2020. június 15., hétfő



Sarah Rees Brennan: Boszorkányszezon (Sabrina hátborzongató kalandjai 1.) (könyv és sorozat) | Blogturné Klub ajánló




Ilyen az én családom: imádnak engem, még jobban imádnak zavarba hozni, állandóan azon rugóznak, hogy mit eszem, szigorúan veszik a tanulást, mindig a legjobbat akarják nekem, és nagyon sokat várnak el tőlem.
Nem annyira különböznek bármelyik másik családtól. Kivéve, hogy a Sötét Nagyúr hívei.



Fülszöveg:
A népszerű NETFLIX-sorozat regényes története.
Vajon lemond a lány a fény útjáról azért, hogy a sötétséget kövesse?
Tombol a nyár, és Sabrina Spellman tizenhatodik születésnapja közeledik, amikor minden megváltozik körülötte.
Bár mindig is tanult mágiát és varázsigéket két nagynénjétől, Hildától és Zeldától, közben élte a hétköznapi halandók életét is: a Baxter gimiben tanul, a barátnőivel – Susie-val és Rozzal – lóg, és moziba jár a barátjával, Harvey Kinkle-lel.
Ám egyre fogy az idő a hátralévő normális, mindennapi életéből, és sokkal nehezebb maga mögött hagynia Rozt, Susie-t és Harvey-t, mint gondolta. Főleg mert Sabrina nem biztos abban, hogy Harvey mit érez iránta. Unokatestvére, Ambrose azt javasolja, szórjanak bűbájt a fiúra, hogy kiderüljenek a valódi érzései. Ám amikor egy rejtélyes erdei szellem közbeavatkozik, a varázslat durván visszaüt.
Így bár Sabrinát mindig is vonzotta a boszorkánylét hatalma, most kénytelen elgondolkodni azon, hogy ez a hatalom nem tereli-e őt rossz irányba.
Ismerd meg kétségeit, és kövesd boszorkányos kalandjait!

Könyv információk:

Eredeti mű: Season of the Witch
Eredeti megjelenés éve: 2019
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
264 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634577874 ·
Fordította: Sándor Alexandra Valéria
Sabrina hátborzongató kalandjai:
2. Daughter of Chaos
3. Path of Night
(nem befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!       )
Miért olvastam el?

Elég rég felfigyeltem a Netflixes Sabrina hátborzongató kalandjai  /Chilling Adventures of Sabrina/ sorozatra, de a regényekről csak később hallottam. Amikor megtudtam, hogy érkezik magyarul, azonnal repült a várólistámra. Régóta szeretem a boszorkányos történeteket, de ha jól emlékszem, ez a rajongás a kiskoromban vetített Sabrina, a tiniboszorkány sorozatra vezethető vissza (ami egyébként jóval lightosabb, gyerekbarátabb volt, mint ez a mostani sorozat).

Szerintem…

Nos, mivel a könyv elolvasása előtt megnéztem a Netflixes sorozat első részét - hogy tudjam, ki kicsoda -, ezért picit csalódott voltam, amikor rájöttem, hogy a regény inkább cuki, mint félelmetes. Abszolúte felkészültem lelkileg egy véres YA horrorra, ami helyett egy bájos, összetartó, ám tragikus sorsú családokkal teli történetet kaptam... (Oké, van itt slusszpoén!) ...amiben a legtöbben azért küzdenek, hogy a helyes, szőke főszereplő leányzó elszegődjön a Sátánhoz! 

Történetünk főszereplője, Sabrina egy félig halandó-félig boszorkány 15 éves lány, akit teljesen boszorkány nagynénjei, Hilda néni és Zelda néni nevelnek. Sabrináékkal él a sok-sok éve megátkozott Ambrose, aki egyáltalán nem hagyhatja el a Spellman-házat, viszont minden odatévedővel hevesen flörtöl. Hamar kiderül, hogy Sabrina szülei meghaltak, akárcsak Ambrose-é, amiből arra is lehet következtetni, hogy tökéletes testvéri szeretetben élnek, ezt nincs így! Míg Sabrina oda megy, ahova akar, és akikkel szeretne, addig a fiú be van börtönözve, és a regény egyik központi témája az, hogy vajon a Spellman-ház börtön vagy otthon? Így, amikor Ambrose ráveszi a lányt, hogy szórjanak a fiújára, Harveyra bűbájt (amitől szegény srác irtó furcsán kezd el viselkedni), akkor remeg az olvasó gyomra, hogy vajon mi történt?


Nem Sabrina volt a kedvenc karakterem a könyvben, de elismerem, hogy rendkívül jószívű és segítőkész, ugyanakkor nem tudtam napirendre térni afelett, hogy mennyire elképesztően naiv és milyen könnyedén befolyásolható. (Nem csupán Ambrose járatja vele a bolondját, hanem több "jótanácsnak" is alászalad sajnos, amiről bárki megmondaná, hogy kamu...) Persze erről valamennyire a nénikéi is tehetnek, akik mindentől óvták a lányt. Nem gondoltam volna, hogy mennyire fontos a két boszorkány számára a négy fős családjuk, de a kedvenc részeim azok voltak, amikor arról olvastam, hogy mit meg nem tennének egymásért. (Pl. Az egyik legszórakoztatóbb az az emlék, amikor a mindig békés Hilda megfenyegeti Sabrina halandó rokonait, ha örökbe akarnák fogadni őt!)


– Nem tudom – szólaltam meg végül. – Bűbájt szórni Harvey-ra semmi másért, csak a saját hasznomra? Ez nem tűnik helyénvalónak.
– Ahogy gondolod. Olyan jó kislány vagy… – jegyezte meg Ambrose. – Néha eltűnődöm, hogy lesz így belőled gonosz boszorka.
– Ja – suttogtam a szélnek olyan halkan, hogy még az unokatesóm se hallja. – Én is.


Sabrina Hilda és Zelda nénikéi elképesztő jelenségek! Zelda néni elég gonosznak tűnik - zokszó nélkül megöli Hildát, ha az beszól neki valamit -, és rendkívül cinikus, de számomra nagyon szimpatikus volt, akárcsak a testvére, Hilda. Ég és Föld a két nő, mert Hilda néni olyan, mintha nem is lenne gonosz boszorkány: jóhiszemű, mosolygós, vidáman csacsogós, nem érdekli mások zaklatása és nagyon barátságos. Őt talán még könnyebben megszerettem, mint Hildát, de mindkettejüket a saját történetük miatt fogadtam a szívembe. Hoppá!
Sabrina és Harvey (@aniionco)
Elfelejtettem említeni, hogy a történetet nem csupán Sabrina (E/1) szemszögéből ismerhetjük, hanem nagyon gyakran bepillanthatunk a fontosabb mellékszereplők életrébe is. Igazából ezeket a részeket sokkal jobban szerettem olvasni, mint például a kívánságságkútszellemes részeket. Az ilyen side storykban ismerhető meg Ambrose élettörténete (meg a Spellman nőkhöz való viszonya), de így ismerjük meg jobban Harvey bátyját, Tommyt is, akinél csodásabb férfi karakterről régen olvastam. Megismerjük Sabrina barátainak a történetét, de az Okkult Művészetek Akadémiájára járó Prudence-nek a szemszögébe is belepillantunk, aki szívből gyűlöli Sabrinát, és a barátnőivel igyekszik pokollá tenni a félig halandó boszorkány életét. Nagyon sokat adott a regényhez ez a rengeteg mellékszál!

Összességében

Bár nem voltam maradéktalanul elégedett a regénnyel, gyorsan olvashatónak, rendkívül szórakoztatónak és meghatónak tartom. Elég sokszor sodródtam a sírás határára, mert torokszorító az a töménytelen szeretet, amit a nénik és Ambrose Sabrina iránt éreznek, illetve az a rengeteg feltétel nélküli szeretet, amit Tommy érez az öccse, Harvey iránt. A világot felforgatnák a szeretteikért a regény karakterei, és én imádtam erről olvasni. Maga a regény érdekes, de nem túl horrorisztikus (szerintem kár rá a horror címke), viszont néha meg túl bájos, ami által az ijesztőbbnek szánt részek lapossá válnak... Szerencsére az írónő rengeteg humoros beszólást és vicces apróságot rejtett el a sztoriban, amik miatt néha fel is nevettem. 
Folytatnám a sorozatot? NANÁ!

Kedvenceim: Odáig vagyok Ambrose-ért és Tommyért!* 
*(Picit shippelem is őket.)


Értékelés: 3,5

(Snitt / IMDb / Port)

Amennyire nem ijesztő a regény, annyira véres a sorozat! Itt már szó sincs arról, hogy ciki-cuki módon bármit megtennénk egymásért (habár a felszín alatt ott van kimondatlanul az egymás iránt érzett szeretet), itt inkább a túlélés a lényeg. Gyilkos démonok, vérre szomjazó boszorkányok, megtorlást tervező rokonok és barátok - akad itt minden, mi szemnek-szájnak ingere, és néha bónuszként felbukkan maga a Sátán is! Akadnak benne fülledt, erotikusabb jelenetek is, amik nem YA-regény kompatibilisek szerintem.

Ambrose-t imádom a sorozatban is, ahogy Hildát is, de Sabrina és Zelda egészen más számomra itt, mint a könyvben. Zelda tényleg gonosz boszorkány, aki előtérbe helyezi azt, mit tehet meg a Sátánért, mint azt, hogy mit tehet a családjáért. Sabrina pedig habár naivnak és jóhiszeműnek tűnik, itt van benne némi kegyetlenség. Még csupán az első évad 5. részénél tartok, de irtó fordulatos és nagyon addiktív eddig a sorozat. 
Mindazonáltal jól tettem, hogy elolvastam mellé a könyvet, mert nagyon sok háttérinfót adott hozzá a sorozathoz, és így jobb rálátásom volt a karakterek érezlmi világába is betekinteni, amire a sorozat nem igazán adott eddig lehetőséget.
Adaptáció: 5/2 ««

Kinek ajánlom a regényt?
A Netflixes Sabrina hátborzongató kalandjai sorozat rajongóinak mindenképpen, de azoknak is tetszeni fog, akik szeretik a boszorkányos YA-regényeket.

Kedvcsináló idézetek:
v
– Enned kéne valamit reggelire – noszogatott Hilda néni.
– Oké – feleltem. – Zé néni, kaphatok egy cigit?
– Teljességgel ki van zárva – csattant fel Zelda néni. – A cigaretta szélsőségesen káros a halandók számára. Én viszont hódolatomat fejezem ki az uram, a Sátán előtt azzal, hogy hozzászoktatom magamat a füsthöz, ami kétségtelenül kísérni fog a pokol lángjai között.
v
– Az igaz szerelem arról szól, hogy megbocsátunk egymásnak mindent, még a gyilkossági kísérleteket is.
v
– A mágia véd meg minket a halandóktól – érvelt Ambrose. – Miért tennéd kockára a szívedet vagy bármi egyebet? Hiszel a szőke hercegben, a boldog befejezésben és a tündérmesébe illő szerelemben, Sabrina… De mi szokott történni a tündérmesékben a boszorkányokkal?
v
– Tudom, hogy igazságtalan a büntetése, Sabrina. Ezért még jobban kell szeretnünk őt, hogy ezt jóvá tegyük – magyarázta nekem. – Természetes dolog, hogy amikor tele van az ember fiatalos lelkesedéssel, akkor szereti az olyan kis csínytevéseket, mint például lányokat cukkolni, szekereket felborítani, matrózokat megfojtani, városokat leégetni, civilizációkat megsemmisíteni és a többi és a többi… A fiúk már csak ilyenek.

v v v v v
v v v v v

A félig halandó, félig boszorkány Sabrinának a 16. születésnapján hátat kell fordítania a halandó életének, hogy beteljesítse boszorkánysorsát. Míg legjobb barátainak és szerelmének az elvesztésén elmélkedik, furcsa dolgok történnek Greendale-ben. Ha szeretnétek megtudni, hogy mit gondolnak bloggereink Sabrina kalandjairól, tartsatok velük! Ráadásul, ha ügyesek vagytok, a blogturné végén lehetőségetek lesz megnyerni a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott nyereménykönyvet is!



Nyereményjáték:

Míg Sabrina azt igyekszik kitalálni, hogy az emberek vagy a boszorkányok világában folytassa az életét, addig a ti feladatotok az, hogy kitaláljátok, mely boszorkányos regények borítórészleteit rejtettük el az egyes állomásokon! A rafflecopter dobozba írjátok be a megtalált Könyvmolyképzős regény CÍMÉT.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



ÁLLOMÁSLISTA:

06/17 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)
06/19 - Sorok között (extra)
06/21 - Könyv és más
06/23 - Sorok között
06/25 - Deszy könyvajánlója



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése