2021. február 2., kedd



Stuart Turton: Evelyn ​Hardcastle 7 halála | Blogturné Klub ajánló

 

 

– Azt hiszem, összekever engem valakivel – mondom dühösen. – Én orvos vagyok.

– Maga csak volt orvos – oktat ki. – Aztán volt főkomornyik is, ma aranyifjú, holnap pedig bankár lesz. Ezek közül egyik sem a maga igazi személyisége. Attól abban a pillanatban megszabadították, hogy belépett a Blackheath birtokra, és amíg nem távozik innen, nem is kapja vissza.

 




Blackheath-ház szabályai: Evelyn Hardcastle-t este tizenegykor meg fogják ölni. Nyolc nap alatt nyolc különböző szemtanú bőrébe bújhatsz. Csak akkor engedünk szabadon, ha elárulod nekünk a gyilkos nevét. Érthető? Akkor kezdjük!

Evelyn Hardcastle meg fog halni. És minden egyes nap meg fog halni, amíg Aiden Bishop nem nevezi meg a gyilkosát, és nem töri meg az átkot. Ám valahányszor új nap kezdődik, Aiden egy másik szemtanú testében ébred. A gazdatestek között pedig lesznek segítőkészek, és olyanok is, akik csak annyit segítenek, amennyit feltétlenül szükséges. Az év legeredetibb bemutatkozó regénye kivételes fantáziával fűzi össze a történetszálakat, és az olvasót egészen az utolsó oldalakig bizonytalanságban tartja.

 

Stuart Turton Evelyn Hardcastle hét halála című könyve megkapta a 2018-as Costa-díjat a legjobb brit bemutatkozó regény kategóriában, a Books Are My Bag a legjobb bemutatkozó regénynek, míg a NetGalley UK 2018 legjobb regényének választotta, valamint felkerült a Specsavers Nemzeti Könyvdíj legjobb új szerzőinek rövidlistájára. A Waterstones 2018 októberében a hónap legjobb könyvének választotta.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The 7½ Deaths of Evelyn Hardcastle

Eredeti megjelenés éve: 2018

Maxim, Szeged, 2020

496 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634992479 · Fordította: Őri Péter

WEBSHOP

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről…

 

Történetünk kezdetén Sebastian Bell egy erdőben tér magához, és semmire sem emlékszik korábbról, csak egy női névre - Anna -, és a közelben lévő sikoltozás alapján úgy véli, hogy az említett nőt épp eltették láb alól. Némi segítséggel rálel a Blackheath házra, ahol kiderül, hogy egy álarcosbál meghívottjaként érkezett oda. Lassacskán – egy ijesztő pestisdoktornak öltözött alaknak hála – rájön, hogy ő nem Sebastian Bell, hanem csupán ebben a gazdatestben élő meg ezt a napot. A feladat az, hogy naponta új gazdatestbe átlépve kiderítse, hogy ki öli meg az álarcosbál estéjén Evelyn Hardcastle-t, Lord és Lady Hardcastle lányát, aki csak nemrég tért vissza Párizsból. 8 nap és 8 test áll rendelkezésére, hogy felderítse ezt az eddig felderítetlen bűnügyet, vagy újra kell kezdenie elölről – de emlékek nélkül!

 

Szerintem…

 

Abszolút bravúros debütáló regény! Eddig magasan ez 2021 legjobb olvasmánya nálam, pedig nagyon nehezen értem a végére a könyvnek.  Lendületes, cseppet sem unalmas és élvezetes történet, ami tele van jól elrejtett apróságokkal, több nézőpontból is újra átélt eseményekkel, nyomozással. A regény elég hosszú – majd’ 500 oldalas -, és mégis képes volt az író 8 ismétlődő napot mindig új nézőpontból előadni, persze mindig egy picivel több nyomot és extra információt csepegtetve. Annak az ötlete, hogy főszereplőnk (Aiden Bishop E/1) testről testre ugrálva kényszerül ismeretlen terepen és emlékek hiányában számára ismeretlenek közt ellavírozni, hogy megoldjon egy valószínűtlennek tűnő gyilkosságot, nálam mindent vitt!

 


Érdekes, hogy Aidenről igazából nem tudunk meg túl sokat, hiszen nem emlékszik az időhurkon kívüli életére, de az elszántsága és az Anna nevű nő iránti néha stabil lábakon álló, máskor megingó elkötelezettsége lenyűgözött. Habár tudja, hogy a szabályok értelmében csak egy ember juthat ki az időhurokból, mégpedig az, aki előbb elárulja a gyilkos nevét a pestisdoktornak, mégis körömszakadtáig küzd azért, hogy a nőt is kijuttassa a csapdából. Persze nem csupán ketten ragadtak Blackheathben, és az életükre is törnek párszor, mégis küzdenek mindketten a másikért, és a kijutásért. Tetszett a kapcsolati dinamikájuk (pedig jó ideig azt se hittem, hogy Anna létezik, és nem csak Aiden van megbuggyanva). Szerettem azt is, hogy Aiden milyen érzéseket táplál az egyes gazdatestek iránt, illetve azt is, hogy azok fő személyiségjegyei mennyire megmutatkoznak az egyes napok alakulásánál. Ezt szintén nagyon eredetinek gondolom.

 

 

– Ne nézzen ennyire ostobának! – szól rám indulatosan a pestisdoktor. – (…) Higgye el, úgy ismerem ennek a háznak a mindennapjait, ahogy egy színházi rendező az előadását. Nem lennék itt, ha egy pillanatra is felmerült volna bennem, hogy megzavarhatnak minket.

 

 

A történet nem csupán cselekményében nevezhető fordulatosnak, de abban is, hogy mennyire megváltozik az olvasó hozzáállása a különböző emberekhez azáltal, hogy telnek-múlnak a napok, és mind többet megtudunk róluk. Aki elsőre szimpatikus volt, a regény végére az egyik leggyűlöltebb karakterré vált, míg más úgy lett mind izgalmasabb, ahogy egyre többet tudtam meg róla. Az egyik kedvenc mellékszereplőm például a súlyosan elhízott bankár inasa, Cunningham, akit egyszerűen lehetetlen volt nem kedvelni, pedig néha igazán durván bealázta Aident… Mégis annyira jól felépített sztorija van, és annyira sokszínű a karaktere, hogy alig vártam, hogy felbukkanjon. Talán ő volt a legegyenesebb karakter az egész könyvben. Telibe megmondja, hogy direkt hallgatott el valamit a bankár testébe ragadt Aiden elől, hogy megalázhassa.

 

Fura kijelenteni, de akadtak kedvenc gazdatesteim is... A legtöbb gazdatestben az újdonság varázsa volt az érdekes - ugyanis nagyon eltértek egymástól korban, kinézetben, személyiségben és egzisztenciában is -, illetve az, hogy aznap új szemszögből tekinthettem be a Blackheath ház napjába. Másokban viszont megfogott a főszemélyiség erőteljessége, ami már-már elnyomta Aident. Edward Dance, a Hardcastle család ügyvédjeként van jelen a birtokon, de igazából egy mogorva, absztinens, törtető alak, akinek olyan fenyegető az egész fellépése, hogy a kora ellenére bárkire képes jól ráijeszteni, amivel szuper információmorzsákhoz juttatja Aident. Nála jobban csak Jim Rashton rendőrbírót kedveltem, aki szívélyes, segítőkész jelenség, ugyanakkor fantasztikus a hekusösztöne!

 


Összességében

 

Összetett és bonyolult regény, amiben folyton valami váratlan történik, és amiben a legapróbb, elsőre érthetetlennek vagy logikátlannak tűnő dolog is lehet egy nyom. Imádom az ilyesmit! Vicces olyan információmorzsákat szedegetni út közben, amikről nem is tudja az ember, hogy milyen fontos lesz később!

Az alapötlet valami zseniális, ráadásul a megvalósítás is fantasztikus, sőt még az időhurokra is egy igazán eredeti magyarázatot adott az író! Nem mondom, hogy nem kapkodtam ide-oda a fejem, és azt se, hogy nem voltak benne üresjáratok, de ezzel együtt is kiemelkedő olvasmány volt. Igazából az elejétől a végéig szerettem olvasni!

 

Értékelés: 5*

*IMÁDTAM!

 

Azoknak ajánlom, akik szeretik a csavaros, fordulatokban gazdag, misztikus és/vagy időhurkos regényeket.

 

Érdekesség: Borítómustra (külföldi borítók)

 


Kedvcsináló idézetek:

– Ha csak magán múlik az én szabadságom, akkor miért nem enged el, maga átkozott? – háborgok. – Miért szórakozik velem?

– Mert az örökkévalóság végtelenül unalmas – feleli a pestisdoktor. – Vagy mert az élet értelme a játék. Ennek eldöntését magára bízom. De túl sokáig ne húzza az időt, Mr. Davies! Ez a nap nyolcszor ismétlődik meg, maga pedig minden alkalommal más gazdatest szemén keresztül fogja látni. Bell volt az első, a főkomornyik a második, Davies pedig a harmadik. Vagyis már csak öt gazdateste maradt, hogy megoldja a feladványt. A maga helyében én gyorsabban tenném a dolgomat. És ha megvan a válasz, akkor a bizonyítékkal együtt hozza el este tizenegyre a tóhoz. Én ott fogok várni.

Evelyn belém karol, és a bálterem egyik sarkába vezet, távol a kíváncsi személyzettől és munkásoktól.

– Magának az a szokása, hogy mások személyes tárgyai között turkál, Mr. Rashton? – kérdezi, és előhúz egy cigarettát a tárcájából.

– Mostanában igen – felelem.

– Nem ártana, ha keresne egy másik passziót.

– Nekem az a passzióm, hogy megmentsem az ön életét.

– Az én életemet nem kell megmenteni – közli ridegen Evelyn. – Esetleg kipróbálhatná a kertészkedést.

Kedvességét mélyütésnek érzem. Azt hiszi, hogy elment az eszem, hogy egy részeges bolond vagyok, aki az éjszakát az erdőben töltötte, majd félrebeszélve hazatért. Ám ahelyett, hogy dühös lenne rám, inkább szánakozik rajtam. És az egészben ez a legrosszabb. A haragnak ugyanis súlya van, annak az ember a csupasz öklével nekieshet. Ezzel szemben a szánalom ködhöz hasonlít, amelyben könnyen elveszhet az ember.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. Pinterest tábla: Evelyn ​Hardcastle 7 halála

The 7½ Deaths of Evelyn Hardcastle a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


Nemrég megjelent Stuart Turton Evelyn Hardcastle 7 halála című regénye, amiben napról napra másik szemtanú bőrébe bújhatunk, ugyanis Evelyn Hardcastle minden egyes nap meg fog halni, amíg Aiden Bishop nem nevezi meg a gyilkosát, és nem töri meg az időhurok átkát. Tartsatok bloggereinkkel, olvassátok el az ajánlóinkat, és játsszatok velünk minden állomáson, ugyanis a turné végén a Maxim kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasónk megnyeri ezt a misztikus krimit!

 

 

Nyereményjáték:

 

Evelyn Hardcastle halála napról napra megismétlődik egy időhurok miatt, ezért úgy döntöttünk, hogy keressünk olyan történeteket, amelyekben szintén szerepel időhurok! Minden állomáson találtok egy fülszövegrészletet, ami alapján ki kell találnotok melyik könyvre gondoltunk!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

„Keidzsi meghal a csatatéren, csak hogy minden reggel feltámadjon, harcoljon és újra meg újra meghaljon. Százötvennyolcadik feltámadása alkalmával üzenetet kap egy titokzatos szövetségestől, Rita Vrataskitól.”

a Rafflecopter giveaway

ÁLLOMÁSLISTA:

 

[Blogturné Klub]

15 - Hagyjatok! Olvasok! / Borítómustra

19 - Hagyjatok! Olvasok!

23 - Könyv és más

27 - Veronika's Reader Feeder

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése