2020. június 6., szombat



Marc-Uwe Kling: QualityLand | Blogturné Klub ajánló




– Eszedbe jutott már, hogy néha áldást jelenthet, ha nem tudsz valamit? Hogy az embernek talán szüksége van arra a játéktérre, amit az ismeretlen teremt a számára? Úgy értem, tudunk-e egyáltalán szabadok lenni, ha minden pontosan le van mérve és meg van határozva? Mi van akkor, ha egy olyan világban élünk, amelyben minden pontos, mégis minden hamis?



Fülszöveg:
Isten hozott, kedves olvasó, a nem túl távoli jövőben, QualityLand országában – Európa legjobb, legszuperebb, legminőségibb álla!mában! Ez a felsőfokú jelzők birodalma, ahol már szinte kizárólag robotok és mesterséges intelligenciák dolgoznak (bár a munkával járó stresszt sokuk nehezen viseli), a reklámcégek és híroldalak kínálatukat előzékenyen a fogyasztók ízléséhez igazítják, a szerelmi élet pedig a randialkalmazások mindentudó algoritmusai által előre kijelölt mederben csordogál… Ugyan mi váratlan történhetne egy ilyen precízen kiszámított, boldogságra automatizált világban?
Így gondolja a regény főszereplője, Munkanélküli Peter is, egészen addig, míg egy személyre szóló ajándékot nem kap az ország legnépszerűbb csomagküldő szolgálatától: egy rózsaszínű, delfin alakú vibrátort. A kéretlen segédeszköz hatására hősünk egyszemélyes hadjáratba kezd QualityLand teljhatalmú mamutvállalatai ellen, mígnem végül egy széles körű tiltakozó mozgalom élén találja magát. Ezzel párhuzamosan QualiyLand mindaddig megnyugtatóan egyhangú politikai játszmái is meglepő fordulatot vesznek. Mivel az ország aktuális elnöke haldoklik, előrehozott választást kell kiírni, melyen a bevándorlókkal riogató szélsőjobb jelöltjével szemben az ellenzék Miénk Johnt indítja. Kampányuk azonban korántsem alakul zökkenőmentesen: John ugyanis képtelen hazudni… és nem mellesleg egy android.

Technikai megjegyzés:
Kedves Olvasó! A QualityLandnek a fentieken túl azért is egy különleges kötet, mert két változata is létezik: egy „sötét” és egy „világos”.
Előbbit a hagyományos könyves formátum takarja – amennyiben kíváncsi a „világos” verzió alternatív fejezeteire is, keresse a QualityLand „2 az 1-ben” e-könyv kiadását!

Könyv információk:

Eredeti mű: QualityLand
Eredeti megjelenés éve: 2017
Helikon, Budapest, 2020
432 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789634793038 ·
Fordította: Bartók Imre
(Az értékeléshez olvass tovább!       )
Miért figyeltem fel a könyvre?

Miért is hazudnék magamnak? Naná, hogy ez az elsőre meghökkentő borító tehet róla, hogy elolvastam a fülszöveget, majd a könyv címkéit Molyon... Ilyen borítós humoros disztópia, amiben robotok és mesterséges intelligenciák vannak? Abszolút érdekelt!

A könyvről…

Vágjunk bele a közepébe: ennek a történetnek a mozgatórugója bizony egy rózsaszínű, delfin alakú vibrátor lesz! Amit olyasvalaki kap, aki egy kicsit se vágyik rá, ezért roppant mód felháborodik, amikor nem hajlandó visszavásárolni tőle a multi, amelyik kiküldte. Munkanélküli Peter egy olyan országban él, ahol a „minőségi emberek” - Nem ám csak úgy állampolgárok! - a vezetéknevüket a szüleik foglalkozása után kapják. (A fiúk az apjuk munkáját, a lányok az anyjuk foglalkozását kapják.) Egy országban, aminek az arculatát a RohadtulRafkósReklámok alkotta meg a BaziNagyBiznisz üzleti tanácsadó segítségével. QualityLandben, ahol fizetni minőségi pénzzel (röviden: „minős”) lehet, és minden fizetési interakciót egy QualityPadra nyomott puszival lehet teljesíteni. Választhatunk magunknak párt, de a QualityPartner tud csak igazán nekünk való partnerrel összehozni, ráadásul egy drón is megfigyelheti minden lépésünket, ha nagyon biztonságban akarjuk magunkat érezni. Itt pontosan tudni, hogy az ország elnöke mikor fog elhalálozni, ezért máris elkezdenek mozgolódni a pártok, hogy kiállítsák a legjobb jelöltjüket. A sztori különlegessége, hogy az egyik párt egy androidot állít ki, Miénk Johnt, aki szintén történetünk egyik központi karaktere, ahogy a pártjába tartozó Igazgató Martyn is.


„– Na, itt is vagyunk – mondja az Öreg. – Te a 8192-es kategóriába estél. Ez a harminckét évnél fiatalabb, szerény jövedelemmel rendelkező, enyhén rasszista, ceruzafarkú, a jelentős sportesemények iránt érdeklődő fehér férfiak halmaza.
– Ez nem igaz! – mondja Peter. – Akik ismernek, tudják, hogy…
– Hogy kerülöd a jelentős sporteseményeket?
– Többek közt.


Szerintem…

Peter Unemployed (Art Station)
Ha már csak szuperlatívuszokban szabad QualityLandben beszélni, akkor hadd jellemezzem három főszereplőnket így: Munkanélküli Peter (a 9-es szintű semmirekellő) a legátlagosabb valaki, aki valaha főhőssé vált; Miénk John (az android) a legintelligensebb és legszimpatikusabb elnökjelölt, akiről valaha olvastam; Felügyelőbizottsági-Tag-És-Tanácsadó-Az-Igazgatótanács-Testületben Martyn (nagyon magas szintű, gazdag párttag) pedig a legunszimpatikusabb és legbutább lény QualityLandszerte.
Kész gyönyörűség volt a kálváriáikat olvasni! Ráadásul a könyv nem csupán róluk szól, hanem tele van egy csomó kitekintéssel, amelyek segítségével jobban megismerhetjük ezt a furcsa (vagy legfurcsább?) országot. A fekete oldalakon találkozhatunk reklámokkal, cikkekkel és kommentekkel, személyre szabott könyvajánlókkal [mondjuk jócskán kibuktam az átírt Büszkeség és balítéleten… az volt számomra a regény mélypontja], nyilatkozatokkal és filmajánlókkal.   

QualityLand nagyon szuperül fel van építve, nekem nagyon bejött az újradesignolt ország koncepciója, habár nem szívesen lennék a lakója. Az embereket szintekre sorolják (2-99-ig), és mindenféle algoritmusokkal körbebástyázzák az életét, így nem a nagy egészet látja, hanem azt a leszűkített, számára érdekesnek rangsorolt pár dolgot, amit kidob neki a gép. Amennyire humoros, annyira elgondolkodtató ez az egész, ha belegondolunk, hogy mi is személyre szabjuk például a Facebook feedünket, azaz csak a számunkra relevánsnak ítélt tartalmakat dobálja fel a gép már ma is! Mindazonáltal irtóra szerettem Petert, mert egy buta, valamit alig tudó, de csupaszív ember, aki végre abbahagyja a hétköznapi életében való tespedést, és megpróbál a sarkára állni egy vibrátor miatt. Peternek egy zúzdája van, de nem zúzza be a hozzá érkezőket azonnal, hanem elszállásolja őket a pincében, és végülis egészen jópofa, bár gyári hibás lakótársakkal büszkélkedhet. Van itt hősszerelmes szexrobot, PTSD-ben szenvedő harcirobot, 2D-ben nyomtató 3D-s nyomtató, tériszonyos drón, satöbbi…  IMÁDTAM mindegyiküket!

Persze ott van a történet másik, politikai szála, ahol a szélsőjobbos Szakács Conrad ellen a Haladás Párt kiállítja Miénk Johnt, az androidot. Izgalmas, hogy egy hazudni nem tudó és az embereknek csupa jót akaró gép mennyire nem érti, hogy az őszinteségével inkább elidegeníti, mintsem maga mellé állítja az embereket. Azt hiszem, hogy akkor kezdett el érdekelni ez a politikai vonal, amikor felbukkant Doktornő Aisha, az android kijelölt kampányfőnöke, aki egy irtó sokat káromkodó, nagyon makacs és mindenbe belepofázó figura! Haláli, ahogy simán leolt mindenkit, aki olyat javasol, ami tönkretenné szerinte a kampányt. [Kedvenc Doktornő Aisha idézet lent a kedvcsinálónál.]

Martyn vonalán főleg a qualitylandi gazdagok családi életébe láthattunk bele, ami különösen durva volt, mert így megtudtuk, hogy egy pocaklakó életútját is meg tudják tippelni, de ezt természetesen jó sok pénzért fel lehet javítani… Persze maga a regény rendkívül sokrétű, tele van apró melléktörténetekkel, és olyan részekkel, amelyek által nagyobb rálátást kapunk arra, hogy milyen az élet QualityLandben. Van itt sorozatshoppingolás (Vásárolj a Szex és New York sorozatból, miközben nézed!), az Everybody közösségi profilunkon helyettünk kapcsolatot tartó és chatelő chatbotok, humormodullal ellátott önvezető kocsik és egyéb robotok, meztelenül műsort vezető műsorvezető, bosszúpornó, kufircolós rock hallgatás…

Összességében

Nekem nagyon bejött ez a szatirikus hangvételű, disztópiába csomagolt, de nem túlságosan burkolt társadalomkritika. Kicsúfolja a rabigába hajtott robotokat, akik tönkremennek belénk emberekbe, de az embereket is, akiknek a világvége jönne el, ha egyszer lekapcsolódna a net… Elmondhatatlanul tetszett, ötletesnek és jól összerakottnak tartom ezt a regényt, még ha egyszerre találtam nyomasztónak és szórakoztatónak a QualityLandbe tett kirándulást. [A papír alapú „sötét” verziót olvastam, ezért kíváncsi lennék a csak e-könyvben megjelent „világos” lezárásra is.]

Kedvenc része(i)m: Amikor kiderül, hogy mire fel a vibrátor, de imádtam Aisha részeit is. Fergeteges mellékszereplő volt az a mocskos szájú nő!

Értékelés: 5

Kinek ajánlom?
- Bárkinek, aki szereti a robotos és/vagy humoros disztópiákat, és nem zavarja a politika. (Mondjuk, itt a politikai szál is egészen vicces.)
- A szatirikus hangvételű, társadalomkritikus regények rajongóinak.

BORÍTÓMUSTRA - külföldi borítók




A szerzőről röviden

MARC-UWE KLING (1982) német író, dalszerző, rádiós műsorvezető, hazájának egyik legismertebb humoristája. 2003 óta aktív szereplője a berlini kulturális életnek: a legkülönbözőbb irodalmi, slam-poetry és stand-up-rendezvények rendszeres fellépője. Hatalmas népszerűségét elsősorban Kenguru-trilógiájának (Kenguru-krónikák, 2009; Kenguru-manifesztó, 2011; Kenguru-nyilatkozat, 2014) köszönheti, melyben az önmagát „flegmatikus anarchista”-ként jellemző szerző az élet nagy kérdéseit vitatja meg lakótársával, egy beszélő, „pragmatikus kommunista” kenguruval. Saját bevallása szerint alkotói célkitűzése „olyan, a kapitalizmust kíméletlenül ostorozó könyveket írni, amikből jó sokat el lehet adni”. 2017-ben megjelent QualityLand című disztópiája 2018-ban elnyerte a Német Science-Fiction Díjat, és jelen állás szerint több mint félmillió eladott példánynál tart. (Forrás)

Kedvcsináló idézetek:
– A [kampány]videót természetesen csak személyre szabottan fogjuk megosztani, kizárólag olyanoknak, akik arra vágynak, hogy keményvonalas álláspontot képviseljünk a terroristákkal szemben.
– Ha ez a videó kikerül a netre, akkor ezzel a két kezemmel szakítom le a maga golyóit, és a következő leánybúcsún olívabogyó helyett azokat fogom a koktélba dobálni a barátnőimmel – mondja Aisha, és Oliver valamilyen rejtélyes okból kifolyólag nagyon is el tudja képzelni ezt az 1,60 magas, törékeny nőszemélyt, ahogyan szó szerint beváltja a fenyegetését.
– Tudod, hogy mi a döntő különbség köztetek és köztünk?
– Micsoda?
– Ha egy önvezető autó hibázik, akkor az összes többi autó tanul a hibájából, hogy soha többé ne kövessék azt el. Ezzel szemben az emberek akárhányszor képesek elkövetni ugyanazt a hibát. Ti nem tanultok egymástól.
– Elárulok neked valamit – mondja Peter. – Még az is előfordul, hogy ugyanaz az ember követi el számtalanszor ugyanazt a hibát.
Peter feladja, és leugrik a futópadról.
– Köszönöm, Peter – mondja a futópad, mire a zombik eltűnnek. – Tizenhat MinőségGondozás pontot szereztél. A MinőségGondozás pontjaidat bármikor beválthatod az egészségbiztosítódnál valamilyen extra szolgáltatásra, mint amilyen például a kedvezményes orvosi vizsgálat, vagy a megrövidített várakozási idő az életmentő operációk esetében. Köszönöm, hogy gondoskodsz magadról.
– Nyald ki – mondja Peter.
– Peter, kérlek, ügyelj rá, hogy milyen szavakat használsz – mondja a futópad. – Tudom, hogy levert vagy, amiért elhagyott a barátnőd, de ez még nem ok arra, hogy sértegess.
– Igazad van – mondja Peter.
– Azt hiszem, helyénvaló volna egy bocsánatkérés.
– Bocsánatot kérek, futópad.
◈ ◈ ◈ ◈ ◈
Képek: QualityLand Pinterest tábla
QualityLand borítók a GoodReadsen
◈ ◈ ◈ ◈ ◈

A Helikon kiadó jóvoltából hozzánk is megérkezett Marc-Uwe Kling zseniális sci-fi disztópiája. A turné során a nem túl távoli jövőbe kalandozunk, QualityLand országába, ami európa legjobb, legszuperebb, legminőségibb állama, s ahol szinte már csak robotok és mesterséges intelligenciák terelgetik az emberiség életét. A humorral bőségesen átszőtt kötet a szórakoztatás mellett elgondolkodtató szellemi csemege is.
Tartsatok négy bloggerünkkel, hogy esélyetek lehet megnyerni a kiadó által felajánlott nyereménypéldányt.


Nyereményjáték:

Kling regényében fontos szerephez jutnak az androidok, ezért mostani játékunkban olyan kötetek borítóit kell felismernetek, melyekben szintén találkozhattok androidokkal, kiborgokkal, vagy éppen robotokkal. Nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter megfelelő sorába a felismert könyvek szerzőjét és címét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

06.06 Szofisztikált macska
06.10 Könyvvilág






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése