2018. október 4., csütörtök



Bipoláris zavaros írók | Blogturné Extra (Semmi súlya)


A könyvekhez készített extra állomásaimat itt leled: BTKextra

Október elején jelenik meg a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában a Semmi súlya című regény. A Blogturné Klub négy bloggere mutatja be nektek Cath küzdelmét a bipoláris zavarával, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek belőle három példányt.


A mai bejegyzésben néhány bipoláris zavaros (mániákus depressziós) írót és írónőt mutatok be nektek, mert lehet élni, sőt sikeressé válni ezzel a mentális betegséggel is. 

Fülszöveg:
Bipoláris zavar olyan, mint egy halálos ítélet.
A tizenhét éves Catherine Pulaski tudja, hogy Semmi eljön érte. Semmi, a Catherine bipoláris zavarából születő pusztító depresszió egyszer már majdnem győzedelmeskedett felette: ekkor akart először öngyilkos lenni. A bipoláris zavar egy életre szól. Soha nem múlik el. Talán pillanatnyilag hat a gyógyszer, de Semmi vissza fog térni. Csak idő kérdése. Így hát Catherine egy régi balettcipős dobozban gyógyszereket gyűjtöget, és arra készül, hogy kioltja az életét, még mielőtt Semmi újra élőhalottá változtatja. De még mielőtt megtenné, rövid bakancslistába kezd.
A bakancslista, a család támogatása, az új barátok és egy újfajta kezelés együttesen elkezdi lebontani Catherine elszigeteltségének falait. A probléma csak az, hogy a terv már olyan régen megszületett a fejében, hogy a jövő talán már nem is létezik a számára. Ez a történet a veszteségről, a bánatról és a reményről szól, valamint arról, hogy a szeretet különféle formái – az anyai szeretet és a romantikus, plátói szerelem – milyen hatással vannak egy fiatal nő küzdelmére a mentális betegségével és a kezelés stigmájával. (...)


Oldalszám: 384 / ISBN: 9789634574163 / Fordító: Cseh Réka Zsuzsanna
Eredeti cím: The Weight of Zero
Várható megjelenés: 2018.10.02


--- Olvassatok tovább! ---

vvvvv
1. Agatha Christie
Miután 1926-ban meghalt imádott édesanyja, és ettől Agatha teljesen összeomlott, az írónő nyomtalanul eltűnt, és 11 napig senki sem tudta hová lett. Igazi krimibe illő esetről van szó, ugyanis 1926. december 3-ának estéjén az írónő kocsiba ült, és elhajtott Styles-i otthonából, anélkül, hogy erről korábban bárkit értesített volna. Autóját később üresen találták a Guilforfhoz közeli Newlands Cornernél, és az írónőnek sehol nem találták nyomát. Christie nem sokkal később előkerült, ám ez még több rejtélyt eredményezett: a nyomozók kiderítették, hogy az írónő Teresa Neele néven beköltözött egy Harrogate-i fürdő hoteljébe, ahol olvasta a napilapokat is, de abban saját eltűnését sem ismert fel. A korábban orvosként praktizáló Norman szerint azonban az ügy jóval összetettebb: az írónő egy fuga állapotnak is nevezett pszichogén amnéziába esett, amelyet valamilyen trauma vagy komoly depresszió okozhatott. Ez Norman szerint azt jelenti, hogy az írónő a 11 nap alatt egy olyan transzszerű állapotban volt, amikor nem tudott magáról. Eltűnése ideje alatt pedig végig a férje, Archie volt az első számú gyanúsított, aki akkortájt hiába védekezett azzal, hogy felesége rossz passzban van...  Magyarul megjelent művei: Tíz kicsi néger, Gyilkosság az Orient expresszen (+a többi) 

2. Lev Tolsztoj
Az orosz irodalom mindenki által ismert klasszikusainak írója írt a depressziójáról is A Confession című irományában. Művében kitárgyalja azt is, hogy milyen elégedetlen a kortásaival és a környező világgal. Ahogy idősödött úgy súlyosbodott a depressziója, de középkorúként tetőzött be nála. Elkezdett aggodalmaskodni a sikerei miatt és nekiállt szétosztani a vagyonát is. Később aztán kritizálta magát, akire erkölcsi kudarcként hivatkozott, amiért nem volt benne elég bátorság az öngyilkossághoz The possibility of killing himself has been given to man, and therefore he may kill himself.” / Az embernek megadatott a lehetőség, hogy megölje önmagát, és ezért alkalomadtán meg is teszi.” - írta. Magyarul megjelent művei: Anna Karenina, Háború és béke (+a többi) 

3. Sylvia Plath
Sylvia Plath sikeres, művei által már életében híressé vált írónő, aki fiatal korától kezdve súlyos depresszióval küzdött. Főiskolás korában kísérelt meg először öngyilkosságot sikertelenül, ami után elektrosokk terápiával kezelték. Az üvegburában - önéletrajzi ihletésű, tapasztalatait leíró regényében - így írja le azt a lelkiállapotát: Nagyon-nagyon csendesnek és üresnek éreztem magam, akár egy tornádó magja, ahogy csak sodródik kábultan a körülötte tomboló pokoli zűrzavar legközepén.” Miután férje elhagyta egy másik nőért, ismét megpróbált öngyilkos lenni, ezúttal sikerült is neki. Megnyitotta a gázt, és a fejét a sütőbe dugta. 30 éves volt és két kisgyereket hagyott hátra... Magyarul megjelent műve: Az üvegbura (+a többi) 

4. Ernest Hemingway
Bár sokan úgy vélik, hogy a bipoláris zavarok sokszor segítenek egy művésznek kiélni a kreativitását, Hemingway depressziós időszakai sok esetben a művei rovására mentek. Persze érdemes tudni, hogy az író nem csak mániás depresszióval és személyiségzavarral, de súlyos alkoholizmussal is küzdött, mindemellett hemokromatózisa is volt, ami egy ritka örökletes genetikai betegség és számos mellékhatása van. Az 50-es évek végén nagyon leromlott az egészségi állapota, az elektrosokkterápia sem segített már rajta. 
 „Azzal, hogy egyik helyről a másikra szaladsz, még nem szabadulsz meg önmagadtól” - írta Ernest Hemingway, aki – annak ellenére, hogy Az öreg halász és a tenger című regényéért 1954-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki – végül mégsem bírta már elviselni önmagát, és 1961. július 2-án az Idaho állambeli Ketchum városában puskájával főbe lőtte magát. Hemingway családjában sokan választották az öngyilkosságot: Ernest apja, testvérei Ursula és Leicester és az unokája, Mariel is öngyilkos lett. Magyarul megjelent művei: Az öreg halász és a tenger, Akiért a harang szól (+a többi) 

5. Virginia Woolf
Az írónőnek már 23 éves korától jelentek meg különböző publikációi, de az első jelentős regénye az 1925-ben kiadott Mrs. Dalloway volt, amit újabb alkotások (Orlando, A világítótorony) követtek. A híres feminista számos idegösszeomlással küzdött, 1904-ben az édesapja halála után még jobban összetört. Később mentális problémáiért féltestvéreit okolta, akikről azt állította, hogy szexuálisan zaklatták. A második világháborúban a németek lebombázták londoni otthonát, ami annyira megviselte az érzékeny lelkű írónőt, hogy 1941. március 28-án telerakta a zsebeit kövekkel és az Ouse folyóba vetette magát. Magyarul megjelent művei: Mrs. Dalloway, Orlando  (+a többi) 

6. Edgar Allan Poe
Huszonévesen veszítette el a feleségét, aki egyébként az unokatestvére volt. Drogokba és alkoholba fojtotta a bánatát. A munkái is halál közeli melankolikus hangulatúak, különösképpen A holló, amely egy szerelmes gyászdala. 1848-ban megkísérelte megölni magát. Egy baltimore-i kocsmában találtak rá, ahol már olyan állapotban volt, hogy félrebeszélt. 1849. október 7-én halt meg. Halálának valódi oka a mai napig nem ismert. Poe egy meggyötört zseni volt, tragédiák sora övezte az életét.  Magyarul megjelent művei: A fekete macska, A Morgue utcai kettős gyilkosság (+a többi)

7. Robert Munsch
Munsch kifejezetten nyíltan képen beszélni a bipoláris zavarról, amivel együttél, és azt se rest megosztani senkivel, hogy abbahagyta a kokainozást és már nem ivó alkoholista. Az író 2008-ban sztrókot kapott, azóta nyugdíjas, mindazonáltal évente újabb könyvvel rukkol elő!Magyarul megjelent mesekönyvei: Örökké szeretlek, András makacs tejfoga.


Nyereményjáték:

Történetünk főszereplője bipoláris zavarral küzd, de nem csupán erről a pszichés betegségről olvashattunk az elmúlt évek során. A feladatotok nem más, mint a leírások alapján kitalálni, hogy melyik könyv főszereplőjéről van, és a könyv címét beírni a rafflecopter dobozba.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

Anyja szerint főszereplőnk egy törött porcelánváza, de a szomszédban lakó srác véleménye se jobb a lányról, aki hetek óta nem tetti ki a lábát a lakásból, ugyanis szerinte olyan, akár egy lökött celeb, aki napszemüvegben ül az elsötétített szobában.



ÁLLOMÁSOK:

09/24 - Könyvvilág


vvvvv
Látogassatok el a többiekhez is! Köszönöm a figyelmet!
Forrás: Life.hu / Múlt-kor

vvvvv


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése