2018. október 28., vasárnap



AniTiger - Könyves Halloween Party - Csokit vagy csalunk!


(Még több taget a „book tag” címke alatt található.)

Heyho!
Hajlamos vagyok átvenni nekem tetsző külföldi ünnepeket, illetve szeretek a többi nép mitológiájáról és szokásairól olvasgatni. Ezért talán nem meglepő, ha furcsa ünnepekről vagy érdekes ünnepek kapcsán posztolok, mint például ma is.
A Halloween egy ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, ami Mindenszentek (All Hallows' Eve) előtti este, vagyis október 31-én tartanak. Az angolszász ünnep őse a pogány kelta boszorkányok, kísértetek és egyéb démonok ünnepe, a samhain volt október 31-én, amely egy kelta halálisten, a druidák istene, Crom Cruach(en) kultuszában gyökerezik. A május 1-jei beltane ünnep az október 31-ei samhain ünnep „ellenpontjaként” az esztendő „napos” felének eljövetelét jelentette, amin emberáldozatokat is bemutattak a druidák.
A Halloween ünnepben idővel összemosódott a római Pomona, a gyümölcsfák és kertek istennőjének ünnepe; a Parentalia, a holtak tiszteletének szánt nap; a Lemuralia ünnep, ami a római vallásban olyan ünnep volt, amelynek során az ókori rómaiak ördögűzési rítusokat hajtottak végre, hogy kiűzzék a halottak rosszakaratú és félelmetes szellemeit a házaikból; valamint a pogány kelta samhain ünnep, amit október 31-én tartottak, és amit ők az óév utolsó napjának is tekintettek. A druidák hite szerint a szellemek, azok közül is inkább a gonoszak, ilyenkor látogattak fel az élő emberekhez az alvilágból.- idézet a Wikipédiáról.


A taget a Bookhunters: Könyvvadászok blogján találtam.
Katt a linkre, és olvasd el az ő tavalyi kitöltésüket is! ;)
--- OLVASS TOVÁBB ---

❖❖❖❖❖
1. Fekete, háromlábú üstben fortyogó zöld trutyi, népszerű díszlet egy Halloween partyn, de dukál hozzá egy gonosz, bibircsókos banya is. - Egy könyv, amiben boszorkány szerepel. Nem gond, ha kedves és nincsenek bibircsókjai!


A Mini-könyvklubra olvastam még ezer éve, de nagyon szerettem a magyarul Szarkannak nevezett (eredetileg: Sarkan) nevű mágust. Oké, nem banya, bibircsókja sincs, de szívesen meghívom a bulimra Agnyeskával együtt.

2. A vámpírok báljáról elkóborolt, magányos alakok is feltűnnek ezen az éjszakán, talán még egy italra is meghívnak téged. Remélem, nem fokhagymás lángost vacsoráztál. Nem tenne jót a barátságotoknak. - Neked melyik a kedvenc vámpíros történeted, kivel koccintanál szívesen?

Leif Helgarson (A Vasdruida Krónikái)

Nem főszereplő, de egyszerűen bírtam a buráját, így szeretettel várom a halloween-i bulimra... és hátha magával hozza Shakespeare-t idézgető ír druidát meg a kutyáját!

3. Egy zombi még nem csinál apokalipszist, aggodalomra nincs okod! Felbukkanásának az oka, hogy ő is hivatalos a partyra. Neked ki szerepel a vendéglistádon?

Melanie, a zombigyerek (Kiéhezettek)

De csak ha nagyon muszáj egy zombinak is jönnie a buliba... egyébként cseppet sem örülnék, ha felbukkanna egy. Nem támogatom, ha megeszik a vendégeim agyát!

4. Azon pedig végképp ne lepődj meg, ha éppen egy vérfarkas/farkasember környékez meg. Ahol vámpírok vannak, ott nemsokára farkasok is tiszteletüket teszik.

Simon Wolfgard (Vörös betűkkel)

Simon az Ordító Jó Könyvek elnevezésű könyvesbolt tulajdonosa, és egy elég ijesztően vicces figura. Remélem, hogy a plusz egy fője pedig Sam lesz, aki cuki gyerkőc alakváltó!

5. Ha egy szellem is részt vesz a partin, tuti, hogy haláli lesz! Melyik szellemet hívnád meg?

A szív alakú doboz című könyv bosszúálló szelleme

Kivételesen CSALTAM és azt jelöltem, akit 100%, hogy NEM HÍVOK MEG a bulira. Még elméletben sem. Mondjuk hozzá kell tennem, hogy SEMMILYEN szellemnek nem örülnék, mert eléggé parázom tőlük...

6. És te minek/kinek öltöznél? Melyik könyv szereplőjét személyesítenéd meg legszívesebben?

Totál random Mardekáros lány (Harry Potter sorozat)
Igen. Ha nekem muszáj lenne beöltöznöm bárminek egy ilyen bulira, akkor egy Roxfortban tanuló diák lennék. Ki gondolta?

+1. Nincs Halloween horror nélkül. Mondj egy könyvet, ami félelmet keltett benned!


Mióta láttam az elkészült film előzetesét, azóta folyamatosan ez a horror jár az eszemben! Emlékszem, hogy mennyire imádtam a regényt, és mennyire paráztam olvasás közben. Tuti más lesz a film - hiszen a könyv története nem túl érdekes vizuálisan -, de akkor is alig várom, hogy megnézhessem az adaptációját. Kár, hogy egyik barátnőm se bírja a horrorokat. *hüpp*
Az előzetes:

vvvvv
Jó olvasást! Köszönöm a figyelmet!
A képek a Pinterest tábláimról vannak. ;)
vvvvv


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése