2018. október 22., hétfő



Jessica Townsend: Morrigan ​Crow négy próbája (Nevermoor 1.) | BTK értékelés




A Kolibri Kiadó jóvoltából immár magyarul is megismerkedhetünk az elátkozott gyermeknek számító Morrigan Crow-val, akit egy Jupiter nevű idegen elvisz Nevermoorba, ahol a lánynak ki kell állnia 4 próbát, hogy felvételt nyerjen a Csudálatos Társaságba. Ha szeretnétek megtudni, hogy mit gondolnak bloggereink Morrigan Crow kalandjáról, tartsatok velük, mert a turné végén lehetőségetek lesz megnyerni a Kolibri Kiadó által felajánlott 3 könyv egyikét!



– Nevermoor… – suttogta maga elé.
Tetszett neki a hangzása. Mint egy titok, egy olyan szó, ami csak az övé.
Jupiter sebességbe tette Octaviát, és leolvasta a képernyőkön megjelenő adatokat:
– „Helyi idő reggel 6:13, Pirkadat első napja, Első tavasz, az Arisztokraták Harmadik kora. Időjárás: hűvös, de derült. A városi hangulat: optimista, álmos, kissé részeg.”


Fülszöveg:
Morrigan Crow elátkozott gyerek. Mivel épp Napszálltakor született, őt okolják minden bajért: ha megdöglik a konyhamacska, ha szívrohamot kap a kertész. Ám ami ennél is szörnyűbb, hogy a 11. születésnapján, pontban éjfélkor meg kell halnia.
Csakhogy épp mielőtt tizenkettőt ütne az óra, az ajtóban megjelenik egy különös férfi, és azt kérdezi: „Mondd csak, akarsz-e élni?” Jupiter kimenti a Füst és Árny Vadászainak karmából Morrigant, és egy titokzatos városba, Nevermoorba viszi. Ahhoz azonban, hogy maradhasson, és felvételt nyerjen a Csudálatos Társaságba, a lánynak négy próbát kell kiállnia. Az élete a tét: ha sikerül, biztonságban élhet tovább Nevermoorban, ha nem, el kell hagynia a várost, és szembenéznie a végzetével.

Könyv információk:

Eredeti mű: The Trials of Morrigan Crow
Eredeti megjelenés éve: 2017
Kolibri, Budapest, 2018
380 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634370246 ·
Fordította: Pék Zoltán

A sorozat részei:
2. Wundersmith: 
The Calling of Morrigan Crow
(még nem befejezett)

(Az értékeléshez olvass tovább!       )
Szerintem…

ArtStation - Nevermoor, Mats Minnhagen
A Harry Potter, az Eragon, a Percy Jackson vagy a Magisztérium könyvsorozatokon nevelkedett emberek, illetve akik ezek miatt a könyvek miatt szerették meg az olvasást, folyton a kedvencükhöz mérik az ilyen történeteket. Én is! Keresem a HPszerű VARÁZST mindenben, és néha bizony mázlim van! Tavaly rátaláltam A Szelek Tornya című könyvre, idén pedig a Nevermoorra, ami ott toporog egyből a HP után a szívemben, és mondanom se kell, hogy a Magisztériumot meg a Percy Jacksonokat simán leelőzte nálam.
Egyszerűen imádtam Morrigan Crow történetét, alig bírtam ki, hogy ne idézzem ki az összes kedvenc részemet Molyon. (Összesen 49 jelölőt raktam a könyvbe olvasás közben, ami tuti egyéni rekord!) Humoros, egyedi hangvételű, és tele van kreatív ötletekkel, úgymint az Ökörnyál vonal (ami lényegében elutaztatja a lelked bárhová) vagy a póklábaló (amiből csupán két darab létezik, és lényegében egy pók alakú és mozgású jármű).

A történetről…

Főszereplőnk a 11 éves Morrigan Crow, aki „elátkozott gyerekként” éli mindennapjait távolságtartó családja körében, míg elérkezik a Napszállta, amikor is meg fog halni. Nem túl vidám kezdés, ám megjelenik egy rőt hajú és szakállú, elegáns férfi, aki tornádóként dúlja fel a kislány életét, és megmenti őt azzal, hogy elhiteti a családjával, hogy meghalt (ahogy Napszálltakor illett volna), és magával viszi Nevermoorba. Morrigan – akit legnagyobb bánatára a megmentője, Jupiter North csak Mognak becéz – azzal élte le egész eddigi életét, hogy el van átkozva, és szerencsétlenséget hoz azokra, akikkel kapcsolatba kerül. Az egész történetet átitatja a lány hitetlenkedése, hogy Nevermoorban nem őt hibáztatják minden problémáért, és győzködi magát, hogy nem érdemli meg ezt az életet. A kislány jó helyre kerül, amikor Jupiter kapitány pártfogoltjává válik és beköltözhet a csodálatos Deukalión Hotelbe, ahol törődnek vele. (Még Jupiter elsőre, másodszorra és sokadszorra is kiállhatatlan unokaöccse, Jack is!)

Bár Morrigan nem árva, mint Harry Potter, mégis ott ég a kisgyerek szívében a vágy egy barát, egy család után, ezért képtelen voltam nem párhuzamot húzni közte és a kedvenc kis árvám között... Kicsinek elhanyagoltál őket, szeretet nélkül nőttek fel, és meg vannak döbbenve, amikor valaki jó hozzájuk, barátkozni akar velük vagy ajándékot ad nekik. (Akkor is bőgtem, amikor Harry először kap karácsonyi ajándékot valakitől, és most is megkönnyeztem Mog első ajándékait...)


Egy mesterséges család. Életre szóló testvérek.
Most már értette. Jupiter azért viselkedett úgy, mintha király lenne, mintha láthatatlan buborék venné körül, ami megvédi minden rossztól az életben: mert tudta, hogy vannak emberek a világban – valahol odakint –, akik szeretik. Akik mindig szeretni fogják. Akármi történjék is.
Ezt ajánlotta fel neki. Mintha csak egy tál forró húslevest nyújtana tálcán az éhezőnek – hiszen Morrigan semmire sem vágyott jobban.


Morrigan Crowra négy próba vár Nevermoorban ahhoz, hogy bekerüljön Jupiter North Csudálatos Társaságába, és már az első próba előtt összebarátkozik egy másik pártfogolttal: a sárkánylovas bajkeverővel, Hawthorne Swifttel. Talál 1-2 ellenséget, megtanulja használni az Ernyővasutat, megismerkedik egy törpevámpírral, elmegy a Fekete felvonulásra, egy hatalmas macskarizmán utazik, akiben túlteng a versenyszellem, aztán egy ponton még végignézi azt is, ahogy a Mikulás összeméri az erejét Karácsonykirálynővel! Talán a könyv harmadánál döbbentem rá, hogy a Deukalión Hotelben akarok élni, ahol egy Fen nevű hatalmas macska a házvezető (fun fact: aki korábban ketrecharcos volt). 

Összességében

Sötéten kezdő, ám lendületes és izgalmas mese egy szuper főszereplővel és rengeteg érdekes mellékszereplővel. Szerettem olvasni, mert már az elején bevonódtam, és ráhangolódtam Morriganre. Vele együtt szöktem át Nevermoorba, izgultam a próbákon, hitetlenkedtem azon, hogy milyen lökött Jupiter, milyen furcsa Jack és az egész Deukalión Hotel, és a kislánnyal együtt vágytam a Csudálatos Társaságba. Amint befejeztem, már jelöltem is kedvencnek Molyon... 

Enyhe OFF: Muszáj volt 1-2 párhuzamot vonnom MC és HP élete és története között, mert jelentős hasonlóságok vannak közöttük, de eltérések is akadnak bőven, amik méltó HP utóddá tették a szememben ezt a történetet. Remélem, hogy legalább akkora franchise alakul ki Nevermoor és a Csudálatos Társaság köré, mint anno a Roxfort és Harry Potter köré Abszolút megérdemelné ez az írónő is a sikert.

Értékelés: 5*
*Kedvenc lett.

Tervezem-e folytatni?
Mindenképpen! Mostanában úgy néz ki, hogy többnyire olyan sorozatokba kezdek, amiket azonnal folytatnék, ha nálam lenne a következő részük. Ez is ilyen – sőt: az eddigiek közül ennek szeretném a legjobban a folytatását megkaparintani!

Érdekesség - készült EXTRA a könyvhöz: << KATT! >>

Kedvcsináló idézetek:
– Minek az ideje?
– Majd meglátod. Hol is tartottam? Ja, hogy a tengerpart pocsék. De ha szórakozni akarsz, ott a Trollosseum. Imádni fogod. Már ha szereted az erőszakot. Minden szombaton trollviadal, kedd esténként kentaur görkorcsolyaverseny, minden második pénteken zombi festékcsata, karácsonykor unikornis lovagi torna és júniusban sárkánylovagló bajnokság.
Morrigan feje kóválygott. Hallott már arról, hogy egy kis számú kentaurállomány él Távolkelet-Sangben, és tudta, hogy a vadonban vannak sárkányok, de hihetetlenül veszélyesek, ki akarna felülni rájuk? És trollok? Zombik? Unikornisok? Nehéz volt megmondani, Jupiter komolyan beszél-e.
Fenestra hallgatott egy ideig. Morrigan azt hitte, állva elaludt, de akkor egy meleg, nedves és smirglis valami végignyal ta a jobb orcáját. Megint szipogott, mire Fen szeretettel hozzádörgölte nagy, szürke fejét a vállához.
– Kösz, Fen – mondta halkan. Hallotta, hogy a macska az ajtó felé caplat. – Fen?
– Mm?
– A nyálad szardíniaszagú.
– Ja, hát macska vagyok.
– Most szardíniaszagú az arcom.
– Nem érdekel. Macska vagyok.
– Jóccakát, Fen.
– Jó éjt, Morrigan.
– Jupiter Amantius North kapitány – nézett a noteszébe a férfi. – A Csudálatos Társaság, a Felfedezők Ligája és a Nevermoori Szállodások Szövetségének megbecsült tagja. A Csudállati Jogok Bizottságának titkára, a Gobleian Könyvtár önkéntes könyvharcosa és a Nyugdíjazott Robotinasok Jótékonysági Alapítványának elnöke. Tizenhét előzőleg ismeretlen birodalom felfedezője, a Szívrabló Férfimagazin szavazásán az év szívrabló férfija négy évig zsinórban. Nagyon imponáló, kapitány. Kihagytam valamit?
– Szteppleckéket is adok rászoruló huligánoknak, és a bí- ráló bizottság tagja vagyok az éves szederpite sütésen a Nevermoori Szigorúan Őrzött Rehabilitációs Központban.
Morrigan hangosan felnevetett, bár fogalma sem volt, hogy Jupiter viccel-e.
– Maga egy igazi szent – mondta a rendőr.

☂ ☂ ☂ ☂ ☂
A képek a Pinterest táblámról származnak: Nevermoor - Morrigan Crow
A könyv kiadásai a GoodReads-en: Nevermoor #1
☂ ☂ ☂ ☂ ☂


Nyereményjáték:

A Kolibri kiadónál nagyon izgalmas ifjúsági fantasy regények jelentek meg az elmúlt években, amik felkeltették bloggereink figyelmét. A mostani feladat az, hogy a borító részletről felismerjétek a könyvet, és beírjátok a címét a megfelelő helyre a rafflecopter dobozban!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Feladvány:


ÁLLOMÁSOK:

10/18 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)
10/25 - Könyv és más
10/28 - Olvasónapló
10/31 - Spirit Bliss Sárga könyves út



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése