2020. június 20., szombat



Suzanne Collins: Énekesmadarak ​és kígyók balladája (Az éhezők viadala trilógia) | Blogturné Klub ajánló




- Nos, tudod, hogy szól a mondás: az előadásnak nincs vége, amíg a fecsegőposzáta énekel – felelte a lány.
- A fecsegőposzáta? – A fiú felnevetett. – Most komolyan, szerintem ezeket csak kitalálod.
- Nem a fecsegőposzáta egy megbízható madár – biztosította Lucy Gray.
- És énekelni fog az előadásodon?
- Nem az én előadásomon, édesem. A tiéden. Vagy legalábbis a Kapitóliumén – javította ki a lány.


Fülszöveg:
Az Éhezők Viadala hivatalos előzményregénye!
A becsvágy hajtja.
A küzdelem élteti.
De a hatalomnak megvan az ára.
Annak az aratásnapnak a reggelén járunk, amely a tizedik Éhezők Viadalát előzi meg. A Kapitóliumban a tizennyolc éves Coriolanus Snow élete nagy dobására készülődik, a mentori posztjára a Viadalban. Az egykor nagy hatalmú Snow-házra nehéz idők járnak: a jövőjük azon múlik, hogy Coriolanus képes lesz-e elbűvölőbbnek, ravaszabbnak és taktikusabbnak bizonyulni diáktársainál, és győztest tud-e faragni a saját kiválasztottjából.
Az esélyek azonban ellene szólnak. Azt a megalázó megbízatást kapja ugyanis, hogy a 12. körzet lány kiválasztottját mentorálja, a legaljának a legalját. Sorsuk ezzel végleg összefonódik – Coriolanus minden döntése kedvezményekhez vagy kudarchoz, csillogáshoz vagy csődhöz vezethet. Az arénán belül életre-halálra szóló harc következik, az arénán kívül pedig Coriolanus elkezd együttérezni megpecsételt sorsú kiválasztottjával... és mérlegelnie kell, hogy a szabályok követése a fontosabb, vagy a túlélés. Kerül, amibe kerül.

Könyv információk:

Eredeti mű: The Ballad of Songbirds
And Snakes
Eredeti megjelenés éve: 2020

Agave Könyvek, Budapest, 2020
448 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634198154 ·
Fordította: Farkas Veronika
Az éhezők viadala univerzum:
3. A ​kiválasztott
(befejezett trilógia)

(előzmény)
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el?

Az éhezők viadala-trilógia az egyik kedvenc disztópiám, ezért oda meg vissza voltam a gondolattól, hogy érkezik egy új Panemban játszódó történet melléjük! Oké, picit húztam a szám, amikor kiderült, hogy az érkező regény főszereplője maga a trilógia főgonosza: Snow elnök, de úgy voltam vele, hogy ez akkor is egy új éhezők viadala történet, amit ki nem hagynék semmi pénzért. Nem bántam meg!


A balladáról…

Történetünk a 10. Éhezők Viadala idején játszódik, és ez az első év, hogy a kiválasztottak mentorokat kapnak maguk mellé, de még teljesen kiforratlan, hogy mi is lenne a mentorok dolga, ami némi extra izgalmat adott a sztorinak. A regény főszereplője az árva Coriolanus Snow-val (18), aki unokanővérével, Tigrissel (21), és a nagymamájával lakik. Elszegényedett, de neves család sarja, aki igyekszik fenntartani a látszatát a gazdagságnak, de folyamatosan éhezik és a ruháit is folyton javítgatja az ügyes kezű Tigris. Igazi barátja és szerelme nincs, mert csak azzal törődik, hogy minél jobban tanuljon, és elnyerjen egy ösztöndíjat, hogy megalapozza a jövőjét… Kissé önirónikusan emlegetni szokta, hogy azért hajt ennyire, hogy elnökké válhasson, de ez igazából a nagymamája vesszőparipája. Ahogy várható, ő az egyik mentora a 10. Éhezők Viadalának, ám meglepődik, amikor kisorsolják neki a 12. körzeti covey lányt, aki élőben kígyóval támad egy másik lányra, majd dalolni kezd. Szerencsére hamar meglátja a lehetőséget Lucy Gray Bairdben, ezért megpróbál minél közelebb férkőzni a kiválasztottjához, hogy elnyerje a bizalmát, és elérje, hogy együttműködjön vele.

Szerintem…

Nagyon igyekeztem nem megkedvelni Coriolanus Snowt – persze nem is hittem volna, hogy lehetséges -, de nehéz volt sokáig utálnom egy napról napra élő, mind lejjebb süllyedő, éhező fiút. Egy pillanatra nem engedi az írónő elfelejteni a nélkülözésüket, és Coryo nap nap után bizonyítja, hogy bármit megtenne egy szebb jövőért. Hamar megkedveltem, pedig roppant lenéző volt a mentor- és iskolatársaival. Coriolanus megbízhatónak és barátságosnak mondható, ezért nem veszik észre, hogy megveti őket - ezáltal több mentorttársát is közelebbről megismerhettük. Az egyikük, Sejanus Plinth áll legközelebb ahhoz, hogy Coryo barátjának lehessen nevezni, ám a fiú a 2. körzetből származik, és a háború alatt meggazdagodó apjának köszönheti, hogy a Kapitóliumban élhet, járhat iskolába. Szívszorító volt a két fiú „barátságáról” olvasni, de persze irtó izgalmas is! Szerintem inkább nevezhető a regény főszálának a kapcsolatuk alakulása és a rengeteg viszontagság, amiken együtt mentek keresztül, mint Coriolanus és Lucy Gray mentor-kiválasztott kapcsolatáé.


„Mindent egybevetve, kezdte unni, hogy a zene ennyire áthatja az életét. Nem is áthatja: megfertőzi. Mintha mindenütt ott lett volna: a madarak dalában, a covey-k dalában, a közös dalaikban. Talán mégsem örökölte anyja muzikalitását. Legalábbis nem ekkora mennyiségben. A zene minden figyelmét telhetetlenül kisajátította, és megnehezítette számára a gondolkodást.”


A viadalról: Engem elképesztett, hogyan bántak a 10. Éhezők Viadala idején a kiválasztottakkal, mert Katnisséket igazából nagyon jól tartották, miután kisorsolták őket. Most állatokat szállító vagonokban szállítják és éheztetik őket. Nem törődnek velük, állatkerti kifutóban, látogatható állatként tartják őket megbilincselve! Ám míg ezen csak megütköztem, addig az Arénán elszörnyedtem, ugyanis egy szimpla, lelakott aréna, tele titkos alagutakkal. Ez teljesen más, mint azok a sok-sok évvel későbbi, külön az alkalmakra berendezett/felépített arénák, amiket Katnissék kaptak. Nem csak mentorok nem voltak eddig, de se szponzorálás nem volt, se mutáns állatokat nem tettek be a kiválasztottak mellé. Habár csalódást keltő volt ez a szimpla, beláthatatlan aréna, nagyon izgalmas volt belelesni abba, hogyan fejlődik a viadalosdi. [Felbukkan egy Dr. Gaul nevű nő, akinek van egy laborja tele mindenféle rémisztő állattal, és mivel a nő teljesen elmebetegnek tűnt, biztos vagyok abban, hogy érdekes lenne meglesni az elkövetkező pár viadalt is.]

Ismert és új dolgokról: Nem csupán a korai Éhezők Viadalába és a Kapitólium háború utáni életébe tekinthetünk be ebben a regénnyel, de egy váratlan fordulatnak köszönhetően elkirándulunk a 12. körzetbe is, és megismerjük a covey-kat, akik vándor életet élő zenészek voltak, mielőtt ott ragadtak volna a körzetben a háború után. Örültem annak is, hogy beleláttunk a Békeőrök életébe ennek a fordulatnak köszönhetően, mert nem sokat tudtunk meg róluk, és az életükről a trilógiában.  A fecsegőposzátákhoz szintén közelebb kerültünk, mint eddig bármikor, de a The Hanging Tree ballada eredetét is megismerhettük. Jól esett már ismert dolgokról olvasni!

Coriolanus Snow: Nem vagyok csalódott, hogy Coryo volt a regény központi karaktere, ugyanis hamar rá kellett jönnöm, hogy ő Az éhezők viadala univerzumának egyik legösszetettebb és legellentmondásosabb karaktere. Azt hittem, hogy nehéz lesz a korábban megismert Snow elnök képét félretennem, de már az elejétől fogva egy fiatal srácot láttam, aki kapaszkodik a látszatba, a múltba, igyekszik megfelelni az elvárásoknak és túlélni a mindennapokat. Sokkal jobban szerettem Snow talpraesettségét és gyors észjárását, mint Sejanus jószívűségét és gyötrődését. [Emlékszem Peetában se szerettem, hogy olyan nyámnyila, anyámasszony katonája a történet elején… khm… közepén is.]


Összességében

Fejlődésregény rengeteg izgalmas és váratlan fordulattal! Nem gondoltam, hogy kedvelni fogom, de belátom, Coryo nagyon érdekes főszereplő. Igazából lenyűgözött, hogy a látszatért még a félelmeit is képes legyőzni. Tetszett a rengeteg apró titok, amikre szép lassan fény derült ugyan, de végig fenntartották az érdeklődésem. (Pl. Highbottom dékán kapcsolata a viadallal és Snow apukával.) Szerettem volna szeretni Sejanust is, mert levegőt se kaptam, amikor nekiment az őrült felnőtteknek a viadalt elítélő véleményével, de annyira balek figura volt számomra, hogy nem sikerült.
Kidolgozott, ütős előzménykötet lett, és nagyon remélem, hogy az írónő tervez még Panemben játszódó regényt írni!

Értékelés: 5


Külföldi borítók:



Kedvcsináló idézetek:
v
Coriolanus meglátta élete első fecsegőposzátáját, és első látásra gyűlölte.
v
– A hó felül landol! – visszhangozta Tigris. A mondás családnevünkre utalt, ami havat jelentett – és ez a mottó segítette őket át a háborún, amikor folyamatosan azért küzdöttek, hogy ne tapossák el őket.
v
- Veszélybe sodortalak, és elettem előled az ételt. És láttam, hogy utáltad a balladámat. Jobb is, hogy holnap megszabadulsz tőlem.
- Holnap össze fogok törni! Amikor azt mondtam, hogy fontos vagy nekem, nem úgy értettem, hogy kiválasztottként vagy az. Úgy értettem, hogy mint ember. Mint a barátom. Mint a… - Mi is a megfelelő szó? Barátnőm? Kedvesem? Coriolanus nem hivatkozhatott többre egy kis belehabarodásnál, és talán az is csak egyoldalú volt. De mit veszíthet azzal, ha beismeri, hogy a lány hatással volt rá?
v
– Eleve vesztes helyzetből indultál – mondta Tigris. – Az Éhezők Viadala egy természetellenes, aljas büntetés. Hogyan várhatják, hogy egy olyan jó ember, mint te vagy, belemenjen ebbe?

v v v v v
v v v v v


Az Éhezők Viadalának előzményregényének főszereplője a 18 éves Coriolanus Snow, akit már mindannyian jól ismerünk az alaptrilógiából, ahol igyekszik eltenni Katnisst láb alól. Ám ebben a történetben a fiatal Snow feladata ezúttal az, hogy segítse túlélni a 10. Éhezők Viadalát a mentoráltjának, aki egy 12. körzetből származó lány. Tartsatok bloggereinkkel az Énekesmadarak és kígyók balladájának blogturnéján, hogy megtudjátok, ők mit szólnak Coriolanus Snow mesterkedéseihez, és ne feledjétek, hogy a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a regényt az Agave Könyvek kiadó jóvoltából!
  


Nyereményjáték:

Mivel szeretnénk kedveskedni az írónő rajongóinak, játékunk főszereplői ezúttal Az éhezők viadala-trilógia korábbi karakterei lesznek! Minden állomáson találtok egy pár mondatos leírást valakiről, akinek ki kell találnotok a NEVÉT, és beírni a rafflecopter megfelelő mezőjébe. Ha mindenkit kitaláltatok, és szeretnétek még egy extra lehetőséget a nyerésre, akkor töltsétek ki a Blogturné Klub oldalán található keresztrejtvényt, és írjátok be a rafflecopter dobozba a színes mezőkből összeálló nevet! Jó játékot, és sose hagyjon el benneteket remény!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


“A 75. éhezők viadalának új játékmestere, amikor is az előző játékmestert Seneca Crane-t öngyilkosságra kényszeríti, Snow elnök.”
(vízszintes 9)
ÁLLOMÁSLISTA:

06/14 - Dreamworld (extra)
06/16 - Utószó
06/18 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)
06/22 - Csak olvass!
06/24 - Csak olvass! (extra)
06/26 - Dreamworld
06/28 - Fanni's Library
06/30 - Könyvvilág
07/02 - Utószó (extra)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése