2020. június 16., kedd



Jerry Spinelli: Stargirl (Stargirl 1.) (könyv és film) | Blogturné Klub ajánló




– Szóval… mikor megunod a nevedet, megváltoztatod?
– Amikor már nem illik rám. Én nem vagyok a nevem. A nevemet csak viselem, mint egy inget. Ha elhordtam, ha kinőttem, veszek helyette másikat.


Fülszöveg:
Hogyan légy hű magadhoz?
Egy nap új lány érkezik a 16 éves Leo iskolájába, aki mindenkit elképeszt különös viselkedésével.
Lehetetlen ruhákat hord, a menzán a békésen abrakoló diákság legnagyobb megrökönyödésére se szó, se beszéd felpattan, és gitárkíséret mellett dalolva táncra perdül, kedvenc háziállata egy patkány, amelyet mindenhová magával hurcol, Stargirlnek nevezi magát, pedig nem is ez a valódi neve, és mindennap azzal borzolja a kedélyeket, hogy az aznapi születésnapost ebéd közben az egész iskola szeme láttára dallal és zeneszóval felköszönti. Nem csoda, hogy hamarosan kivívja mindenki ellenszenvét. Ez azonban egy csapásra megváltozik, amikor lelkes közreműködésével feltámasztja poraiból az iskola kosárcsapatát. Társai kezdenek ráeszmélni, hogy Stargirlből különleges bűverő árad: az öntörvényű egyéniség varázsa…
Hagyd, hogy Stargirl téged is elbűvöljön!

Könyv információk:

Eredeti mű: Stargirl
Eredeti megjelenés éve: 2001
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
184 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634577799 ·
Fordította: Borbás Mária
Duológia:
2. Love, Stargirl (angol)
(befejezett)

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről...

Az arizonai Micában nem történik semmi. A tanulók nem igazán drukkolnak a csapatuknak, nincs igazán összetartás, nincs csapatszellem – az egyetlen izgalmas dolog az idős paleontológus, Archie, akinek az egész háza csontokkal van tele és előszeretettel tart órákat a fiataloknak. Bármiről! Továbbá szívesen beszélget Senor Saguaroval, a tíz méter magas kaktuszával. Nem csoda, hogy egyből felpezsdül az élet az iskolában, amikor felbukkan egy önmagát Stargirlnek nevező lány, akinek patkány van a zsebében, ukulele a vállán és mindenféle fura ruhákat aggat magára. A történet a lány elfogadásáról, befogadásáról, népszerűvé válásáról szól… némi extrával.

Szerintem...

Muszáj megemlítenem, hogy eléggé meglepődtem, amikor olvasás közben kiderült, nem Stargirl szemszögéből ismerjük meg a történetet, hanem egy 16 éves fiúéból! [Nos, nem igazán olvastam el a fülszöveget, de tudjátok, hogy hajlamos vagyok csak cím vagy borító alapján olvasmányt választani…] Narrátorunk, Leo Borlock első pillantásra egy szerény, félénk, de érdeklődő srác, akit egyszerre sokkol és érdekel a furcsa különc felbukkanása. Persze ezzel nincs egyedül, hiszen a legtöbben azt találgatják, hogy vajon melyik bolygóról pottyant közéjük ez az életnek önfeledten örülni képes, esőben táncoló, minden nap a születésnaposoknak Happy Birthday!-t éneklő lány?  


Nagyon élveztem a könyv elején, ahol hagyják kibontakozni, majd mind jobban elfogadják és befogadják Stargirlt, és azt is, ahogy mindig egy kicsivel többet tudunk meg róla azáltal, hogy Leo mit derít ki róla. Imádtam, ahogy szép lassan közelednek egymáshoz, mégis két hét alatt fülig beleszeret az új tanulóba. Irtó kedves olvasmány lehetne az első szerelemről, az együtt töltött időről, a másik megismeréséről, de ez a történet igazából ennél többről szól.


„Olyan volt, mint a hajlítható fény: beragyogta napjaim min­den zu­gát.
Megtanított örülni. Megtanított csodálkozni. Megtanított nevetni. Volt nekem is olyan humorérzékem, mint akárki másnak, de a félénk, zárkózott énem nemigen fitogtatta; én csak mosolyogtam. De ha vele voltam, hátravetett fejjelröhögtem – mint addig soha még.”


Stargirl by iMuseling
Habár összességében bájos lányregénynek tűnik, mégis komoly témákkal foglalkozik. A kamaszok félelme a szokatlantól, az egyéniség eltűnése a divat és a normák miatt. Amikor Stargirl felbukkan a maga különcségével, és szép lassan „beilleszkedik” (nevezzük így, habár szó sincs igazi beilleszkedésről vagy beolvadásról, hiszen önmaga marad, csak elfogadják olyannak, amilyen), akkor végigfut az iskolán egy rajongói láz, és hirtelen mindenkinek előbújik az addig rejtegetett egyénisége. Kékre festett hajak, kutyás mamuszban iskolába érkezők, új klubbok nyílása, tömeges jelentkezés a Ki-mit-tud?-ra – apró sikerek, amik mellett ott van az is, hogy az iskola nekiáll vadul drukkolni a csapatának, ugyanis Stargirl a buzdítók élére áll.

Sajnos tudjuk, hogy a népszerűvé válást mindig felváltja a népszerűtlenné válás, ugyanis van egy pont, amíg elviselik az emberek a különcködést... Amennyire felfelé ívelő, és boldog a regény első része, annyira padlóra kerültem a második miatt, ahol Stargirl szinte láthatatlanná válik a tanulók számára, és egy tanács hatására feladja önmagát. Megpróbál olyanná válni, akár a többi lány, és a szívem meghasadt…  


Összességében

Mosolyra késztető, torokszorító, jókedvre derítő, meghökkentő bájosan romantikus és végtelenül elszomorító... Annyiféle ez a könyv, annyi megkapó gondolatot rejt! Számomra kész érzelmi hullámvasút volt, és csak a lezárása miatt nem tudtam több csillagot adni rá. Abszolút mást vártam, de összességében nagyon tetszett, és tanulságos történetnek tartom Stargirl történetét.
A borító tetszik is meg nem is*, de annak örülök, hogy nem a régivel adták ki újra. *[Sajnálom az új borítót, mert se Stargirlhöz, se az ő ukuleléjéhez nem passzol, ugyanakkor olyan, amit leveszek a polcról, és beleolvasok... De számomra a könyv eléggé az ifjúsági és a Young Adult irodalom határmezsgyéjén táncolt, amihez szintén nem illik. Persze ehhez érdemes hozzátennem, hogy az eredeti borítóval nem vettem volna kézbe...]

Értékelés: 4

Második rész?

Létezik egy Love, Stargirl című „folytatása” a regénynek, ami igazából egy  ~288 oldalas levél, amit Stargirl írt. Egy évvel az első rész után veszi fel a fonalat, de kitér benne a micai életére, Leora, és nem csak az új ismeretségeire… Szívesen elolvasnám!

A film előzetese (angol nyelvű)

FILMADAPTÁCIÓ: STARGIRL (2020) Snitt / IMDb

Azt kell, hogy mondjam, hogy a film forgatókönyvírója olvashatta ugyan a könyvet, de tuti 200 másik regénnyel és 10 évvel később írta meg a forgatókönyvet… 
Először megörültem annak, hogy akadnak eltérések Leo háttértörténetében, mert ezek jóféle változtatásoknak tűntek, amelyek által kicsit jobban a fiúra koncentráltunk, picit jobban megismertük az őt mozgató erőket. A könyvben Leo nem annyira hangsúlyos, mint Stargirl, de itt legalább van értelme Leo beolvadás mániájának! Nekem nagyon tetszett Stargirl (Grace VanderWaal) és Leo (Graham Verchere) színészeinek a játéka, aranyosak voltak együtt. Picit máshogy képzeltem el a dolgokat olvasás közben, de igazából meg vagyok elégedve a helyszínek, a karakterek és az arizonai látványvilág filmbéli megvalósítással.

Adaptáció: 5/2 ««

És ennyi az, ami tetszett a filmben, ugyanis a forgatókönyv szinte minden jó részt kihagyott a könyvből. Stargirl gondolatai kincset érnek - nem győztem jelölgetni az idézeteit olvasás közben -, de a filmben szinte egy se szerepel ezekből. (Bár kapott egy ösztönző szöveget, ami hiányzott a regényből, csak említették a verseny kapcsán, amire a lány jelentkezett.) És tulajdonképpen a lány patkánya (itt Cinnamon, amúgy Szegfűszeg) se kap nagyobb szerepet (bár szerencsére a Leoval ismerkedős részét bevették a filmbe), engem jobban zavart, hogy Senor Saguaro pedig fel se tűnt… Egészen más képet fest Stargirlről a film, sokkal több van ebben a hatalmas szívű, mindenkit megszerető lányból a regényben. 
Egyszer nézhető a mozifilm, de én inkább a könyvet javaslom. Az adaptáció szereplői és a történései nagyvonalakban azonosak a könyvével, de mégis más - főleg a mondanivalójában. (Elárulom, hogy szerettem a film zenéit, ezért azok miatt talán mégis érdemes megtekinteni azt is.)


2. kedvenc dalom a filmből: Spencer Ludwig - Just Wanna Dance 
(Az első EZ(!), de spoileres a filmre nézve. :D)

Kedvcsináló idézetek:
Stargirl akkor nevetett, ha nem volt min. Stargirl táncolt, ha nem is szólt a zene.
Barátja egy szál se, pedig ő volt a suliban a legbarátságosabb.
(…)
Ha kérdezték, kitérő választ adott. Stargirl a mai nap volt. És ő volt a holnap. Ő volt a kaktusz virágának halvány illata, az elsuhant bagoly rebbenő árnya. Nem tudtunk eligazodni rajta. Magunkban legszívesebben parafa táblára szegeztük volna, akár egy pillangót, de a tű áthatolt rajta, ő pedig tovalebbent.
– Ez a boldogságszekerem – magyarázta. – Igazából boldogtalanságszekérnek is mondhatnám, de a boldogságot jobban szeretem.
– Na de mire való ez az egész?
– Arról szól, hogy hogy érzem magam. Ha valami boldoggá tesz, berakok a szekérbe egy kavicsot. Ha boldogtalan vagyok, kiveszek egyet. Összesen húsz kavicsom van.
Stargirl temérdek furcsasága közül az én szememben ez volt a legfurább. Minden, ami rossz, egyszerűen lepergett róla. Illetve: ami neki volt rossz, lepergett róla. Ami pedig nekünk, az nagyon is megragadt rajta. Ha bántottak minket, ha boldogtalanok voltunk, ha kiszúrt velünk az élet, rögtön megtudta. Rögtön a szívére vette, éppúgy, ahogy mi magunk. De az őt érő rossz dolgokat – undok beszólásokat, ferde pillantásokat, hólyagokat a lábán – mintha észre se vette volna.

✿✿✿✿✿
Pinterest tábla: Stargirl (book and movie)
STARGIRL a GoodReads-en.
✿✿✿✿✿

A Disney nemrég filmet készített a máris klasszikus Stargirl című kötetből, ennek örömére a Könyvmolyképző Kiadó újra kiadta a regényt.
Az egyedi Young Adult történetről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek, és ha velünk tartasz, akár egy példányt is nyerhetsz a kötetből.


  
Nyereményjáték:

A Disney könyvadaptációjában a tehetséges Grace VanderWaal a főszereplő, aki az ismertségét még gyerekkorában szerezte, amikor megnyerte az America's Got Talent című tehetségkutatót.

A mostani játékunk így a tehetségkutatók bűvöletében telik: minden állomáson egy nyertes képét találjátok majd meg, a feladatotok hogy beírjátok, mely tehetségkutatóban tűnt fel az énekes(nő)

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

FELADVÁNY:


A TURNÉ ÁLLOMÁSAI:

06.14. - Sorok Között
06.18. - Sorok Között -extra állomás
06.20. - Utószó Blog
06.22. - Dreamworld Blog
06.24. - Hagyjatok! Olvasok! extra állomás
06.26. - Könyvvilág



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése