2018. október 11., csütörtök



Anna Banks: Szövetség (Nemezis 2.) | BTK értékelés

alcím: A szerelem ereje


A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg a napokban Anna Banks Nemesis duológiájának második részét: Szövetség - A szerelem ereje címmel. Sepora és Tarik izgalmas történetének befejezését hat bloggerünk véleményezi, érdemes követni az állomásokat, a kiadó felajánlásában 3 nyereménykönyvet sorsolunk a játékunk helyes megfejtői között.



A spektórium kora véget ért.
Nem leszek többé gyalog a hatalom sakkjátszmájában. Többé senkinek sem hagyom, hogy eldöntsék, mi áll a jólétem érdekében és mi nem.


Fülszöveg:
v
A serubeli Sepora hercegnő és Theoria királya, Tarik között nagy nehézségek árán béke köttetett, mióta összefogtak a tomboló járvány, a csendes pestis ellen. Mivel egymás iránti érzelmeiket a politika és a hatalom kusza hálója szövi be, saját megbízható forrásaik segítségével kell megpróbálniuk közös nevezőre jutni. Azonban amikor árulók tesznek keresztbe a terveiknek, akiknek ráadásul nagy hatalmú szövetségeseik vannak, mindkét királyság jövője veszélybe kerül. Vajon sikerül időben megbizonyosodniuk arról, kiben is bízhatnak igazán – beleértve egymást is –, hogy megmentsék a királyságaikat, a szerelmüket, sőt az életüket?

Könyv információk:

Eredeti mű: Ally
Eredeti megjelenés éve: 2017
Maxim, 2018
320 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789632619651
Fordította: Stier Ágnes
A duológia:

(befejezett)

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

Ha azt hittem, hogy sikerült egy aprólékos, egyedi világot felépítenie az írónőnek az első részben, akkor tévedtem! Nagyon szerettem a különleges élőlényeket (pl.: a szerpeneket) és egészen különleges volt, hogy Tarik Lingotként képes megfejteni, hogy ki hazudik neki vagy titkol el előle dolgokat, de a második rész szerintem világfelépítés szempontjából izgalmasabbra sikerült! Ahogy halad a történet, kicsit körbenézünk Tarik birodalmában, ugyanis Tarik és Sepora eljegyzési menete miatt hosszabb időre elhagyjuk a fáraó palotáját, és megismerkedünk a különböző negyedek lakóival. Később jobb rálátásunk nyílik több idegen királyságra és a különlegességeikre is: Hemut jégkirályságára (és a Melegvérűekre), Wachuk harcos vadásznőire (és a Forrázókra, akik sárkányszerű lények) és Pelusiára (meg az álcahalagyból készült álcázó szerre és a Figyelőkre). Örültem, hogy ennyire kinyílt a világ.


A történetről…

Egyetlen bánatom van a folytatással kapcsolatban: Tarik és Sepora túl sokat nyűglődik a szerelmük miatt. Egyszerűen untam a bizalmatlansági vetélkedőiket („Te titkolsz valamit... Igen, de te meg az apám oldalán vagy... Hogy hiheted...” satöbbi), de a spektórium körüli vitákat se szerettem, bár ezek egy idő után elsikkadtak.
A folytatásban új szereplők bukkantak fel, aminek néha örültem, néha nem, de a színre lépőknek mindig sikerült még egyet csavarniuk az eseményeken! Például kifejezetten tetszett, hogy a palotában megjelent Sepora édesapja, Eron király és édesanyja, Hanlyn királyné, akik karakterileg feldobták a történetet, és kizökkentették Seporát a magabiztosságából. Egyébként első blikkre utáltam őket, mert Sepora szülei... több mint furcsák. A király gátlástalan, békétlen zsarnok, míg a királyné borzalmasan, negédesen felületes. Kamu vidám, ha létezik ilyen jellemzés... (Annyira kamunak tűnt a nő, hogy alig vártam, hogy mi derül ki róla!) Sepora és Hanlyn királynő anya-lánya kapcsolata mégis tetszett eleinte, mert egy másik Seporát ismertem meg a közös részeikben, ahogy a lány Sethos-szal való közös részeiben is, amikor Sepora a Majai mestertől tanult kardot forgatni. Vigasztaló volt, hogy bár Tariktól eltávolodott a már említett okok miatt, addig a fiú öccsével ott voltak egymásnak „harcostársként”.



– Melyikőtök Sepora? Nem érek rá egész nap, úgyhogy mindkettőtöket felnyársallak.
– Te tökkelütött! – köpöm ki. – Nem bánthatod őket, különben kikaparom a szemed!
– Jó, meg is találtalak – vigyorog Sethos. – Induljunk!


A mellékszereplők – mind a régiek, mind az újak – jól eltaláltak, és elég sok csavart hoztak a sztoriba, amire egyébként se lehet azt mondani, hogy untatott. Ha a nagy egészet nézem, akkor sok dolgot zsúfoltak bele ebbe a párszáz oldalas regénybe. Van itt csalódás, bizalmatlanság, boldogság, titok, féltékenység, erőltetett házasság, megbolondulás, lázadás, emberrablás, emberevés, kegyetlenkedés, árvíz, háború, szövetségkötés, titkos esküvő, és még ezer dolog, ami hirtelen soknak tűnik, mégis mozgalmassá és nem túlzsúfolttá tette a regényt.
Imádom, ha amiatt kell kapkodnom a fejem, mert meglep egy-egy váratlan fordulat.

Összességében

Gyengébb, mint az első rész, mert a fiatalok szerelmi civódása kicsit sok volt nekem, de iszonyatosan szerettem a többi országról, a lakóikról és a különleges dolgaikról olvasni! Tetszett, hogy kisebb-nagyobb háttérsztorit kapott minden fontosabb mellékszereplő (pl.: Cantor, a Bazár egyik kereskedője vagy Tulle hercegnő), és az új birodalmakkal együtt új fajok is érkeztek (pl.: a Forrázók). Egyszerre volt kiborító és kiborítóan jó.
Szerintem kár eltékozolni egy ennyire jól kitalált és felépített fantasy világot csupán egy kétrészes sorozatra, szóval remélem, hogy születnek még történetek a fandomon belül. (Akár egy 50 évvel későbbi folytatást is elolvasnék, ahol az örökösök körül forog a történet, de akkor se húznám a szám, ha egy Clima királyságbeli random lány lenne az új főszereplő.)

Értékelés: 4,5


Tervezek mást az írónőtől?
Igen! Nagyon régóta tervben van, hogy elolvasom Anna Bankstől a Szirénia öröksége trilógiát – Jeffi barátnőm könyve jó ideje pihen a polcomon -, de Sepora és Tarik története jobban vonzott, mint egy sellős sztori, de most már tuti neki fogok esni annak is!

Kedvcsináló idézetek:
v
Vannak néhányan, akik arra vágynak, hogy lingotképességeik legyenek, hogy felismerjék az igazságot vagy hazugságot, amint meghallják, de ők soha nem gondolják végig, mennyire lehetetlen menekülni a szavak elől, milyen iszonyatosan használhatatlan lehet az igazság, és mennyire dühítő, ha az ember hazugságot hall, de semmit sem tehet.
v
– A bizalom nem így működik – rázza a fejét Tarik. – Titkolózol előttem. Azért erőltetem ezt a beszélgetést, hogy magadtól elmondd nekem.
– A sivatagi hőség elvette a józan eszed? Persze, hogy vannak titkaim, Tarik! Nem fedem fel az összeset, csak hogy halld, amelyiket hallani akarod!
Erre megdermed.
– Nem csak egy titkod van?
– Mindenkinek vannak titkai! – Minden önuralmamra szükség van, hogy ne toporzékoljak a homokban.
v
– Az emberek nem ismerik őt – vágok közbe gyorsan. – És aligha látták őket együtt ahhoz, hogy feltételezéseik legyenek róluk.
– Hah! – Cantor vastag lábára csap. – Talán az ember nehezen fejti meg a szerelmet a saját lelkében, Sepora úrnő, de másokban felismerni nagyon könnyű feladat. Ez a két királyi sarj olyan szerelmes egymásba, mint ti Tarikkal.
– Cantor, ez nem egészen… – kezdi Tarik a fejét rázva.
– Tarik és én nem… – A nyelvem összeakad a szavakban.
– Mondjuk úgy, Cantor – dadogja Tarik –, hogy a barátságunk kölcsönös…
– …tisztelet – fejezem be, és érzem, hogy olyan forró az arcom, hogy biztosan gőzölög.
Cantor hangos hahotába kezd, és mögöttünk a tömeg kíváncsian pillant felénk.

vvvvv
A képek a Pinterest táblámról származnak: Nemezis duológia
A könyv kiadásai a GoodReads-en: Ally #2
vvvvv


Nyereményjáték:

Játékunkban minden állomáson egy-egy érdekességeket olvashattok az aranyról, ki kell találnotok, hogy vajon igaz vagy hamis az állítás! A megoldást írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

Feladvány:

A világ egyik legnagyobb aranyrögét Ausztráliában találták, ami 150 kiló volt.



ÁLLOMÁSOK:

10.09 CBooks
10.13 Deszy könyvajánlója
10.15 Dreamworld
10.17 Könyvvilág



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése