2018. október 12., péntek



Rob Rodi: Loki | BTK értékelés




A Fumax elhozta, a Blogturné Klub pedig bemutatja a Marvel univerzum legkedveltebb cselszövőjének legújabb történetét. A 4 részből álló képregény minisorozat Loki szemszögéből egy intő mese arról, hogy minden éremnek két oldala van és, hogy néha a vágyaink teljesülhetnek, de aztán rájövünk, hogy valójában többet kaptunk, mint akartunk.




Vége a cselszövőnek…
Mégis…
Micsoda Loki Thor nélkül?


Fülszöveg:
«
Minden érmének két oldala van. Thor történetét már jól ismerjük – itt az idő, hogy meghallgassuk Lokit is! Odin legbecstelenebb fia saját szemszögéből írja újra az asgardi mítoszt ebben a forradalmian újszerű kötetben. Új oldaláról ismerhetjük meg Loki csillapíthatatlan hatalomvágyát, Sif iránti, zavaros érzelmeit, Balderrel szembeni gyűlöletét, valamint bátyja, Thor, és érzéketlen apja, Odin szeretetére irányuló, mélyen gyökerező és sértettséggel keveredő vágyódását.
Rob Rodi formabontó fantasy történetét Esad Ribic lélegzetelállító festményei teszik még emlékezetesebbé.
Tartalmazza a teljes Loki 1-4 minisorozatot.

Könyv információk:

Eredeti mű: Loki
Eredeti megjelenés éve: 2005
Fumax, Budapest, 2018
104 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789634700364 ·
Fordította: Matolcsy Kálmán ·
Illusztrálta: Esad Ribic
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért érdekelt?

Szégyen, nem szégyen, de imádom a Marvel Cinematic Universe (MCU)-t, vagyis a Marvel-moziverzumát. Az egyik kedvenc szereplőm Loki, aki Thor adoptált testvére és egyben főellensége, illetve a skandináv mitológia egyik fő alakja, germán tűzisten és gonosz tréfacsináló.

Miről szól a történet?

Loki a történetekben Thor főellenségeként szerepel, de mindig inkább csak borsot tör a „családja” orra alá. Néha végzetesen sülnek el a dolgok, de mit várunk egy hataloméhes szélhámostól? Ez a képregény minisorozat in medias res kezd, vagyis Loki Asgard trónján ül, előtte térdel leláncolva Thor, és lövésünk sincs, hogy történt mindez! A képregény ezzel nem is foglalkozik, hanem uralkodására koncentrál, amit Loki úgy képzelt, hogy Thor a tömlöcben csücsül megszégyenítve, míg ő puffaszkodik Odin trónján, és a szemét az előtte térdeplő tömegen legelteti. Szép álom!


Nincs keserűbb pohár, mint tudni, hogy nem vagyunk kivételesek…
Sem nagyobb átok, mint kilesni végzetünket.


A valóság az, hogy az uralkodás kötelezettségekkel jár. A harcban segítők megérkeznek behajtani a jussukat, felmerülnek mindenféle biztonsági problémák (pl. ki őrizze Bifröszt nevű szivárványhidat, ha Heimdall szintén fogoly), ráadásul Hela is a nyakában liheg, hogy ölje meg Thort.
Iszonyatosan poénos volt, hogy mennyire nem azt kapja a trónnal, amire vágyott, és őszintén szólva, én rengeteget játszottam a gondolattal, hogy mit tennének a történetek főgonoszai, ha megkapnák, amiért küzdenek? Tudnának-e mit kezdeni a jutalommal, mit tesznek, ha célba érnek? Szerintem beletalált a százas körbe a készítő, hiszen a gonosz karaktereket nem a békés győzelem élteti.

Érdekes volt, hogy Hela megjelenése miért zaklatja fel Lokit, és hogy milyen traumatikus számára Thor kedvesével, Siffel társalogni, akit szintén tömlöcbe vetett. Izgalmas, hogy bár nem ő van leláncolva, mégis ő a rab, amikor a foglyai elé járul, és a saját palotájában lopva kell járnia, nehogy a népe a nyomára bukkanjon. Egészen megdöbbentő és még megdöbbentőbb volt, hogy mennyire látványos és részletgazdag a képregény illusztrációja. (A kiadást dicsérnem se kell, a kiadó hozta a megszokott tökéletességét.)


Két dolog zavart csak*, ez pedig Loki és Thor karakterének a kinézete. Persze az én szemem a Thor-Chris Hemsworth és Loki-Tom Hiddleston verzióhoz van szokva a filmek és a fan artok miatt, így fájt a szívem a cseppet sem szexi megvalósításuk miatt. Thor még olyan elmegy kategória, de szegény Loki elég rozoga és jócskán foghíjas jelenség. *(A sztorival semmi bajom nem volt, az illusztrátor elképzelései miatt vontam le azt az egy csillagot.)

Összességében

A történet izgalmas, és bár jócskán eltér a klasszikus mitológiától, azért fel-felbukkannak benne ismerős mítoszok (pl. Loki kancává változása és a kígyós büntetése is felbukkan említés szintjén). Nagyon viccesek voltak Sif és Loki részei!  Sokkal jobban tetszett ebben a verzióban Thor nője, mint bárhol másutt, mert itt egy makacs, badass istennőt kapunk, aki képes a tömlöc porából lenézni valakit, aki a trónon ül!

A sztori szuper, mert én épp így képzeltem el mindig azt, amikor egy gonosz végre eléri a célját mindenféle cselszövés és háború után, és övé a trón, végre uralkodhat. Szerintem is sokkal érdekfeszítőbb az, amikor egy gonosz ármánykodik, mint amikor unatkozik, mert (spoiler: politikával meg kormányzással kéne foglalkoznia. Spoiler vége.) Úgy gondolom, hogy a képregény befejezése mindent vitt. Haláli.

Értékelés: 4

Ajánlom, ha...

─ szereted a (skandináv) mitológiával foglalkozó sztorikat, a képregényeket, esetleg a Marvel-univerzumhoz tartozó filmeket, sorozatokat és/vagy képregényeket.

A kép a beleolvasóból (vagyis a FUMAX által kiadott képregényből) van!

Kedvcsináló idézetek:
«
– So-sohasem mondtam, hogy Thornak halnia kell.
– Ugyan, ugyan, Asgard ura! Mi más sorsot szánhatsz neki? Ha béklyóban hagyod, letépi láncát, ha rács mögé zárod, ledönti a falakat. Trónod futóhomokon és lápon nyugszik, míg a mennydörgés istene él.
«
– Fáraszt a kérések szakadatlan sora. Holnap folytatjuk.
– Nagyuram… Tiltakoznom kell! Csaknem egy napja várok…
– Akkor néhány órával több meg sem kottyan neked.
– Nagyuram, ezt nem állhatom!
– Nem is kell! TÉRDRE!

«««««
A képek a Pinterest táblámról származnak: SKANDINÁV MITOLÓGIA
A könyv kiadásai a GoodReads-en: LOKI 1-2-3-4
«««««


Nyereményjáték:

A mostani játékunkban az igazi Loki rajongókat keressük. Azokat, akik betéve tudják Loki minden egyes mondatát, amik a Thor és a Bosszúállók filmekben elhangzottak. Ha magadra ismertél, a feladatod, hogy megfejtsd melyik filmből származnak a blogturné minden állomásán található egy-egy Loki idézetek.

A kiadó felajánlásával egy példányt sorsolunk ki a helyesen válaszolók között.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
„Elég! Mind alsóbbrendűek vagytok nálam!
Isten vagyok, te buta szörny! Engem nem verhet meg egy...”



ÁLLOMÁSOK:

10/09 - Függővég
10/10 - Olvasónapló
10/11 - Dreamworld
10/13 - Kelly & Lupi olvas
10/14 - Nem félünk a könyvektől



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése