2020. április 9., csütörtök



Mo O'Hara: Öbölből vödörbe (Az én uszonyatos zombihalam 2.) | Blogturné Klub ajánló




- Szóval akkor van egy gonosz angolna, ami el akar kapni mindenkit, egy Gonosz Zseni, aki el akarja kapni az angolnát, és egy zombihal, ami el akarja kapni a Gonosz Zsenit - összegeztem. – Ez a nyaralás percről percre jobban hasonlít egy Scooby Doo-epizódra!


Fülszöveg:
NEW YORK TIMES BESTSELLER!
Frankie-ből, az aranyhalból USZONYATOS ZOMBIHAL lett, miután Tom megmentette az életét egy elemmel Frankie most már bárkit képes meghipnotizálni. Szerencsére úgy döntött, felcsap Tom testőrének, és ők ketten, a barátaik segítségével mindent megtesznek, hogy megállítsák Mark Gonoszan Zseniális terveit.
Tom nyaralni indul a családjával, és már alig várja, hogy megérkezzenek a tengerpartra, amikor kiderül, hogy a tengerben ott rejtőzik valahol Angolnásfok Alattomos Angolnája – egy rémséges szörny, ami Markot sem hagyja hidegen. Vajon az USZONYATOS ZOMBIHAL el tud bánni egy Szupersokkoló Elektromos Angolnával?
Később pedig Frankie a világot jelentő deszkákon is kipróbálhatja magát, amikor meg kell mentenie Tom színdarabját Mark mesterkedéseitől.

Könyv információk:

Eredeti mű: My Big Fat Zombie Goldfish: The SeaQuel
Eredeti megjelenés éve: 2013
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
208 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789634575900
Fordította: Gyurkovics Máté
Illusztrálta: Marek Jagucki
Sorozat:

3. Fins of Fury
4. Any Fin Is Possible
5. Live and Let Swim
6. Jurassic Carp
The Fintastic Fishsitter
(befejezett)

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről...

Akárcsak az első rész, ez a könyv is két történetet tartalmaz! Az első történetben Tom, Pradeep és a titokban velük utazó zombiaranyhal elmegy az apukáikkal, Markkal, és Pradeep kishúgával a Nagy Nyári Kiruccanásra. Persze Mark nem örül, hogy a fiatalok is jönnek, mert ez eddig apukák és nagyfiúk közös program volt, de nem is nagyon törődik a gyerekekkel (a morgáson kívül, aminek örültem, mert legalább nem is bántotta őket, mint az első részben). Angolnásfokra érve a világítótorony őre megkéri őket, hogy vigyázzanak, ugyanis az öbölben egy hatalmas, gonosz angolna kergeti az őrületbe az embereket. No, több se Marknak, már készül is a Gonosz Terv a Gonosz Zsenink fejében az angolna elkapásáról, de természetesen a fiatalok eltervezik, hogy megakadályozzák őt a terv sikeres végrehajtásában.

Szerintem ez egy nagyon vicces, humoros történet, imádtam olvasni. Ha gáz, ha nem gáz, de elnevetgéltem a srácok angolnazűrjein, meg persze a zombiaranyhal folyamatos idegbajoskodásán, ugyanis totál begurul, amikor meghallja Mark hangját! (Eléggé megorrolt rá az első részben, hiszen csak miatta lett zombiaranyhal!) A toronyőr érdekes mellékszereplő volt, nem csak a fiatalok filóztak azon, hogy vajon tényleg egy Scooby Doo epizódba kerültek-e, ahol kiderül, hogy a gonosz angolnáról a gyanús őr tehet.

A második történet az általános iskolában játszódik, ahova Pradeep és Tom járnak. A fiúk kitalálják, hogy jelentkeznek a Robin Hood színdarabra, és elmennek a meghallgatásra. Úgy gondolják, hogy ha egymást gyepálják, akkor beveszik őket Robin Hood harcosainak, de persze kissé félremegy a mutatvány, és míg Pradeep hatalmasat villantva nagy szerepet kap, addig Tom koppan, és bár bekerül a darabba, elsikkad a tömegben. Ez a történet arról szól, hogy mennyire a fejébe tud szállni az embernek a siker, mennyire kifordul magából valaki, ha „felfedezik”. Tom elhanyagoltságában Frankievel, a zombiaranyhallal barátkozik, ám beüt a baj, amikor megjelenik Gonozs Zsenink a háttérmunkások között, és nyilvánvalóan ismét egy gonosz tervet forgat a fejében.

Picit talán komolyabb a téma, mert itt a főszereplő srácok barátsága van próbára téve, de még ezzel együtt is humoros, fordulatos történet. Oké, a végén már fogtam a fejem, hogy mennyi bolondságot tudott az író kitalálni egy szimpla színdarab előadásának a botrányba fullasztására, de vicces volt. Meg váratlan! Ritka nagy butaságot csinált ez a Mark, nem is értem, hogy a szüleik miért hagyják neki a mindenféle Gonosz Zseni* magazinokat meg cuccokat rendelgetni! *(Igen, haláli, ugyanis külön magazinjuk is van a Gonosz Zseniknek!)

Összességében

Jobban tetszett, mint az első rész, és nem csak amiatt, mert ebben nem bántalmazzák az öccsüket a nagyobb fiúk, hanem mert valahogy szórakoztatóbbak voltak a történetek. Színházi dolgozóként a sulis színielőadáson elég sokat mosolyogtam, de az igazi kedvencem az angolnás sztori volt! Főleg a vége jött be nagyon, picit meg is könnyeztem annak a gonosz angolnának a happy endjét.

Még mindig nagyon jópofák a főszereplők, bár ezúttal mind Pradeepnek, mind Tomnak megismertük egy önző, beképzelt oldalát is. A vicces sztori ellenére is jó volt őket kicsit „elszálltabb” szerepben látni, mert zavaró lenne, ha minden rész arról szólna, hogy ők bezzeg milyen jó gyerekek a Gonosz bátyjaikhoz képest. (Amúgy kicsit hiányzott Pradeep gonosz bátyja…)

Értékelés: 4

Ajánlom, ha...
─ ...van háziállatként tartott halatok; …szeretitek a poénosan parás gyerekkönyveket; …vagány nagytesó vagy, aki sosem zaklatja a kistestvérét!

Humoros idézetek:

A toronyőr bácsi megpiszkálta a tüzet a kandallóban, és mesélt még egy kicsit az angolnáról.
- Pár hónapja jelent meg a gonosz szörnyeteg. Senki sem tudja, honnan jött. Ilyen nagy angolnát még sohasem láttak ezeknél a partoknál. A szája olyan hatalmas, hogy ketté tud vele harapni egy evezőt is!

- Sosem találjátok ki, mi az, annyira gonosz, galád, aljas és… becstelen! –felelte Mark.
- Tényleg azt mondtad, hogy „becstelen”? – kérdezte Pradeep.
- Ez volt a nap szava az ingyennaptáron, ami a Gonosz Zseni magazin mellé járt – fortyant fel Mark.

- Bevallhatok valamit, Pradeep? – vigyorogtam. – Ha ez mindig ilyen, akkor én örömmel leszek a jövőben is rejtélyes kalandokba keveredő kotnyeles kölyök, de csak akkor, ha mindig vihetem magammal a zombiaranyhalamat is!

♢ ♢ ♢ ♢ ♢
Az én uszonyatos zombihalam Pinterest tábla.
♢ ♢ ♢ ♢ ♢

Folytatódik a kedvenc zombihalunk, Frankie története! A sorozat első kötetéből megtudhattuk, milyen körülmények között változott át Tom kiskedvence, és milyen titkos képességei vannak, a második részben pedig további izgalmas kalandokra kísérhetjük el hőseinket. Tartsatok ismét négy bloggerünkkel, csobbanjatok velünk együtt az uszonyatos kalamajkákba, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányt!


Nyereményjáték:

Frankie-ről már jól tudjuk, hogy egy különleges aranyhal, de vajon még milyen pikkelyes jószágok úszkálnak szerte a világon? Mostani játékunkban halfajtákat rejtettünk el a bejegyzésekbe: a ti feladatotok, hogy megtaláljátok a kiemelt betűket, és a helyes sorrendbe téve  beírjátok a megoldást a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése