2018. október 17., szerda



Cynthia Hand: Vigyázz, Holly Chase! | BTK értékelés




Mindenki ismeri a Karácsonyi ének című klasszikust, ahol az önző, zsugori Scrooge úrhoz bekopog a régi üzlettársának a szelleme, hogy felkészítse három további szellem érkezésére. Miután meglátogatta őt a régi karácsonyok, az új karácsony és a jövő szelleme, Scrooge jó útra tér, ellenben főszereplőnkkel, Holly Chase-zel, aki szerint ő úgy jó, ahogy van, és akit képtelenek jó útra téríteni a karácsonyok szellemei! A jövő karácsony szellemének jóslata beteljesedik, Holly meghal egy lehetetlen balesetben, és a halála után ő lesz a régi karácsonyok szelleme a Scrooge Műveknél, amit egy Dickes-fanatikus vezet. Tarts velünk a turnén, hogy jobban megismerhesd Holly történetét, és megnyerhesd a Maxim Kiadó által felajánlott nyeremény könyvet!


– Rendben. Üdv a csapatnál, Stephanie! Ez a munkacsoportom a Scrooge Műveknél. Mindhárom karácsonyi szellem saját csoportot vezet, és mind kaptunk fedőnevet. Az enyém Lampion, a jelen karácsonyának szelleméé Óra, a jövendő karácsonyok szelleméé pedig Csuklya. Ne kérdezd, miért! Boz mániája.


Fülszöveg:
A tizenhét éves Holly Chase nem egy tipikus jó kislány, sőt önző és gátlástalan. Csak az lebeg a szeme előtt, hogy híres legyen. Még arra is képes volt, hogy édesanyja halálakor lőjön egy szelfit a sír mellett új napszemüvegében, és kiposztolja Instagramra. Nincs tekintettel senkire, a barátait már rég elmarta maga mellől. Aztán történt valami, ami mindent megváltoztatott… Karácsony napján Holly az éjszaka közepén hangos zajra ébredt. Három szellem jött el hozzá, hogy megmutassák neki, milyen önző, elkényeztetett teremtés lett belőle. Megpróbálták rábeszélni, hogy változtasson életmódján. De Holly nem hallgatott rájuk. Aztán meghalt. Holly ezzel átkerült a szellemvilágba, ahol a múlt karácsonyainak szellemeként az a feladata, hogy minden évben megmentsen egy eltévelyedett lelket. Holly szó szerint halálosan unja a dolgot, mindaddig, amíg egy dögös, 17 éves srác lesz a kiszemeltje, aki a lányt régi önmagára emlékezteti. És bár tény, hogy meg akarja menteni végzetétől, tilos lenne közel kerülni a fiúhoz, pláne belekeveredni egy zavaros románcba vele. De hát hogyan is lehetne ellenállni a kísértésnek?

Könyv információk:
Eredeti mű: The Afterlife of Holly Chase
Eredeti megjelenés éve: 2017
Maxim, 2018
384 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789632619378 ·
Fordította: Komáromy Rudolf
Megjelenés: 2018.10.21.
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Elöljáróban!

El kell, hogy mondjam, hogy a sztori alapjául szolgáló Karácsonyi ének című Charles Dickens művet már az összes elképzelhető variációban és feldolgozásban olvastam és láttam, szóval amint megtudtam, hogy érkezik ez a regény magyarul: lecsaptam rá!

A történetről...

Főszereplőnket, az önző, lenéző, gazdag kamaszlányt Karácsonykor meglátogatja a nemrég elhunyt és életében bálványozott mostohaanyja, Yvonne Worthington Chase. Holly Chase beparázik a szellemtől, ám amikor megérkeznek a nő által beígért jó útra terelő kísértetek – a múlt karácsonyok szelleme, a jelen karácsony szelleme és a jövőé -, akkor Holly elkezd beszólogatni, piszkálja a szellemeket, és nem vevő az iránymutatásukra. Holly meghal... 
Egyébként egészen viccesen kezdődik ez a történet, hiszen abból az alapfelvetésből indulunk ki, hogy mi lett volna, ha Mr. Scrooge nem ijedi össze magát Marley és a karácsonyok szellemeitől, hanem morgós, fukar önmagaként ébred fel reggel! Szuper ötlet, ráadásul YA-regénybe burkolta az írónő, hogy egy könnyen emészthető, mégis olvasott tanulságos történetet kaphassunk.

A főszereplőről...

Holly Chase az az embertípus, akit jól pofán kéne csapni egy péklapáttal, mert zsigerből GONOSZ! Mindene a pénz, a társas kommunikációk helyett a telefonjával fotózgat és csetelget, nem érdekli, hogy mások élete nem körülötte forog... Nem egy kedvelhető karakter, és emiatt eléggé utáltam őt a könyv nagyrészében... Hiszen Holly nem tér jó útra, hanem meghal, és elfoglalja a múlt karácsonyok szellemének az állását a titkosan működő, new york-i Scrooge Művek cégnél! A cégnek évente van egy nagy projektje: minden évben egy új Scrooge-ot (vagyis Scrooge-gyanús embert) igyekeznek kiismerni, áttanulmányozni, majd év végén (Karácsonykor) jó útra terelni. Holly egy olyan Scrooge, aki elbukott, így a pénzes világból egy mobil és pénz nélküli dolgozó világba kerül, ahol évről évre a csapatával együttműködve másokon kell segíteni.


Ezerrel pletykáltam, rémhíreket terjesztettem, mint akit azért fizetnek. Tisztában voltam vele, hogy ez mocsokság, de fütyültem rá. Csak azt akartam, hogy én is olyanná váljak, mint Yvonne. Gazdaggá. Divatossá. Híressé. Máris ötvenezer követővel dicsekedhettem, és láttam, hogy ez csak a kezdet. Egyszerűen tudtam, hogy végül mindenki megismeri majd a nevemet. Tehát ez voltam én. Holly Evangeline Chase. Tizenhat éves, illetve majdnem tizenhét, százhetven magas, ötvenkét kilós, barna szemű, szőke hajú, csalhatatlan divatérzékű és mindenestül borzalmas ember.


Ha a főszereplőtől nem is, a történettől abszolút el vagyok ájulva! Elképesztően izgalmas, hogy mi pattant ki az írónő fejéből! A Scrooge Művek, ahol mindenkinek van egy Dickens műből ismerhető karakterneve (Pl. Holly álneve Havisham a Szép reményekből) már januárban dolgozni kezd, amikor a jövőbe látó jövő szelleme kiválasztja a következő Scrooge-ot! (Az idei Scrooge egy szuper dögös, gazdag, nagyarcú, magas 17 éves srác, aki imád úszni. Fincsi Ethan.) A munkacsoportok aztán igyekeznek a maguk kis nyomozásával – úgymint bekamerázás, emlékekben turkálás, satöbbi – beazonosítani, hogy melyik fontosabb Karácsonyi ének szereplő ki lehet az aktuális Scrooge életében. Persze Holly is egy tipikus kamaszlány, aki ha megtetszik neki egy fiú, akkor nem igazán hagyja, hogy a szabályok vagy akár a halála közéjük álljanak.

Pro és kontra!

Egyedi? Ötletes? Abszolút! Ráadásul tetszett a történet megvalósítása és a csattanója is! A könyv közepe táján egyszer csak azon kaptam magam, hogy kedvelem Hollyt, és nem tudom, mikor ment végbe ez a változás bennem, mert az első pillanattól kezdve ellenszenves volt. (A könyv elején kijelenti, hogy a bálványozott mostohaanyja halálában azt tartja a legjobb dolognak, hogy kifoszthatja a gardróbját! Az ilyen emberekkel nem tudok egyről a kettőre jutni...) 
Néha bántam, néha nem, hogy nagy léptekkel haladtunk előre, vagyis átugrottunk részeket kapcsolatokban, kutatásban vagy csak úgy. A fordítás egyetlen ponton nem tetszett, idézem:  De Ethan szája felkunkorodott. Hogy MI?

Mr. Scrooge és a múlt karácsonyok szelleme
(The Guthrie's 40th production of "A Christmas Carol")

Összességében

Kicsit húztam a számat, amikor megismertem Holly Chase-t, ezt a végletekig önző, egoista, gazdag lányt. Nagyon jól szórakoztam, hogy a karma jött, és úgy tarkón csapta, hogy belehalt, aztán a halála után keményen kellett a fillérekért dolgoznia. Nem szerettem, amikor szívatta az elsőre szuper szimpatikus kocka csajszit, és többször haragudtam rá, mint főszereplőkre szabadna haragudni olvasás közben... és mégis lehetetlennek, izgalmasnak és elsöprően jónak tartom a regényt!
Kedvenc karaktereim: Stephanie, Boz, a kocka fiúk

Értékelés: 5*
*Imádtam!

Ajánlom?

Mivel az egyik kedvenc klasszikusom továbbgondolása, eléggé szkeptikusan álltam ahhoz, hogy YA-formába töltik, de kellemesen csalódtam. Tele van jól megvalósított jó ötletekkel és semmiségnek tűnő apróságokkal, amik alig tűntek fel, mégis jelentőségteljesek voltak a sztoriban. Ajánlom, még ha elsőre nehéz is szeretni a főszereplőt.

Kedvcsináló idézetek:
Az élet megannyi elválás egybehegesztve.
Ezenkívül kaptam havi száz dollárt ennivalóra és különféle kiadásokra. Ennyit. Egyszáz dollárt. Tisztességes ruházkodásra egy huncut vasat se. Se internetre. Se okostelefonra. Se semmiféle nagyzolásra. Kevesebből kellett kijönnöm havonta, mint amennyit a régi Holly manikűröztetésre költött
– Azután rátérünk az első felvonásra – folytatta Boz. – Jön Havisham. Egyedül érkezik, bemutatkozik Scrooge-nak, azután átkíséri az átjárón, be az időalagútba.
– Várjunk, az időalagútba? – Steph szeme elkerekedett a szemüveg mögött. – Időalagutunk is van? Hogyhogy eddig senki sem szólt nekem erről?

❄❄❄❄❄
A képek a Pinterest táblámról származnak:
A könyv kiadásai a GoodReads-en: The Afterlife of Holly Chase
❄❄❄❄❄


Nyereményjáték:

Mivel Holly és a társai szellemekként igyekeznek jó útra terelni önző embereket, így a mostani játékunkban is szellemekkel fogunk foglalkozni! A feladatotok az, hogy a leírások alapján találjátok ki, hogy melyik könyvről vagy könyvsorozatról van szó, és az ÍRÓJÁNAK a nevét írjátok be a rafflecopter dobozba.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.).


Feladvány:
Mai írónőnk gondolt egyet, és elképzelt egy varázslatra oktató szakiskolát, amiben szellemek szórakoztatják és segítik a saját házukhoz tartozó gyerekeket, miközben jönnek-mennek a falakon át. Persze van olyan szellem is, aki egy női mosdóban kísért, és csak ritkán hagyja el a területét.



ÁLLOMÁSOK:

10/19 - Deszy könyvajánlója



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése