2021. február 9., kedd



Jamie Littler: Zúzmaraszív (Zúzmaraszív 1.) | Blogturné Klub ajánló

 

 

- Ne reménykedj, fiú! Az emberek nem látnak mögé annak, ami megijesztő őket.

- Rajtad nem látszik, hogy félnél tőlem - próbálkozott Ash.

- Sok dolog van a világon, amit nem értek. De ez nem jelenti azt, hogy félnem is kéne tőlük. - Ash ezen elgondolkozott. - Na és volt szerencsém látni, milyen vadászképességgel vagy megáldva. Az alapján nincs okom félni tőled.

 




Lépj fel a Zúzmaraszív fedélzetére, 

és légy részese a kalandnak!


Messze-messze, a szörnyektől hemzsegő Hó-tenger legfagyosabb csücskében, van egy apró erődítmény. Egy Ash nevű kisfiú eltűnt szüleit várja vissza, akikre már csak egy tiltott altatódal éneklése emlékezteti... és mindent megtesz, hogy elkerülje a nagyon, NAGYON morcos Jetit, Tobut, aki az őrzője lett.

De az élet hamarosan sokkal kalandosabb lesz Ash számára. Miután egy bátor mentési kísérlet rávilágít, hogy csodás varázserővel rendelkezik, hamarosan a Zúzmaraszív, egy útkereső szán fedélzetén találja magát. A szán merész felfedezőkkel van teli, akiknek épp jól jön a fiú segítsége.

Vajon ők tudnak segíteni Ashnek, hogy megtalálja a családját?

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Frostheart

Eredeti megjelenés éve: 2019

Könyvmolyképző, Szeged, 2020

448 oldal · puhatáblás

ISBN: 9789635613564 ·

Fordította: Soponyai Alexandra Bianka

Trilógia:

 

1. Zúzmaraszív

2. Menekülés ​Aurórából

3. A Világfaló ébredése

 

(befejezett)


WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

 

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre?

 

Már a borítóját meglátva eldöntöttem, hogy ha megjelenik valaha magyarul ez a könyv, azonnal le fogok rá csapni! Egyszerre aranyos és kalandra csábító a könyv eleje, és belekukkantva is gazdagon illusztrált ifjúsági kalandregénynek ígérkezett, én pedig imádom az ehhez hasonlókat.

 

Szerintem...

 

Érdekesen indul a mese, ugyanis egy maroknyi fiatal nem akaródzik a néhány méterrel odébb heverő labdájáért elfutni, mert a labda a havon van... A népük, a firák egyik mondása szerint  "A hó alatt halál lapul", és nem sokkal később ki is derül, hogy ez szó szerint így van. A tél uralta világban élő népek hómezőit különféle leviatánok (szörnyfélék) uralják, így nem is szokás elhagyni a bástyákkal és falakkal körülölelt falvakat, városokat. Csak a kereskedők (az útkeresők) és a vadászok merészkednek a falakon túlra... Egy vadászcsapatnak hála a gyerekekből nem lesz leviatán vacsora, pedig főszereplőnk, Ash épp énekelni akart a szörnyeknek, hogy ne egyék meg őket.

 

Ash (a képek a könyvből származnak)

Az énekléses téma először kissé hóbortosnak hatott számomra, aztán hamarosan kiderült, hogy a firáknál tiltott az éneklés. Tobu, a fiú jeti védelmezője, aki maga is egy vadász, jogosan aggódik a rábízott Ashért. A faluban azt gyanítják, hogy Ash egy "dalszövő", és úgy kerül a jetihez, hogy az útkereső szülei eltűnése után rá vigyázó családnál valaki meghallotta, hoyg egy altatót énekelget... Fura népek ezek a firák, de én az első pillanattól imádtam a jetiharcos hallgatag, morcos, magában elfarigcsáló figuráját, így nem bántam, hogy Ash Tobunál ragadt. A fiút annál inkább zavarja ez, ahogy az is, hogy Tobu megpróbálja harcra tanítani őt... A címszereplő Zúzmaraszív annyi változást hoz a páros életében, hogy amikor felbukkan a Zúzmaraszív nevű útkereső szán, Ash énekelni kezd a védelmük érdekében. A leviatánok lekopnak, a szán beér a firák falujába, ám addigra a fiút és  védelmezőjét is kitagadják... Hogy, hogy nem végül a dalszövő és a harcos csatlakozik a Zúzmaraszív legénységéhez, és itt kezdődnek az igazi kalandok. Ash igazi barátra lel egy vándor lány, Luna személyében, megtalálja a helyét a különc kereskedők között, elkezd nyomozni a szülei után, és pechjére folytatódik a kiképzése Tobu által.

 

Luna, Ash és Tobu (bal) / nonfiguratív belső rajzok (jobb)

 

 

- Ha az ember ragaszkodik a fájdalmas múlthoz, azzal csak azt éri el, hogy a jelent is megmérgezi - mondta lassan Tobu. - De a jövőt magunk alakítjuk.

 

 

Tulajdonképpen nagyon meg vagyok elégedve ezzel a fiataloknak írt kalandregénnyel, mert nagyon érdekes a dalszövő szál, érdekesek a mindenféle fajú karakterek (pl. a Zúzmaraszív kapitánya Nuk egy mursu (rozmárnak néz ki)), de tetszettek a leviatánok és a különböző erődítmények furcsa népei is. Nagyon egyedi ez a világfelépítés a folyamatos fagyokkal, a daloló szörnyekkel és az őket leigázni képes dalvarázslattal, a Világszőttessel, a számkivetettséggel, a lidércekkel, a múltba veszett szülőkkel... és Tobuval, a hatalmas, erős, ügyes jetiharcossal, aki szabadidejében meditál vagy gömbőcöket farigcsál.

 

vadászat indul

Zavart, hogy nem sokat tudtunk meg a világról, de mivel úgy néz ki, hogy mindig épp annyi új dolgot fogunk megtudni, mint a főszereplő, elengedtem ezt a problémát. Ash szerencsére nem fogy ki a kérdésekből, folyamatosan kutat és kíváncsiskodik (néha a kapitány által kiadott munka rovására), és Lunában, a Zúzmaraszív kicsit lökött navigátorában igazi cinkostársra lelt. Imádtam a barátkozásukat és azt, ahogy Luna mesél a vándorok életéről vagy a Zúzmaraszívről. Majdnem annyira kedveltem a fiatalok párosát, mint Tobu és Ash beszélgetéseit! (Ez azért nagy szó, mert a jeti a legkedvencebbik karakterem eddig idén!) 

 

Ash és Luna, a vándor

 

Összességében

 

Az elejétől a végéig izgalmas, tele van jópofa karakterekkel, és az egész sztori fergeteges! Nagyon szeretem az olyan történeteket, amikor egy fiatal akár egyedül, akár a védelmezőjével nekivág egy izgalmas, új világnak, és mindenféle csodát meg csodabogarat fedez(nek) fel - na, ilyen ez a könyv! Egy csupa különccel meg egy jetivel együtt nekivágunk a fagyott világnak egy hajónak tűnő szánon, hogy a nyomára akadjunk Ash eltűnt szüleinek. Az összes nyom egy pár soros altatódal, amihez a kalandok során újabb sorok adódnak, és talán egy misztikus, nem létező erődítménybe vezetnek.  

Ráadásul a könyv telis-tele van csodás illusztrációkkal - néha kétoldalasokkal -, amiktől még nagyobb élmény volt olvasni a Zúzmaraszívet. Nagyon remélem, hogy mielőbb érkezik a folytatása is!

 

Kedvenc rész(ek): Ash és Luna részei, illetve Tobu összes része

 

Értékelés: 4,5

 

Ajánlom, ha...

─ ... szereted a különleges világokat, a kalandozós történeteket, a titokzatos történetű főszereplőket, a szórakoztató és izgalmas meséket.

─ ...szeretted a Nevermoor-t, a Percy Jackson regényeket és/vagy a Magisztérium könyveket. 


 

Kedvcsináló idézetek:

- (...) Ja, egyébként Lunának hívnak.

- Luna - ismételte meg Ash.

A lány Ash arca elé nyújtotta a kezét. A fiú habozott, aztán megrázta.

- Engem pedig Ashnek.

- Ash a Rettenetes, Ash a Pusztító, Ash az Örökösen Morcos és Kissé Flamós, jól mondom? - kérdezte a lány. Ash arcáról leolvadt a mosoly, de Luna meglökte a vállával, és így folytatta: - Csak szórakozom veled. Örvendtem a szerencsének, Ash a Közepesen Kis Méretű!

A legénység az igazat megvallva jobban félt Tobutól, mint Ashtől, és nagy ívben kikerülték, amikor a fedélzetre lépett. Ez ellen a jetinek sem volt ellenvetése, aki kevés szabadidejében boldogan hegyezgette magányosan a lándzsáját és faragott újabb gömböcöket az árbócok között gubbasztva (már amikor épp nem a pótfelmosókon dolgozott).

- Dalszövőknek nevezzük azokat, akik képesek elénekelni a leviatánok dalát. Amit ők csinálnak, az nem egyszerű verselés vagy kántálás: a természet, a Világszőttes dalát éneklik. Úgy tartják, hogy a dalszövők "beszélni" is tudnak a leviatánokkal, ha kellő időt fordítanak a gyakorlásra.

Ash gerincén borzongás futott végig, elért egészen az ujjai és a lábujjai hegyéig.

Ő is úgy érezte, kapcsolat jön létre közte és a leviatánok között, amikor azok énekelnek.

Ő is szinte ellenállhatatlan késztetést érzett arra, hogy együtt énekeljen velük.

De ő nem volt dalszövő. Vagy mégis?

 

❆❆❆❆❆

Zúzmaraszív by Jamie Littler Pinterest tábla

Frostheart #1 a GoodReadsen!

❆❆❆❆❆ 


Jamie Littler regényében egy Ash nevű kisfiút kísérhetünk el kalandos útjára, amely során a végtelen jéggel borított világ, szörnyek, varázslat és számtalan kaland és veszély vár rá. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányt a könyvből!


 

Nyereményjáték:

 

Mostani játékunk során olyan animációs filmeket gyűjtöttünk össze, amelyek a Zúzmaraszívhez hasonlóan számos kalandot, izgalmat és varázslatot tartalmaznak. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található mese címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Könyvkiadó által felajánlott példány a könyvből!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

BLOGTURNÉ KLUB

01.30 Könyv és más

02.01 Utószó

02.03 Csak olvass!

02.05 Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)

02.07 Spirit Bliss Sárga könyves út

02.09 Hagyjatok! Olvasok!

02.11 Veronika’s Reader Feeder




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése