2020. június 17., szerda



Karakterbemutató | Sabrina hátborzongató kalandjai (Blogturné Extra)


A könyvekhez készített extra állomásaimat itt leled: BTKextra
  
  

A félig halandó, félig boszorkány Sabrinának a 16. születésnapján hátat kell fordítania a halandó életének, hogy beteljesítse boszorkánysorsát. Míg legjobb barátainak és szerelmének az elvesztésén elmélkedik, furcsa dolgok történnek Greendale-ben. Ha szeretnétek megtudni, hogy mit gondolnak bloggereink Sabrina kalandjairól, tartsatok velük! Ráadásul, ha ügyesek vagytok, a blogturné végén lehetőségetek lesz megnyerni a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott nyereménykönyvet is!

Fülszöveg:
A népszerű NETFLIX-sorozat regényes története.
Vajon lemond a lány a fény útjáról azért, hogy a sötétséget kövesse?
Tombol a nyár, és Sabrina Spellman tizenhatodik születésnapja közeledik, amikor minden megváltozik körülötte.
Bár mindig is tanult mágiát és varázsigéket két nagynénjétől, Hildától és Zeldától, közben élte a hétköznapi halandók életét is: a Baxter gimiben tanul, a barátnőivel – Susie-val és Rozzal – lóg, és moziba jár a barátjával, Harvey Kinkle-lel.
Ám egyre fogy az idő a hátralévő normális, mindennapi életéből, és sokkal nehezebb maga mögött hagynia Rozt, Susie-t és Harvey-t, mint gondolta. Főleg mert Sabrina nem biztos abban, hogy Harvey mit érez iránta. Unokatestvére, Ambrose azt javasolja, szórjanak bűbájt a fiúra, hogy kiderüljenek a valódi érzései. Ám amikor egy rejtélyes erdei szellem közbeavatkozik, a varázslat durván visszaüt.
Így bár Sabrinát mindig is vonzotta a boszorkánylét hatalma, most kénytelen elgondolkodni azon, hogy ez a hatalom nem tereli-e őt rossz irányba.
Ismerd meg kétségeit, és kövesd boszorkányos kalandjait!

Eredeti mű: Season of the Witch
Eredeti megjelenés éve: 2019
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
264 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634577874 ·
Fordította: Sándor Alexandra Valéria


--- Olvassatok tovább az extrához! ---

vvvvv

Sabrina Spellman (Kiernan Shipka)


Kettős életet élő félvér boszorkány, a Baxter High gimi egy diákja. Édesapja, Edward Spellman az Éj Egyházának néhai Főpapja, míg édesanyja, Diana egyszerű halandó volt, akik nem sokkal a lány születése után meghaltak. Sabrinát két nagynénje, Hilda és Zelda nevelik, de együtt él velük Ambrose, aki a távoli unokatestvére.

Mindenki azt várja tőle, hogy Halloweenkor, a 16. születésnapján, a sötét keresztelője alkalmából beírja magát a boszorkányok könyvébe, majd elvágja magát a halandók világától és beirakozik az Okkult Művészetek Akadémiájára. Sabrina legjobb barátai és a szerelme is halandók, ezért rengeteget dilemmázik, ráadásul a Gonosz Nővéreknek becézett undok boszorkánytrió se teszi számára szimpatikussá az Akadémiát, akik néha felbukkannak és zaklatják őt.

Hilda Spellman (Lucy Davis)

Sabrina melegszívűbb, kedélyesebb nagynénje, aki hajlamos elkényeztetni mind Ambrose-t, mind Sabrinát. Imád süti-főzni, a családja körül tenni-venni. Bármit megtenne értük, Ambrose miatt Angliába költözött egy jó időre (jóval Sabrina megszületése előtt), pedig a fiú csak egy nagyon távoli unokatestvére. Olyan sokáig laktak ott együtt – majdnem egy évszázadon keresztül –, hogy Hilda néni még mindig angol akcentussal beszélt. Mindenféle pletykák keringenek róla a boszorkányok között: elkötelezettsége a Sötét Nagyúr felé finoman szólva is megkérdőjelezhető, túlságosan kesztyűs kézzel bánik a rossz útra a fiúval, és még a szeme is olyan kék, mint a mennyei égbolt, egyszerűen borzalmas.
A személyes véleményem az első rész alapján az, hogy Hilda aszexuális, mert egy ponton így jellemzik: "Miféle boszorkány az, aki a lekvárfőzést részesíti előnyben a szeretkezéssel szemben?" Míg Ambrose bárkivel leáll flörtölni, aki bekopog az ajtón és Zelda is megdicséri fejben Blackwood atya fenekét, addig Hilda tényleg semmiféle vonzalmat nem tanúsít senki irányába.

Zelda és Hilda

Zelda Spellman (Miranda Otto)

Sabrina szigorúbb, ridegebb nagynénje, Hilda nővére. Bába, akárcsak Hilda, bár ebben Zelda a jobb. Habár elhivatott a Sátán iránt, mégis a családját helyezi előtérbe a kötelesség előtt. Nincs oda a halandókért, rendre összekeveri a Kinkle testvéreket is, de úgy általában migrént kap tőlük.
Amikor Zelda nagyon bizonytalan és ideges, megöli Hildát, akit a Spellman-birtok földje alatt helyez biztonságba, hogy ne hagyhassa el őt.


„Zelda néha csak azért tud aludni, mert Hilda ágya ott van az övé mellett, és Hilda lélegzetvétele neki az altatódal. Olykor eltöpreng, hogy könnyebb lenne a közösség egyik árvájának lenni. Belehalnék a magányba, gondolja a következő pillanatban.”



Ambrose Spellman (Chance Perdomo)


Sabrina házi őrizetben lévő, pánszexuális, távoli unokatestvére. Az átok, ami Ambrose-t a ház falai közé zárta, több évtizeddel korábbi, mint ahogy Sabrina megszületett volna. Mindig is itt volt a lánynak, úgy kísértett a házban, mint egy barátságos szellem. A szüleit boszorkányvadászok ölték meg, de felbukkant Hilda, aki maga nevelte fel a kis Ambrose-t Angliában, akár egy sátánimádó Mary Poppins.
A Spellman család temetkezési vállalkozásában dolgozik. Előszeretettel visel selyem pizsamanadrágot viselt bársonyköntössel. Elég sokszor kértek már a nénik másik postást amiatt, mert Ambroze magába bolondította vagy elijesztette őket. Titokban bármit megtenne az unokahúgáért, de mivel a lány "szabad", elég sokszor összevitatkoznak azon, hogy ahol élnek, az otthon vagy börtön. Mint minden, ez is nézőpont kérdése...

Harvey Kinkle (Ross Lynch)


Sabrina álmodozó, érzékeny, tehetséges barátja. Rengeteget rajzol és a greendale-i vásárok alkalmával elvállalja a gyerekek arcfestését is. Édesapja és bátyja, Tommy a bányában dolgoznak, de Harvey utálja a bányát és nem szeretne ott dolgozni. (Fiatalkorában látott lent valami ijesztő lényt, de erről csak Tommynak mesélt.) Irigylésre méltó a kapcsolata Tommyval, aki semmi pénzért nem hagyná magára a fiút.
Szinte az első pillanattól fogva szerelmes Sabrinába, de csak egy éve "járnak". A járásuk ellenére is megmaradt a Sabrina, Roz, Susie és Harvey négyesfogat barátsága. Sabrina rokonai miatt nem sok időt töltött náluk, de míg Hilda kedves vele, addig Zelda és Ambroze ideiglenes szeszélynek tartják Harvey és Sabrina kapcsolatát, és elutasítóak a fiúval.

Tommy és Harvey Kinkle

Tommy Kinkle (Justin Dobies)


Akárcsak az apja, ő is a családi bányában dolgozik, pedig többre lenne hivatott - sportösztöndíjat is kapott egy neves egyetemre -, de képtelen Harveyt kettesben hagyni a sokat ivó édesapjukkal. Elképesztő, hogy mit meg nem tenne az öccséért, ezért számomra az egyik legszimpatikusabb karaktere a mind a film-, mind a könyvsorozatnak. 
Kevés kapcsolata van a Spellman családdal, de mivel ő jár Harvey szülői értekezleteire, sikerült összebarátkoznia Hildával. 


„Tommy életében Harvey a legfényesebb dolog. Reverend Walker azt kérdezi a vérrel, mennydörgéssel és pokoltűzzel teli istentiszteletein: mit tennél, ha belezuhannál a pokol bugyraiba? Tommynak egy szempillantás alatt megvan erre a válasza. Ha Harvey is ott lenne vele a pokolban, olyan gyorsan felkapná a vállára, ahogy csak bírja. Tommynak erős a válla és biztos a keze. Gondoskodna arról, hogy Harvey kijusson.”


Susie Putnam (Lachlan Watson)

Rendkívül keveset tudunk meg róla az első regényben. Tudjuk, hogy Roz lelkész apukája nem kedveli, hatalmas kapucnis pulcsikba bújik, és hogy zaklatják a fiúk, mert "szinte nem is lány". (A sorozat alapján is transznemű karakternek tűnik.) Mary Wardwell, Greendale nem hivatalos történésze és a gimi egyik tanára a boszorkányokról tart előadást, amikor közli Susieval, hogy büszkének kell lennie hősi felmenőire, ezért gyanítható, hogy akadnak boszik a Putnam családfán.
Susie nem szereti a tükröket, de erre megvan az oka, mert a szobája egy pontján mindig megrepednek. Ha viszont nincs tükör ott, akkor furcsán hideg van abban a sarokban. Erről még nem beszélt a barátainak.


„Harvey, Roz, Susie és én [Sabrina] már az iskola legelső napján összebarátkoztunk úgy, ahogy a gyerekek szoktak: idegenek voltunk egymásnak az első becsengetéskor, aztán ebédszünetben már lelki társak.”


Roz, Harvey és Susie

Rosalind "Roz" Walker (Jaz Sinclair)

Egy lelkész lánya, egyébként teljesen hétköznapi teremtés, aki szorgalmas és jó magaviseletű. Sabrina "öribarija", ezért picit zavarja, hogy vonzónak találja Harveyt. Édesapja nem kedveli sem Susie, sem Sabrina családját, de kedveli a Kinkle fiúkat. 
Érdekes, hogy Roz rengeteg felkavaró álmot lát, amelyekre ébren is emlékszik, de nem említi meg őket senkinek, még Sabrinának sem. Habár néha nem tudja azt sem eldönteni, hogy az álmok arról szólnak, hogy Sabrina veszélyben van, vagy ő maga a veszély...

Mary Wardwell (Michelle Gomez)

Sabrina kedvenc tanára, aki az erdőben lakik egy kicsi, magányos házban. A regény elején Sabrina így jellemzi a nőt: "mintha mindig is összerezzent volna a világtól. Olyan aranyos és félénk volt, mint egy szürke kisegér." Miss Wardwellt nagyon érdekli Greendale múltja, egyszer viccesen meg is jegyzi, hogy ő Greendale nem hivatalos történésze. Bárkit szívesen szórakoztat a történeteivel.

Mary Wardwell mindig is imádta a meséket, és habár először könyvtáros akart lenni, úgy döntött, hogy tanár leesz, mert minden gyerek egy-egy mese kezdete.


„Mary Wardwell szeret úgy gondolni saját magára, mint aki elmeséli Greendale történetét a helyieknek. A múlt gyertyalángként kel át a jövőbe, ha az ember kinyújtja a kezét, hogy fáklyaként vigye.”



Prudence Night (Tati Gabrielle)

Az Okkult Művészetek Akadémia diákja és a Pokoli Kórus legjobb énekesnője, aki riválisaként tekint Sabrinára. Diáktársaival, Agathaval és Dorcasszal megpróbálják elérni, hogy Sabrina ne jelentkezzen a boszorkányiskolába. Megőrül attól, hogy egy félig halandó bekerülhet az iskolájába, ezért nővéreivel igyekszik folyamatosan Sabrina tudtára adni, hogy alacsonyabb rendűnek tekintik.
A Prudence, Agatha és Dorcas trió neve: Gonosz Nővérek. Kiskoruk óta ismerték egymást, és mindig is az Akadémián éltek - nem a sötét keresztelőjük után kerültek be! Az Akadémia keménysége formálta őket, és a Gonosz Nővérek semmi másra nem számítottak az élettől, mint arra, hogy kemény lesz. Prudence sokszor megleste a Spellman-család házát, hogy kilesse milyen az élete a néhai Főpap lányának, de egyrészt iriggyé vált a családi idillre, másrészt hányi tudott volna Sabrinéktól.

Agatha, Dorcas és Prudence

Agatha (Adeline Rudolph) és Dorcas (Abigail Cowen)

Az Okkult Művészetek Akadémia diákjai, akik egyelőre csak Prudence mellett állva igyekeznek megkeseríteni Sabrina életét. Ők is árvák, ezért kiskoruktól fogva együtt járták az Akadémia folyosóit. Amikor megjelennek Sabrinánál az erdőben mindannyian csipkegalléros és csipkével szegélyezett ujjú, sötét ruhát viseltek, de rövid szoknyával.

Nicholas Scratch (Gavin Leatherwood)

Az Okkult Művészetek Akadémia diákja, és a Gonosz Nővérek exfiúja. Keveset tudunk róla, de egyszer felbukkan egy greendale-i mulatságon, és elég sokat beszélget Harvey-val (aki nem veszi észre, hogy mennyire furcsa a srác). Nick rájön, hogy valami hiányzik az életéből, és elkezd kutatni, de ezt Blackwood atya nem nézi jó szemmel, ugyanis a fiú halandók által írt szonetteket bogarászik.



„– Hűha, oké. Figyi, halandó, te mindig így beszélsz az idegenekkel? – kérdezte halkan Nick, de a hangjából megint eltűnt a csípős él.
– Nem – válaszolta Harvey oda sem figyelve. – Izgulok, ha idegenekkel kell beszélnem.
– A bolondját járathattad volna velem – kiáltott fel Nick. – Mármint mélyfilozófiai kérdésekbe belemenni, például az érzésekről… Én általában csak szexelni szoktam az emberekkel, vagy megátkozni őket. Tudod, ilyen hétköznapi dolgokat…
Harvey a tigrisarc festésére összpontosított, így nem igazán figyelt oda, de az igenis eljutott a tudatáig, hogy ez a bizarr srác kimondta egy gyerek előtt a szex szót. Ezért megbotránkozott pillantást vetett Nickre.”



Faustus Blackwood atya (Richard Coyle)

Az Éj Egyházának főpapja, az Okkult Művészetek Akadémia dékánja és balkézről Prudence apja. Természetesen erről a lány nem tud, csak a férfi és a felesége, Lady Blackwood. Igazi manipulátor, ráadásul gyengének gondolja a nőket. Titokzatos, alamuszi alak.



Nyereményjáték:

Míg Sabrina azt igyekszik kitalálni, hogy az emberek vagy a boszorkányok világában folytassa az életét, addig a ti feladatotok az, hogy kitaláljátok, mely boszorkányos regények borítórészleteit rejtettük el az egyes állomásokon! A rafflecopter dobozba írjátok be a megtalált Könyvmolyképzős regény CÍMÉT.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



ÁLLOMÁSLISTA:

06/17 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)
06/19 - Sorok között (extra)
06/21 - Könyv és más
06/23 - Sorok között
06/25 - Deszy könyvajánlója

vvvvv
Remélem jól szórakoztatok, látogassatok el a többiekhez is!
Köszönöm a figyelmet!
vvvvv


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése