2021. február 14., vasárnap



Stephenie Meyer: Midnight Sun - Éjféli nap (Twilight saga 5.) | Blogturné Klub ajánló

 

 

Bellának is feltűnt, hogy elkomorodtam.

– Még mindig azt várod, mikor rohanok el sikoltozva, igaz?

Majdnem. Bólintottam.

– Nem szeretnélek kiábrándítani – szólalt meg könnyed hangon –, de egyáltalán nem vagy olyan félelmetes, mint amilyennek képzeled magad. Ami azt illeti, én egy csöppet sem félek tőled.

 




Twilight forever!

Megérkezett! Stephenie Meyer diadalmasan visszatért a Twilight Saga világába ezzel a várva várt kötettel. Íme Edward és Bella ikonikus szerelmi története a vámpír szemszögéből.

A feledhetetlen történet Edward élményein keresztül friss, de tagadhatatlanul sötét csavart kap. Találkozása a gyönyörű és rejtélyes Bellával hosszú vámpíréletének legmeglepőbb, ugyanakkor leggyötrőbb élménye is. Miközben megismerjük Edward múltjának magával ragadó részleteit és belső életének összetettségét, megértjük azt is, hogy miért ez a találkozás lett élete legmeghatározóbb küzdelme. Mégis, hogyan követhetné a szívét, ha ezzel veszélybe sodorja szerelme életét?

 

Az új kötet oldalain Stephenie Meyer visszarepít bennünket abba a világba, ami világszerte olvasók millióit ejtette rabul. Hádész és Perszephoné mítoszából merítve pedig egy epikus regényt tár az olvasók elé a halhatatlan szerelem mély örömeiről és letaglózó következményeiről.

Teljes az élmény!

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Midnight Sun

Eredeti megjelenés éve: 2020


Könyvmolyképző, Szeged, 2020

820 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789633734674 ·

Fordította: Sárai Vanda

Twilight Saga: 

1. Twilight – Alkonyat

1,75 Life and Death – Egy életem, egy halálom

2. New Moon – Újhold

3. Eclipse – Napfogyatkozás

3,5 Bree Tanner rövid második élete

4. Breaking Dawn – Hajnalhasadás

5. Midnight Sun – Éjféli nap

 

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre?

 

Nos, én nem azért olvastam el ezt a könyvet, mert olyan hatalmas Twilight-fan lettem volna valaha is... 2013-14-ben olvastam végig a négy könyvet (bár lehet, hogy az első 1-2 részt olvastam korábban, mert megvoltak már kamaszkoromban is), de nem szerettem bele az univerzumba. Érdekesnek tartottam a Cullen-családot, a Volturit, az indián farkasokat és a több száz éves vámpírsrácba belezúgó modernkori leányzót is. Ezúttal viszont Edward szemszöge kezdett el érdekelni, ugyanis gyanítom, hogy azért nem szerettem sosem bele az Alkonyatba, mert képtelen voltam megszeretni Bellát. (Bár a könyvekben sokszor érdekesebb és kevésbé nyomorult, mint a filmekben, de engem Alice karaktere fogott meg az egészben. Oké, és Jasperé…) 

(beegurl13)

Szerintem…

 

Edward szemszögéből újraírni az Alkonyat-sorozatot elsőre újabb bőrlehúzásnak tűnt, ám ahogy közeledett a könyv megjelenése, úgy kezdett el érdekelni a dolog. (Olvasás közben egyébként rá kellett jönnöm, hogy ez egy fantasztikus ötlet volt az írónőtől, csak azt sajnálom, hogy ebben a féltéglába nem fért bele a többi könyv sztorija, de erről majd kicsit lejjebb írok még.) A könyv az Alkonyat című regényt meséli újra a szingli Cullen gyerek szemszögéből, akinek az unalmas, folyton mások gondolatától zsongó életében felbukkan az új lány, Bella. Edwarddal együtt döbbenünk rá, hogy a fiú nem hallja a lány gondolatait, vele vagyunk, amikor már annyira zavarja őt a lány, hogy inkább lelép Forksból, majd vele tartunk akkor is, amikor képtelen tovább távol lenni a titokzatos kamaszlánytól, és visszatér a családjához. Hiába ismertem a történetet, nagyon más volt újraélni az egészet a gondolatolvasó vámpír szemszögéből! Abszolút pozitív csalódás számomra ez a történet!

 

(kép az Alkonyat képregényből)

Nem semmi ez a regény, ugyanis elérte azt, amit az előtte íródott részeknek nem sikerült: megkedveltem Bellát! Bella a fiú által egy törékeny, rendkívül segítőkész, önfeláldozó, udvarias, ám életveszélyesen balfék figura, akit néha már én is óvni akartam, mert álltó helyében képes lenne kitörténi a nyakát annyira bénácska. Valahogy megszépítette, bájossá tette őt a szerelmes vámpír nézőpontja. Szimpatikussá tette a jóságossága és a kedvessége, sikerült feledtetnie velem a filmek miatt megutált depressziós, unalmas lányt. Egyébként Esme karaktere is kinyílt Edwardnak hála, ugyanis számomra ő eddig elsikkadt a történetben, ám most nagyon hangsúlyos anyakarakterré vált, olyasvalakivé, aki összetartja és igazgatja a családot. Bátorítja és támogatja a „gyermekeit”, elbeszélget velük, ha úgy érzi, hogy szükségük van rá. Tulajdonképpen azt szerettem a legjobban a Midnight Sunban, hogy mindenkit újraszínezett az, ahogy Edward rájuk tekint, ahogy általa megtudjuk, mit gondolnak, vagy hogy milyen volt az életük korábban.

 

 

Alice és Jasper egysége még ennél is kevésbé hétköznapi. Az első találkozásukat megelőző huszonnyolc évben, Alice pontosan tudta, hogy szerelmes lesz Jasperbe. Évekre, évtizedekre, sőt évszázadokra előre látta a közös életüket. És Jasper, megérezvén Alice érzéseit abban az első, régóta várt pillanatban, a lány szerelmének tisztaságát, bizonyosságát és mélységét, képtelen volt ellenállni neki. Olyan érzés lehetett, mintha egy szökőár csapott volna le rá.

 

 

A legnagyobb csalódást számomra az okozta, amikor rádöbbentem, hogy a Midnight Sun csak az Alkonyat történetét meséli el Edward szemszögéből! Habár nagyon lassú az egész, hosszú oldalakon elemezzük Edwarddal Bella viselkedését, hallgatunk menzai beszélgetéseket, próbáljuk nem meggyilkolni a Bellára mászó Mike-ot, beszélgetünk a Cullen-család tagjaival, ezt a lassúságot ritkán éreztem zavarónak, mert jól esett egy értelmes karakter fejében lenni. Edward rendkívül összetett, intelligens és szórakoztató figura.

 

Az ő nézőpontjából minden amúgy apróságnak tűnő jelenetnek lett háttere és megismertük a mögöttes tartalmakat, amiket Bellával észre se vettünk… Például a baseballos résznél, amikor felbukkannak a vándorló vámpírok kiderül, hogy Jasper „tehetsége” mennyire ráerősített arra, hogy mit mutatnak magukról Cullenék, vagy hogy Rose mennyire tombol, amikor Edward elkezd a menzán külön ülni tőlük, hogy ebéd közben beszélgethessen Bellával! De igazából mivel Bellát leszámítva mindenkit folyamatosan „hallunk” a fiúval együtt, rengeteg extra infót csípünk el a forksiakról, ami nekem nagyon bejött. Viszont az, hogy Edward nem hallja Bella gondolatait hihetetlenül szórakoztatóvá tette azokat a részeket, amikor Bella mosolyogva fogadja Edward vallomását a követéséről, az éjszakai nála lebzselésről vagy arról, hogy vámpír. Többször is megkérdőjelezi a lány mentális épségét - ahogy valószínűleg az olvasók is -, de én ezeken elnevetgéltem.

 

(art by alicexz)

Akár régi sorozat, akár új regény, nekem még mindig Alice a kedvenc karakterem! Majdnem bőgtem, amikor megismertem a találkozását Jasperral, aztán a Cullen családba való beilleszkedésüknél (Edward „második életének első memóriazavaránál” – ahogy ő fogalmazta meg az Alice-szal való találkozását) el is tört a mécses, annyira szép! Elképesztő karakter, és ebben a könyvben ő is hangsúlyosabb lett Edwardnak hála. Persze nem csak szívszorító részei vannak, az inkább vicces, ahogy várja, hogy végre bemutatkozhasson a későbbi legjobb barátnőjének, Bellának, Edward pedig mindig óvatosan a tudtára adja, hogy annak még nincs ott az ideje…   

 

(Twilight - New Bait by flominowa

Összességében

 

Újraolvasós lesz az biztos! Akkor lett volna számomra tökéletes a Midnight Sun, ha mind a négy regényt magába foglalja Edward szemszögéből elmesélve… Ettől eltekintve nekem nagyon tetszett, sokkal jobban szerettem, mint az alapkönyvek bármelyikét, mert Edward jó elbeszélő, fantasztikus megfigyelő, és csupa érdekes karakter veszi körbe, akikről mi is többet megtudunk általa. Lassú, már-már vontatott a könyv első kétharmada, ugyanakkor tele van visszaemlékezésekkel és eredettörténettel, amiket imádtam olvasni. Carlisle múltjától, Alice jövőbelátós részeitől és a vámpírrá válása körüli titoktól totál lepadlóztam, ahogy attól is, hogy milyen jó fej Edward Bella egyik barátnőjével, miután besegített a vámpírsrácnak a randomrandijukon.

Nagyon élveztem olvasni, meg se kottyant a hosszúsága, pedig eleinte tartottam tőle... és nagyon remélem, hogy mielőbb jönnek a további Edward POV könyvek! 

 

Értékelés: 4,5

 

Kinek ajánlom a regényt?

Az Alkonyat könyv- és filmsorozat rajongóinak mindenképpen, főleg a TEAM EDWARD társaság fog padlóra kerülni a borostyán szemű vámpírsrác buksijában való kalandozástól! ;)  

 

"Egy pillanatra Perszephonét láttam magam előtt, kezében a gránátalmával.
Aki az Alvilágra kárhoztatja magát."


Kedvcsináló idézetek:

− Még soha nem próbáltam egy meghatározott valakit életben tartani, és sokkal nehezebb, mint hittem. De talán csak azért, mert éppen te vagy az a bizonyos valaki. Az emberek többsége általában képes különösebb katasztrófák nélkül végigcsinálni a napot… – Várakozva néztem rá.

Csak még szélesebben mosolyodott. A tiszta, sötét szempár mélyebbnek tűnt, mint valaha. Épp most vallottam be, hogy titokban követtem őt, erre ő mosolyog.

– Beleszeret egy emberbe? – ismételte el Esme döbbent hangon. – A lányba, akit ma megmentett? Szerelmes lesz belé?

– Mit látsz, Alice? Egészen pontosan – követelte magyarázatot Jasper.

Alice felé fordult. Én továbbra is dermedtem bámultak a profiljára.

– Minden azon múlik, hogy Edward mennyire erős. Vagy ő maga fog végezni vele – itt dühösen a szemembe nézett –, amivel nagyon felbosszantanál, Edward, nem is beszélve arról, hogy ez milyen hatással lenne rád… – Majd visszafordult Jasper felé. – Vagy pedig egy nap a lány is közénk fog tartozni.

Valakinek elállt a lélegzete; de nem tudtam megállapítani, kié.

– Ez nem fog megtörténni! – kiáltottam fel újra. – Egyik sem!

Szerettem a lányt? Nem hiszem. Még nem. Bár Alice futó látomásai a jövőt illetően velem maradtak, és azt is tisztán láttam, milyen könnyen beleeshetek abba a hibába, hogy beleszeretek Bellába. Épp olyan lenne, mint a zuhanás: mindenféle erőfeszítés nélküli. Meggátolni, hogy beleszeressek viszont a zuhanás ellenkezője volt – mintha egy sziklafalon próbálnék felhúzódzkodni, egyik kezemet a másik után pakolva, a feladat pedig olyan kimerítő, mintha én is csak emberi erővel bírnék.

 

☆☆☆

Twilight Saga by Stephenie Meyer Pinterest tábla

Twilight #5 a GoodReads-en

☆☆☆ 


A Könyvmolyképző Kiadónak hála, hazánkban is megjelent a Midnight Sun, melyre világszerte olvasók milliói vártak. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere bemutatja a Twilight felejthetetlen történetét Edward szemszögéből.

Ha kíváncsi vagy, hogyan is élte meg a Cullen fiú ezt az elsöprő erejű szerelmet, esetleg bepillantanál a múltjába, tarts velünk! 

 


Nyereményjáték:

 

Játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a Cullen család tagjait.

Minden állomáson találtok egy névjegykártyát, ami tartalmazza az adott karakter főbb ismertetőjegyeit, nektek pedig nincs más dolgotok, mint megfejteni, kiről lehet szó. De vigyázat, egy kakukktojás is megbújt a családban!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

 


BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

02/14 Hagyjatok! Olvasok!

02/16 Kelly & Lupi olvas

02/18 Hagyjatok! Olvasok! - extra

02/20 Zakkant olvas

02/22 Dreamworld - extra

02/24 Spirit Bliss Sárga könyves út - extra

02/25 Dreamworld

02/26 Fanni's Library

02/27 Sorok Között

02/28 Spirit Bliss Sárga könyves út

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése