nem használtam avokádót sütéshez (se). Amondó vagyok, hogy az általam kipróbált három receptet a legamatőrebb sütögetni vágyók is simán el fogják tudni készíteni. (Hiszen nekem is sikerültek több-kevesebb sikerrel… elsőre vagy másodszorra...)

Márk Szonja többi receptkönyvéről röviden:

Édesem süteményei ~ Péksütemények, kekszek, piték, brownie-k, torták, sajttorták és jégkrémek – 60 csupa háziasan modern édesség, néha egy kis csavarral.

Főzz be és süss! ~ A kötetben 10 különböző gyümölcsből készült lekvár- és ezekhez kapcsolódó 30 süteményrecept várja, hogy előbb befőzd, aztán megsüsd őket!
Édes ajándékok ~ 41 finomabbnál finomabb, otthon elkészíthető édes ajándék receptjét tartalmazza, hogy egész évben senkit se érhessenek felkészületlenül az ünnepeink. (Engemet ez vonzott a legjobban a Kekszek után.)

☆☆☆☆☆
A képek a sajátjaim. A Pinterest táblámról származnak:
☆☆☆☆☆


Nyereményjáték:

A hagyományosabb ízek és alapanyagok mellett a receptkönyv tartalmaz több különlegesebb hozzávalót is. Az egyes állomásokon ezekről olvashattok egy rövid leírást, a feladatotok pedig, hogy a rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok a szóban forgó alapanyagot.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

„Olasz keménysajt Emilia-Romagna régióból. Részben lefölözött tehéntejből készül, zsírtartalma (szárazanyagban) 32%-os. Természetes kérgét lekefélik és beolajozzák. Szokásos formája 35–45 cm átmérőjű, 18–25 cm vastag, 24–40 kg tömegű korong.
Az egyik legrégebbi európai sajt. Történelmi dokumentumok bizonyítják, hogy a 13-14. században már a maihoz hasonló formában létezett. Boccaccio is említi a Dekameronban. Korlátlan ideig eltartható, egyre keményebbé válik. Két-három évig érlelik.”

ÁLLOMÁSOK:

02. 23. - Könyv és más


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése